Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

A nyugdíjasoknak igen, a többieknek nem

2012. június 16. - Droli

Aki még nem olvasta a jövő évi költségvetés tervezetét vagy összefoglalóját, annak annyit mondanék, hogy az irány ugyanaz: meglehetősen ortodox megszorítás és befagyasztanak mindent a dicséretesen kicsi hiánycél érdekében. Azaz csak majdnem mindent...

Igen, mert míg a családi pótlék, a gyes, a gyed vagy a közalkalmazottak és köztisztviselők illetményalapja nem nő, addig találjátok ki, mit emelnek? Naná, hogy a nyugdíjakat; a nyugdíjasok jövőre is megkapják az inflációkövető, 4,2%-os emelést!

Félreértés ne essék: semmi bajom a nyugdíjasokkal és a nyugdíjakkal, én azt mondom, megdolgoztak érte, megérdemlik; az más kérdés, hogy hosszútávon mennyire fenntartható a rendszer, és hogy én kapok-e majd nyugdíjat, de ettől függetlenül nem állok be azok közé, akik a nyugdíjak drasztikus csökkentését követelik. De abból már mérhetetlenül elegem van, hogy a nyugdíjasok nyugdíjemelése nem is vitatéma: sok minden változhat a világban, válságok jönnek-mennek, de a kormány (mindenkori) akkor is ad nyugdíjemelést, ha beledöglünk! Miért nem lehet egy évet csinálni (csak egyet!), amikor nem emelünk? Elhiszem, hogy a nyugdíjak reálértéke így csökkenne, de hát könyörgöm, csökken a köztisztviselők és közalkalmazottak fizetésének reálértéke is, nem értem, miért kell kivételezni ezzel a korosztállyal. Sőt, sok ember fizetésének nemcsak a reálértéke csökken(t), hanem a nominálértéke is, lásd az adójóváírás eltörlése.

A nyugdíjakra jövőre 2874 milliárd forint van betervezve, ebből is látszik, hogy ez a 4,2%-os emelés több tízmilliárdos terhet jelent, de inkább százmilliárdosat. Ebből el lehetne törölni egy halom csipp-csupp adót, ezáltal lehetne mérsékelni a vállalkozások adminisztratív terheit is. Vissza lehetne hozni a máshol jól működő adójóváírást (amit a mai napig nem értek, miért törölték el), igaz, kisebb volumenben, de ezzel is lehetne az alacsony keresetűeket pár ezer forinttal segíteni (a nemzetgazdaság is jól járna: kevesebb lenne a befizetetlen csekk, nőne a fogyasztás). Vagy lehetne csökkenteni az államadósságot, ami 100 milliárd forintnál évi többmilliárdos kamatteher-megtakarítást jelentene. 

Még egyszer mondom: félreértés ne essék, nem a nyugdíjakkal van bajom, hanem azzal, hogy a nyugdíjasok érinthetetlen kasztként vannak kezelve, és fel sem merül, hogy mi lenne, ha egyszer, az ország helyzetére való tekintettel, nem kapnának emelést, ugyanúgy, ahogy más sem. Tőlem emelhetik a nyugdíjakat, akár infláció felett is, ha a költségvetés és az ország olyan helyzetben van. De most éppen nincs.     

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr604591842

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagyanyáink velünk élő sorsa 2012.06.16. 17:00:49

Magyarország egymást váltó társadalmi berendezkedései, az írott és íratlan, felszínen sokszor módosított, de lényegében változatlanul embertelen szabályai generációkat tettek tönkre sorra. Rettentes testi nyavalyák, de főleg az ép elme elvesztése sújtj...

Trackback: Matolcsy ölni tudott volna, amikor Quest a katasztrofális magyar helyzetről kérdezte 2012.06.16. 15:58:18

A lassított felvételen jól látszik, milyen indulatok feszülnek benne, miközben fogalmazza Richard Quest zátonyra futó magyar gazdaságról feltett kérdésére a “tündérmesés” választ. Nem vagyok pszichiáter, de nagyjából így képzelem el annak a...

Trackback: A Nézőpont Intézet sokkal népszerűbbnek láttatja a Fideszt, mint más közvéleménykutató cégek 2012.06.16. 15:56:02

A Nézőpont Intézet szerint a teljes felnőtt lakosság 28%-a, míg a Medián szerint csak 22, az Ipsos szerint 17, a Tárki szerint pedig csak 16% szavazna a Fideszre, ha most lennének a választások. Ugyancsak a Nézőpont Intézet látja az MSZP-t a legkevésbé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 11:55:09

@lavór: Nem tudja! Ez egy tény, pont olyan tény,mint a bűnözés léte, ezen sehol sem a munkásmozgalmak változtattak, ezt a vívmányt mindenhol felülről erőltették rá a jóléti államok dolgozóira.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 11:57:23

@kolbászoszsömle:

"Ez nem így van.
Nem kell kötelezővé tenni, csak azt, hogy ha dolgoztatják, minimum annyit adjanak neki."

Dehogynem így van: ha megemelik a minimálbért, mindenki aki nem képes kitermelni annak az értékét (plusz egyebeketet), elbocsátásra kerül.

Nincs olyan magánvállalkozó aki veszteségesen tudna alkalmazni valakit.

"akkor azt a munkát nem kell elvégezni"

Magyarán nincs szükség arra a munkásra aki csak olyan munkát tudna elvégezni ami által megtermelt érték a "létminimum" minimálbér alatt van.

lavór 2012.06.17. 11:58:26

@kolbászoszsömle:

Akkor várjon csak a sült galambra, hátha mégis berepül a szájába. A sírást meg nyugodtan abba lehet hagyni.

2012.06.17. 12:01:10

@subtotal:

A Trollpestis fertőző.... :)

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.06.17. 12:03:32

Módszerváltáskor mi volt a legfontosabb törvény, amit módosítottak az elvtársak?
Helyes válasz: a halálbüntetés eltörlése.
Azt gondoltál erről a szerencsétlen nyájról, hogy majd megtorolja az aljasságot, a népirtást és a terrort.
De nem. A szerencsétlen ökör a mai napig felváltva szavazza kormányra az ÁVH-s pufajkás pribékeket és KISZ-titkár komcsi banditákat és gyermekeiket.
A magyar nép megint csak azt kapja, amit megérdemel: szart a gyáva képébe!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 12:09:46

@negondolkozz!majdénmegmondom!: szegény jó Papp János (a veszprémi bolsi mészáros), ha tudta volna, hogy a kiemelt nyugdíj lenne az egyetlen jutalma, valószínűleg nem durrantja főbe magát. :)

negondolkozz!majdénmegmondom! 2012.06.17. 12:13:35

@Hepci: Bizony, nem történt semmi ez ügyben sem: www.origo.hu/itthon/20100701-felulvizsgalna-az-egykori-kommunista-elit-nyugdijait-wittner-maria.html
Hacsak Wittner teljes agykárosodását nem tekintjük változásnak. Biszku elvtárs nyugdíja talán már a 800.000-et is eléri.
Ez két éves cikk!!

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.06.17. 12:16:11

@Dr. Furia: "Végül is megoldja majd a kényszer is mindkét ügyet,ha nem lesz miből megfinanszírozni a nyugdjíasokat."

Ez igaz, de amit javasoltam, az bármennyire is embertelennek tűnik, mégis valamilyen szinten kiszámíthatóvá teszi a rendszert. Ha a nyugdíj úgy szűnik meg, hogy egyszer csak kiürül a kassza, akkor azt nem csak a nyugdíjasok, hanem a teljes társadalom nagyon csúnyán megérzi majd.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.17. 12:18:23

@stoic79: önmagában nem ürül ki. Azt majd úgy hívják: államcsőd.

lavór 2012.06.17. 12:19:10

@stoic79:
"hanem a teljes társadalom nagyon csúnyán megérzi majd."

Nem érdekli a társadalmat. Ha érdekelné, akkor nem lehetne ez a politikai garnitúra 26 éve hatalmon.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 12:24:52

@zelmavagyok:

"Semmiféle írott szerződésre egyebekre nem gondolok, hanem ilyen vitákra, társadalmi méretekben, mint ez itt. Nézőpontok kölcsönös megismerésére. Szakmai elemzésekre, ilyen és olyan oldalról egyaránt, ha úgy tetszik."

*

Ezt egy nagyon ismert politikai marketinges zseni írta:

"Minden propagandának népszerûnek kell lennie és szellemi színvonalát a felvilágosítandók legkevésbé képzett rétegének befogadóképességéhez kell szabni. [...] Minél kisebb a tudományos tehertétel és minél inkább a tömeg érzelméhez szól a propaganda, annál átütõbb az eredmény. [...] A tömeg befogadóképessége nagyon korlátolt, értelme kicsiny és éppen ezért nagyon feledékeny. Ezekbõl a tényekbõl kifolyólag tehát minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebbõl a szóból azt, amit akarunk. Mihelyt az ember ezt az alaptételt feláldozza és sokoldalú akar lenni, akkor a hatás elaprózódik, mert a tömeg a nyújtott anyagot sem megérteni, sem megemészteni nem tudja."

*

Nem véletlen, hogy a Fideszcsürhe is "Nemzeti Konzultációnak" nevezi a félévente kipostázott, pontokba szedett, közérthetővé egyszerűsített propagandaanyagát.

Miközben SOHA nem ad lehetőséget sem az ellenzékének, sem a szakmai érdekképviseleti szervezeteknek semmilyen érdemi, nyílt párbeszédre, konzultációra.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 12:29:05

@lavór:

"Öööö... akkor miért nem tetszenek tüntetni, szerveződni, netán azt gondolja a magyar dolgozó, hogy a sült galamb a szájába repül? "

*

Meglepődnél, ha csak egyetlen nap utánanéznél, hogy azon a héten hány helyen tüntettek az emberek az országban.

Csakhogy ezekről a tiltakozásokról nem ad hírt sem az MTI, sem a közmédia, sem a kereskedelmi csatornák.

lavór 2012.06.17. 12:31:14

@No_Fidesz_No_Problem:

Akkor talán kevés egy napig tüntetni?
Viszont az állam tuti nem fog tiltakozni a melósok helyett. Sőt tüntetni se mennek ki helyettük.

alfa.orionis 2012.06.17. 12:51:46

@No_Fidesz_No_Problem:

Miért, talán nem volt igaza? (azt gondolod, más nem tudja, kire hivatkozol? Kis hamis!)

A "fideszcsürhének", ahogy te nevezed, valahogy le kell dolgoznia a maszopos 2 generációs agymosást.
Ha ezen a szinten kell kezdeni, itt kell. Finomabb eszköz, mint az osztályharc.
Nézz meg pl. egy tv2-s híradót. Olyan szinten van lebutítva, hogy siralmas.És még így sem értik.
Ellenzék meg szakmai szervezetek? Itt van ez a regisztráció szavazás előtt. Ez rémes, diktatúra, jujjfujj. Ellenzék: kötelező szavazás, kedvezményekért cserébe. Ez igen, ezt értjük, ugye?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 12:52:45

@neoteny: Nem a munkásra nincs szükség, hanem annak a feladatnak elvégzésére, amire jelenleg alkalmazzák.

Amúgy meg igen, nincs szükség annyi munkásra, mint amennyi _most_ van.
Sem itt, sem máshol.
Ez abból látszik, hogy mindenhol van munkanélküliség.
Még Kanadában is.

@lavór: A kormány feladata és kompetenciája az ilyen döntések meghozatala.
Arról beszélni, hogy ezt meg kéne hoznia a kormánynak, nem sírás.
Főleg akkor nem, ha értelmesnek tűnő emberek akikben volt annyi gógyi, hogy elmenjenek Kanadába, azt hiszik, hogy a fizetőképes kereslet növekedése áremelkedést indukál.
Pedig nem.
Ha mindenki annyi sört inna csak, mint én, egy korsó legalább tízezer forintba kerülne és ihatatlanul szar lenne, és ha mindenki annyit vitorlázna, mint én, akkor annyiba kerülne egy vászon, mint egy most nadrág.
A fenti gondolkodás hibája legfőképpen a mobiltelefonoknál utolérhető: a kereslet kiszélesedése az árak drasztikus esését okozta.

lavór 2012.06.17. 12:55:47

@kolbászoszsömle:
"A kormány feladata és kompetenciája az ilyen döntések meghozatala."

És mivel szeretnéd rávenni a kormányt ennek a döntésnek a meghozatalára?

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.06.17. 12:56:39

@No_Fidesz_No_Problem: A marketinges cinikus... ha olyan marha nagy igazságok lennének ezek, akkor bárgyú mosollyal röfögnénk langymeleg pocsolyánkban és csak a boldogságtól ordítanánk néha. Nézzen már körül az a marketinges itten és váltson stratégiát.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 12:57:01

@neoteny: Erre nem válaszoltam: "És hol van mindez a "túltermelés" felhalmozva ill. elraktározva _Magyarországon_? Mert ugye a kérdésem az volt hogy mit termelnek túl Mo-n?"

Amikor az áruk szabadon mozognak, irreleváns, hogy a felhalmozás itt van-e, vagy máshol.
Mi gyártjuk, és máshol van felhalmozva.
Itt gyártás van, ott a raktározás.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2012.06.17. 12:58:32

@alfa.orionis: alakítsunk ki talán saját véleményt...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 12:59:20

@lavór: Beszélek róla, hátha más is magáévá teszi a gondolatot.
A magok talán talajra hullnak.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 12:59:21

@kolbászoszsömle:

"Amikor az áruk szabadon mozognak, irreleváns, hogy a felhalmozás itt van-e, vagy máshol.
Mi gyártjuk, és máshol van felhalmozva.
Itt gyártás van, ott a raktározás."

Magyarán szólva sehol sem, és csak kézlengetés volt a felsorolás a "túltermelésről".

lavór 2012.06.17. 13:01:43

@kolbászoszsömle:
Oké, biztos napi kapcsolatban állsz a kormánnyal. Hátha véletlenül egyszer mégis hallgatnak rád. :) Ha meg mégsem, akkor megy szépen minden tovább változás nélkül.
És ennek ők örülnek majd a legjobban. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 13:06:38

@neoteny: Te mi a fenérúl beszélsz?

Akkor konkrétum:
A tejből port csinálnak, mert az eltárolható, aztán az ősi tejport felvizezik, ezt kapjuk mi te gyanánt, a maradékot pedig megsemmisítik, mint veszélyes hulladékot, mert lejárt a szavatossága. Jó esetben.
Ez az egyik magyar tejüzem technológiája.

Húsüzem dettó, csak kolbásszal.

@lavór: Abban sem lehet hinni, hogy ezek csak nem értenek hozzá?
Muszáj azt gondolni, hogy megátalkodott gazemberek, csak mert keresztények?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 13:08:10

@kolbászoszsömle:

"Nem a munkásra nincs szükség, hanem annak a feladatnak elvégzésére, amire jelenleg alkalmazzák."

Úgy érted az éjjel-nappaliban pénztároskodó fiatal munkájára nincs szükség, viszont dolgozhat szoftverfejlesztőként?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 13:09:52

@neoteny: nem!
Ha az éjjelnappaliban nem tudják kitermelni az ő bérét, nincs szükség az éjjelnappallira.

lavór 2012.06.17. 13:12:01

@kolbászoszsömle:

Sajnos hinni már édeskevés. Vallástól függetlenül lehet valaki gazember.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 13:14:16

@kolbászoszsömle:

Ja hogy valaki olyat termel, amit nem tud eladni... az vagy termeljen belőle kevesebbet és/vagy álljon át más termelésére vagy menjen tönkre.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 13:18:44

@kolbászoszsömle:

Ah értem: az éjjel-nappali emelje fel az árait hogy kitermelésre kerüljön a dolgozó bére.

Tehát akkor mégis csak árfelhajtó szerepe van a minimálbérnek, mégpedig annál nagyobb minél magasabb a minimálbér. Ami azt jelenti hogy a nominálisan magasabb minimálbér reálértéke csökken, hiszen többe kerülnek a dolgok.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 13:20:28

@neoteny: igen. Ha valaki olyat termel, amiből nem tud megélni, az azt jelenti, hogy a nyomort termeli újra.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 13:21:26

@zelmavagyok:

"Nézzen már körül az a marketinges itten és váltson stratégiát."

*

A marketingest Adolf Hitlernek hívták.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 13:23:13

@neoteny: Nem, itt a javakból való részesülési aránnyal van gond.
Arról, hogy száz egység értékből mennyi jut az azt előállítónak!
Hogy ha duplaannyiért csinálunk metrót, mint Madridban, akkor hogyan lehet az, hogy az itteni melós csak harmadannyi pénzt kap a munkájáért?

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 13:24:52

@alfa.orionis:

"Nézz meg pl. egy tv2-s híradót. Olyan szinten van lebutítva, hogy siralmas.És még így sem értik."

*

Mit kellene belőle érteni?

Színes képek, dinamikus vágás, néhány hívószó, oszt jónapot :)

lavór 2012.06.17. 13:25:01

@kolbászoszsömle:
"hogy az itteni melós csak harmadannyi pénzt kap a munkájáért?"
Mert a melós hagyja.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 13:26:21

@kolbászoszsömle:

"Ha valaki olyat termel, amiből nem tud megélni, az azt jelenti, hogy a nyomort termeli újra."

Egészen pontosan belehal.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 13:32:25

@lavór: nem a melós, az állam hagyja azzal, hogy a versenyt nem korlátozza a szükséges mértékben.
Ahogy az áruházláncoknak is tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést ugyanúgy tiltania kéne a munkaerő beszerzési ár alatti értékesítését.

lavór 2012.06.17. 13:33:39

@kolbászoszsömle:

De miért ne hagyná az állam, ha a melósnak így is jó?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 13:35:33

@kolbászoszsömle:

"Nem, itt a javakból való részesülési aránnyal van gond.
Arról, hogy száz egység értékből mennyi jut az azt előállítónak!"

Ha 1000 Ft-ért eladtak egy konzervet, ki állította azt elő? A zöldséget megtermelő agrármunkás, azt a konzervgyárba szállító fuvaros, a konzervdobozt gyártó fémes, az konzervdobozt szállító fuvaros, a konzervgyári munkás, a készterméket kiszállító fuvaros, az éjjel-nappali tulajdonosa, az árúfeltöltő... és a pénztáros fiatal.

Ki dönti el hogy mekkora az előállítási részesedése a pénztáros fiatalnak?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 13:50:52

@kolbászoszsömle:

"Ahogy az áruházláncoknak is tiltja a beszerzési ár alatti értékesítést"

... ami teljesen szükségtelen, hiszen a dömpig célzottjának csak annyit kell tennie hogy felvásárolja a beszerzési ár alatt eladott termékeket és amikor a dömpingelőnek elfogyott a dömping finanszírozására szánt pénze és felemelte az árait akkor a felvásárló szintén piacra dobja az olcsón vett és mostmár drágá(bba)n eladható terméket.

Mariann19 2012.06.17. 14:00:45

@dbeata: Kedves Beáta!Az Ön által leírtakból mélyen átsejlik a szülei iránti féltés és együttérzés, ami mély empátiáról szól.Sajnos, ahogyan végig olvastam a kommenteket, jó részükből hiányzik az együttérzés. Dühödt, ellenséges hangvételű hozzászólások jelentek meg itt, melyeket próbálok úgy tudomásul venni, mint az emberi természet sajátos megnyilvánulását. Nem is lehet nagyon elitélni , hiszen az emberek sokszor, mély elkeseredésükből eredően bűnbakot keresnek rossz sorsuk alakulása miatt, és meggondolatlanul azokra szórják nyilaikat, akik éppen kéznél vannak. Persze a durvaságot nehéz eltűrni, de türelemmel kell tudomásul vennünk.Mindkét oldal áldozata a kialakult helyzetnek.A nyugdíjak igazságtalansága tény. Ami a legnagyobb bűn, a nyugdijak megállapításának gyakorlata a rendszerváltás óta.Az aktuálisan regnáló kormányok rendre a saját elképzeléseikhez hoztak döntést a nyugdijszámítások módszerére, nem törekedtek állandóságra, ezáltal voltak szerencsések és voltak vesztesei ennek a gyakorlatnak attól függően, mikor vonultak nyugállományba. Egy ilyen hatalmas rendszer ilyeténképpen való működtetése nem hiba, hanemvétek és bűn!A jogegyenlőség sárbatiprása, ami minden demokrácia alapelve kéne hogy legyen.Nyugdíjszakértő nyilatkozta, hogy a 90-es évek első felében a megállapított nyugdíj az alap 61%-volt, jelenleg 90% körül mozog.Hosszú évek óta figyelem, hogy a nyugdíjkasszába sorolnak be olyan juttatásokat, amelyknek semmi közük nincs a klasszikus értelembe vett nyugdijazás elveihez. A rokkant nyugdíjak járulékokkal le nem fedezett része pl: miért nem táppénz?A szociális jellegű folyósítások miért nem valamiféle segélyként jelennek meg a költségvetésbe? Miért akarják jelenleg a demográfia problémáját a nyugdíjkassza körében megoldani?Teljes a káosz ezáltal a finanszírozás mikéntjében, mert nem lehet tisztán látni.Kedves Beáta! Szerencsés dolog lenne ezekről a kérdésekről egy magvas társadalmi vitát lefolytatni, azonban nem látok a kormányzás részéről ilyen üdvös szándékot.Nagyon együttérzek Önnel az édesanyja dolgos életének ilyen méltatlan kezelésével, ezt csak tudomásul lehet venni, de belenyugodni soha. Bevezető elismerő sorait megtiszteltetésnek érzem, köszönöm!

bonafide 2012.06.17. 14:08:14

A nyugdíjak helyett inkább a segélyezést kellene csökkenteni, illetve leállítani!
Nem is tudom, kik és miért kapnak segélyt! Én már jó sok milliót befizettem eddig szja-ba, de ha holnap nem lenne semmi munkám, egy fillért sem kapnék az adófizetők pénzéből semmilyen címen. Akkor azok, akik eddig lófaszt sem tettek a közöbe, hogy a "rákba" kapnak folyamatosan pénzt az adómból?
Mi folyik itt Köcsögisztánban?

lavór 2012.06.17. 14:13:27

@bonafide:

Jaja, a segélyes meg azt mondja, inkább munkahely kéne neki. De egyébként is a közszolgák bért csökkentsék, mint az ő segélyét, amit már ugye csökkentettek.

lavór 2012.06.17. 14:22:24

@Mariann19:
"A rokkant nyugdíjak járulékokkal le nem fedezett része pl: miért nem táppénz?A szociális jellegű folyósítások miért nem valamiféle segélyként jelennek meg a költségvetésbe? "
Speciel nem mindegy, ugyanabból a kasszából kerül kifizetésre, csak a címke más. Ma már a nyugdíj sem "jár" törvényileg, úgyhogy ez a megkülönböztetés is feleslegessé vált.

www.youtube.com/watch?v=pGy8dUIpp3w

esztiek88 2012.06.17. 14:45:11

@letmetellyou: te megőrültél azt hiszem, elvette az eszedet valami. AnyádApád mennyi idős? mit csinált a Kádár rendszerben? Amúgy pedig az 50-60 éves közti generáció kifejezetten nagy vesztese ennek a mostani helyzetnek, egy 1957ben született, most 55 éves nő csak 10 év múlva, 65 éves korában mehet nyugdijba, és gyakorlatilag nulla esélye van állást szerezni, mert a fiatalok elfoglalják azt a rengeteg szabad állást. A nagykapitalista rétegben tényleg vannak ötvenes-hatvanasok, akik megkaparintották a privatizációkor az állami vagyont, de ez az ötvenes korosztálynak legfeljebb a 2-3 százaléka. Amúgy az ő huszas-harmincas éveikben járó kölykeiknek nincsenek is gondjaik, jó messze is mentek , mint Schmitt Pali bácsi gyerekei, mind kinn van az óceánon túl,és eszük ágában sincsen helyre hozni apáik hibáját és visszaadni a megszerzett vagyonkát.
Az elosztás már a római birodalom idején is igazságtalan volt, a rabszolgáknak semmi se jutott. A kapitalizmus egy modernkori rabszolgatartó társadalom. A Kádár-rendszernek a mostanihoz képest volt egy előnye: kurvasok tanulással esetleg lehetett valakinek esélye jobban kereső társadalmi rétegbe belépni, mert az egyetem gyakorlatilag ingyen volt. 14 ágyas, vaságyas, emeletes ágyas kollégiumi szobákban,melegviz naponta két órán át, stb., mindezzel együtt ha csóró voltál, illetve a szüleid csórók voltak, akkor is tanulhattál. Ma ez nincs igy. Ott fog a kölyök meghalni, ahova született, és nem lesz magasabb iskolai végzettsége mint az apjának, a kivételek száma max. annyi lesz, mint ahányan az ötvenes korosztályból vagyonhoz jutottak a privatizációban, kb. 2-3 %.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 14:52:11

@neoteny: Hogyhogy ki?
Kinek kéne megállapítani?
Az a kérdés, hogy ki tudják-e fizetni a melóst, vagy nem!
Ha nem tudják a lánc valamelyik pontján kifizetni, a kérdés hipotetikussá vált.

@lavór: mert se a melósnak nem jó, sem az államnak.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.17. 14:52:36

@nova76:
1. Nagyon nehéz különválasztani az igazi bűnösöket a sunnyogóktól, illetve a rendszerben valóban hívő, kvázi becsületes, relatíve magasra jutott emberektől. Ezzel tehát nem igazán tudsz mit kezdeni...
2. Nem ismerem a nyugdíjszámítás képletét, de mivel _nincs_ konkrét számla, ezért a képletet ismerők könnyen tudtak (tudnak?) ügyeskedni vele. Olyannal biztos találkoztál már, hogy valakinek a nyugdíj előtti x időszakban kezdték komolyabban emelni a fizetését. Na, ez nem véletlen. Itt a kommentfolyamban is felmerült, hogy az egyik 40 év munka után kap 70ezret, a másik pedig 15 év után 150ezret. És nem, nem az a dolog nyitja, hogy az egyik ennyivel "értékesebb" munkát végzett (akármit is jelentsen ez), vagy hogy ennyivel több járulékot fizetett volna. Önkényesen kitalált képlet, és kész. Itt említeném meg azt az apróságot is, hogy pl. az én egyik munkáltatóm évekig(!) nem fizette utánam a nyugdíjjárulékot, amiről nem is tudtam(!!), hisz a fizetésemből levonták, a bérpapíromon szerepelt, és akkor olyan szabályozás volt életben, hogy nem kaptam minden évben egyenleget, a nyugdíjpénztár viszont lusta volt lépni az ügyben.
3. A ki-mikor megint csak a képletszámítás miatt érdekes. Asszem, tavaly (tavalyelőtt) hallhattál olyat, hogy sok rendőr (és tűzoltó) ment gyorsan nyugdíjba, mert változtak a nyugdíjba vonulás lehetőségei, szabályai. És ez nem az első eset, hogy variálnak a feltételekkel, képlettel, stb. Pl. a 13. havi megszűntetése kapcsán is ment a huzavona, hogy ki az, akinek beépítik a nyugdíjába, és ki az, aki egyszerűen már nem jogosult rá, stb.

Azt kellene megérteni és elfogadni, hogy mivel az előző rendszerben nem kezelték értékén a munkát, ráadásul nincs egy konkrét számla, amin a befizetéseket számon tartották volna, ezért mindenféle nyugdíj-kalkuláció önkényes és igazságtalan. Emiatt ez a mostani nyugdíj valójában inkább segély-szerű ellátás, abban a tekintetben is, hogy az egyetlen igazságos korrekció, ha a különbségeket csökkentjük.

Külön szomorú a történetben, hogy a rendszerváltással lehetővé vált volna egy elmozdulás abba az irányba, hogy a nyugdíj valóban az legyen, ami, de ezt a (tudom, messze nem tökéletes rendszert) a fidesz beáldozta az agyament szabadságharcába.

Marad tehát a kádári posvány még vagy ötven évig. Csak persze egyre szarabb lesz...

micsoda? 2012.06.17. 14:53:53

ccactus: Mi a próblémám? Leírtam.Az ilyen írás arra jó, hogy szembe állitsuk a generációkat. Nem tudom már hány alkalommal fejeztem ki a véleményemet ebben a témában. Azt hiszem az utolsó az volt, hogy földet reánk. Morbid viccet félre téve, ez a kommentelés a kormány javára szól. Ugyanis az az olvasata, hogy nem kell a nyugdijakat emelni. Nem is fogja emelni, ez a kormány sosem volt az idősek barátja. Ha már mégis irok; jó lenne különbséget tenni az öregségi nyugdijak meg az "egyéb" nyugdijak hangoztatása között.

lavór 2012.06.17. 14:55:03

@kolbászoszsömle:

Szerintem az államnak jó... ha nem lenne az, akkor tennének ellene. Nem?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:03:05

@neoteny: Azért tiltják, mert ha nem tiltanák, akkor szükségszerűen a most legerősebb piaci szereplő lenne csak és kizárólag a piacon, nem lenne versenytársa, ő diktálná az árakat mind a termelő felé, mind a vásárlók fel.

@bonafide: A segély az a pénz, amin a társadalom békét vásárol.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 15:03:20

@kolbászoszsömle:

"Az a kérdés, hogy ki tudják-e fizetni a melóst, vagy nem!"

Az előbb még az volt a kérdés "hogy száz egység értékből mennyi jut az azt előállítónak!"

"Ha nem tudják a lánc valamelyik pontján kifizetni, a kérdés hipotetikussá vált."

Hogyne tudnák kifizetni, ha a vásárló (végfelhasználó) megfizeti az összes közreműködőt. És itt eljutottunk az árszínvonal kérdéséhez... mert olyan csak a vulgármarxista mesében van, hogy mindenki jól keres és azért senkinek nem kell fizetnie.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 15:04:50

@kolbászoszsömle:

Nem lenne a legerősebb piaci szereplő: megírtam hogy hogyan lehet a dömpingelőt letörni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:05:06

@lavór: Ha választani kell az államérdek és a simicskeérdek között, szerinted melyik lesz nagyobb prioritású?
Ha választani kelett az államérdek és a gyurcsáyérdek között, melyik volt fontosabb?
Amikor választani kellett az antallérdek és az államérdek között, melyik volt a fontosabb?

Cartman (ex Cartman) 2012.06.17. 15:09:52

@bonafide:
Köszönd a fidesznek!

A munkanélküli ellátást ők csökkentették le 3 hónapra, amiben az a vérlázító, hogy ez igazából nem segély volt, hanem egyfajta biztosítás, amit folyamatosan vontak-vonnak a fizetésedből. A pénzt kezelő alap a második évétől szufficites...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:09:53

@neoteny: Tök hibás az elképzelésed a dömpingelő letöréséről:

Elkezdesz kenyeret dömpingelni, te vesztesz kenyerenként 20 forintot, de nálad veszik meg a tejet, a sajtot, a paprikát.
Bemegy hozzád a konkurencia, és otthagy nálad kenyerenként 100 forintot.
A te veszteséged 20, az övé 100, a kenyér meg rajta rohad.
Ha megpróbálja felvásárolni a dömpingárút, a véget hozza előrébb.

lavór 2012.06.17. 15:10:12

@kolbászoszsömle:

És mondd, mi változott a felsorolt példák lecserélésével? Egytől egyig saját zsebét tömte, nem a melós mindenkori érdeke foglalkoztatta. Hogy közben nyájasan mosolyogtak rád, tárgyalgattak (a semmiről), esetleg pökhendin, lekezelő stílusban szóltak hozzád... a büdös nagy valóságon nem változtat. Le se tojják nem hogy a "kétkezi melós", de az ország érdekeit sem.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:11:44

@neoteny: Valamilyen úton-módon Németországban mégis pont ugyanannyiba kerül egy sör, mint itt, pedig mindenki többet keres!
Hogyhogy ott nem lettek felverve az árak a több pénztől?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 15:12:47

@kolbászoszsömle:

"Elkezdesz kenyeret dömpingelni, te vesztesz kenyerenként 20 forintot, de nálad veszik meg a tejet, a sajtot, a paprikát."

Miért vennék meg a tejet, a sajtot, a paprikát ott, amikor a kenyér az olcsó?

"Bemegy hozzád a konkurencia, és otthagy nálad kenyerenként 100 forintot.
A te veszteséged 20, az övé 100, a kenyér meg rajta rohad.
Ha megpróbálja felvásárolni a dömpingárút, a véget hozza előrébb."

Ennek semmi értelme sincs.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 15:14:11

@kolbászoszsömle:

"pont ugyanannyiba kerül egy sör, mint itt"

Mert termelékenyebbek. Az ottani fizetésekhez képest _olcsóbb_ a sör. A verseny miatt.

Sírköves Slomó 2012.06.17. 15:28:28

@kolbászoszsömle: Igen, pont ugyanannyiba. A boltban. Mivel egyiket sem Németországban gyártják, palackozzák.

Ahol a 'német' bevándorló munkaerő keze egy kicsit is benne van, ott 4-5 juró egy korsó, az Oktoberfesten 8 euro. Szóval pont annyi, aha.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:29:54

@neoteny: Hogyhogy miért?
Mert ott van, azért.
El kell dönteni, hogy hova mész bevásárolni.
Kell kenyér, tej, sajt, sonka, meg gumimaci.
A kenyér olcsó X-nél, odamész, megveszed, de nem fogsz átmenni Y-hoz, hogy ott vedd meg a tejet meg a gumimacit.

Ha sikerül elérni, hogy a vásárló bemenjen a boltba, az már a siker 90%-a kb.

A németek nem termelékenyebbek, vagy, ha igen, pont azért termelékenyebbek, mert meg vannak fizetve.
A fő különbség a megtermelt érték elosztásában van, a jövedelemkülönbségekben, abban, hogy mennyivel keres többet a melós, mint a mérnök.
Itthon ez a különbség tíz-hússzoros is lehet.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:36:23

@Elli Vízel - The Ultimate Survivor: Hát, nem tudom, a hütték árai balatoni árak voltak.
Az Oktoberfesztet összehasonlítani a sarki kocsmával meg kb olyan, mintha a Bécsi operabált hasonlítanád össze a Szegedi Szabadtéri Színházzal.

lavór 2012.06.17. 15:37:25

@kolbászoszsömle:
"de nem fogsz átmenni Y-hoz, hogy ott vedd meg a tejet meg a gumimacit."

Már miért ne mennék át? Sőt, ma már elértük azt, ami 20 éve volt. Egy hétvégi bevásárlás 4-5 helyen történik. Legalábbis annak, aki nem 200 ezres nyugdíjjal rendelkezik.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 15:37:31

@kolbászoszsömle:

"A kenyér olcsó X-nél, odamész, megveszed, de nem fogsz átmenni Y-hoz, hogy ott vedd meg a tejet meg a gumimacit."

Miért is nem, ha a tej meg a gumimaci Y-nál olcsóbb?

"A németek nem termelékenyebbek, vagy, ha igen, pont azért termelékenyebbek, mert meg vannak fizetve."

Fordítva: azért vannak "megfizetve" mert termelékenyebbek.

"A fő különbség a megtermelt érték elosztásában van, a jövedelemkülönbségekben, abban, hogy mennyivel keres többet a melós, mint a mérnök."

A mérnöknek egyszer kell megterveznie a terméket.

Ha CNC-gépen gyártják, a programozónak egyszer kell leprogramoznia a gyártást és annyi gép okádja a terméket amennyi csak van az üzemben.

Ha nincs CNC gép, az esztergályosnak és a marósnak egyenként kell megdolgoznia a darabot: vagy magasabb lesz a késztermék ára, vagy kevesebbet keres az esztergályos és a marós. Más kimenetel nem lehetséges.

Sírköves Slomó 2012.06.17. 15:38:56

@kolbászoszsömle: A sarki kocsmában 4-5 euro, mint írtam. Itthon meg 1, esetleg 2.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:40:36

@lavór: Te lehet, hogy átmész, én biztos nemmennék,mert az még fél-egy óra az időmből, még félliter benzin, stb.
És nem csak én nem mennék át, az emberek java nem megy át, hogy megvegyen egy árut máshol, ugyanannyiért, csak, mert ott szokott vásárolni.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 15:44:08

@kolbászoszsömle:

"én biztos nemmennék,mert az még fél-egy óra az időmből"

Tehát neked többet ér az időd mint hogy megkeresd az olcsóbb árut.

Ez a te preferenciád; de ez közel sem mindenki másé. lavór rögtön egy ellenpélda; és még Kanadában is van ismerősöm aki pontosan tudja hogy melyik termék hol olcsóbb és ezért rendszeresen látogat 3-4 boltot amikor bevásárlást csinál.

lavór 2012.06.17. 15:44:58

@kolbászoszsömle:

Speciel gyalog is lehet vásárolni.
Majd átmennek az emberek, ha fogy a pénz.
Egyébként csak vigyorgok a kasszáknál, mikor néznek a pénztárosra értetlenül a végösszeg hallatán. :D De vannak olyan gazdagabb vagy jómódúbb emberek, mint te is, még nem számít pár ezer forintos különbség. Elég régen nem szabad megszokásból vásárolni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:52:28

@neoteny: Ha ez általános lenne, nem akcióznának a boltok...

@lavór: Ez nem rólad szól, azzal az árral, amit az én mentalitású emberek tömege generál, nem tudsz szembe hugyozni.
A lustaság világrendező erő, amit szabályozni kell.
Pl. azzal, hogy tiltják a beszerzési ár alatti értékesítést.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 15:54:35

@lavór: Jah, és nem lehet gyalog vásárolni, csak ha egy szupermarketláncfészekben laksz.
Ha a megszerezni vágyott akciós kifli tőled három kilométerre van, akkor azért nem fogsz, még te sem egy óra tíz percet gyalogolni.

lavór 2012.06.17. 15:59:27

@kolbászoszsömle:
A te dolgod, a lustaságnak ára van. Te még meg tudod fizetni.

Már miért ne lehetne gyalog vásárolni? A laksom közelében 10 perc sétával 8 közért, 2 piac, 6 zöldséges, 4 hentes van.
Minek is utazgatnék egy marha drága városszéli áruházba horror árú benzinnel, ami még drágítja a végösszeget + amortizáció? Mennyi is az az akciós kifli akkor?

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 16:05:51

@kolbászoszsömle:

És mi akadályoz meg valakit abban hogy a 3-4 boltból mindig az akciós termékeket vegye meg?

"A lustaság világrendező erő, amit szabályozni kell."

Te mindent szabályozni akarsz: a lustaságot, a minimálbért, az árakat (vagy fölfelé, vagy lefelé -- azáltal hogy nem vagy hajlandó belegondolni a bérköltségek árhatásába)... gondoltál már arra hogy bevezesd a szocializmust Mo-n? Akkor megmondhatnád hogy a mérnök mennyivel kereshessen többet mint az esztergályos, szabályozhatnád a megtermelt érték elosztását. Nem lenne kizsákmányolás és mindenki meg tudna élni a fizetéséből. Rosszabb életszínvonalon mint a környéken bármelyik más országban, de egyenlőbbek lennének az emberek és az nagyobb társadalmi békéhez vezetne.

Kereskedhetne az ország Kubával, Észak-Koreával meg Venezuelával. Az utóbbinak még olaja is van; talán le lehetne szervezni Commandante Chavez-el az olcsó benzint...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.06.17. 16:18:59

@neoteny: bazeg, mennyiségi kérdésről beszélve, egy olyan országból, ahol a minimálbér kb duplája az általam kívánatosnak tartottól, egy erősen szabályozott piacról komcsizol le engem?
lol

@lavór: itt a kisboltok kb másfélszer annyiba kerülnek, mint a teszkó, az áruik viszont onnan meg a metróból származnak.

lavór 2012.06.17. 16:22:27

@kolbászoszsömle:

Ha autózni kell, neked sem annyi, amennyi. Valahogy mindig elfelejtődik a költségoldalon ez az összeg. Már egy BKV jegy is 300ft felett van. 5 kifliért még 1 megálló is drága. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 16:23:04

@kolbászoszsömle:

"a minimálbér kb duplája az általam kívánatosnak tartottól"

Ne félj, a helyi elvtársaid folyamatosan agitálnak amiatt, hogy az itteni minimálbér nem elég a megélhetéshez... :)

yechua 2012.06.17. 16:38:10

@ccactus: tegnap hajnalban már igazán fáradt voltam adatot gyűjteni. Azt bizton leszögezhetjük, hogy aki jócskán eltér az átlagtól (legyen az akár 130 v. 110 -vidéke válogatja) LEFELÉ, annak mondhatsz Te bármit. A feleségem lefelé tér el, 4. éve ugyanazon nettoval. Szerencsére én vmennyire követem az inflát, ha nem is durrbele módon. A gyerekkedvezmény nálam landolt (számolgatás eredményeképp), így ketten kb tartjuk a 4 évvel ezelőtti szintet. És már most se megyek adat után, + azt mindketten tudjuk, hogy "azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam" by Churchill. Rángathatunk bármilyen adatsort, a feeling sztem nem teljesen OK. Lassan már azt se tudom miről vitázunk? Vitázunk? :-)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.06.17. 16:45:55

@yechua:

"azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam" by Churchill.

Az "idézet" nem Churchill-tól származik:

www.joewein.net/blog/2009/06/16/trau-keiner-statistik/

According to research conducted by a member of the Baden-Wuerttemberg State Office of Statistics a couple of years ago, there is no verifiable source for the supposed “quote”. The Times of London had never heard of it.

No_Fidesz_No_Problem 2012.06.17. 17:09:50

Javítani kellene a poszt címét.

Nem csak a nyugdíjasoknak igen, hanem Kövér László és Áder János sleppjének, valamint Simicska Lajos cégeinek is:

*

"A parlamentnek pénteken benyújtott költségvetési törvényjavaslat alapján emelkedik az Országgyűlés Hivatalának támogatása: a parlamenti hivatal az idei 18,5 milliárd forint helyett jövőre 20,8 milliárdot kaphat.

Ezenfelül új tételként jelenik meg a büdzsé kiadásai között a 2013. január 1-jétől működő Országgyűlési Őrségre szánt 2,1 milliárd forint. A Kossuth Lajos tér rekonstrukciójára pedig további 10,2 milliárd forintot költhet az állam, az idei többszörösét.

Az idei 942 millió forint helyett 2013-ban majdnem másfél milliárd forintból gazdálkodhat a Köztársasági Elnöki Hivatal, amely így személyi juttatásokra és dologi kiadásokra is többet költhet az ez évinél."

Forrás: www.origo.hu/itthon/20120615-valtozatlan-partpenzeket-javasol-a-kormany.html

*

Csak hajrá, így tovább, basztassátok jóízűen tovább a kisnyugdíjasokat!

Hiszen mindenki látja: ők az oka annak, hogy csődközeli helyzetben van az ország.

És ha tőlük elvenne fejenként öt-tízezer forintokat, akkor azt EGÉSZEN BIZTOSAN a fiatalokra meg a kisgyermekesekre fordítaná a Fideszcsürhe kormány.

ynwa 2012.06.17. 17:34:12

@No_Fidesz_No_Problem

vedd már észre magad bérenckém...van itt egy blog ahol próbálna kialakulni valami kis halvány értelme a társadalmi problémák átbeszélésének...te meg csak arra vagy képes hogy gyúrod a kis fikagolyóidat...tolod a baromságaidat...miért nem akkor voltál ilyen marha okos amikor 2006-ban az kisvállalkozók tömegesen adták vissza az ipart ferencünk dupla járulék adója miatt...a megemelt társasági különadó miatt...h a lecsökkentett/felemelt áfáról ne is beszéljünk...stb stb...annyi eszed van hogy tudsz egy narancssárgát fideszezni...de ha valaki esetleg egy halványat zsidózik sikongattok és szélsőségeztek...elmehetnél a pícsbe az uszító szövegeddel

yechua 2012.06.17. 18:16:42

@neoteny: ez új volt, kösz a pontosítást

GL-581 g 2012.06.17. 18:30:20

@KayaIbrahim: Mint mindennek, ennek is két oldala van. Az adósságspirál, a jólét mesterséges felpumpálása hitelekből, az, hogy egy hamis és hazug társadalmi paktum miatt még mindig nem nyilvános a III/III-as besúgók jegyzéke - ez is mind ugyanaz a generáció. Sajnos ez az ország nagyrészt a "sajtos pogi ára" miatt van ilyen kilátástalan helyzetben, akár tetszik, akár nem.

@roomster: "Hány nyelven beszélsz? Mennyi szakmád van? Hány országban dolgoztál már?"
Nos, intelligens barátom: három, kettő, egy. ;)

@pjm: És vajon a rendszerváltás idején kik lopták el az állami vagyon 90%-át? Azok is a mostani 20-30-40-esek voltak? 22 éve bizony a mostani 55-75 évesek voltak elég közel e tűzhöz. Ezt sem kéne elfelejteni.
Akiket most pofátlanul fejnek, azok az állami vagyon szétlopásakor gyerekek/kamaszok/huszonéves idealisták voltak.

@schlkat: Ez az, toljad csak neki te is! :D Ennyi az érvetek, ennyit tudok. A nagy büdös pátoszt, meg ezt a felkötős nyávogást. :)
Tessék egy pillantást látni a szavazás állására. Nos, ide jutott 2012-ben a közhangulat.
Ideje lenne elgondolkodni rajta, nem?

GL-581 g 2012.06.17. 18:36:14

@roomster: "Tehetségtelen, ostoba fa*z vagy, nem vitted semmire, kell valaki akit ezért hibáztass! Ez az egész ország erről szól! Hány nyelven beszélsz? Mennyi szakmád van? Hány országban dolgoztál már?"

Kiegészíteném a pontosság kedvéért: a "három, kettő, egy" válasz másfél hónap múlva már "három, három, egy" lesz.
Abból a kis pénzből, ami marad, próbál tudod az ember tanulni és több lábon állni. De persze csak azért, hogy jó sokat tudjunk fizetni a nyugdíjkasszába. :DD

Természetesen a felnőttképzés semmiféle támogatást nem kap. Aki nyelvvizsgát tesz le, tanfolyamra jár, szakmát tanul, munka mellett fősulit tol stb, most már adókedvezményt sem kap. Ezt nem a mostani csürhe vette el, hanem még az előző.

GL-581 g 2012.06.17. 18:36:15

@roomster: "Tehetségtelen, ostoba fa*z vagy, nem vitted semmire, kell valaki akit ezért hibáztass! Ez az egész ország erről szól! Hány nyelven beszélsz? Mennyi szakmád van? Hány országban dolgoztál már?"

Kiegészíteném a pontosság kedvéért: a "három, kettő, egy" válasz másfél hónap múlva már "három, három, egy" lesz.
Abból a kis pénzből, ami marad, próbál tudod az ember tanulni és több lábon állni. De persze csak azért, hogy jó sokat tudjunk fizetni a nyugdíjkasszába. :DD

Természetesen a felnőttképzés semmiféle támogatást nem kap. Aki nyelvvizsgát tesz le, tanfolyamra jár, szakmát tanul, munka mellett fősulit tol stb, most már adókedvezményt sem kap. Ezt nem a mostani csürhe vette el, hanem még az előző.

nova76 2012.06.17. 18:50:35

@Cartman (ex Cartman):

1., Ok, de akkor fogadjuk el hogy Ők többet fizettek be a becsületes bevételükből. Tudod, ártatlanság védelme. Nem úgy lesz bűnös valakiből, hogy a nép azt kívánja. Pláne az általánosítás nem szép.

2., De ügye aki 50-et kap, az már nem ez a 40 évet dolgozó kategória? És azokból sokan úgy kapnak 50-et hogy még annyi se járna nekik. A sok leszázalékolt sem fizetett be annyit, amennyit kap. Oké, nem kell elvenni tőlük (segélyezzük őket, mert megtehetjük, ügye?), de a nyugdíjhoz csapni csúnya dolog, mert utána csak azt látod, hogy mekkora összeget fizetnek ki nyugdíj címén. Miközben az nem nyugdíj. Eleve rosszul nevezed, ha úgy hívod hogy nyugdíj biztosítás, ez ugyanis inkább nyugdíj járulék, mint biztosítás. Szemben az egészségbiztosítással. Nem kéne hogy az emberek váratlanul nyugdíjba menjenek. Váratlanul megbetegszenek, és utána hogy odacsapják a többihez kapnak valami nyugdíjat, ami ha nem éri el a minimálnyugdíjat, akkor is megkapja.

3.,
"Azt kellene megérteni és elfogadni, hogy mivel az előző rendszerben nem kezelték értékén a munkát, ráadásul nincs egy konkrét számla, amin a befizetéseket számon tartották volna, ezért mindenféle nyugdíj-kalkuláció önkényes és igazságtalan. Emiatt ez a mostani nyugdíj valójában inkább segély-szerű ellátás, abban a tekintetben is, hogy az egyetlen igazságos korrekció, ha a különbségeket csökkentjük." - pontosan hogy nem. Miért lenne igazságos, hogy aki dolgozott 20, vagy 25 évet és elérte a nyugdíjat, az ugyanannyit kapjon mint aki több mint 40 évet? Ráadásul van egy nagyon csúnya hatása ennek. Az embereket nem arra ösztönzi hogy önellátónak legyenek, hogy befizessék a nyugdíjjárulékot. Miért fizessen, ha úgyis ugyanannyit kap, mint amennyit a másik, aki nem fizet? Sőt, úgy néz ki hogy ennél a kormánynál ez már csak így lesz minden téren. Mindenki felett bábáskodni kell, nem kell ösztönözni őket semmire. Lásd, biztosítás megadóztatása, lásd magánynyugdíjpénztár államosítása. Ha tőzsdén fekteted be, vagy bankba rakod, akkor is adózol. Ha megtakarítasz, akkor megszívod. Vagy lásd másik hasonló topic, ahol írják hogy nincs támogatása korszerűsítésre. Komolyan mondom, hogy ebben az országban annak érdemes élni, akinek nincs semmije és nem is szándékozik semmit sem megszerezni.

Cartman (ex Cartman) 2012.06.17. 19:26:37

@nova76:
1/a. Ártatlanság VÉLELME.
1/b. Hát kb. pont erről van szó, hogy a felső pár tíz/száz ember kivételével nem lehet tudni, ki-hogy szerzett akár valóban kiemelkedően magas (500-600ezer/hó!) nyugdíjra jogosultságot.

2. OK, beszéljünk egy konkrét példáról. Édesapám nyugdíja pl. az 50ezres kategória (nem tudom, pontosan mennyi, csak azt, hogy kevés). Nála pont nagyon jól kijön a képlet igazságtalansága, hisz nyugdíjba vonulásáig több, mint 45 évet dolgozott le. Amúgy ügyvéd, akinek nyilván azért ilyen kevés a nyugdíja, mert a rendszerváltás után rendre minimálbérre volt bejelentve. Viszont előtte bőven az átlag felett keresett, tehát ha tisztességes nyugdíjrendszerünk lenne, akkor ő a korábban felhalmozott magasabb összegek hozama miatt épphogy több nyugdíjat kapna, mint aki közvetlenül a nyugdíjba vonulása előtt keresett a legtöbbet. Sok ilyen van, hidd el. Részben a magyar munkaerőpiac torzulásai miatt.

A segély-dologban egyetértünk, és ezirányban történtek is lépések, a szomorú viszont az, hogy ezzel párhuzamosan némely járulékot is átkereszteltek adóvá, amivel kapcsolatban olyan aggályok is felmerültek (jogosságát szakmai kompetencia hiányában nem merném kommentálni), hogy innentől kezdve az állam nem köteles ellenszolgáltatást biztosítani érte.

3. Itt látszik, hogy nincs köztünk vita az elveket illetően, csak épp a gyakorlati olvasat eltérő. Én is öngondoskodás-párti vagyok, és alapvetően jobboldali gondolkodású, ami miatt egyre növekvő borzalommal tekintek a fidesz-féle populista, fél-balos ámokfutásra... De nyugdíj-ügyben (már) nincs mit tenni. Túl sok a torzító elem, ami miatt a legkisebb rossz, ha óvatos lépésekkel csökkentjük a nagy különbségeket, és legalább a jövőre kidolgozunk egy jó rendszert (ez utóbbi természetesen nem fog megtörténni).

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.06.17. 20:50:04

@yechua:

"Azt bizton leszögezhetjük, hogy aki jócskán eltér az átlagtól (legyen az akár 130 v. 110 -vidéke válogatja) LEFELÉ, annak mondhatsz Te bármit."

Namost ha mindenki az átlag felett keresne, akkor nem az lenne az átlag. :) Tehát mindig vannak átlag alatt és átlag felett keresők.

Egyébként az átlag egy nagyon makacs dolog ám, néhány kivételesen magasat vagy alacsonyat kereső egyén nem igazán tudja befolyásolni:

nivo.blog.hu/2010/09/08/az_atlag_magyar_nagyon_makacs_ember

yechua 2012.06.17. 23:32:47

@ccactus: pont az a bajom evvel, hogy nem néhány kivételesen ilyen-olyanról van szó. Képezhetünk természetesen bárilyen csoportokat, amiből kijön átlag Jóska. pl: alatt felett
110 180
115 150
110 160
120 140
125 135
110 150
átlag 115 133,75 152,5

a két csoport átlaga közti diffi 32% fölötti. Az nagyon sok. Ráadásul ez most egy olyan csop.képzés volt, ami föltételezte, h. egyenletes az eloszlás. Pedig tudjuk, h. nem az. Fölötte kevesebben vannak. A median érdekesebb lenne.

alterego56 · http://pentele.multiapro.com 2012.06.18. 05:14:39

Mivel korengedménnyel mentem nyugdíjba 38 év folyamatos váltóműszak után, imádott kormányunk tőlem már az indulásnál elvont 8,6%-ot. Ebből Te elvennél még +4,2%-ot?

Mariann19 2012.06.18. 13:00:05

@lavór: Hozzászólásomban - melyre Ön reagált - az öregségi nyugdíjtól eltérő folyósítások nevesítéséről szóltam, és arról hogy ezek ne a nyugdíjak között kerüljenek elszámolásra, hanem jogcímtől függően elkülönített forrásokat jelöljön meg a kormányzat. Ön ezt feleslegesnek itéli meg, az "egyik zsebből ki, a másikba be" elv alapján.Logikus érvelés lenne, ha nem olyan országban élnénk, melyben a kormányzati tájékoztatás szándékosan homályosít, nem lehet tisztán látni, mire milyen forrás áll rendelkezésre.

lavór 2012.06.18. 13:37:50

@Mariann19:
"nem lehet tisztán látni, mire milyen forrás áll rendelkezésre."

Mindegy honnan vesznek el. Valahonnan hiányozni fog.

Mariann19 2012.06.18. 15:42:49

@lavór: Egy jól szervezett országban igaz lehet, amit Ön ír kedves Lavór. Én azt látom, hogy valótlan és téves információk látnak napvilágot, melyeknek következményei vannak, és nem mindíg anyagi összefüggésben. Ugye az a számokból kiderül, hogy a kormány által hangoztatott 3miiliárd nyugdíjteherből az öregségi nyugdíj részaránya csupán 2/3. A megmaradó rész kormányzati döntések következménye, melynek nincs köze az előzetesen befizetésekkel feltöltött öregségi nyugdíjalaphoz. Ebből következik, hogy összeugrik a társadalom a hamis retorika miatt.Az itteni - sok esetben - ádáz gyülölködés sel átitatott hozzászólások ezt a szembenállást mutatják. Az ilyen hatások demoralizálják a társadalmat, kiölik az egésszséges együttérzést, empátiát ergo destabilizálják az állampolgárok egységét. Lehet, hogy az érveim kissé patetikusnak tűnnek, de nem ártana a kormányzatnak az emberek közérzetével is törődnie.Figyelje meg, hogy a munkanélküliség megoldhatatlan voltára milyen a kommunikáció, mely úgy jelenik meg, mintha a magyar ember lusta, dolgozni nem akaró társadalom lenne. Sokszor elhangzik, hogy amíg a magyar nem tanulja meg, hogy csak munkából lehet megélni, addig nem lesz haladás.El ttudom képzelni, hogy amunkát keresők milyen megalázottnak érzik magukat, ráadásul a vád igaztalan is.Fentiek összegzéseként jogos az az igényünk, hogy egészséges rendszerek kialakítása mellett legyen a kormányzati kommunikáció a valóságnak megfelelő és emberközpontú.

lavór 2012.06.18. 15:48:23

@Mariann19:
"Egy jól szervezett országban igaz lehet..."

Valóban. Politikai érdek sajnos az emberek egymásnak ugrasztása, a fröcsögő gyűlölet.
A konszenzusra még hajlandóságot sem mutatnak a pártok. Ahhoz, hogy ez változzon, kellene az emberek igénye is. Jelenleg látszólag erre nincs igény, mivel több éve a gyűlölet élteti hazánk választópolgárait.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.06.18. 15:53:05

@Mariann19: erre volt a Szijjártó Pítör, az emberközpontú tájékoztatásra. :D

Mariann19 2012.06.18. 16:00:49

@lavór: Örülök, hogy egyetértettünk a végén, legalább ezeken az oldalakon legyen egyetértés, itt legalább nincs, aki összeugrasszon minket.

Mariann19 2012.06.18. 16:06:04

@Hepci: Pítörre mindíg sajnálattal néztem és nézek, meg vagyok győződve róla, hogy egyszer kosárlabdázása közben maradandó sérülést okozott az agyában a labda.Ezért a folyamatos megbocsájtó állampolgár szerepében tetszelegtem, elnézve minden abszurditását.

lüke 2012.06.18. 17:24:30

@Mariann19:
hü desportos tetszik lenni
Pítör nem:)

lüke 2012.06.18. 18:35:45

@lavór:
luktömés-közlekedöedény-
a magyar finanszírozás, mióta az eszemet tudom

lavór 2012.06.18. 19:42:45

@lüke:
Szerintem minden ország el van adósodva.
Itthon inkább a sok "haszontalan" hitel a baj többek közt.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.06.20. 20:06:12

Néhány alapdolgot tisztázni kellene. Attól, hogy pénzügyileg a nyugdíjakat a folyó befizetésekből fizetik, jogilag (és erkölcsileg is) a befizetéseik után a nyugdíjasok jogosultak a nyugdíjukra. Az nem az ő hibájuk, hogy az állam nem tud annyi járulékot beszedni, mint amennyi nyugdíjat ki kell fizetnie. És ne gyertek azzal, hogy csinált volna több gyereket. A gyerek ugyanis csak akkor tudná a nyugdíját kitermelni, ha munkája lenne, ebben a munkában többet termelne, mint saját szükséglete, és csak ezután jön a járulék- és adófizetési fegyelem (amivel szintén baj van nálunk). És ha egy társadalom megtermeli azt, amennyiből a tagjait el tudja tartani, akkor már másodlagos, hogy azt járulékon, a költségvetésen vagy min keresztül osztják el. Persze nem mindegy, mert ösztönöz bizonyos viselkedésre, meg befolyásolhatja az igazságosságot stb., de az elosztható javak nélkül bhatjuk a legjobb elosztási rendszert is. Ez egyébként ahhoz is feltétel, hogy a tőkefedezeti rendszer működjön, és ha annak a kritizálói erre gondoltak, akkor igazat adok nekik. Viszont az öngondoskodásra félretett pénz nem csak pénzügyileg fedezi nagyobb biztonsággal befizetőjének nyugdíját, hanem azért is, mert ezt a késleltetett fogyasztását termelő beruházásra lehet fordítani addig. És az importőr devizafedezeti ügylete is termelő beruházás!
süti beállítások módosítása