Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Az öregek nem értik a mai világot

2012. szeptember 11. - Nívó blog

Előzmény: A mai nemzedék a vesztébe rohan

Tudod, Bélám, nem értem én a mai öregeket. Nem veszik észre, hogy felgyorsult a világ, és a mai nemzedéknek jóval nehezebb megélni, mint nekik.

Nekik még könnyű volt. Ha nem számítjuk a második világháborút és Rákosiékat, mai szemmel nézve sokkal könnyebben meg tudták teremteni egzisztenciájukat, mint a mai fiatalok. Gondolj bele, Bélám, akkoriban még normális hitelt kaptak lakásvásárláshoz, nem ilyen csőbehúzós devizahitelt; a munka szinte anyagi jogon járt, ugyebár ez volt a gyáron belüli munkanélküliség, ma már ilyen sincs. Emlékszem, kiskoromban voltam egy napot Zsófi néni munkahelyén, volt ott ilyen előadó meg olyan előadó, gyakorlatilag nem csináltak semmit - hol vannak már ezek a munkahelyek? Sehol, ma inkább az jellemző, hogy egy ember kettő helyet dolgozik. És akkoriban könnyebb volt nyugdíjba vonulni is, Zsófi néni pl. összesen ha tíz évet dolgozott, mégis nyugdíjba ment, ma meg nekünk szinte esélyünk sincs megélni a nyugdíjkorhatárt. Aztán meg kérdés, hogy egyáltalán lesz-e nyugdíjunk.

Bözsike néni is kérdezi tőlem, minek kellett hitelre az a rohadt autó? Mondom, Bözsike néni, azért, mert máskülönben nem tudnék dolgozni, mivel ma már nem az van, hogy az ember elmegy kapirgálni a helyi téeszbe, vagy szinte alanyi jogon felveszik a legközelebb eső vállalathoz! Munkahelyem megköveteli, hogy egyik nap itt, másik nap meg ott dolgozzak, ezt hogyan tegyem meg kocsi nélkül? Ráadásul nem 8-tól 4-ig dolgozom, hanem sokszor 6-tól, és bizony előfordul, hogy este 10-ig is bent kell maradnom, mégis, hogyan oldjam meg mindezt kocsi nélkül? De nem érti, csak hajtogatja, hogy volt olyan, hogy ő is gyalog ment munkába, hóban-esőben. Na ja, csak az ő munkahelye 3 km-re volt a házuktól, az enyém meg 30-ra van.

És nekünk még az ingyenes utazás sem jár, mint nekik. Tudod, mennyibe kerül egy 20 km-es helyközi bérlet? Majdnem 15.000 Ft-ba, Bélám, 15.000 Ft, azért az nagy pénz! És neked ezt ki kell fizetned, vagy ha nincs bérleted, akkor vonaljegyet kell venned, ami szintén nem aprópénz! Képzeld, múltkor, mikor elromlott a kocsim, busszal mentem dolgozni, és a következőképpen nézett ki az utazóközönség: votl vagy 40 nyugdíjas - egy fillért nem fizettek; 20 diák - ők kedvezményes bérlettel utaztak -, és kb. 5 teljes árú jegyet vásárló ember. Elkezdtem számolgatni - a befolyt jegyár kb. az üzemanyagra volt elég, az amortizációra és a sofőr bérére nem, de a busz tele volt, tehát kihasznált, ezért megszüntetni sem lehetett, persze, a maradékot majd kipótolják az adómból. És tudod, mi volt a poén? Mivel nem jutott mindenkinek ülőhely, az az 5 ember állt, aki kifizette a teljes árú jegyet! Olyan ez, mint Magyarország kicsiben.

Azt is megkérdi mindig, hogy miért eszünk mi műkajákat, miért nem főzünk egy jó paprikáskrumplit bográcsban?! Mondom neki, Bözsike néni, késő este érek haza, hol van nekem időm bográcsolni! De mivel enni kell, így kénytelen vagyok a bevásárlóközpontokban kapható félkész kajákat megvenni, vagy rendelünk egy pizzát. Ma már nem úgy van az, hogy délután négykor otthon vagyok, és van még időm-energiám főzőcskézni! Meg ajánlgatja, hogy műveljem meg a kertet, de mondd, hol van nekem erre időm? Örülök, ha megvan a heti két szabadnapom, azon is olyan fáradt vagyok, mint a kutya, nemhogy még kertet művelgessek! Meg ő sem gondol bele, ami energiát és pénzt ráfordít - vetőmag, víz, szerszámok, a belefeccölt munkaidőt nem is számolom -, lehet, jobban járna, ha megvenné a boltban!

Ő persze könnyen beszél, van egy fix jövedelme, a nyugdíj, amit minden évben emelnek - ellentétben a fizetésemmel. A nyugdíjat ő mindig meg fogja kapni, engem viszont ha kirúgnak, mit kapok? Három hónap munkanélküli után huszonvalahányezret. És ebből tartsam el a családot, ebből fizessem a hiteleket, és ebből éljek. Hogyan? És tudod jól, milyen nehéz ma munkát találni! Ez a baj, a mai korosztálynak semmi támasztéka nincs, nem lehet előre tervezni, könnyen előfordulhat, hogy egy ma még úgy-ahogy megélő család pár hónap múlva az utcán találja magát, mert a családfő elveszti munkahelyét és nem tudja fizetni hiteleit. Azért régen ilyen bizonytalanság nem volt. De nem akarják megérteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr684768034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdú Peter 2012.09.11. 22:08:52

@Kono: "Óriási tévedés, hogy te tartod el a nyugdíjast. Nem te tartod el. Sok tízmilliót fizetett be járulékként a kasszába. Azt kapja vissza. De csak a töredékét... "

Ez igy akkor lenne igaz, ha az a penz azota is megvolna egy bankszamlan, es most abbol fizetnenek. De hat az penz mar akkor sem volt meg, nem hogy most.

Ezenkivul, a kapun beluli munkanelkuliseg miatt a ledolgozott idok nagyresze is hazugsag. Akkoriban 10 ember vegezte egy ember munkajat, megis mind a tiz teljes nyugijat kap. Akkoriban a tipikus dolgozo 9-10 orara betamojgott a munkahelyere, attol fuggoen, mikor lett vege a reggeli sorozesnek. Utanna delig folyt a pialas, majd jott az ebed. Aztan valamikor delutan a 20 fos brigadbol egy valaki kivitte a szemetet, es ezzel meg is volt az aznapi munkavegzes. Ez utan meg mar, kezdodott a hazamenetre keszulodes. Es ez folyt evtizedeken at, gyarban, irodaban, miniszteriumban, a honvedsegnel, mindenhol. Es akkor meg szamoljuk hozza, hogy sok munkakorben, mar 40-50 eves kor korul nyugdijba lehett menni.
Ezert aztan mai csillagaszati nyugdijakat kapo nyugdijasok, jelentos resze, valojaban nem dolgozott par evnel tobbet, a nyugdijaert.

Hajdú Peter 2012.09.11. 22:12:08

Szoval nagyon fasza. A hetvenes evekben a "dolgozok" eldorbezoltak a felvett hiteleket, amiket most mi fizetunk vissza, es meg fizethetjuk az atlag fizetesnel magasabb nyugdijakat is.

zizizuzu 2012.09.11. 22:13:27

@Kono: Nem nagyon akarnálak megsérteni, de jóapád egy fillért nem fizetett nyugdíjjárulékost. Nem hogy több 10M-t. Ugyanis a rendszerváltás előtt nem volt célzott nyugdíjjárulék, ahogyan alap sem volt elkülönítve neki. Egészen igazságos az lenne, ha a mostani nyugdíjasok pontosan annyit kapnának, amennyit ők adtak a saját szüleiknek. Kérdezd csak meg édesapádat, hogy az ő szüléinek mennyi is volt a nyugdíja? Ha volt egyáltalán....... Ezüstrókák szinte mind. Átlagos 29 év szolgálati viszonnyal(amiben a szakközepektől kezdve a szépkékszeméig minden bennevan) szégyen. Bizonyítható 40 év munkaviszony! Ez lenne az alap. Akinek nincs meg, ahány év hiányzik, annyiszor 5% mínusz. Csak így szüntethető meg a gerontokrácia.

Imadom a trapistát 2012.09.11. 22:14:08

@Hajdú Peter:

Ráadásul gyereket sem vállalunk, aki a mi nyugdíjunkat kitermelné.

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.11. 22:15:56

Ennyi gyűlölködő tetvet is csak egy fidesznyik blogján lehet találni. :D

gnme 2012.09.11. 22:16:55

Hajdú Peti jövőre Hobót is hívjátok már meg, ne csak a boniemmet.

Játszani fog.

Mr. Alkohol 2012.09.11. 22:23:00

Lenne néhány észrevételem:

1. Az én szüleim, rokonaim, idősebb munkatársaim, stb. is dolgoztak a szocializmusban, de ők személyesen nem találkoztak "Zsófi nénikkel", azaz ez a "kapun belüli munkanélküliség" urban legend.
Azt ne keverjük már ide, hogy minden munkahelyen voltak lógósok, hanyag-trehány emberek, meg piások is, mert a _többségre_ akkor sem ez volt a jellemző. Ja, és most is vannak a munkahelyeken lógósok és olyanok is, akiken érezni az alkoholszagot (nem én, esküszöm! :D), nem a rendszer, hanem az aktuális vezető hibája, ha eltűri.

2. Ingyenes utazás: az idősektől, akiknek alacsony a nyugdíjuk, nem sajnálom ezt a juttatást, mert egy élet munkája van mögöttük. Akinek magas a nyugdíja és/vagy mellette tud még dolgozni is, az kényelmi szempontból úgyis autóval jár.

3. Nyugdíj, mint fix jövedelem: az az egy előnye, hogy fix. De ha kevés, akkor abból sem tud kijönni. Pláne, ha nem kertes házban lakik és/vagy a betegségei miatt nem képes konyhakertet művelni vagy más munkát végezni a nyugdíj kiegészítéséhez.
Egy fiatal tud vállalni plusz munkát, egy öreg már nem.

Persze nekünk is véges a teherbíró-képességünk és nem akarunk 40 évesen rokkantak lenni...

4. Szabadidő: na, szerintem nekünk, fiataloknak EBBŐL van a legkevesebb (sokszor úgy érzem, hogy a pénznél is jobban hiányzik a nyugalom), nem tudunk regenerálódni, pihenni, ezért nem működnek a családok... :S

5. Én nem az időseket, a most nyugdíjasokat tartom a minket, fiatalokat sújtó terhekért felelősnek. Egy csónakban evezünk és az süllyed, baby!

2012.09.11. 22:26:22

@Don Quixote de la Ferko: "Használt fel sem merül eccerű agyadban. Csak az új, hitelre"

Én világ életemben öregautópárti voltam, jobban szerettem azokat az autókat amiket még megcsináltak, amiknek még van egyéniségük, amik után ma is megfordulnak 10 összetéveszthető tucatautó után, amiken lényegében csak az embléma más. Aztán jön a fekete leves: piros matrica miatt nem használhatod a belvárosban, szmogriadóban letiltanak, folyamatosan basztat a rendőr, félhavi fizetésed megy el műszaki vizsgán, hogy ne bukjon meg, és ökölbe rándul a segged, ha az úton meglátsz egy kpm-es kocsit. Nekem soksok év után elegem lett, meguntam hogy az öreg megfizethető -egyébként műszakilag hibátlan- kocsimat törvényenkívülivé tették, és vettem helyette inkább fiatalt. Mert ebben az állítólagos szabadságban, ahol te döntesz az életedről, megintcsak bebizonyosodik, hogy feletted dől el minden, és minden döntés végén ott a bank.... Bazdmeg.

Void Bunkoid 2012.09.11. 22:26:45

@is: az ötvenes rendőrök csak a régi piszkos harry-filmekben tudtak futva utolérni egy bűnözőt, a valóságban...nos, már a legtöbb harmincasnak sincs kedve kiszállni a járőrkocsiból sem, csak szép nyugodtan várják a nyugdíjazást, addig szorgalmasan trafiznak

osze 2012.09.11. 22:27:30

@félázsiai nemecsek ernő áruló: Aki motorral jár dolgozni, az szerinted szinte halott, aki biciklivel, az meg csoda ha megéli a reggelt.
Te biztosan egy BTR-80 volánja mögött rettegsz minden nap, hátha egy német Leopárd jön szembe a kanyarban. :-)
Hány életbiztosításod van? Öt?

Mr. Alkohol 2012.09.11. 22:28:40

@Hajdú Peter: "Ez igy akkor lenne igaz, ha az a penz azota is megvolna egy bankszamlan, es most abbol fizetnenek. De hat az penz mar akkor sem volt meg, nem hogy most."

Igen, Péter, ez azért van így, mert rendszerváltás jelszó alatt az 1990 óta megválasztott politikusok ELLOPTÁK azt a pénzt!

Csak amit más lopott el, azért miért mi fizessünk kártérítést?

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.11. 22:29:38

@is: Ez nagyon szép volt elméletileg, csak nem ad választ arra a nem elhanyagolható kérdésre, hogy ki fizeti addig a nyugdíjakat, amíg én 30 év múlva nyugdíjba mehetek? Hidd el az én jövedelmi viszonyaim mellett teljesen elégedett lennék, ha annyit kapnék amennyit én félre tudok erre tenni. De a rendszer problémája nem megoldható a jelenlegi népesedési folyamatok és nyugdíjszínvonal mellett.

Másrészt az MNYP a nyugdíjad mindössze 25%-át fedezte volna, a többit továbbra is az állami rendszerből kellett volna állni. Már most fenntarthatatlanná vált (konkrétan évi 400 mrd körüli nyugdíjkassza hiány volt, amit más adókból, illetve hitelből pótoltak.)

Nem látok semmilyen más megoldást, mint kimondani, nem lehet egy fillérrel sem több nyugdíjat adott évben kifizetni, mint amennyi abban az évben a járulékból befolyik. Ami praktikusan reálbércsökkenéses időszakokban bizony infláció alatti emelést kellene, hogy jelentsen. Minden más megoldás politikai hazugság, és egy fenntarthatatlan rendszer toldozgatása, és a gyermekeink jövőjének felélése.

4 gyermekes apa vagyok, szüleim nyugdíjasok (6 gyermeket neveltek fel).

Netuddki. 2012.09.11. 22:34:51

Nincs időd semmire, ja. Ilyen szar blogok írására persze van. Vagy ez a munkád és a vezéred kiadta, hogy írjál egy szaftos nyugdíjasellenes posztot?

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.11. 22:34:53

@Mr. Alkohol: Pedig bizony volt kapun belüli munkanélküliség.
Egy példa kaposvári cukorgyár: rendszerváltás előtt kb 1000 emberrel termeltek. Ma 200 dolgozó állít elő 10x-er annyi cukrot. Természetesen volt technológiai fejlesztés is, de sok ember egyszerűen a munkaideje nagy részében nem dolgozott. Pl. volt külön kőműves brigád vagy éppen festők, illetve az irodákban is sokkal többen dolgoztak stb.

nemecsek ernő áruló 2012.09.11. 22:35:33

@osze: Nem rettegek, mert jó kocsim van, és tudok vezetni; viszont láttam már Daewoo Ticot lefejelni egy "papír" akadályt, és attól gazdasági totálkárosra törni, és repült le ismerősöm Seattal 130-nál az autópályáról durrdefekt miatt, és szállt ki egyetlen karcolás nélkül.

A biciklisek közvetlen életveszélyben vannak, amikor kimerészkednek az országos főutakra, de ők tudják. Mindenesetre én személy szerint rendszeresen látok biciklis mellett helyszínelő mentőautót.

A motorosokról meg egy rendőr ismerősöm aranyköpése jut eszembe: "Azért jó, hogy ezeken a motorosokon van bukósisak. Sokkal könnyebb azonosítani őket..."

Egyszerűen vannak dolgok, amiket nem lehet megfizetni. Én inkább költök többet egy autóra, hogy biztonságban tudhassam magam, és a családomat, mert ha egy BMW plug-n-play csatlakozónak használ engem az autópályán, akkor jobb' szeretek egyben maradni. Csak ennyit mondtam. Számomra ez elég indok, hogy ÉN ne a Suzuki mellett döntsek. Ettől még te megveheted azt a szar papírautót, csak próbáld megérteni, én magamnak miért nem választom a 30 éves szar használtat, ami sokat fogyaszt, viszont nem megy, és életveszélyes is.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.11. 22:36:04

@Mr. Alkohol: Sajnos ez már 90-ben sem volt meg. Az előző rendszerből adósságot örököltünk leginkább, illetve rengeteg lepukkant gyárat.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.11. 22:37:56

Egyébként a fenti cikk amihez a hozzászólások itt születnek elég gyenge, inkább az idézett portfolio cikket olvassátok el a témában.

Void Bunkoid 2012.09.11. 22:44:55

@kereso: ez bizony így van. emlékszem, kisgyerekkoromban az édesanyám munkahelyén (kb 40 foglalkoztatott dolgozó) volt bérelszámolási OSZTÁLY. Négy bérelszámoló kartársnővel.

Jelenleg egy multicégnek dolgozok, a telephelyen kilencszáz ember dolgozik.
A bérelszámolás jellegű feladatokat EGY kolléganő végzi.

Na?:-)

nu pagagyí 2012.09.11. 22:48:24

Valószínűleg a saját szüleit szapulja a blogíró. A mai fiatalok baja, hogy nem tudnak élni a szabadsággal, helyette nyavalyognak. Bárki vállalkozhat, nem kell eljárni egy olyan munkahelyre, ami nem tetszik. Tanulhatott volna. Egész Európa rendelkezésére áll, hogy boldoguljon. Több lehetősége van, mint az átkosban szüleinek volt.

Van egy jó hírem, nemsokára véget ér a szabadság, mert nem volt rá igény. Visszatérnek a régi jó idők, biztosítva lesz a szerény kereset mindenkinek, akár munka nélkül is, csak kussoljon.

Mr. Alkohol 2012.09.11. 22:49:55

@Eltévelyedés: nem tudom mennyi lehet az a "csinos kis" nyugdíj, de azt ne mondd már, hogy 1990 előtt nem volt a gazdaságot gyarapító termelés Mo-n!

Ha közgazdász vagy, tudnod kéne, hogy KGST tagként jobban profitált Mo. az Ausztriával és az NSZK-val kötött export-egyezményekből, mint 2004 óta bármikor is az EU-tagságból! És ott volt a keleti piac (Oroszország, közel-keleti országok)! Akkor volt bevétel, voltak vámok, és nem kellett a lakosságnak a kínai dömpingárut vagy a németeknek nem kellő, a náluk forgalomban lévő áruknál silányabb minőségű termékeket drágán megvásárolniuk.

2012.09.11. 22:50:23

@Hajdú Peter: Azért ne általánosítsunk. Az én apám -isten nyugosztalja- 46 évet nyomott le a BKV-nál szerelőként, reggel 6-ra ment, délután 3-ig nyomta az ipart, minden nap hulla fáradtan ért haza. Majd miután nyugdíjba ment, nyugdíjasként részmunkaidőben dolgozott tovább. Körülbelül 3 teljes évig tudta "élvezni" a magyar nyugdijas lét "örömeit"...
Egyébként inkább a mai 50-es korosztályra jellemző az amit leírtál, akik dolgozni már nem nagyon akartak, csak lopni, és elkummantani a melót, és ezért a semmiért fejedelmi életmódot szerettek volna cserébe. Hány munkahely nélküli "vállalkozó" van, aki büszkén meséli, hogy bementek, szétlopták a gyárat, bratyiztak egész nap, és könnybe lábadt tekintettel sírja vissza, milyen jó világ is volt az! Ma meg milyen szar, és megszokhatatlan, hogy végig kell hajtani 16 órát, éhbérért, és még lopni sem lehet, nincs is mit.

Egyébként a témához szólva, sokan fikázzák a posztot (szokás szerint) pedig komoly igazságokat tartalmaz. Én vérre menő vitákat folytatok nagynénémmel a mai napig, mert szerintük a mai világ kényelmes, és igazán baráti a háború utáni magyarországhoz képest, és a mai fiatalok folyton nyavajognak, pedig ilyen kurvajó életszínvonal még soha nem volt. Csak azt felejtik el, hogy a szép cukormázas kirakat mögött ádáz harc dúl. A régi rendszerek nagy előnye, hogy egyformán volt csóró mindenki, nem voltak elvárások, se társadalmi, se munkahelyi, se semmilyen, lényegében az emberek tudták irányítani az életüket, ha akartak dolgozni, dolgoztak, megvolt a mindennapi kaja, lakhatás, ma viszont csak sodródunk az árral, végignézzük mások kálváriáját, és imátkozunk hogy ne mi legyünk a következő akihez csönget a behajtó. Kényelmes szép világ, csak kár hogy hatalmas ingoványos szarhegyen épült.

stim 2012.09.11. 22:56:51

Az új valuta bevetetésekor 1 forint 0,07575 g színarannyal volt egymértékű. A kg arany 1946-ban 13.200 forintot ért. Az USA dollár 11,74 Ft a német márka 0,12 Ft, az osztrák schlling 0,17 Ft, az angol font 29,35 Ft-os hivatalos árfolyamon lett jegyezve 1946-ban.

numizmatika.hu/magyarpapirpenz6.htm

Mr. Alkohol 2012.09.11. 22:56:59

@kereso: irodai alkalmazottak: akkor nem volt még elterjedt a számítógép.
A munkanélküliségnek az is oka, hogy sok-sok ember munkáját gépek, gépsorok helyettesítik. Ez csak rövid távon "takarékosabb" megoldás.

Nekem az a véleményem, hogy inkább legyen valaki "kapun belül munkanélküli", de azért teljesítsen egy minimumot (pl. portaszolgálat, takarítás, belső posta széthordása, vízcsap megjavítása, lótifuti-feladatok) és ne SEGÉLYT kapjon és ne legyen HAJLÉKTALAN.

A segélyen élők és a hajléktalanok a gazdaságnak sokszor nagyobb kiadást jelentenek (csak egy másik zsebből, de azokat is MI fizetjük) és rengeteg közérzet-romboló problémát okoznak ezek az emberek.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.11. 22:58:10

Nagyon tanulságos adatokat lehet itt is találni: www.ksh.hu/nyugdij11_tablak

2012.09.11. 22:59:37

@kereso: "Ma 200 dolgozó állít elő 10x-er annyi cukrot"

Azért ne a mai munkahelyeket vegyük alapul. Ma szó szerint ki lehet hajtani a szart az emberekből, egy átlagos munkahelyen 10-12 óra alap, de inkább több. 30 évesen szétstresszelt, idegbeteg, munkáját féltő dolgozókkal találkozunk, akik lényegében két műszak között aludni járnak már csak haza... Persze hogy jobb a termelés ilyen kondíciókkal.

tede 2012.09.11. 23:04:22

@kereso: jó a táblázat. majd megmagyarázzák, hogy milyen keveset kapnak a nyugdíjasok, közben a behelyettesítési ráta 62%, pont mint luxemburgban, sőt Ausztria és Franciaország is leelőz minket, akkor meg miről pampog a sok fiatal, még minding nem málunk a legmagasabb a nyugdíj aránya az aktív keresethez képest, két ország is megeleőz minket és Luxemburg is a mi szintüntök van ?

vicc volt persze, mielőtt vki komolyan venné, de lefogadom, hogy sokan fel sem fogják, milyen sokat kapnak a magyar nyugdíjasok arányosan nézve (nem összegszerűen) az aktív keresetekhez képest

2012.09.11. 23:15:48

@Void Bunkoid: "A bérelszámolás jellegű feladatokat EGY kolléganő végzi."

Nem. Egy számítógépes alkalmazás végzi, amit az informatikus kezel, a kolléganő jó esetben kinyomtatja az outputot, de előbb utóbb meg fogja keresni az informatikust, hogyan lehet ezt a műveletet is automatizálni ;)

Bloodscalp 2012.09.12. 00:18:57

áldassék orbán méltóságos úr neve amiért ezt az igazságtalanságot - mármint hogy a nyugdíjasok sok pénzt kapnak, addig meg az egyszerű melós meg keveset - megszűnteti!

kapjon a nyugdíjas is keveset!

nyubocs 2012.09.12. 00:27:11

@Void Bunkoid:

Na ez egy pógármesteri hivatalban jelenleg 3 fő kb 100 közmunkásra meg 20 hivatali alkalmazottra, úgy, hogy a tényleges számfejtést a MÁK csinálja.

Kapun belüli munkanélküliség most is van: Úgy hívják, hogy közmunka.

Poszter:
A paprikáskrumpli megvan 30 perc alatt és bogrács azért nem kell ám hozzá.
Kolbász nélkül kóstoltad már?
Ne félj majd eljön az az idő is amikor nem a pizzán meg a gyorskaján fáj a fejed, hanem hogy megengedheted-e magadnak, hogy vegyél bele CBA-s csirkepárizsit.

anonymand 2012.09.12. 04:04:21

@Imadom a trapistát:

Tisztelt Imadom a trapistát!

Rendkívül megtisztelő, hogy szavaiddal hozzám fordultál. Érdekelt volna ugyan, hogy miért5 is nem tekinted az általam felvetett hitelfelvételt idetartozónak.
Annyit azért engedj meg, hogy közöljek, nem csak autóra, televízióra, külföldi utazásra, stb. vesznek fel hitelt a zemberek. Önként.
Lakásra teszem azt.
Ez évtől, nem kis kényszer hatására egyetemi tanulmányokra. Nem annyira önként.
Nem kis összeget.
Kényszerből akkor, amikor többen a hitelből élést kérdőjelezik meg.
Kényszerből akkor, amikor egyeske a legnagyobb bűnnek tartja a korábbi hitelfelvételeket.
Kényszerből egy majdan megszerzendő tudásra, egy majdan megteremtendő egzisztencia terhére.
Trollkodom.
Ez is egy vélemény...

Tisztelettel:
anonymand

tobias2 2012.09.12. 06:05:20

@osze: :))) Székem nem maradt szárazon... Köszi!

Don Quixote de la Ferko 2012.09.12. 06:10:15

@dukeekud:

Eccerűkém.

Nem érte el a 3000 milliárdot a rendszerváltás után a hitelállomány. Főistened, orbán, Isten Megteremtője évente többet csinál.

tobias2 2012.09.12. 06:12:48

@Jankove: "imátkozni" ma sem tilos.

>> régi rendszerek nagy előnye, hogy egyformán volt csóró mindenki, nem voltak elvárások, se társadalmi, se munkahelyi, se semmilyen

Tárt karokkal vár Kuba!

Don Quixote de la Ferko 2012.09.12. 06:13:17

@soulclipse:
Ne számoljon. Felesleges. Sosem fizet be az ember annyit, amennyit kap. Ez van. De most még azt is elvették, úgyhogy ne ő számoljon, hanem te gondolkozz.

Don Quixote de la Ferko 2012.09.12. 06:16:53

@nu pagagyí:

Itt a pont. Csak ezt még nem fogták fel.

különvélemény2 2012.09.12. 06:59:10

@Kono: "Az államnak befizetett járulékok összege havi 81.900 Ft"

Ennek mi köze a nyugdíjhoz?
Jó, hogy nem akarod visszakapni az összes valaha fizetett adódat kamatostul, mint nyugdíjat.
Számold bele az áfát is, meg a jövedéki adót is, az is visszajár neked kamatostul.

Pipas 2012.09.12. 06:59:52

@Mr. Alkohol: "1. Az én szüleim, rokonaim, idősebb munkatársaim, stb. is dolgoztak a szocializmusban, de ők személyesen nem találkoztak "Zsófi nénikkel", azaz ez a "kapun belüli munkanélküliség" urban legend."

Ez nettó hülyeség. Lehet, hogy nem a megfelelő embereket kérdezted meg, lehet, hogy meg sem kérdezted, lehet, hogy tévedsz, lehet, hogy hazudsz.

Én a saját szememmel láttam a szocializmus végnapjait és el kell mondanom, hogy ez a 'kapun belüli munkanélküliség' művészi szinten ment. Felemlegethetném, hogy mik voltak a módszerek, de kicsit hosszú lenne és gondolom úgysem hinnéd el.

Azért mondok egy példát: A Gyurcsány elvtárs a JPTE-n, független KISZ titkár volt. Saját bevallása szerint több volt a fizetése mint az anyjának az általa elvégzet munka menyiségét meg nyugodtan megsaccolhatod. És ő hallgató volt, még csak nem is munkavállaló!

különvélemény2 2012.09.12. 07:06:53

@nu pagagyí: "A mai fiatalok baja, hogy nem tudnak élni a szabadsággal, helyette nyavalyognak. Bárki vállalkozhat, nem kell eljárni egy olyan munkahelyre, ami nem tetszik. Tanulhatott volna. "

Tehát Mo-n megvalósult a teljes esélyegyenlőség, és a teljes foglalkoztatottság.
Mostantól idézhetlek, ha ennek az ellenkezőjét állítanád véletlenül?

Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz 2012.09.12. 07:41:52

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Mondja ezt egy ilyen nick, hát ez kész. :)
(mondjuk ha 4 éve egy ugyanilyen nick mondja fidesz helyett maszoppal, akkor is komikus lett volna... na de ez már összezavarná a kétbites agyadat, nem magyarázom)

rohadjmegARCgeci 2012.09.12. 07:57:23

Szerintem alapvető probléma, hogy egy dolgozó bére alacsonyabb mint egy nyugdíj.
Továbbá probléma,hogy egy dolgozó bére magasabb,mint egy üzlettulajdonos bevétele,miután kifizetett mindent.
Ezek a dolgok valahogy nagyon nincsenek szinkronban.

rohadjmegARCgeci 2012.09.12. 08:03:35

Továbbá hiába emelgetik a nyugdíjakat,az nem fog visszaforogni a gazdaságba,max több demens nyugdíjas fog rohangálni egy halom pénzzel a gurulós kis szatyrával.
Vagy több lesz bevarrva a dunnahuzatba.
Az idősek már szinte semmit nem költenek.
Kajára nagyon keveset,gyerekeket nem nevelnek már,ruhára utazásra semmit.
Minden egyes nyugdíjemeléssel igazából a gyógyszergyártó cégeket támogatja az állam.

rohadjmegARCgeci 2012.09.12. 08:07:34

@Pipas: A szocializmus elvei nagyon jók voltak,csak a hibáin elvérzett.
A világ akkor működne normálisan ha;

1-betiltanák a devizatőzsdéket.
2-maximalizálnák az egy főre jutó felhalmozott vagyon mértékét.

Kono 2012.09.12. 08:31:08

@is: És ha a járulékokból az egészségügyre megy egy része, ez miért releváns abban a tekintetben, hogy nem az állam tartja el a nyugdíjasokat?

Továbbá, a számításnál nem azt kell figyelembe venni, hogy ténylegesen kamatozik-e, hanem azt az értéket, amit kapnál érte, ha nem kellene befizetni. Tedd mellé az ÁFA-t, és számold ki, mennyit is fizetsz be az államnak, ehhez képest, mennyi az, amit visszakapsz.

Továbbá: a férfiak születéskor várható élettartama nem éri el a 70 évet, míg a nyugdíjkorhatár (jelenleg!) 60 év. Szóval, visszakapod?

De nem vitatkozni akarok, csak mellétenni a másik oldalt is, mert van másik oldal. Sajnos sokan ugranak az ilyen uszításokra, anélkül, hogy próbálnák megérteni egymást. Ha mindenki csak magával törődik, akkor könnyű megetetni ilyen baromságokkal, hogy a nyugdíjasok miatt tartunk itt.
Éppenséggel nem a nyugdíjasok miatt. Hiszen azok megdolgoztak ezért a pénzért. Attól még neked nem lesz magasabb fizetésed, hogy nekik kevesebbet adnak! A pénz nem a nyugdíjasoknál van...

Kono 2012.09.12. 08:31:57

@különvélemény2: Elolvastad, mire írtam? Ha nem, akkor miért szólsz bele?

Mad Mind 2012.09.12. 08:44:02

Jó nagy fasz a cikkíró is. Csak hajtogatja a hülyeségeit.
Nagyapám minden nap hajnalban kelt és ment a város másik végében lévő Tungsram gyárba dolgozni, ezt 40 éven keresztül. Előtte katonaként harcolt Budapest ostrománál, ahol meg is sérült. Nyugdíjazása után még 15 évig járt be különböző munkákra a Tungsramhoz, mert kevés volt a nyugdíja a sok évtizedes munka ellenére. Nagyanyám úgyszintén. Egyikük sem volt otthon délután négykor. Lehet, hogy falun olyan volt, ahogy leírta, de szerintem csak ferdítés.

Kono 2012.09.12. 08:45:07

@Hajdú Peter: Igazad van ezekben, de azért ez elég erős általánosítás. Mert a szociban sem dolgozott mindenki irodában. Apám pl. dolgozott fatelepen, ahol a fűrészek mellett állta végig a műszakot, hóban-fagyban is. Volt raktáros, ahol jobb dolga volt, de állandóan bíróságra járt, mert az "elvtársak" ellopták a raktárkészletet, pedig ő nem is volt elvtárs.
Rendszerváltáskor pedig őneki kellett mennie, az imént említett okokból.

Anyám textilgyárban dolgozott eleinte, ahol a kipárolgó vegyszeres gázokat szívta évekig, a forró, vegyszeres textileket rakosgatta. Később átkerült a postához, telefon mellé. Érdekes, ott sem volt több pihenője.

Az átlag melós egyáltalán nem úgy élt, ahogy a fejedben él a kép. Az irodisták, akiknek alanyi jogon járt a pozíció, azok éltek jól akkor is, meg most is. Az akkori melós pedig, ha nem volt párttag, még csak feljebb sem léphetett, hiába volt tehetséges. Ezért ma sem veti fel a pénz, a nyugdíjából nem él valami jól.

Kono 2012.09.12. 08:46:56

@Dr. Furia: "Szerintem alapvető probléma, hogy egy dolgozó bére alacsonyabb mint egy nyugdíj."
Tényleg?

Kono 2012.09.12. 08:48:49

@Pipas: Na látod, ez a probléma! Hogy Gyurcsányt veszed alapul. Az ő fizetése ma is több, mint az átlag melósé. Akkoriban is így volt. A kiváltságosakkal mindig így volt. A dolgozó ember meg megdögölhetett éhen...

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.12. 08:54:04

@Kono: Szia Kono, Javaslom a KSH táblázatait tanulmányozásra. Ma egy 65 éves férfi várható élettartama +14 év vagyis 79 év.
A 70 éves átlagot a nyugdíj előtt meghaltak hozzák le alacsonyra, amelyben vezető szerepe van pl a tüdőráknak, és szív és érrendszeri betegségeknek.

Vagyis a jelenleg 62 évesen nyugdíjba menő férfiak számára átlagosan 17 évig, nőknek 21 évig kell majd nyugdíjat fizetni.

nopánick (törölt) 2012.09.12. 08:58:29

@Kono:

jajjaj ...ebből a 81 eFt-ból mennyi is nyugdíj alap?!

------
Bruttó havi munkabér: 130.000 Ft
Munkaadói egészségbiztosítás(3%):3.900 Ft
Munkaadói TB járulék (24%): 31.200 Ft
Szakképzési alap 1,5%): 1.950 Ft
Munkavállalói járulék (1,5%): 1.950 Ft
Munkavállalói eü-i járulék (7%): 9.100 Ft
Állami nyugdíjjárulék (10%): 13.000 Ft
-------

JA!!!! csak 13000 Ft
Ami évi 156000 Ft és ez 35 év alatt 5460 eFt CSAK!

Az átlag kisnyugdíj mondjuk 70 eFt.
Akkor 6,5 évig elég is ...

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.12. 08:59:43

@Kono: "Attól még neked nem lesz magasabb fizetésed, hogy nekik kevesebbet adnak! A pénz nem a nyugdíjasoknál van..."

Hát munkaadóként van rálátásom a témára. Ha valakinek nettó 100e forint fizetést adok, akkor 50e forint megy pluszban a nyugdíjakra... Ilyenek jelenleg az arányok. Plusz az eü ellátás, aminek a nagy része szintén az idős korosztályra van fordítva. Természetesen normális ember nem mond olyat, hogy nem kell mindent megtennünk, amit csak tudunk az idősekért, csak annyiról van szó, hogy az elmúlt 15 évben sokkal több terhet vállalt fel az aktív társadalom, mint amennyi reálisan és adósság növekedés nélkül felvállalható lett volna.

Kérlek olvasd el a portfolios cikket a témában. A politikusok már nagyon tele tették mindenkinek a fejét olyan mantrákkal amik köszönő viszonyban nincsenek a valósággal.
Pl. Tudni kell, hogy ma Magyarországon a többgyermekes családok 4!-er olyan arányban szegények, mint a nyugdíjasok. Mégis a média a kisnyugdíjasokkal foglalkozik túlnyomó többségben és a szociálisan rászoruló kisgyermekek kérdése elhanyagolt ehhez képest, és elintézik a miért vállalnak a romák annyi gyereket felkiáltással, ami a problémakörnek csak egy szelete.

Mad Mind 2012.09.12. 09:04:02

@Void Bunkoid:
Akkoriban minden írógépen több példányban kellett megírni, kartotékokat rendezni, meg sok egyéb, amit egy ember nem tudott ellátni. Most a számítógéppel 3 ember munkája ki van váltva. Ez a fejlődés.

Skodakék Fábia 2012.09.12. 09:07:40

Pizza odaér 1500-ért 50perc.
Szalonnás rántotta 300-ért 10perc.
Az érzés hogy a mai "fiatalok" ezt végig sem gondolják :
megfizethetetlen.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2012.09.12. 09:08:37

@nopánick: Rosszul tudod. "A munkáltató (foglalkoztató) által fizetett 24 %-os társadalombiztosítási járulékon belül a nyugdíj-biztosítási rész 21%."

Vagyis mindössze 3% megy az eü alapba a többi a nyugdíjakba megy.
Tehát a bruttód (szuperbruttó esetén 26%-a) 21%-a és a nettód 10.5%-a megy a mostani nyugdíjakra. Ez bizony, ha a nettó fizetéshez arányítva közel van az 50 százalékos nyugdíjterheléshez már ma.

Egy 98000 forintos nettó fizetés esetéb kb 43000 forint!!!

Kono 2012.09.12. 09:19:46

@kereso: Természetesen, én sem erről beszélek. Én magam munkavállaló vagyok, de több vállalkozó, cégvezető ismerősöm is van.
Sajnos, ha becsületesek akarnak lenni, akkor lehúzhatják a rolót.

Én nem mondom, hogy a nyugdíjasokkal kell foglalkozni, csak azt, hogy nem a nyugdíjasok miatt halunk éhen, mert nem a nyugdíjas fizeti a bérünket, hanem a munkaadó, az ő kezét meg az állam csodálatos rendelkezései kötik meg.
Nekem a problémám azzal van, hogy folyton berángatják az embereket ebbe az "egymás kenyerét eszitek el" játékba. Amíg mi egymást öljük az egy kiló kenyéren, a szalámit rajtunk röhögve zabálják fel a politikusaink!

nopánick (törölt) 2012.09.12. 09:23:09

@kereso:

Rossz a szemléleted...

Jelenleg a befizető saját részére csak a 10% ketyeg saját majdani nyugdíjként!

Az említett 21% a MOSTANI nyugdíjasok nyugdíjának kifizetésére megy el.

--------------

De, ha úgy vesszük, hogy ez mindig így marad majd, akkor is összesen 31% a nyuhdíj rész,
ami csak ~41 eFt és nem a korábban említett 81 eFt ....

Atrox 2012.09.12. 09:28:44

@tede: "egy volt rendőr kőmüveskedik nálam, két cementeszsákot simán elvisz a vállain, de már nyugdíjas."

És ebben nem is az a legnagyobb baj, hogy fiatalon, erősen nyugdíjas (bár az sem kicsi probléma). Hanem az, hogy emellett dolgozik! Másnak meg nincs munkája és nyomorog. Azonban a "fiatal", erős nyugdíjas simán elvisz egy munkahelyet, holott már van neki bevétele egy forrásból, más meg bármit megadna egy munkahelyért! Na ez a sokkal nagyobb baj és ezt sokkal könnyebb is lenne orvosolni, mint visszamenőleg valamit változtatni a már nyugdíjban lévők helyzetén. Ha egy nyugdíjas olyan fitt, hogy munkát tud vállalni, akkor mondjon le a nyugdíjáról! Hisz azt azért kapja szegény, öreg, gyenge nyugdíjas, mert már nem képes a munkavégzésre! Ez egy borzasztó anomália...

nopánick (törölt) 2012.09.12. 09:33:22

@Kono:

Mégcsak nem is a munkaadó fizeti béredet, hanem TE magad!!!!

Hisz, a munkád által létrehozott HASZON egy részét kapod vissza munkabérként :-)

Manapság Európában (így nálunk is) úgy működik a világ, hogy a közös számára (adók-járulékok) cirka
2,5X annyit kell termelned, mint amennyit magadnak is szánsz !!!!

Vagyis ha 100 ezer nettot akarsz hazavinni, akkor
összesen ~ 250 ezer Ft-t kell TERMELNED a munkaadód számára CSAK a fizetésedre.

Azonban van még munkadói költség is miattad!
- iroda/munkahely ára, rezsi, könyvelés, utaztatás, stb, úgy 30% arényban és hát a munkadód is akar keresni rajtad egy kicsit, ha már munkát ad.

------

Szóval, havi netto 100 ezer Ft fizetéshez
neked mint munka vállalónak ~ 300 ezer!!! Ft
hasznot kell kitermelned....

Most minden háborgó gondolkozzon el azon, hogy
vajon az általa elvégzett munka ér-e
3X annyit, mint a saját netto fizetése ?!

Nos...?

2012.09.12. 09:41:40

@nyubocs: Én hivatalban dolgozom. 120 főre van két fő munkaügyes, számfejtést a MÁK csinálja, mintegy 200 fő közmunkásra van 1 fő, az idei évtől hetente bérfizetés és az elszámolást is ő csinálja. És gondolhatod, hogy mivel rengeteg táppénzes van a közmunkások között, sokkal több a feladata. A hivatali munkaügyes hely a csókosoké, a közfoglalkoztatottak munkaügye meg az igazi dolgozóké.

Kono 2012.09.12. 09:43:31

@nopánick: Ezt én is csak akkor tanultam meg, mikor már nem csak munkavállalóként kellett gondolkoznom.

Ha egymás érveit is meghallgatjuk, könnyebben értünk szót.

Ha az ÁFA-t is figyelembe vesszük, akkor az jön ki, hogy a megtermelt pénz harmadát sem költheted el, a másik 2/3 megy az államnak. Magyarország, én így szeretlek! :P

OmegaMale 2012.09.12. 09:51:46

@dukeekud: "Szuleink, nagyszuleink, feleltek a jelenunket."

Ez sajnos így van. Ami viszont ennél nagyobb baj, hogy a kádári lehetőségeket sírják sokan MA is vissza (-> valamit a semmiért cserébe). Ne kelljen nehéz, bonyolult vagy unalmas munkát csinálni, lehessen megélni annyi pénzből, amire én azt gondolom, hogy még mégéri nekem dolgozni, különben inkább a segély. Legyen minden olcsó, de utolsó féreg, aki az én munkámért/portékámért keveset ajánl. De nem baj, majd az erőfeszítést hozzáigazítjuk a pénzhez... ez a szar ország receptje.

nopánick (törölt) 2012.09.12. 09:56:03

@Kono:

Az ÁFA is benne van és igen, a 100 ezer netto
és a minima 300 ezer haszon igény aránya, bizony
1:3 azaz valóban az alaklamzot táltal előállított érték 2/3 megy a közösbe !!!

nyugdíjra,segélyre, orvosra, iskolára-tanárra, rendőrre, katonára, utakra, jegyár támogatásra,
múzeumra, színházra, állami alkalmazotra, GYES/GYED-re, stb, stb.

Ez a 2/3 elvonás az ára annak, hogy
az ÁLLAMTÓL AKARUNK egy csomó dolgot KAPNI!!!!

yerico1 2012.09.12. 10:00:08

@Kono: Óriási tévedés, hogy nem mi tartjuk el a nyugdíjasokat. Ők az akkori nyugdíjasokat tartották el a befizetéseikkel, és nem félretettek maguknak. Mi a mostaniakat tartjuk el. Minket nem nem fognak, mert pár éven belül összeomlik a nyugdíjrendszer. Igaz, akkor már a mostaniakat sem kell majd eltartani.

yerico1 2012.09.12. 10:03:02

@Atrox: És hagy kérdezzem meg, feketén fizeted? Mert ha a minimálnyugdíj 12x-esénél több pénzt keres egy évben, akkor bizony gond nélkül megvonják a nyugdíját. Tehát ha te nem számlára fizeted ki, akkor te is és ő is adót csaltok, te pedig támogatod a feketemunkát, és mások elől veszed el a megélhetést.

Ez a Nevem 2012.09.12. 10:27:52

A mai időseknek miért lett volna könnyebb?Nagyon kevés pénzért dolgoztunk. Örökkön örökké spórolni kellett ha valamit elterveztünk. A lakást se tudtuk önrész nélkül megvenni.Több spórolt pénzednek kellett lennie mint amennyi hitelt adtak.PL:700 000FT a lakás ehhez kaphattál 150 E ft hitelt. A fizetés 800 ft volt.Ugye mennyire könnyű volt? 42,5 évet dolgoztam az EÜ-ben azért az óriási nyugdíjért, amiből kijönni sem lehet tisztességesen.Ennek az országnak a problémáit nem a nyugdíjasok okozzák.Becsülettel végigdolgozták az életüket. A férjemmel együtt,92,5 évet dolgoztunk, azért, hogy ma mindenről lemondhassunk./Nem segédmunkások voltunk.

encir 2012.09.12. 10:29:00

"Az állam adóssága 2008-ban 18-szor annyi volt, mint 1990-ben! "

nono. közben volt egy kis infláció, olyan 1000%. tehát marad jelenértéken egy 1,8-as szorzó. 1972-ben vettük fel az első hiteleket, 1990-ig tizennyolc év alatt akkor kicsivel többet vettünk fel, mint az utána 18 évben. de legyen egál, nem pontos az az 1000% infláció."

HA jól emlékszem, anno a szép 1990-es évben, mikor szétesett a szocialista "övezet"
Romániának nem volt államadóssága - mivel ők nem építettek ki gulyáskommunizmust.
És hogy állnak most? Sokkal jobban, mint mi?

Kono 2012.09.12. 10:31:32

@nopánick:az ÁLLAMTÓL AKARUNK egy csomó dolgot KAPNI!!!!

Ehhez képest a buszok gyakran koszosak, az utcák kátyúsak, ha orvoshoz mégy, akkor is kell fizetni, ha van TB-d.

Én nem akarok semmit kapni az államtól. Mindenki tartsa el magát. Legyen a levonás összesen max. 20%, ebből éljen meg a közigazgatás, a többit hagyják a zsebemben: ebből félreteszek nyugdíjra, betegségre, közlekedésre.

Kono 2012.09.12. 10:34:06

@Ez a Nevem: Az ilyen becsülendő.
Sajnálatos módon ezekkel a gumicsontokkal egymásnak ugrasztják a generációkat is, pedig mind az időseknek, mind a fiataloknak becsülettel meg kéne élniük a munkájukból. De ma ez szinte kiváltság...

Acsabi44 2012.09.12. 10:40:36

@nyekk: Te választottad, hogy vállalkozó leszel, ebben benne van, hogyha becsődölsz semmit sem kapsz, ha meg profitálsz, akkor akár nagyot szakíthatsz. Nem kötelező vállalkozni, el lehet menni állásba, fixért.

igazságos 2012.09.12. 10:50:50

Ami a legrosszabb: régebben, az időseknek is természetes volt, hogy támogatták a nyugdíjból a fiatalokat, meg azzal, amit a kertjükben tereltek.

MA MÁR ILYEN NINCS, hiszen, folyton nyavajognak, kell a nyugdíj, nincs gyógyszerre pénz, elviszi a gyógyszer, az orvos, elmegy a kajára, miközben tömött sorokban állnak a postán, lottózni, minimum alkalmanként 3000 forinttal.

Az utazási kedvezmények meg nem tudom, meddig lesznek, már igencsak elegük van az embereknek, még a diákok is, 50%-kos bérletükkel 30 kilométerre, 4000! forint, ők is fizetnek ám, míg a nyugdíjasok abszolút SEMMIT.

A nyugdíjak emelkednek, semmiféle öregségi elvonást nem mernek csinálni, csakúgy, mint a családi pótlékkal sem. Azért, mert ők vannak többségben, jelentős a választás szempontjából. Egyedül, a rokkantsági nyugdíjat vették el, más jogcímen csökkentették.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.12. 11:31:00

@Hajdú Peter: A hetvenes evekben a "dolgozok" eldorbezoltak a felvett hiteleket,..."

Persze, eldorbézolták, hogy anyád 3 évig moshassa otthon a szaros seggedet.Meg apád vehessen a családjának olcsón ( 30 éves hitellel ) lakást. Ők nem dorbézoltak? Egyáltalán voltál te a 70-es években komoly munkahelyen belül? Vagy csak jártatod a szád, mert ha már csináltak oszt van, akkor használjuk?

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.12. 11:37:52

@kereso: "Pl. volt külön kőműves brigád vagy éppen festők, illetve az irodákban is sokkal többen dolgoztak stb."

Gondolod, hogy az ezek által végzett munkát ma senki nem végzi el? Ja! Azt a rendszerváltás óta kiadják ( főleg az állami intézmények, vállalatok ) a haverok, ismerősők vállalkozásainak kurva nagy pénzekért.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.12. 11:40:12

@Void Bunkoid: "...kisgyerekkoromban az édesanyám munkahelyén (kb 40 foglalkoztatott dolgozó) volt bérelszámolási OSZTÁLY."

Úgy látszik te a kisgyermekkorodba ragadtál, és nem vetted észre, hogy közben elterjedt a számítástechnika. A bérelszámolási osztályon is.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.12. 11:43:57

@Jankove: "A régi rendszerek nagy előnye, hogy egyformán volt csóró mindenki, nem voltak elvárások, se társadalmi, se munkahelyi, se semmilyen, lényegében az emberek tudták irányítani az életüket, ha akartak dolgozni, dolgoztak, megvolt a mindennapi kaja, lakhatás, ma viszont csak sodródunk az árral, végignézzük mások kálváriáját, és imátkozunk hogy ne mi legyünk a következő akihez csönget a behajtó."

Na ennek volt 40 éves része a szocializmus, ami nem volt jó, mert nagyon sok hibája volt. Most itt a "szabadság", ne rinyáljatok, éljetek vele.

tükörfúró 2012.09.12. 11:49:41

Szégyelheti magát mindenki, aki a másikat köpködi, az országot 90ben és azóta szétlopó, lerohasztó, máig zsíros jólétben dőzsölő zsemétládák, meg kéjesen röhögnek, látva ahogy nekiesik egymásnak a nyomorult kisnyugdijas, meg a nagycsaládos dolgozó, meg az alig vegetáló anno szép reményekkel indult melós, aki manapság alkalmi munkákbol tengődik.
FOGJÁTOK FEL, NEM A NYUGDIJASSAL, A DOLGOZÓVAL, A VÁLSÁGGAL, A HITELLEL VAN A BAJ, AZ ORSZÁG LETT ELÁRULVA, ELADVA, SZÉTLOPVA, TÖNKRETÉVE AZ ELMULT 20ÉVBEN.
Ennyi röviden és tömören.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.12. 11:49:44

@Pipas: "Ez nettó hülyeség. Lehet, hogy nem a megfelelő embereket kérdezted meg, lehet, hogy meg sem kérdezted, lehet, hogy tévedsz, lehet, hogy hazudsz.

Én a saját szememmel láttam a szocializmus végnapjait..."

Én meg a szocializmus nagyobb részét láttam közelről, benne dolgoztam három műszakban, gyárban, meg tanultam mellette. Te nem tudod miről beszélsz.

látjátok feleim szümtükkel 2012.09.12. 11:52:55

@Dr. Furia: "...probléma,hogy egy dolgozó bére magasabb,mint egy üzlettulajdonos bevétele,miután kifizetett mindent."

Tényleg probléma, talán az iylen üzlettulajdonos forduljon orvoshoz, mert baj van az elméjével. Azért az az üzlettulajodnos, aki maga is dolgozik az üzletében, ilyen esetben abba szokta hagyni a tevékenységét. Aki meg csak bérbe adja az üzletét, az örüljön, ha bérbe veszik.

Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz 2012.09.15. 08:33:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az a baj, hogy a kisvállalkozót úgy megadóztatják, hogy ha nem trükközik, akkor valóban kevesebb marad a zsebében, mint egy alkalmazottnak.
Sokan abba is hagyják a tevékenységüket, csak egyáltalán nem lehet biztos benne, hogy talál más megélhetést. Nem fognak kapkodni a cégek, hogy alkalmazzanak egy 40-50 éves becsődölt vállalkozót.

Imadom a trapistát 2012.09.15. 22:25:37

@anonymand: Leginkább a buzik halmozzák az egyszavas mondatokat! Valószínűleg ez az oka, hogy nem jön át elsőre az üzeneted. hülyegyerek!
Aki diplomát szerez, az a mai magyar viszonyok között burzsuj lesz. Az egykulcsos adó kegyeltje. A burzsuj meg csak fizessen! A leendő burzsuj is! Nehogy már az én proli béremből váljék burzsujjá! Fizesse csak meg az árát!Még így is megéri neki.
Aki meg diplomával sem lesz burzsuj, az lúzer Megérdemli a sorsát!

anonymand 2012.09.16. 04:22:02

@Imadom a trapistát:

Tisztelt Imadom a trapistát!

"Leginkább a buzik halmozzák az egyszavas mondatokat!" - ebben egyet is érthetnénk, az én neked írott szövegemben is van 1, azaz egy darab egyszavas mondat. Halmozottan hordtam hűs halomba.
Inkább mégsem értek egyet veled.

Ha valami nem megy át, nem biztos, hogy a feladóban van a hiba.

"Aki diplomát szerez, az a mai magyar viszonyok között burzsuj lesz." - ez úgy baromság, ahogy leírtad. Gondolj csak bele, hogy diplomás a nőgyógyász is, meg a röntgenorvos, és a patológus is, vagy teszem azt egy pedagógus. Én inkább úgy látom, hogy a mai magyar viszonyokkal nem vagy tisztában.
"Az egykulcsos adó kegyeltje. A burzsuj meg csak fizessen! A leendő burzsuj is! Nehogy már az én proli béremből váljék burzsujjá! Fizesse csak meg az árát!Még így is megéri neki." - szép példa a hülyeség fokozására, ha megengeded máshol is példálódzom vele.

"Aki meg diplomával sem lesz burzsuj, az lúzer Megérdemli a sorsát!" - Lézer Jani ezt sokkal szebben ki tudta fejteni...

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: "hülyegyerek!" - ez az új nickneved?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.17. 22:00:47

@anonymand:

"Gondolj csak bele, hogy diplomás a nőgyógyász is, meg a röntgenorvos, és a patológus is, vagy teszem azt egy pedagógus"

Megjegyzem egy jó nőgyógyász havonta több milliót visz haza...

Viszont az államilag támogatott keretszámok nem az általad említett szakokon csökkentek drasztikusan, hanem például a jogász és közgazdászképzésben.

rikitiki 2012.09.17. 23:16:35

@ccactus: A nőgyógyász feketén visz haza sokat, ennyi erővel tárgyalhatjuk a diplomás adócsaló cégtulajdonos keresetét is - ellenben a patológus, röntgenorvos, pedagógus fekete jövedelemmel nemigen rendelkezik, a hivatalos jövedelme pedig az országos átlag alatti.

Az érdemi vitát különösebben nem érintette a megjegyzésed...

(A több millió egyébként is az osztályvezetőre igaz mondjuk, amiből kórházanként van egy, ekkora néptömeget tényleg érdemes szóvá tenni?)

anonymand 2012.09.18. 05:35:25

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Aki diplomát szerez, az a mai magyar viszonyok között burzsuj lesz." - úgy látom nem fogalmaztam elég világosan. A vitapartner eme mondata úgy baromság, ahogy van. Erre Te jössz értelmesnek tartott megjegyzéseddel, hogy: "Megjegyzem egy jó nőgyógyász havonta több milliót visz haza..."
Nem minden diploma megszerzése jelent gyors meggazdagodást, megalapozott egzisztenciát néhány év alatt, erre vonatkozott példámban a többi diplomás. Összevetésként.
Akkor ismét, kiegészítve:
Gondolj csak bele, hogy diplomás a nőgyógyász is (aki elég gyorsan képes burzsujjá válni), meg a röntgenorvos, és a patológus is, vagy teszem azt egy pedagógus (akik ugyan szintén diplomások, de még az sem biztos, hogy belátható időn belül önálló lakást tudnak maguknak szerezni a többmilliós tartozásukkal kezdve a pályát).
Így már érted?

"Viszont az államilag támogatott keretszámok nem az általad említett szakokon csökkentek drasztikusan, hanem például a jogász és közgazdászképzésben." - viszont aki kölcsönből ragaszkodik ezen diplomákhoz, az az "életbe" nagy-nagy hátránnyal indulhat. Többmilliós kölcsönnel a háta mögött kell egzisztenciát teremtsen magának, alapítson családot és vállaljon gyermeke(ke)t.
Más szakokon nem drasztikusan csökkentették.
Csak módjával.
Halleluja!
És persze jó az irány: "Ellenzem a tandíjat: Azt szeretném, hogy Magyarországon olyan felsőoktatási rendszer működjön, ahol képes legyen minden diák maga állni a"...
Halleluja!
És mi lenne, ha nem ellenezné a tandíjat?

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.18. 19:29:33

@anonymand:

"Ha valami nem megy át, nem biztos, hogy a feladóban van a hiba."

Hát nem is tudom. :)

Most akkor mi a problémád? Hogy a kormány ellentmondásba keveredett korábbi nyilatkozatával? Vagy hogy csökkentek a támogatott létszámkeretek az olyan szakmát biztosító szakokon, amelyekkel jó eséllyel magas fizetést lehet elérni?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.18. 19:36:10

@rikitiki:

"A több millió egyébként is az osztályvezetőre igaz mondjuk, amiből kórházanként van egy"

Pedig te dolgozol az egészségügyben... Mikor gyereket vártunk, szinte az összes nőgyógyásznak a kórházban (volt vagy 8) volt magánpraxisa. Hetente 2x6 óra, egy kuncsaft kb 6-7 perc és 10.000Ft! (És ebbe a havi ki tudja mennyi szülés nincs benne 80.000Ft/szülés)

Számold ki, hogy ez mennyi pénz egy hónapban.

Egyébként én nem sajnáltam tőle ezt a pénzt, mert ténylegnapi 24 órás biztosítékot kaptam tőle cserébe. De azért számlát igazán adhatott volna..

Persze azt is tapasztaltam a kórházban, hogy bizony nagyon sok egészségügyis dolgozó meg nagyon kevés pénzből élt.

No de ez más téma, ne menjünk most bele. Megér egy külön posztot..

anonymand 2012.09.19. 05:30:02

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Most akkor mi a problémád?" - számtalan problémám van. Gondom van azzal, hogy léteznek olyan vélemények, mint a burzsujos.
Gondom van továbbá azzal, "Hogy a kormány ellentmondásba keveredett korábbi nyilatkozatával?" - nem csak ellentmondásba keveredett, de egyre mélyebb a katyvasz, amibe beleásta magát.
Egyrészt ellenzi s háborút folytat a hitelből élés ellen, miközben hitelbe kényszeríti a diplomára vágyók jó részét.
Másrészt ez a banda a tandíj (sokkalta kisebb mértékű) ellen utcára vitte a zembereket, nem tandíjnak nevezve, brutális sarcot vet ki a felsőoktatásban résztvevők tömegére. Hazugok.

"Vagy hogy csökkentek a támogatott létszámkeretek az olyan szakmát biztosító szakokon, amelyekkel jó eséllyel magas fizetést lehet elérni?" - más szemszögből értékelem a támogatott létszámkeretek csökkentését. Az esélyegyenlőség borult, jogászcsemetéből eséllyel lesz jogász, orvoscsemetéből orvos, miközben alulról feljutni a lehetetlennel szinte egyenlő. Az én kölykemből, aki alacsony származása ellenére orvos lett, a jelen rendszer szerint maximum biológiatanár lehetne.

Gondom még az is, amit már részleteztem.
A diploma megszerzése után egzisztenciát teremteni olyan hátránnyal indulnak a diákhitelesek, ami kissé reménytelennek tűnő helyzetbe hozza az igénybe vevőket.
(Tudod: röntgenológus, patológus, pedagógus, stb.)

De az irány jó, halleluja!

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 20:37:04

@anonymand:

"számtalan problémám van. Gondom van azzal, hogy léteznek olyan vélemények, mint a burzsujos."

"Gondom van továbbá azzal, "Hogy a kormány ellentmondásba keveredett korábbi nyilatkozatával?" - nem csak ellentmondásba keveredett, de egyre mélyebb a katyvasz, amibe beleásta magát."

"Hazugok."

Ezek egyéni szoc. problémák. Elfogadom, hogy téged ez zavar. Racionális választó nem ilyen lelkizős részletkérdésekkel foglalkozik, hanem azzal, hogy a létrehozott felsőoktatási rendszer jó, vagy rossz.

"más szemszögből értékelem a támogatott létszámkeretek csökkentését. Az esélyegyenlőség borult, jogászcsemetéből eséllyel lesz jogász, orvoscsemetéből orvos, miközben alulról feljutni a lehetetlennel szinte egyenlő."

De hisz ezért adják a diákhitel 2-t, hogy jó esélyed legyen.

"Az én kölykemből, aki alacsony származása ellenére orvos lett, a jelen rendszer szerint maximum biológiatanár lehetne."

Az orvosi keretszámot is drasztikusan csökkentették?

"A diploma megszerzése után egzisztenciát teremteni olyan hátránnyal indulnak a diákhitelesek, ami kissé reménytelennek tűnő helyzetbe hozza az igénybe vevőket."

A diploma megszerzése versenyelőny, nem pedig versenyhátrány a munkaerőpiacon. Diplomával sokkal könnyebben teremthetsz egzisztenciát, mint anélkül. Azt viszont látni kell, hogy a diploma megszerzése pénzbe kerül az államnak, tehát az adófizetőknek.

"(Tudod: röntgenológus, patológus, pedagógus, stb.)"

Ezek a keretszámok is drasztikusan csökkentek?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 20:41:25

@anonymand:

"(Tudod: röntgenológus, patológus, pedagógus, stb.)"

Ehhez még annyit, hogy egy rossz rendszert (alacsony egészségügyi és pedagógusbérek) nem egy másik rendszeren keresztül kell korrigálni. Értsd: 'szarul lehet e szakmákkal keresni, ezért nem vonzó a szakma, de legalább ingyen meg lehet szerezni a szakmát'

Hanem inkább az említett szakmát kellene vonzóvá tenni, például magasabb bérekkel, hogy még a fizetős férőhelyekre is verseny legyen a fiatalok között.

anonymand 2012.09.19. 21:09:48

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"De hisz ezért adják a diákhitel 2-t, hogy jó esélyed legyen." - a diákhitel, ha nem lenne annyira drasztikusan magas a nem tandíjnak nevezett tandíj, még akár üdvözölhető is lenne. Nem érzékeled azt sem, hogy a jogász apuka mellényzsebből fizeti csemetéjének tanulását, az alulról jött meg indulhat a gyorsúszóversenyben összekötött kézzel, lábbal.
Jó, hogy esélynek nevezed.

"Az orvosi keretszámot is drasztikusan csökkentették?" - nem, azt nem csökkentették drasztikusan, csak utaltam az esélyegyenlőségre.
Mennyi is egy félév az orvosin, és mennyi a biológia szakon?

"A diploma megszerzése versenyelőny, nem pedig versenyhátrány a munkaerőpiacon. Diplomával sokkal könnyebben teremthetsz egzisztenciát, mint anélkül." - ezzel a két mondattal egyetértek.
(csak azok a rohadtul alulfizetettek ne rontanák a levegőt, tudod a nőgyógyász is, meg az altatóorvos is diplomás...)

Mán megint a terelés.
"(Tudod: röntgenológus, patológus, pedagógus, stb.)"
"Ezek a keretszámok is drasztikusan csökkentek?"
Tudod nagyon jól, hogy milyen aspektusban kerültek szóba, nem kőne csak a hecc kedvéért ingerelni.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 21:34:20

@anonymand:

"Tudod nagyon jól, hogy milyen aspektusban kerültek szóba, nem kőne csak a hecc kedvéért ingerelni."

Valóban úgy tűnik, hogy elbeszélünk egymás mellett. Most viszont őszintén nem értem, hogy hol? Mit értettél félre, mit érzékeltél heccnek a mondandómból?

anonymand 2012.09.19. 21:57:30

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Valóban.
anonymand 2012.09.18. 05:35:25
Csak újra el kell olvasnod.
Mit, milyen megvilágításban...

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 22:38:16

@anonymand:

OK! Te meg az én hozzászólásaimat olvasd el újra. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 23:12:55

@anonymand:

"Mit, milyen megvilágításban..."

Szerintem pont abban van a vita közöttünk, hogy mely megvilágítás láttatja a legjobban a témát.

Te azt állítod, hogy az a jogász, aki hitelből fizette a tandíjat, hátrányban van ahhoz képest, mint akinek az apja mellényzsebből kifizette azt.
Igaz. Az a jogász, akinek nincs visszafizetendő diákhitele többet tud költeni, fogyasztani, mint diákhitelt törlesztő társa. De ettől még versenyhátrányba nem kerül, pusztán arról van szó, hogy akinek erősebb a szülői, családi háttere, az magasabb szintről tud indulni, mint a szegény sorból érkező társa.

Én meg azt állítom, hogy ha valaki diákhitelből szerzi meg a jogi diplomát, akkor még mindig jobban jár, mint ha elutasítja a hitelt, inkább a középfokú végzettségével próbál meg boldogulni.
Igaz? Szerintem igaz. A jogászi jövedelemből ha levonjuk a diákhitel törlesztőjét, még mindig több marad, mint amennyi egy érettségis állás jövedelme.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.19. 23:16:38

@anonymand:

Abban meg megint egyetértünk, hogy egy röntgenológus, patológus, pedagógus, stb. a fizetéséből nehezen tud kijönni, és ezen még sokat ront, ha diákhitelt kell felvennie tandíjra.

De azt már többször leszögeztük, hogy nem ezen szakok államilag támogatott keretszámait vették vissza drasztikusan, hanem a menő szakmákéit, úgymint jogász, közgazdász.

Így rendben vagyunk?

anonymand 2012.09.20. 12:14:25

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

Ez ügyekben nagyjából rendben.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása