Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

100 milliárdot bukunk idén IMF nélkül?

2012. április 18. - ccactus

Sokszor hallani, hogy Magyarország legnagyobb problémája a múltban felvett államadósság kamatterhe, amely csak idén mintegy 1100 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést. Az ember fantáziája beindul ilyenkor, hogy milyen jó lenne ha nem lenne államadósságunk, egyből megoldódna az ország minden gondja, hiszen lenne extra 1100 milliárd forint a költségvetésben, amit gazdaságélénkítésre, adócsökkentésre, vagy akár jóléti intézkedésekre is simán el lehetne költeni.

Több hírportál főcímoldalon hozta a hírt az elmúlt órákban, hogy 100 milliárd forint kamatot bukik idén az ország csak azon, hogy még mindig nem állapodtunk meg az IMF-fel. Szép kerek szám, nem mondom, könnyű eladni ilyet a médiában.

Mások meg azzal jönnek, hogy őrültség a piaci alapú hitelfelvételt erőltetni 7-9% közötti kamatokkal, mikor pedig az IMF 3-4%-ért adna nekünk kölcsönt. Így számolva még nagyobb bukták jönnek ki.

Sokan továbbmennek, és fenti többlet-kamatterheket összekötik azzal, hogy mindez Orbán Viktor egyeduralomhoz, szabad adó- és gazdaságpolitikához való görcsös és kényszeres ragaszkodásának az ára, teljesen logikátlan és esztelen. Mondhatni egy diktátor hatalmának megőrzéséért kell kifizetnie az országnak ezt a pluszpénzt.

Kérdés, hogy lehet-e így számolni? Én a magam részéről nem hiszek abban, hogy Orbán Viktor despotikus, (ezt a jelzőt Gyurcsány Ferenc használta az imént az ATV-n Kálmán Olga műsorában, aki ezen rezzenéstelen arccal átsiklott, no mindegy) szóval despotikus egyeduralomra, diktatúrára törne amiért semennyi pénzt nem sajnál. Aki ilyet állít az szerintem igencsak elrugaszkodott a realitásoktól, avagy szándékoltan hangulatkeltő. Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben.

Én inkább azt próbálom kifürkészni, hogy ha elvetjük az előbbi drámázós forgatókönyveket, akkor mi lehet az igazság? Hogyan taktikázik a kormány?

A helyzet úgy áll, hogy az államadósságunk forintban számolva nagyjából 20ezer milliárd forint, és ennek az átlagos kamatterhe nagyjából 5,5%. Azért ennyi, mert az államadósság egy jó része kedvező kamatozású IMF hitel, ami lehúzza az átlagot. Namost jelenleg ugye futamidőtől függően 7-9% között tudja az ország megújítani a lejárt hiteleit, amiből sokan arra következtetnek, hogy akkor ez az 5,5%-os átlagos kamatteher elkezd szépen emelkedni. Pedig ez nem feltétlenül van így, mindjárt részletezem, hogy miért, előbb azonban néhány szó az inflációról.

Jelenleg az infláció 5,5%-on áll, tehát ugyanott, mint az államadósságunk átlagos kamatterhe. Ez elvileg azt jelenti, hogy tulajdonképpen nem is fizetünk reálkamatot az államadósságunk után, hiszen igaz ugyan, hogy évi 1100 milliárdot kifizetünk csak kamatra, az adósságtömeg pedig számszerűen változatlan, csakhogy ez a változatlan adósságtömeg pontosan 1100 milliárd forinttal inflálódik. Tehát amikor 1100 milliárd forint kamatot kifizetünk, az tulajdonképpen nem is kamat, hanem inkább tőketörlesztésnek lehetne nevezni, reálértéken ugyanis ennyivel csökken a tartozás.

No persze ez a gyakorlatban sajnos mégsem így van, aminek az az oka, hogy az államadósságnak csak a fele forintalapú, a másik fele devizában, leginkább euróban áll fenn. Az euró infláció pedig mindössze 2% körül mozog, tehát igaz ugyan, hogy az devizahitelek után kevesebb kamatot fizetünk, viszont a tőketartozás sokkal lassabban inflálódik, mint a forinthitelé. Ráadásul a devizahitelnek még árfolyamkockázata is van. Az állam deviza eladósodottságát pedig ahogy az alábbi ábrán is látható az elmúlt nyolc év szocialista kormányai tornászták fel gyakorlatilag a nulláról egy igen magas szintre. Különösen a 2008-as IMF hitel dobta meg nagyon a szintjét. Igaz ennek egy tekintélyes része ott parkol az MNB megnövekedett devizatartalékai között. A 2008-as csődhelyzet ugyanis pont azért állt elő elsősorban, mert rendkívül alacsonyak voltak akkor az ország devizatartalékai, az IMF-től kapott pénzt elsősorban ennek feltöltésére használtuk fel.

https://m.blog.hu/ni/nivo/allamadossag3.jpg

Márpedig az IMF nem forintot ad nekünk hitelbe 4%-on, hanem eurót! Tehát ugyanúgy fizetünk rá jó 2% euróinflációt meghaladó reálkamatot, mint ahogy egy 7,5%-os kincstárjegyre is 2% forintinflációt meghaladó reálkamatot fizetünk. Igazából tehát nem jelentős az a valós kamatteher különbség ami a jelenleg kibocsátott rövid forint-állampapírok és az IMF hitel között van. Ergó a kormánynak a jelenlegi állampapír kamatszintek mellett igenis van némi mozgástere taktikázásra, minél előnyösebb helyzet kiharcolására.

Fel szokott még merülni az az érv, hogy az IMF-megállapodás ténye önmagában csökkenthetni a magyar állampapírok hozamát 0,5-1%-kal anélkül, hogy az IMF-hitelt ténylegesen lehívnánk, pusztán a hazánk iránti bizalom megerősödése okán. Én azért erre a lehetőségre sem vennék mérget. A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön. Nem hinném, hogy a megállapodás konkrét aláírásának időpontjában hirtelen esne egy nagyot a hozamszint, azt továbbra is elsősorban a nemzetközi hangulat, és a magyar gazdasági folyamatok, például a konvergencia program megítélése, az államháztartás várható jövőbeli hiánypályája határozná inkább meg. Ezen kívül szükség lenne még a kamatok eséséhez a jegybanki alapkamat jelenleg 7%-os szintjének csökkentésére is, ami viszont pont a magas infláció miatt nem időszerű.

Összességében magam is pozitív hatást várok az IMF megállapodástól, amit remélhetőleg mihamarabb sikerül végre megkötnünk, de azért óriási változást az ország helyzetében nem fog hozni. Szóval én finomabban bánnék az ilyen hangzatos 100 milliárdos kijelentésekkel! Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír. Ezt már az egymillió deviza lakáshiteles honfitársunk is jól tudja.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr314459937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Oszt köztársasági elnök voltál-e már, édesöcsém? 2012.04.19. 11:58:21

Furcsa, de a 2/3-os kormánnyal kapcsolatban nem az irritáló arrogancia és a nagyképűség a legnagyobb probléma. Nem is az, hogy politikai szólamokkal szeretnének, ráadásul meglehetősen ügyetlenül kicserélni tudományos fogalmakat. Vagy az, hogy az észt o...

Trackback: Nem vak az a ló, csak bátor ... 2012.04.19. 09:44:53

Most jön az IMF vagy nem? Tárgyalunk vagy nem? Van esélyünk hitelre, vagy úgy teszünk, mintha akarnánk, de valójában nem akarjuk? Fejjel megyünk a falnak vagy csak bátrak vagyunk és irány előre, unorthodoxia? A külföldi elemzők szerint hazánk ...

Trackback: Matolcsy és a forintválság 2012.04.19. 09:43:45

A Kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium végre látványosan, félreértelmezhetetlenül döntött - semmibevéve az Európai Központi Bank által a múlt héten közölt, a jegybanktörvénnyel kapcsolatos aggályokat ugyanazt a javaslatot nyújtották be megtá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:54:24

@Kotkodus:

"a bizottságoknak nem dolguk, feladatuk bírósági eljárásokat indítani, hogy bármit bizonyítsanak."

Pedig az EU bizottságnak ez az egyik alapfeladata. Átlag HETENTE SZÁZ kötelezettségszegési eljárást indítanak, aztán ezek egy részét a tárgyalások közben visszavonják, másik részében a tagállamok elfogadják a bizottság érvelését és megváltoztatja a megtámadott rendelkezést, egy harmadik része az európai bíróság elé kerül, ahol vagy a bizottság vagy a tagállam nyer. Nemrég botlottam bele egy olyan határozatba, ahol a tagállam nyert.

"szerinted miért a magyar sajtóban sírjuk ki magunkat, ahelyett, hogy megtámadnánk a döntést?"

mi magánemberek ott sírunk ahol akarunk, de a kormány közben az EU bíróság elé készül a jogi érvekkel, aztán hogy a bíróság kinek ad igazat, az a jövő zenéje.

"ne próbáljuk már az egész jelenlegi helyzetet rájuk kenni, mert a vitatott döntéseket MI hoztuk!"

persze, mint ahogy a hetente átlag száz vitatott döntést is a tagállamok hozzák. egyáltalán nem vagyunk renitensebbek mint a többi tagállam -- sem az államháztartás, sem az EU jogkövetése tekintetében.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:57:10

@Squid:

"Mikor hallottál olyat az elmúlt két évben, hogy bármely velünk szomszédos ország úgy viselkedett volna mint a miénk?"

hát pl. amikor a németek éveken át vonakodtak ratifikálni az EU korrupcióellenes rendelkezéseit, nemzeti érdekeikre hivatkozva. Ez azért elég durva, nem? Ráadásul az EU-ban akkor még konszenzussal hozhattak ilyen döntést, így egyetlen tagállam obstrukciója is elég volt.

Mészáros Laci 2012.04.19. 14:59:31

@Kotkodus:

"válaszod azt feltételezi,"

a válaszom nem feltételez semmi olyat, amit nem írtam bele. tegyük fel a kérdést fordítva: miért nem képes ellátni bármely közalkalmazott a feladatát 62 éves kora után ugyanúgy, ahogy egy bíró képes lenne erre?

Az állami alkalmazottak nyugdíj-korhatára mindenütt tagállami hatáskör. Miért pont a magyarok esetében indít eljárást egy tagállami hatáskör gyakorlása esetén a Bizottság...?

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:04:17

@dr. Bértollnok:

"Mértékadó elemzők szerint egy IMF megállapodás a jegybanki alapkamat 1% szinte azonnali csökkentését tennék lehetővé. Ez nyilván átgyűrűzne az állampapír piaci hozamokba is."

Ezt olvastam én is, de nem értem az összefüggést, pontosabban nem ÍGY.

Az MNB-nek nem nagyon szabad IMF megállapodást és hasonlókat figyelembe vennie az alapkamat meghatározásánál: elsődleges cél az árstabilitás, az erre választott eszköz, az inflációs célkövetés rendszere pedig azt mondja, hogy hosszú távon (másfél éven túl) felfelé mutató inflációs kockázatok esetén a kamatemelés. Ezzel nem szabad játszani, mert az MNB ilyen típusú hitelességének megroppanása kurva sok pénzbe kerülne az országnak. Matolcsy vagy ki tudja melyik tótumfaktum agyatlansága, hogy az alapkamattal akarnak játszadozni.

Az alapkamattal kapcsolatos várakozások inkább csak az éven belüli, DKJ hozamszinteknél mérhetőek, a hosszú távú hozamok sokkal inkább a hosszú távú prosperitást tükrözik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 15:05:18

@dr. Bértollnok:

te nagy hülye lehetsz, hogy úgy vitázol velem, hogy egyetértesz.

én azt írtam:

"ahogy a cikkben is szerepel, a jelenlegi kamatokba nagyrészt már be van árazva az IMF megállapodás."

te meg:

"A piac tehát a hitegetés hatására tényleg valamennyit beárazott az IMF hitelből"

a "nagyrészt" és a "valamennyit" közötti különbségen lehetne itt vitázni, de mivel ezek nem egzakt kifejezések, ezért ennek sincs értelme.

Kotkodus 2012.04.19. 15:08:38

@Mészáros Laci: "egyáltalán nem vagyunk renitensebbek mint a többi tagállam -- sem az államháztartás, sem az EU jogkövetése tekintetében"

mondanál még egy eu-s példát visszamenőleges hatályú törvényekre, egypárti médiahatóságra, valamint az alkotmánybíróság jogkörének szűkítésére gazdasági alapon (csak hogy hármat kiemeljek)?

desw 2012.04.19. 15:08:40

@Mészáros Laci:

Ragozhatod, csak felesleges!
Minden elvesztegetett nap IMF megállapodás nélkül milliárdokba kerül.

Ha valakit halálos baleset ér, a hozzátartozók nem lesznek igazán boldogok akkor sem, ha az eljárás végén kiderül, hogy a másik fél a hibás.

Mivel mi vagyunk szarban, nekünk kell a hitel, így a helyes út a "pofa kusban" lenne. Játszhatjuk a büszke mélymagyart, de akkor is mi állunk a fasz rosszabbik végén. A kérdés csupán annyi, hogy sima szopás lesz, vagy mélytorkozás.

Squid 2012.04.19. 15:09:19

@Mészáros Laci: "hát pl. amikor a németek éveken át vonakodtak ratifikálni az EU korrupcióellenes rendelkezéseit, nemzeti érdekeikre hivatkozva. Ez azért elég durva, nem? Ráadásul az EU-ban akkor még konszenzussal hozhattak ilyen döntést, így egyetlen tagállam obstrukciója is elég volt."

Figyi!

Értem hogy nem tudsz mit lépni a kérdésemre, de légyszíves ne nézz le annyira, hogy megeszek egy béna Csubakka védelmet.

hu.wikipedia.org/wiki/Chewbacca-v%C3%A9delem

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:13:34

@Kotkodus:

alkotmánybíróság nincs is minden tagállamban, és ahol van, ott is inkább olyan jogkörrel, mint nálunk a mostani. a régi AB (ami nekem sokkal szimpatikusabb volt) kifejezetten erősnek számított az EU-n belül.

(de ez már a sokadik példa a népszerű de téved hiedelmekkel szemben -- és nem hiszem, hogy ha mondok még tízet mondok, akkor egyszer csak a homlokodra csapsz majd, hogy nahát tényleg.)

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:17:44

@Squid:

ez esetben nem értem a kérdésedet.

hangulatfestő kifejezések ("nyíltan uszít" stb) nem tudok értelmezni.

több tagállamban vannak ÉLES és NAGYON ÉLES kritikák az EU-val szemben, nem ritkán kormányzati szinten is. ezt csak nem vonod kétségbe, mert akkor én meg azt nem tudom, hogy mire alapozod a véleményedet, ha ennyire nem vagy olvasott az EU körüli ügyekben? a brit kormány hetente fikázza az EU vezető intézményeit, a román kormánykoalícióba néha becsusszan egy-egy vadul euroszkeptikus párt, stb.

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:21:37

@desw:

"Mivel mi vagyunk szarban, nekünk kell a hitel, így a helyes út a "pofa kusban" lenne."

de most komolyan:
1. az EU bizottság minek szól bele olyan ügyekbe, ami tagállami hatáskör?
2. miért hallgassunk rá mi, miközben a többi tagállam, ha vannak érveik az álláspontjuk mellett, simán elmegy az EU bíróságra?
3. mi köze a bírák nyugdíjkorhatárát illető vitának az IMF-hez, aminek az alapszabályát elfogadtuk, és fizetjük a kvótát? az egyiptomi bírókat mikor nyugdíjazzák? vagy ott csak lelövik őket, és az rendben van az IMF szerint?

Kotkodus 2012.04.19. 15:23:38

@Mészáros Laci: nem válaszoltál...

és ahol mégis van alkotmánybíróság?
és a visszamenőleges hatályú törvények?
és az egypárti - teljhatalmú - médiafelügyelet?

tényleg úgy érzed, hogy megválaszoltad a kérdéseimet egy "nincs is mindenhol alkotmánybírósággal"? te ennyivel beéred, ha ezt a pofádba vágják?

desw 2012.04.19. 15:24:21

@Mészáros Laci:

Nyertél, kedves Mészáros Laci! Tehát büszkén fogsz mélytorkozni!

Napkutya 2012.04.19. 15:29:10

@Mészáros Laci: Brit nemzetközösség? (Na jó, Egyesült Királyság)? Fontos lenne, hogy mi, Magyarok, ezzel kapcsolatban ne essünk szerep tévesztésekbe.

Nézd, ha a kocsmárostól a falu kovácsa kéri számon, hogy híg a bor, és miért nincs több hitele, az azért más súllyal esik latba, mintha a cimbalmos fenyegetné meg, hogy nem játszik többet, ha nincs olcsó rovása...

Csak mondom.

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:29:26

@Kotkodus:

természetesen nem tudok minden kifogásodra válaszolni, sőt, nem is akarok. a szemléletet próbáltam bemutatni: a terhelttel szemben a hatóság akkor sem alkalmazhat jogtalan eszközöket, ha meg van győződve az igazáról. az eljárást be KELL tartani.

még akkor is be kell tartani, ha a terhelt nyilván megszegte a szabályt, és (például) megsérti a jogbiztonságot -- mert különben a hatóság fogja megsérteni a jogbiztonságot, és akkor mi is a különbség Orbán és az EU bizottság viselkedése között...?

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:30:01

@desw:

az én életszínvonalamat nem kell féltened :-)

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:31:56

@Napkutya:

"Nézd, ha a kocsmárostól a falu kovácsa kéri számon, hogy híg a bor, és miért nincs több hitele, az azért más súllyal esik latba, mintha a cimbalmos fenyegetné meg, hogy nem játszik többet, ha nincs olcsó rovása..."

pont azt mondom, hogy NEM ESHET MÁS SÚLLYAL LATBA, mert az ugyanúgy sérti a jogbiztonságot, mint az, amit Orbánon kérnek számon.

Napkutya 2012.04.19. 15:34:11

@Mészáros Laci: Olcsó poén, de rászaladtál: -Nézd Gazsi, járni jár, de nem jut!

Bocs, sajnos, esetünkben tényszerű...

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:35:28

@Kotkodus:

"nincs is mindenhol alkotmánybírósággal"

nincs olyan eu rendelkezés, miszerint a tagállamokban kötelező lenni alkotmánybíróságnak és ennek speciális jogkörökkel kell rendelkezni. ha a segg fidesz megszünteti az alkotmánybíróságot, akkor megszünteti, azt én nagyon fájlalni fogom, de nem sért EU alapokmányt.

még az sem sérti, ha bírók nyugdíjkorhatára megegyezik a többi állami alkalmazott nyugdíjkorhatárával. ha NEM egyezik meg, arra viszont meggyőző indoklást kell adni.

Kotkodus 2012.04.19. 15:35:43

@Mészáros Laci: "Miért pont a magyarok esetében indít eljárást egy tagállami hatáskör gyakorlása esetén a Bizottság...?"

1. pont te mondtad, hogy heti többszázat kezdeményez.

2. talán azért mert úgy érzik, hogy a magyar kormány felszámolja a demokráciák alapját képező "fékek és ellensúlyok" rendszerét... vajon mi lenne a dolga a bizottságnak, ha ez a véleménye, szerinted?

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:38:20

@Kotkodus:

"talán azért mert úgy érzik, hogy a magyar kormány felszámolja a demokráciák alapját képező "fékek és ellensúlyok" rendszerét... vajon mi lenne a dolga a bizottságnak, ha ez a véleménye, szerinted?"

Szerintem a bizottságnak elsősorban az a dolga, hogy ha a magyar kormány rendelkezései hátrányos helyzetbe hoznak néhány nagy céget, akkor a magyar állammal szemben képviselje ezen cégek érdekeit.

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:40:36

@Kotkodus:

"heti többszázat kezdeményez."

...de míg a románokkal szemben is folyamatban van pár ilyen eljárás, nem szóltak oda Washingtonba az IMF-hez, hogy a hitelmegállapodás kibővítését lefékezzék addig, amíg a románok meg nem hajolnak az EU bizottság előtt.

Kotkodus 2012.04.19. 15:40:45

@Mészáros Laci: pontosan milyen jogtalan eszközről van szó?

a bizottság megvizsgált egy felmerült problémát és döntött. a bizottságnak ez a feladata és joga van ehhez. az alanynak meg joga van bírósághoz fordulni jogorvoslatért, ha jogtalannak érzi a döntést. a jog szelleme nem sérült (ahogy viktorka visszamenőleges hatályú törvényei sem sértették a törvényt).

erkölcsről és méltányosságról meg beszéljünk akkor, amikor ez a két szó többet jelent a kormányunknak, mint a hű a pártalattvalók helyzetbe hozása...

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:43:35

"a bizottság megvizsgált egy felmerült problémát és döntött. a bizottságnak ez a feladata és joga van ehhez. az alanynak meg joga van bírósághoz fordulni jogorvoslatért, ha jogtalannak érzi a döntést. a jog szelleme nem sérült"

ezzel semmi gond nincs, a bizottság és a magyar kormány egyaránt az EU bíróság elé készül saját jogi érveikkel.

a kérdés az, hogy került a képbe az IMF, amellyel az EU-tól független megállapodása van az országnak és amelynek tagjaként az alapszabály szerint a tagdíjért cserébe vannak bizonyos jogaink.

Squid 2012.04.19. 15:46:51

@Mészáros Laci: "hangulatfestő kifejezések ("nyíltan uszít" stb) nem tudok értelmezni."

Oké

Értelmezd ezt akkor!

videotar.mtv.hu/Videok/2011/03/15/11/Orban_Viktor_miniszterelnok_unnepi_beszede_2011_marcius_15_.aspx

Az ötödik perctől kezdődik a móka, ami csodálatos így egy évvel később!

De jófej vagyok és megmondom hova tekerj a gyöngyszemekért :D az EU Elnökétől a terminusának felénél sikeresen buzdít az EU ellen!

10.-perc

10perc 56mp

12. perctől 12.50-ig

13. perctől meséli az úriember, hogy nekünk nem diktál sem Bécs sem Moszkva sem Brüsszel, valamint minket ne oktasson ki senki.

idáig bírtam, most picit hányok aztán jövök!

Mészáros Laci 2012.04.19. 15:51:32

@Squid:

"perctől meséli az úriember, hogy nekünk nem diktál sem Bécs sem Moszkva sem Brüsszel, valamint minket ne oktasson ki senki."

brit miniszterelnökök szeretnek hasonlókat mondani, hogy az otthoni euroszkeptikus szavazók szimpátiáját elnyerjék, továbbá az EU széthullását vizionálják rendszeresen.

Kotkodus 2012.04.19. 15:53:11

@Mészáros Laci: "biztosan van közöttük olyan, amelyik képes, meg olyan is, amelyik nem (bár az öreg bírók több fizetésért és általában lassabban hozzák meg ezeket a döntéseket, mint a fiatal bírók.)"
"a válaszom nem feltételez semmi olyat, amit nem írtam bele."

a logika pedig azt feltételezi, ha egy idősebb bíró kevésbé hatékony, akkor bizony egy idősebb alkotmánybíró, vagy egy idősebb országgyűlési képviselő sem hatékonyabb egy fiatalabbnál...

Squid 2012.04.19. 16:01:21

@Mészáros Laci: Igen csak a Brit Miniszterelnök épp nem az EU SOROS ELNÖKE volt amikor ilyeneket sikerült kijelentenie.

Mit nem lehet ezen megérteni?

Csodálkozol ezek után bármin? És ez csak 1 példa a millió közül, te elvárod az EU-tól, hogy mindent nyeljen le mert az a politikailag korrekt?

De tudod mit! Legyen igazad! Az EU elfogult és kettős mércét használ velünk szemben!!! Tessék elismertem!

Mi ilyenkor az okos lépés? Tovább hergelni őket amíg teljesen bepörögnek, vagy okosan diplomáciával megoldani?

Orbán bármennyire is szeretné, nem egy súlycsoport az EU döntéshozóival. Sem gazdaságilag, sem diplomáciailag nem egy kategória. Ezek után szerinted a jó megoldás, hogy tovább jár a küszöbreszarni?

Kotkodus 2012.04.19. 16:08:47

@Mészáros Laci: nem ismerem a román bizottsági ügyeket, de nem csodálkoznék azon, ha kiderülne, hogy a románok inkább a kompromisszumot keresik az eu-val és nem küldözgetnek "helytelen, hibás" fordításokat a törvényeikről a kedvezőbb elbírálás reményében és nem egyezkednek a nk-i szervezetekkel, hogy másnap csakazértis beterjesszék a kifogásolt törvényeket...

én értem, hogy mit akarsz mondani és tény, hogy a bizottság eljárhatott volna nagyobb méltányossággal is (mint amilyet más tagállamok esetében - adott esetben - meg is tett), de a te érvelésed a rajtakapott visszaeső bűnöző érvelése, aki azért sopánkodik, hogy letartóztatása közben megverték a rendőrök... tény, hogy nem méltányos eljárás, de egy törvénykövető polgárt ez az ügy nem nagyon fog meghatni... a bűnöző meg feljelentheti a rendőrséget, ha akarja...

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:10:31

@Kotkodus:

simán. de a logika azt is kérdezi, hogy ha a közalkalmazottak és köztisztviselők nyugdíjkorhatárának megállapítása tagállami hatáskör, mire vonatkozik a bizottság kérdése?

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:14:23

@Kotkodus:

"nem csodálkoznék azon, ha kiderülne, hogy a románok inkább a kompromisszumot keresik az eu-val"

ez max feltételezés. próbálom elképzelni pl Basescut (román elnök) kompromisszumkészen :-)))

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:20:20

@Kotkodus:

"tény, hogy a bizottság eljárhatott volna nagyobb méltányossággal is"

erről nincs szó, csak azt próbáltam megvilágítani, hogy

1. a magyar belpolitikának vannak egyedi vonásai, de az EU-val szembeni éles hang pont nem egyedi.

2. vannak folyamatban velünk szemben kötelezettségszegési eljárások, de ebben nem vagyunk egyedül, sőt messze az átlag alatt vagyunk.

3. a magyar államháztartás eladósodottsága és a költségvetési helyzet nem rózsás, de még ezekkel a mutatókkal is jobbak vagyunk, mint az EU fele.

4. több más tagállam is kért már IMF hitelkeretet, és az IMF-fel való tárgyalás tagállami hatáskör, a Bizottság nem próbálta megakasztani az IMF tárgyalásokat.

szóval nem ezek miatt vagyunk pellengérre állítva.

Squid 2012.04.19. 16:24:02

@Mészáros Laci: "4. több más tagállam is kért már IMF hitelkeretet, és az IMF-fel való tárgyalás tagállami hatáskör, a Bizottság nem próbálta megakasztani az IMF tárgyalásokat."

Viszont egyetlen más EU tagállam sem küldte el az EU/IMF párost és hirdetett ellenük gazdasági szabadságharcot.

A többi meg megint a szokásos bullshited!

Mészáros Laci 2012.04.19. 16:28:30

@Squid:

kétség sem fér hozzá, hogy bármikor találhatsz magyar specifikumot -- csak azt nem értem, hogy miért ezeket keresed?

az EU alapokmány egyik pontja a véleménynyilvánítási szabadság támogatása. vagyis kimondottan SZABAD elküldeni a búsba az EU/IMF párost és SZABAD fikázni őket, sőt: szemöldökráncolást érdemel ennek a jognak a kétségbevonása :-)

Kotkodus 2012.04.19. 16:46:41

@Mészáros Laci: "simán. de a logika azt is kérdezi, hogy ha a közalkalmazottak és köztisztviselők nyugdíjkorhatárának megállapítása tagállami hatáskör, mire vonatkozik a bizottság kérdése?"

örülök, hogy a logika alapján mégis azt feltételezte amit mondtál... :)

talán a diszkriminációra? talán ha a parlamenti, önkormányzati képviselőkre és az alkotmánybírákra (saját magukra...) is kiterjesztenék, nem lehetne beleszólása az eu-nak... akkor tényleg a munkaszabályokat látna az eu az új törvény mögött (ahogy mi azt állítjuk) és nem politikai hátsószándékot (mint ahogy jól tudjuk, hogy valójában ez van emögött...).

Kotkodus 2012.04.19. 16:50:52

@Mészáros Laci: romániához nem értek eléggé, hogy reagáljak. mondhatnál 1-2 eklatáns példát esetleg (visszamenőleges hatályú törvénykezés, közhasznú hatóságok egypárti megszállása, főbírói teljhatalom, alkotmányos rendszer meggyengítése, újságírói szabadság megnyírbálása, stb.). ha vannak ilyenek romániában előre is köszi a példákat! hagy okuljak!

anonymand 2012.04.19. 16:52:40

Tisztelt ccactus!

Ismerősnek tűnik ez a majdnem hihetős csúsztatós stílus.

"Én a magam részéről nem hiszek abban, hogy Orbán Viktor despotikus, (ezt a jelzőt Gyurcsány Ferenc használta az imént az ATV-n Kálmán Olga műsorában, aki ezen rezzenéstelen arccal átsiklott, no mindegy) szóval despotikus egyeduralomra, diktatúrára törne amiért semennyi pénzt nem sajnál. Aki ilyet állít az szerintem igencsak elrugaszkodott a realitásoktól, avagy szándékoltan hangulatkeltő. Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben." - mikor is mondta Bajnai? 2010.02.22.-én. Azóta már történt egy és más, ma talán már ő is más véleményen van.

"Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír." - ezzel az állítással többen vitatkoztak már, én nem kívánok.
De egy friss link idekívánkozik:
www.napi.hu/tozsdek-piacok/a_haromeves_papirokat_vittek_a_legjobban.516916.html
És az is idekívánkozik, hogy véleményem szerint, ha nem lesz megállapodás, durva kamatemelkedés várható.

Tisztelettel:
anonymand

dr. Bértollnok 2012.04.19. 16:55:28

@Squid:
Basszus, Te teljesen félreértettél. Lelkesnek látszottam az államcsőd gondolatától? Éppen ellenkezőleg! Olvasd el kérlek még egyszer!

Nem is reagálnék, inkább kiegészítenék. Ez még nem tőke menekülés, ez még csak óvatos kivonás. Na az lesz a menekülés, amikor beleng a közvetlen államcsőd, amikor egyik napról a másikra az állampapírok másodlagos piacán a hozamok duplázódnak és nem egyszer! Na ezt nem szeretném én ha megcsinálnék, többek között azért, amit írtál.

Kotkodus 2012.04.19. 16:58:27

@Mészáros Laci: "szóval nem ezek miatt vagyunk pellengérre állítva"

így van. azért vagyunk pellengérre állítva, mert kormányunk nem hajlandó figyelembe venni az eu ajánlásait a fékek és egyensúlyok demokratikus rendszeréről és az eu mindenáron el szeretné kerülni, hogy más országok is ilyen eszközökhöz nyúljanak.

lehet sopánkodni, hogy ez nem méltányos, lehet eu bíróságon megtámadni a bizottsági döntéseket, de te is tudod, hogy nem ettől lesz jobb a magyar átlagembernek...

dr. Bértollnok 2012.04.19. 17:00:33

@Mészáros Laci:
Az MNB nem az IMF egyezmény esetleges létrejötte miatt csökkent kamatot, hanem annak eredményeként csökkenthet. Kisebb lesz a nyomás a költségvetésen. A külső piaci források bevonásának kényszerűsége is csökkenni fog, az államadósság finanszírozása legalábbis egy időre elfogadható költségek mellett megoldódik.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 17:02:18

@Brendel Mátyás:
Feltétlenül vitatkozni akar, aki hozzád szól? Ezt üldözési mániának hívják! Inkább örülj, ha valaki részben, vagy egészben egyet ért.

dr. Bértollnok 2012.04.19. 17:07:46

@Squid:
Látom már hol csúsztunk el, azt a hozzászólásomat kettővel utána folytattam, még oda is írtam, mert én is éreztem, hogy még a végén félreérti valaki, ahogyan Te is tetted.

Mészáros Laci 2012.04.19. 17:08:59

@dr. Bértollnok:

inkább azt tudom elképzelni, hogy az IMF megállapodás feltételei között olyan költségvetési kiadási korlátozások lesznek, amely az infláció keresleti oldalát érdemben csökkenti, így az MNB-nek lehetősége lesz arra, hogy kamatot csökkentsen.

Mészáros Laci 2012.04.19. 17:13:00

@Kotkodus:

ajánlások... fékek és ellensúlyok... ezek nagyon szépen hangzanak és nagyon sok ponton szorulnának javításra, és nagyon sok mindennel egyet is értek ebben.

de ezekről alkotmányjogászok szoktak vitatkozni tudományos konferenciákon. az IMF jellemzően magasról leszarja az alkotmányos fékeket és ellensúlyokat, különben mondjuk Egyiptommal -- ahol a bírókat nem nyugdíjazzák, hanem lelövik -- nem állapodtak volna meg.

pedig vannak csak igazán komoly strukturális gondok.

Kotkodus 2012.04.19. 17:56:55

@Mészáros Laci: igenám, de azt nem veszed figyelembe, hogy nekünk az eu a "kezesünk"...

ne feledd a bünöző példáját: tettenérés közben jól megverik a rendőrök. méltánytalan és egy igazi demokráciában nem fordulhatna elő ilyen, de a bűnözőt senki sem sajnálja, senki nem fog a segítségétre sietni...

ma már nem tudok neked többet válaszolni, szép estét!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.04.19. 17:58:52

@dr. Bértollnok:

így kezdted a hozzászólásodat:

"Először is ez konkrét túlzás. "

nem üldözési mánia volt, hogy vitának értelmeztem.

ha egyetértettél velem, akkor rosszul kommunikáltad.

Lencsés István 2012.04.19. 20:05:42

@dr. Bértollnok: Miért ne lennék optimista ? :) Az ország helyzete javul IMF nélkül is , akkor meg ? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:50:43

@Squid:

"Államkötvény kamat 7-8% AMI MOZOG A CDS FELÁRHOZ KÖTVE! Comprende? Ha nő a CDS felár (egyfajta csődbiztosítás) akkor viszi magával a kamatot!!"

Az államkötvény kamata is fix.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:53:21

@becsoccsent:

"en mar csak azt szeretnem kerdezni, hogy a jobboldal szerint mibol fizessuk vissza a tartozast, ha nem ujabb hitel felvetelebol.

epekedve varom a valaszotokat, mert erre meg jobbertol nem kaptam sose. normalisat.

az nem er, hogy nem kell visszafizetni. az sem, hogy szoritsuk vissza a korrupciot. az elmultnyocev meg foleg nem."

Természetesen hitelből fizetjük vissza. Mi másból?

Visszafizetni pedig muszáj. Ha ezt nem tesszük, azt hívják csődnek. Visszaesnénk Albánia szintjére.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:56:18

@zsg?:

"Arra jutottam, hogy a ccactus nevű blogger valamiféle perverz, lelki mazochizmusban szenved. Egyszerűen szüksége van arra, hogy minden egyes, orbitális hülyeségekkel gazdagon töltött posztját ízekre szedjék olyanok, akiknek akár csak egy csepp fogalma van arról, amiről a blogger hadovál."

Igen, elég sok troll megfordul erre mostanában. De mi nem bánjuk. Szorgalmasan termelik nekünk a pít! :)

Más blogok az ilyeneket kimoderálják, de nálunk teljes a szólásszabadság. Mindenki elmondhatja a véleményét, bármi legyen is az.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 20:58:43

@Sultan:

"A JEGYBANKI ALAPKAMAT ALAKULÁSA:
1990. október 15-tól 22,00%
1994. június 15-tól 25,00%
1998. február 01-tól 20,00%
2000. január 20-tól 13,00%
2002. február 19-tól 8,50%
2003. november 28-tól 12,50%
2008. április 01-tól 8,00%
2010. március 30-tól 5,50%
2011. december 21-tól 7,00%

Miért is nem lehetett már 2003-ban az IMF-hez fordulni? "

Amiről a poszt is szólni akart: Nem a kamatszint abszolút mértéke a fontos, hanem az inflációhoz való viszonya. Lehet 20% a kamat, ha közben az infláció is 20% (márpedig a '90-es években sokszor volt annyi), akkora reálkamat nulla.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:03:48

@kifordított nagyanyó:

"Baszdki,végülis külföldön viktor is dícsérte bajnait,tehát bajnai jófej!:))
Volt egy kis elmúltnyolcévezés,ahogy megrendelték.Nagyon jó."

Amit Bajnai egy év alatt megtehetett, az szerintem is jól csinálta. Egy év alatt nem lehet strukturális reformokat csinálni, főként, hogy elképzelés sem nagyon volt rá. De az adóemelésekkel és a kiadáscsökkentéssel szépen megfogta a költségvetést 2009-ben, ez igaz.

"Szóval a poszt röviden:Viktor jó gyerek,jót akar ,jól csinálja.
Mindenért a fecóék a hibásak.
És igenis jobb ha magasabb kamatot fizetünk a pénzek után.
Ez az unortodoxia kedves gyerekek...:))"

Ki ki olyan következtetést von le amilyet akar és amilyet meggyőződése megenged.

Squid 2012.04.19. 21:05:17

@ccactus: "Az államkötvény kamata is fix."

Viszont a CDS csődbiztosítás ára nem mivel az az ország CDS felárának megfelelően alakul.

Olvass kicsit legközelebb mielőtt ekkora tüzet raksz magad alá!

prezi.com/f5ol2cc-vatt/cds/

Szívesen :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:07:06

@lajafix:

" "Örülök, hogy van olyan ember, aki rájött, hogy az inflációt le kell vonni a kamatból. "
Reálértékszámításhoz igen. Adósság törlesztéshez nem, mert a végén eljutunk ahhoz, hogy ha nagyobb az infla, akkor jobb..."

Az államadósság elinflálása szempontjából jó, de vannak más hátrányai, amelyek nagyobbak, mint ez az előny. Csak végső esetben szabad alkalmazni. Ha a mérleg másik serpenyőjében az államcsőd van, akkor jobb lehet egy kis felpörgetett infláció. Volt már ilyen jónéhányszor a világtörténelemben.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:08:21

@Squid:

"Viszont a CDS csődbiztosítás ára nem"

Így igaz. De az előbb együttmozgásról írtál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:13:24

@bocskai67:

"Nem tudom, hogy véletlen vagy direkt, de a poszt azt elfelejtette említeni, hogy árfolyam-változatlanságot feltételezve ua összegre 4% kamat értelemszerűen fele annyi MrdFT kamatkiadást jelent, mint ha 8%-os. Hiába ha az infláció és a kamatláb közti különbség ugyanannyi, de amit ki kell fizetned, az nem ugyanannyi. Márpedig az összeget ki kell fizetni ! Jelentősen többet, mint az IMF hitel esetében."

Nem felejtettem el! Pontosan ugyanerről szól a poszt. Nincs vita közöttünk.

Különbség a gyorsabban inflálódó tőketartozásban van, magasabb infláció esetén.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:15:07

@gusthy1:

"Nota bene, ha egy 4,5%-os Eur hitel 4,5%-ához hozzáadjuk a 2% kamatkülönbözetet, az 6,5%, ami kisebb, mint a 7-8%, tehát még formálisan se stimmel."

Mi az a 2% kamatkülönbözet amit hozzáadsz a 4,5%-os EUR hitelhez, és miért?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:16:47

@Kotkodus:

"úgy látom az elméletnek az a része, hogy mi lesz, ha távolodunk az imf/eu megállapodástól lemaradt... ha jól emlékszem dec-jan időszakra az 320as eur/huf árfolyamot és 10% feletti piaci kamatszinteket hozott..."

Ezért kell mihamarabb megállapodni az IMF-fel. A török-kártyát sem lehet a végtelenségig megjátszani.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:18:12

@histar007:

"Ha bárki arra fondol, hogy az IMF jót akar, az téved. Semmit sem kockáztatva akar kaszálni a magyar ember pénzéből. "

Ez hülyeség! Kinek a javára kaszálna szerinted az IMF?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:19:59

@Sátán meg a Jocó:

"Csak a cigányok 200mrd-ot kapnak az idén, erre itt ez a cirkusz az IMF körül?"

Mit javasolsz a "probléma" megoldása érdekében?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:23:51

@Fedor:

" "Orbán Viktor demokrata és hazafi! Ezt nem én állítom, hanem Bajnai Gordon mondta el a parlamentben."

No de az két évvel ezelőtt volt, és azóta történt egysmás..."

Akkor most demokrata, vagy sem? Szerintem itt definíciós problémák vannak.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 21:27:08

@ccactus: Nem definíciós probléma ez, hanem időbeli. Azóta már mondta Bajnai az ellenkezőjét is, és nem Bajnai változott ezen idő alatt, hidd el. Igaz Orbán se, csak most ugye kicsit több lehetőség van a kezében, mint ellenzékben, és rendesen (vissza is) él vele.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:30:41

@Lord_Valdez:

" "Egy 4%-os IMF devizahitel nem feltétlenül kedvezőbb mint egy 7-8%-os piaci alapú forint állampapír."
Nem feltétlen jobb, de
1. ha nem sikerül az IMF megállapodás, akkor ez a 7-8% mehet akár 10% fölé is."

És akkor már rögtön megéri az IMF hitel..

"2. a deviza hitelen egy csomót lehet spórolni, hogy ha a magasabb bizalom miatt jobb árfolyamon tudunk törleszteni, mint amin felvettük"

Ez spekuláció. Nem ez az állam dolga. Ennyi erővel kimehetne az állam a New York-i tőzsdére határidős tőkeáttételes ügyleteket bonyolítani. Abban van csak a nagy pénz.. :)

"3. az IMF nem esik pánikba és adja el kötvényeinket váratlanul, míg a piaci szereplők erre hajlamosak."

Ez a már kibocsátott papírokra az állami teher szempontjából nincs hatással. Az új kibocsátásokat viszont megnehezítheti és megdrágíthatja. Pontosan az ilyen esetek áthidalására van kitalálva az IMF
hitel.

" "Ezt már az egymillió deviza lakáshiteles honfitársunk is jól tudja. "
Red hering. Ezt nem keverjük ide, mert itt nincs devizarefinanszírozási probléma a hitelnyújtó oldalon, tehát a feltételek nem tudnak megváltozni menet közben." "

Szerintem pedig jó a párhuzam. Nem a rafinanszírozással és a kamatoldallal van a fő probléma jelenleg sem a deviza-lakáshiteleknél, hanem az árfolyammal.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:34:26

@Fedor:

Ez így van. Felhatalmazva érzi magát a 2010-es választásokon elnyert példátlan támogatás miatt. A második forduló gyakorlatilag arról szólt, hogy legyen-e 2/3-ad, vagy sem.

Szóval Orbán szerintem is súrolja a demokrácia határait, de azért határon belül van. Erre a súrolásra pedig jóhiszeműen csak annyit mondok, hogy a rendkívüli helyzet miatt van rá szükség.

Ettől függetlenül nem nevezném diktátornak, despotának, meg ilyesminek. Egy következő választásokon simán le lehet váltani. Már ha a választók találnak nála jobbat..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:37:51

@Doubledecker:

"Még annyit a poszthoz, hogy talán ez igaz is lehet, csak nem lehet annyi állampapírt eladni Foritban amennyit kellene. Nagyon nem, ki venné meg, se pénz se bizalom."

Így van! Ha a belföldi megtakarítók kevesebbet takarítanak meg, mint amennyit a hitelfelvevők el akarnak költeni, akkor jön a devizahitel és a külső eladósodás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:40:17

@Mikka-Makka:

"bocs h el se olvasom a posztot, de úgy is csak felidegesítene, annyira egyértelmű h amit bizonyítani próbál nonszensz
7-9%-os piaci hitel hosszútávon nem fenntartható, nem tudjuk kitermelni, és becsődöl az ország.pont."

Attól függ, hogy a 7-9%-os hitelen mennyi a reálkamat. Ha ugyanis az infláció is 7-9%, akkor semmi gond.

"az imf-t lehet nem szeretni de most ez van. minden más jelenleg lényegtelen, nincs választási lehetőségünk, ha nem akarjuk megkockáztatni h nagyon nehéz helyzetbe kerüljünk ha netán súlyosbodik az eu válsága"

Egyetértek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:41:44

@Doubledecker:

"Ráadásul az IMF pont a kiadáscsökkentések miatt fog rinyálni megint, csak hát az a kormánynak fáj."

Ami a népnek fáj, az a kormánynak is fáj. Az lenne baj, ha nem így lenne.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 21:44:35

@ccactus: "Szóval Orbán szerintem is súrolja a demokrácia határait, de azért határon belül van. Erre a súrolásra pedig jóhiszeműen csak annyit mondok, hogy a rendkívüli helyzet miatt van rá szükség."

Semmi ilyesmire nincs, és nem is volt szükség. Nagyon nagy jóindulattal lehetsz ellátva, de én ezt inkább elfogultságnak nevezném.

"Egy következő választásokon simán le lehet váltani."

Persze, elvileg igen, csak addig is a hatalmát felhasználva mindent megtett, hogy erre minél kisebb esély legyen, és ha véletlenül mégis összejönne, akkor az utód körül legyen véve bebetonozott FIDESZ káderekkel, akik ott tehetnek keresztbe, ahol tudnak. Csak egy példa: A Költségvetési Tanács hirtelen úgy gondolja, hogy elfogadhatatlan a költségvetés (Matolcsínál persze egyszer se gondolják így), nélkülük nem léphet érvénybe, így viszont a köztársasági elnök kénytelen lesz feloszlatni a Parlamentet...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:48:32

@becsoccsent:

"mennyi penzt nem kellett volna kifizetni a kamatokra es az arfolyamra, ha marad a valasztasok idejen levo

185-os !!!!!!!!!!!!!!!!!!

chfhuf? ha nem zavarjuk el az imf-et? ha nem csinaljuk meg az egykulcsos ketkulcsos adot? ha nem vesszuk meg a mol-t duplaaron? ha nem gyurunk a hatalmunk ala minden fuggetlen szervezetet?

vagy ha egyszeruen nincs a fidesznek ketharmada?"

chfhuf piac nincs. Csak eurchf és eurhuf. Namost a chf hitelek többségét akkor vettük fel, mikor az eurchf 1,6-1,7 között volt. Ma pedig 1,2!! Kiszámolhatod, hogy ez a Magyarországtól független változás milyen hatással volt a chfhuf-ra..

De az biztos, hogy a chf hiteleket piszkosul megszívta ez az ország. A keletkezett kár ezermilliárdos nagyságrendű. A világháborúk óta a legnagyobb.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 21:55:07

@Fedor:

"Semmi ilyesmire nincs, és nem is volt szükség. Nagyon nagy jóindulattal lehetsz ellátva, de én ezt inkább elfogultságnak nevezném."

A másik lehetőség a megszorítás lett volna. Őszintén? Ez az ország inkább megszavaz egy a demokrácia határait súroló kormányt, mint a megszorításokat.

"A Költségvetési Tanács hirtelen úgy gondolja, hogy elfogadhatatlan a költségvetés (Matolcsínál persze egyszer se gondolják így), nélkülük nem léphet érvénybe, így viszont a köztársasági elnök kénytelen lesz feloszlatni a Parlamentet..."

Ezt a kérdést az aktuálpolitikán felülemelkedve kellene vizsgálni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 21:59:32

@ccactus: "A másik lehetőség a megszorítás lett volna. "

Miért? És ez, ami most van talán nem az? De, sőt rosszabb, sokkal ramatyabbak az ország kilátásai, mint két éve voltak, és még pluszban a demokráciát is rombolják.

"Ezt a kérdést az aktuálpolitikán felülemelkedve kellene vizsgálni."

Na majd kíváncsi leszek, mennyire fognak felülemelkedni az aktuálpolitikán a kedves bebetonozottak...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:01:08

@Hihhetetlen:

"Bajnairól annyit, hogy 2010-ben a választások előtt mondta, ha jól emlékszem, hogy: "Gyurcsány Ferenc demokrata és hazafi! Orbán Viktor demokrata és hazafi!". Tette azért, mert tompítani akarta a kétoldali hisztit a választások körül. Namármost:
1) Ha a mondat első felével nem értesz egyet (mert gondolom így van), akkor nem igazán fair kiragadni a környezetéből a második felét."

Én Gyurcsány Ferencet is és Orbán Viktort is demokratának és hazafinak tartom.

Jó lenne, ha ebből kiindulva és ezt elfogadva folyna a politizálás az országban.

Jelen posztban azért emeltem ki csak az Orbánra vonatkozó részt, mert a téma kapcsán annak volt relevanciája.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:07:26

@Fedor:

"Miért? És ez, ami most van talán nem az?"

Részben igen, részben nem. Ez hosszú vita lenne ide szerintem. :)

"Na majd kíváncsi leszek, mennyire fognak felülemelkedni az aktuálpolitikán a kedves bebetonozottak..."

Ezeknek az intézményeknek pont az a lényege, hogy a tagok kinevezése ne a parlamenti ciklusokhoz igazodjanak, hanem azokat átívelve. Ezért van például a közt.elnöki pozícióban öt éves, az MNB elnöki pozícióban meg 6 éves ciklus.

Abban persze igazat adok neked, hogy ha valakiben megingott a bizalom a demokratikus berendezkedésünket és hozzáállásunkat illetően, akkor annak más kép rajzolódik ki.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:15:27

@is:

"Tipikus 80%-os igazságú poszt. Írod a logikus levezetést, aztán itt-ott gyorsan kavarsz egyet- a szaron, hátha nem veszik észre. dehát a számok makacs dolgok, az alábbiak szerint:

- Az infláció _nem_ 5,5% éves szinten, hanem 4%. Már a legújabb is 5,1% volt, te direkt dobtad be a múlt havi egyetlen kiugrót, kis csaló ;)."

Linket légyszi! A KSH adatai szerint ugyanis az infláció:

Januárban 5,5%
Februárban 5,9%
Márciusban 5,5%

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf001.html

Jellemző, hogy a sok elfogult huhogó közül akik itt ma kommenteltek, ezt senki nem tette helyre. Csak elégedetten biccent mindenki, hogy hányan szedték ízekre a posztot..

Szóval erről ennyit.

A többi kritikádat már nem is nézem.

"Sajnos nem tudom elhinni, hogy jóhiszeműen csalsz a számokkal, azok annál egzaktabb dolgok. Te egy mocskos csaló vagy, ennyi." "

Akkor miről is beszélünk?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.04.19. 22:16:38

@ccactus: "Ezeknek az intézményeknek pont az a lényege, hogy a tagok kinevezése ne a parlamenti ciklusokhoz igazodjanak, hanem azokat átívelve."

És elvileg függetlennek kéne lenniük, ami nehezen várható el egy olyan főbírótól, aki egy ősfideszes felesége és Orbán feleségének a barátnője; egy olyan főügyésztől, aki valaha fideszes képviselőjelölt volt; egy olyan médihatóság vezetőtől, aki szintén; egy olyan számvevőszéki elnöktől, akinek egyenesen a képviselőségről kellett lemondania az új posztjáért, és még sorolhatnám a végtelenségig.

Na jóéjszakát.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:18:25

@Brendel Mátyás:

" "A piac jórészt már beárazta az IMF megállapodást, a jelenlegi kamatszintek annak tudatában alakultak ki, hogy az IMF megállapodás nagy valószínűséggel létrejön."

namost a szerző van olyan hülye, hogy az ebben benne foglalt egyszerű következménnyel nem számol, nevezetesen, ezek szerint, ha NEM JÖN LÉTRE a megállapodás, akkor a piac nagyon gyorsan, és nagyon gyorsan visszaáraz, és az sok százalék és sok száz milliárd bukás lesz."

Egyetértek. (Már nem azzal, hogy hülye vagyok, hanem a többivel. :)

Ezért is lenne jó mielőbb az IMF megállapodás.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:21:09

@Fedor:

"És elvileg függetlennek kéne lenniük, ami nehezen várható el egy olyan főbírótól, aki egy ősfideszes felesége és Orbán feleségének a barátnője;"

Hát nem tudom. Nekem van egy csomó mindenféle-párti barátom. Ugyanez igaz a családomra is.

Gondolod, hogy Szájeréknál nem a szerelem, hanem az azonos politikai nézet volt az összekötő kapocs?

Nívótlan ez így kérem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:22:57

@nemecsek ernő áruló:

"Azért azt látom nem figyeled, hogy a forint-adósság csökken, a devizaadósság nő. Tehát az ország kiszolgáltatottsága napról napra erőteljesebb. És mindezek után te képes vagy azt mondani, hogy Orbán Viktor hazafi."

Miért? Szerinted mely államadósság-kezelési stratégia lenne hazafias?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:25:08

@abaka:

"Az IMF-tol kapott eurot siman forintra valthatja az allam"

Hát persze, simán. A gondok majd a törlesztéskor jönnek, amikor a forintot kellene visszaváltani euróra...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:26:24

@Brendel Mátyás:

"A Nívó blog minden, csak nem nívó."

Mi vagy te, valami nívópálca!? Mert annak ám kurvára rövid vagy, kisbarátom!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:31:59

@Avatar:

"kb 3 évvel ezelőtt épp a fidesz politikusai dobálóztak azzal, hogy ha ők kormányoznának, az 3-400 milliárdos hitelkamat-csökkenést hozna egy év alatt, mert ők lennének a hiteles kormány, akikben megbíznak a befektetők és alacsonyabb hozamra kapnának pénzt."

Igen, emlékszem!

"Ccactus! Légyszi mutasd már ki azt is, hogy tényleg bekövetkezett ez"

Sajnos nem következett be. A végtörlesztés igencsak megcsappantotta a nemzetközi pénzügyi körök többségének a bizalmát.

Kivéve persze a Templeton-t például.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.19. 22:34:35

@Emiksz:

"Lehet így mondani, és igaz, a jelen kondíciókkal el lehet kötéltáncolni egyik évről a másikra, ha
- nincs portugál csőd
- nincs spanyol csőd
- nincs olasz csőd"

Igen, az a vicc, hogy az ortodox politikával lassan fél Európa csődbe megy (izlandot és írországot nem is említetted), mi meg még mindig ellavírozgatunk valahogy, pedig a politikánk unortodox, Orbán meg egy diktátor... :)))

Hihhetetlen 2012.04.19. 23:31:54

@ccactus:
Hol vannak a demokrácia határai? Gondolom az egyik véglet az, hogy amíg 2014-ben lesznek választások addig hol a probléma? Viszont belefér-e a demokráciába, hogy:
a) Pártkatonát választ elnöknek
b) Pártkatonát választ alkotmánybírónak
c) Megnyírbálja az alkotmánybíróság jogköreit
c) Társadalmi konszenzus nélkül írat alkotmányt saját szája íze szerint
d) Megszünteti a törvényjavaslatok vitáját a parlamentben
e) A 2010 előtt is gáz gyakorlattal szemben méginkább felturbózza a törvényalkotás ütemét (értsd: esélyük sincs a képviselőknek követni, csak pártfegyelem van)
f) Főügyésznek, főbírónak, KT elnöknek saját embereit rakja be 9 (!) évre
g) Különféle trükközéssel eltussolja az AB beadványokat (manyup)
h) Saját íze szerint megváltoztatja a választási rendszert

A Gyurcsány frakció körüli Kövér-Lezsák kűrt inkább már fel sem hozom.
Nálam b)-től rezeg a léc.

Az külön kérdés lenne számomra, hogy milyen értelemben "rendkívüli helyzet" és mi jóra használta a hatalmat ennek megoldására? Pl. a manyup ügy tartozik ide?

És végül: nem "példátlan" a felhatalmazás: 94-98 között volt már 2/3-os kormánytöbbség. Ha Horn ugyanezen eszközökkel élt volna (gáz lett volna), akkor sosincs I. Orbán kormány.

elkeseredett.polgar 2012.04.20. 00:43:55

Nívó index? Jövő héten talán?
2 hónap már eltelt.

nivo.blog.hu/2012/02/18/nivo_index

Vagy kevéssé támasztaná alá a narancsdroid mentalítást?

anonymand 2012.04.20. 02:50:12

Tisztelt ccactus!

"Akkor most demokrata, vagy sem? Szerintem itt definíciós problémák vannak." - definíciós problémának minősíteni mindazt, amit Bonsai Ducse és csapata alkot hatalomra kerülése óta az ország házában, nem semmi!
Fedor elég sok érvvel próbált ugyan meggyőzni, hogy miért is nem tekinthető demokratának az, akit Bajnai több, mint két éve még annak tartott. Ami neked ugyebár, hivatkozási alap.
Megjegyzem a siker reménye nélkül.
"Definíciós probléma". A képernyő nem pirult el, míg bepötyögted?

Azért az is megérne egy misét, hogy mire alapozod optimizmusodat? "Összességében magam is pozitív hatást várok az IMF megállapodástól, amit remélhetőleg mihamarabb sikerül végre megkötnünk,"...
Mire alapozod a reményt?
Azon inkább el lehetne meditálni, hogy milyen következményekkel jár az, ha tovább húzódik a dolog, netán nem is lesz megállapodás.

Tisztelettel:
anonymand

abaka 2012.04.20. 08:14:38

@ccactus: Mint ahogy abban a kommentben is irtam, amire te reagaltal: "nem, nem spot fx, hanem cross-currency swappal".

Igy aztan semmi gond a visszavaltassal.

Mészáros Laci 2012.04.20. 08:42:55

@Kotkodus:

az IMF nem kezest vagy jelzálogot kér, hanem a törlesztéshez szükséges üzleti tervet, és annak betartását ellenőrzi is.

persze, az IMF-et is át lehet verni, úgy 82-88 között a magyar kormány szerkezetátalakítási hiteleket vett fel nagy tömegben, majd szétosztotta a nép között, mert Kádár rettegett az elégedetlen tömegek haragjától...

Mészáros Laci 2012.04.20. 08:46:00

@ccactus:

"Én Gyurcsány Ferencet is és Orbán Viktort is demokratának és hazafinak tartom."

Bizonyos értelemben talán azok is -- szemben mondjuk Simicska Lajossal, akinek megelőlegezek egy "nem hazafi" címkét.

A gond nem a hazafisággal, hanem az értékrenddel van: sem az, amit Orbán, sem az, amit Gyurcsány képvisel, nem igazán teszi őket alkalmassá stabil kormányzásra.

becsoccsent 2012.04.20. 09:07:25

@ccactus: ezert hivtam fideszes blognak. ugy tunik, mintha valaszoltal volna a kerdesemre, de valojaban nem mondtal semmit.

tenyleg olyan, mintha matolcsy blogjat olvasnam.

nincs ertelme tobbet ide jonnom, de ezert koszonettel tartozom: nem hianyzik egy sokadik olyan blog, ahol a partszimpatia ugy kikandikal, hogy fontos kerdesekben sincs sajat velemenyetek.

koszonom megegyszer :)

nemecsek ernő áruló 2012.04.20. 09:20:11

@ccactus: Ugye te nem vagy deviza-hiteles?

De hogy a kérdésre is feleljek:
- Mondjuk nem kellett volna kinyírni a legnagyobb FORINT-ALAPÚ állampapír felvevőket.
- BKV, MÁV, és a többi haveri kifizetőhely feldarabolása, és azonnali eladása. Még akkor is megérné, ha az állam átvállalná a jelenlegi teljes adósságot, és 1 Ft-ért adná át az új tulajdonosoknak. Gyakorlatilag minden állami vállalkozástól meg kell szabadulni, ami az elmúlt 5 év mérlege alapján nem termelt pozitív mérleget. Ez kvázi azt jelenti, hogy a minisztériumokat, és állami szolgáltatókat leszámítva a Szerencsejáték Zrt kivételével semmi nem maradna állami kézben.
- Nem figyeled, de Bajnai a nyugdíj-pénzek nélkül is elkönyvelt ugyanakkora forint-adósság csökkenést, igaz, nem volt annyira látványos, de a tények makacs dolgok.
- Azt sem veszed figyelembe, hogy úgy vetettek ki itthon bank-adót, hogy egyetlen bankot sem kellett állami pénzből megmenteni a válaság következtében, ellenben például Németországgal, Franciaországgal, vagy az USÁ-val.

lajafix 2012.04.20. 09:29:28

@ccactus: "Az államadósság elinflálása szempontjából jó, de vannak más hátrányai, amelyek nagyobbak, mint ez az előny. Csak végső esetben szabad alkalmazni. Ha a mérleg másik serpenyőjében az államcsőd van, akkor jobb lehet egy kis felpörgetett infláció. Volt már ilyen jónéhányszor a világtörténelemben. "

Volt infla felpörgetés, csak SOSEM oldották meg vele azokat a gondokat, amik az adósság elszállását okozták. Politikailag persze könnyebb bevállalni, mint az egyensúlyhoz vezető lépések megtételét.

Megjegyzem az infla felpörgetés, mint használható gazdasági eszköz a gyenge magyarországi gazdasági képzés egyik szent tehene. Az infláció felpörgetés nem old meg semmit még rövidtávon se csak a szar szétkenésére szolgál.

abaka 2012.04.20. 11:16:42

@ccactus: "Igen, az a vicc, hogy az ortodox politikával lassan fél Európa csődbe megy (izlandot és írországot nem is említetted), mi meg még mindig ellavírozgatunk valahogy, pedig a politikánk unortodox, Orbán meg egy diktátor... :)))"

Azt egyebkent hallottad-e mar, hogy naluk euro van (kiveve izlandot, de az egyebkent is kicsit mas eset)? Meg, hogy ez pl nem segit nekik a jelen helyzetben (a miertbe nem mennek bele, az kozgazdasagi alapismereteket igenyelne)?

Meg ket apro reszlet: attol, hogy mashol is rossz, meg nem lesz Orban politikaja jobb. Mi pedig csak azert "lavirozgatunk" meg mindig, mert a piac tovabbra is hisz az abszolut orthodox IMF megallapodasban.

Avatar 2012.04.20. 13:55:31

@ccactus: Nem egyszerűen nem következett ez be, hanem épp az ellenkezője történt, történik.
A kormányváltáskor 2010ben 200 ponton volt a CDS felár, azóta már járt 700on is, és most is 600 környékén van és emelkedik.
Az államcsőd valószínűsége 2010-ben még megegyezett a román, bolgár, vagy horvát államcsődével, de a fantasztikus kormányzati munkának köszönhetően már 10-15 %ponttal magasabb a mienk... Közelítjük az Ukránok megítélését! :(
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/reg_nem_latott_csucson_a_magyar_allamcsod_eselye.166095.html

Nagyjából fél éve már nem volt 8% alatti kötvénykibocsátása az ÁKK-nak, most 8,7-8,8%osak a hozamok. Látványos törés van a Bajnai kormány ideje alatti és az Orbán kormány ideje alatti átlagos hozamszint változási tendenciákban. Bajnai alatt folyamatosan csökkentek a hozamok, 6% alatt adta át a kormányt, a kormányváltás után ez a csökkenés megállt, majd gyors emelkedésbe fordult.
www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/terv_felett_adott_el_kotvenyeket_az_akk_2.166028.html

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.20. 20:37:28

Én várom a "Jó lesz ez internetadó" posztot!

nocsak! 2012.04.21. 12:10:25

Kedves ccactus,

akartam irni hamarabb de sajnos dolgozni is kell, most meg mar nincs idom a kommentek vegigolvasasara. Sajnos utanaolvasasra sincs eleg.
1. Biztos emlitettek mar, az IMF hitel igazi ertelme hitelt adni azoknak az orszagoknak akik kulonben nem vagy csak nagyon dragan kapnanak. Jelenleg sok orszag all sorban hitelert, ha a bizalom elfogy a most konnyen panikolo piacon -amire voltak jelek ebben az evben- akkor hiteleinket nem tudjuk megujitani s johet az allamcsod. Ez a veszely onbeteljesito is lehet, ezt vedene ki az IMF hitel.
2. A forinthitel jobban limitalt, nem hiszem hogy olyan sok megtakaritasunk lenne hogy igy megoldja, attol tartok mi a hitelt felvevo, nem pedig a megtakarito tipusu nemzet vagyunk bar persze a forintalapu hitelfelvetel kivanatos.
3. Kozvetve tartozik ide, de a kormany amit legjobban elcsesz az valoszinuleg a beindulo novekedes. Egy elfogadott s hiheto elmelet szerint az alapja a novekedesnek a kiszamithato jogi s gazdasagi kornyezet, ezt pedig meggondolatlan kapkodasaival szepen bukjuk..
oszzefoglalo (az elmeletrol)
eltecon.blog.hu/2011/09/29/rendszerkockazat#more3265182
eredeti
www.independent.org/pdf/tir/tir_01_4_higgs.pdf

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.21. 16:14:09

@nocsak!:

Szia!

Fölösleges végigolvasnod a kommenteket, tele van agresszív "szagértői" okoskodással.

Nézzük a pontjaidat. 1-gyel tökéletesen egyetértek. Bár azt számomra nehéz elfogadni a tényt, hogy a pénzpiacok így működjenek. Ezen valahogy változtatni kellene, hiszen a gazdaság örök ciklikusságban van. Akadnak kockázatkerülő és erős kockázatvállalási hajlandósággal rendelkező periódusok, amelyek között a válság szélsőséges pénzpiaci mozgásokat okoznak. (lásd OTP árfolyam 11000Ft-->1200Ft-->7000Ft-->3000Ft. Mindez nagyon rövid időtávon belül. Ennek egyik oka, hogy az elektronizált pénzügyi tranzakciók valós költsége gyakorlatilag nulla. (Erre találta ki Tobin a tranzakciós adó elméletét, amellyel némi homokot szórna a túlzottan is olajozottan működő pénzpiaci gépezetbe. Az adóbevétel csak mellékhatás.)
Az meg pláne nehéz elfogadni, hogy ilyen erős feltételeket szabjon az EU-IMF, hogy a szükséges védelmet megkapjuk, mikor pedig mi is tagjai vagyunk az IMF-nek. A téma tehát messze nem olyan egyértelmű, mint ahogy az ellenzéki érzelmű olvasóink itt előadták.

2-es pontod: Alapvetően igazad van. Ámde a lakossági megtakarítási ráta nagyon gyorsan tud nagyon sokat változni, volt már erre egy példa 1995-ben. Másfelől látható a kormányzat azon szándéka is, hogy minél több hazai forintforrást becsatornázzon az adósságfinanszírozásba. Erre persze ellenérv, hogy elszívja az állam a forrásokat a bankoktól, akik így nem tudnak hitelezni ami meg leálítja a gazdaságot, de ha megnézed, a hazai bankok többsége külföldi bankok leányai. A hazai betétállomány sohasem volt számukra korlátja a hitelezésben, hiszen konszernszinten az anyabank azon leányának adott forrást mindig is, ahol a legjobb megtérülést remélte. A tőke oda áramlik, ahol jó megtérülést remél. Megfordítva: hiába tömjük ki a hazai leánybankokat forrással, azok simán megtehetik, hogy az itt összegyűjtött betéteket nem itt helyezik ki, hanem kiviszik külföldre, és ott. Ez zárt piac esetén működe csak az elszívó elmélet. De kicsi nyitott gazdaságban semmiképpen. Jó példa erre, hogy a hazai bankok hitel-betét aránya még mindig 1,5 körül jár...

3-as pontodhoz: A pénzpiacokon kívül (ahol az adósságválság miatt most a pénzmultiplikátor éppen visszafelé sül el) a kormány nem nagyon bántotta a reálgazdaságot. Sőt! Na jó, még az ágazati különadók ott vannak, de az meg megint csupa olyan nemzetközi nagyvállalati piacot érint, amelyek nem feltörekvő, hanem fejőstehén szakaszban vannak, és hozzá vannak kötve a hazai lakossághoz, ergó az adóterhelés ellenére sem tudnak és nem is akarnak kivonulni, lévén tudott az első perctől, hogy az adó ideiglenes ráadásul a többségük még ezzel együtt is nyereséges, vagy jövőbeli nyereséget vár.

Az én véleményem az, hogy senkinél nincs ott a bölcsek köve. Nyilván, ha tök egyértelmű lenne, hogy mi indíthatja be a gazdaságot, akkor azt kéne csinálni és kész. De ez sajnos nem egyértelmű, sőt egymásnak gyökeresen eltérő elméletek, gyakorlatok, és múltbéli tapasztalatok vannak. Az általad linkelt Pete Péter blog is hangsúlyozza, hogy az az elmélet a mainstream gondolkodástól eltér. (mondhatni unortodox :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.21. 16:17:05

@nocsak!:

Egyébként pedig köszi a kommentet. Jó lenne, ha mindenkivel ezen a nívón lehetne itt megvitatni a dolgokat.

Sajnos napközben én is dolgoztam, mikor a cikk címlapon volt, így nem tudtam azonnal reagálni mindenre. Utólag próbálkoztam, de az már nem olyan.

anonymand 2012.04.21. 18:48:27

Tisztelt nocsak!!

Én, ellentétben a poszt szerzőjével, úgy gondolom, hogy nem érdektelen a bejegyzésekből akárcsak szemezgetni is.
A legérdekesebbek közé tartoznak a megválaszolatlanok....

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása