Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Mégis győzhetünk az államadósság elleni harcban?

2013. augusztus 23. - Nívó blog


A szocialisták nyolc év alatt 32%-kal növelték, a Fidesz három év alatt 6%-kal csökkentette az államadósságot.

allamadossag.JPG

Kis magyarázat a számokhoz: Az adatok a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról származnak. Mivel a statisztikát negyedévente, minden negyedév utolsó napjának megfelelő állapot alapján számolják ki, ezért a kormányváltásokhoz legközelebb eső június 30-i állapotot tartalmazza a grafikon. A 2013. június 30-i államadósság az MNB honlapja szerint 81,4%-ot tesz ki. Azóta viszont napvilágra került, hogy Magyarország előtörlesztette az IMF felé a 2008 és 2009 között felvett segélycsomag fennmaradó részét, ami a GDP 2,2%-ának megfelelő összeg. Így jött ki a GDP 79,2%-ának megfelelő mai állapot becslése.

Azt tudjuk, hogy a szocialisták alatt az államadósság tragikus mértékű növekedése a felelőtlenül költekező kormányzati gazdaságpolitikának, a hitelből finanszírozott jóléti rendszereknek, a 100  napos programoknak, a hitelből épített autópályáknak, a magánnyugdíj pénztárakba szintén hitelből átutalt pénzeknek köszönhető. Nem feledhetünk el szót ejteni a szocialista kormányok privatizációs tevékenységéről sem, hiszen tulajdonképpen nyolcéves kormányzásuk alatt minden mozdítható állami vagyont eladtak. Csak a legnagyobbakat említve eladták a százmilliárdokat érő ferihegyi repülőteret, a MOL és az OTP maradék állami tulajdonrészét. Azonban míg a korábbi kormányok a privatizációs bevételeket főként államadósság csökkentésre fordították, a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt ez a befolyó összeg úgy tűnt el, hogy eközben az államadósság is extrém magasságokba emelkedett.

A Fidesz-kormány államadósság elleni harcát gyakran kritizálják ellenzéki oldalról. A legismertebb szólam, hogy a Fidesz "ellopta" a magánnyugdíj pénztári megtakarításokat, ami a GDP 10%-át tette ki, az államadósság mégsem csökkent. Amint az adatokból látszik ez a vád egész egyszerűen nem igaz. Az államadósság 6,1%-kal csökkent a GDP arányában. Azért nem 10%-kal, mert a maradék összeget az állami vagyon gyarapítására fordították stratégiai jelentőségű vállalatokat részben vagy egészben megszerezve. Ilyen tételek a MOL részvények megvétele az oroszoktól, az EON energiaszolgáltató megvétele a németektől, vagy éppen a Richter gyógyszeripari- és a Rába gépjárműipari vállalatban szerzett tulajdonrészek. Tehát amíg a szocialista kormányok az állami vagyont eladták, addig a Fidesz az állami vagyont gyarapította.

Mindemellett a Fidesz mára olyan mértékűre szorította le a költségvetés hiányát, hogy az az elmúlt nyolc évvel ellentétben az már nem növeli a GDP arányos államadósság szintjét. Igaz nem is csökkenti, hiszen amint az előbb levezettük az eddigi GDP arányos államadósság csökkenés a nyugdíjpénzeknek köszönhető.

Az államadósság csökkenése azonban várhatóan folytatódni fog, hiszen minden jel arra utal, hogy a GDP végre növekedésnek indul. Idén 0,5% és 1% közötti növekedést, 2014 pedig 1,5% körüli növekedést jósol minden jelentős elemzőház és nemzetközi szervezet. A tartósan egyensúlyi helyzetben lévő költségvetés és a növekvő gazdaság pedig a GDP arányos államadósság csökkenéséhez vezet.

Az ellenzéki kritikákban gyakran felmerül még az a populista és félrevezető szólam is, amely a nominális államadósság mértékén sopánkodik (Legjobb példák erre a Ténytár blog cikkei). Több év távlatában nézve az ilyen jellegű összehasonlításoknak azonban az infláció miatt a világon semmilyen jelentésértéke nincsen. A nominális államadósság mindaddig növekedni fog, amíg a költségvetésnek akár egyetlen fillér hiánya is van. Ez azonban nem jelent tényleges adósságnövekedést az infláció miatt, hiszen a tavalyi 1 millió forint adósság az idén már csak 980 ezer forintot ér. Ugyanúgy nem mindegy, hogy az 1 milliós adósságomat minimálbéres fizetésből törlesztem, vagy havi egymilliósból.

Ezért szokták az államadósságot mindig a GDP arányában nézni azok, akik az államadósság valódi nagyságára és alakulására kíváncsiak.

Összefoglalóan: Az elmúlt nyolc évben a szocialista kormányok 31,7%-kal növelték a GDP arányos államadósságot, mégpedig úgy, hogy ez idő alatt a maradék állami vagyontól is megszabadítottak minket. A kormányváltás óta az elmúlt három évben a Fidesz kormány 6,1%-kal csökkentette az államadósságot úgy, hogy államosította a magánnyugdíj vagyonokat, reprivatizált, tehát növelte az állami vagyont és egyensúlyi helyzetbe hozta a költségvetést, amit immár az Európai Unió is díjazott azzal, hogy megszüntette a Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzott deficit eljárást.

A Nívó blog így gondolja. Mai kérdésünk arra irányul, hogy mit gondolnak minderről az olvasóink?

***************************

(Frissítés: 2013. szeptember 15.)

Anonymand nevű olvasónk a forrásmegjelölések és a módszertan megjelölése ellenére kifogásolta az államadósság alakulását jelző ábránk igazságát, konkrétan hazugságnak tartja azt. A kritikája lényege, hogy a szocialisták által átadott 85,3%-os államadóssággal nem ért egyet, mert az a 2010. június 30-i adat, miközben a kormányváltás pontos dátuma 2010. május 29.

Az anonymand által számolt vagy idézett (pontosan nem tudjuk, mert sem forrást, sem számítási módszertant nem adott meg) kormányváltáskori pontos értékekkel az alábbi grafikon közöljük. Szintén anonymand nevű olvasónk kritizálta, hogy az eredeti ábrán az origó 30%-os értéknél van, mondván, hogy így nagyobbnak tűnik a szocialisták országeladósítása, mint amekkora valójában volt.

Az új ábrát anonymand számaival és nullára beállított origóval alább közöljük. Ha szabad véleményt nyilvánítani a róla, és amennyiben az ő adatait elfogadjuk valóságnak, akkor azt kell mondanunk, hogy az új ábra lényegesen nem változtat a poszt eredeti mondanivalóján, ami provokatív módon az volt, hogy lehet ugyan alkudozni néhány %-ot a poszt által közölt számokon, de az lényegi elmozdulást nem jelent arról az állításról, miszerint a szocialisták nyolc év alatt végzetesen eladósították az államháztartást, és ezt az eladósodási folyamatot a Fidesz kormány az elmúlt három évben legalábbis megállította, kicsit csökkentette. De feltételezzük, hogy minderről majd ő maga kifejti a véleményét. Az adatok forrásáért vagy számítási módszertanáért is anonymandhoz lehet fordulni. A közölt adatok valóságtartalmáért felelősséget nem vállalunk. (Nívó blog)

 

 

 

allamadossag_anonymand.JPG

 

 ***************************

(Frissítés: 2014. augusztus 7.)

NYJetsTD nevű kedves olvasónk kérésére (NYJetsTD 2014.08.07. 18:16:43"A központi költségvetés adóssága az előzetes számítások alapján a GDP 83,1 %-át tette ki 2014.08.01-én. Itt vannak a "siker" adatok, már kezdheted is a cserét.") és adataival frissítjük az államadósság alakulásának grafikonját:

allamadossag_NY_2014_07.JPG

 

(Frissítés: 2014. augusztus 11.)

NYJetsTD olvasónk újabb kérésére (NYJetsTD 2014.08.09. 16:48:13:"Szerintem még csak félúton járunk. Még egy kis kiegészítés ráfér, ráadásul szívesen vennék egy nominális grafikont is. De csak ha bírod szusszal.") közöljük az alábbi grafikont. A háttérszín a regnáló kormány pártszínét mutatja. (Forrás: ÁKK):

allamadossag_NY_2014_0811.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr925474012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NYJetsTD 2014.08.07. 22:01:45

@ccactus: Először is köszi, hogy kitetted.

"Bár korábban már úgy emlékszem megegyeztünk, hogy a dec 31-i állapotok az igazán összhasonlíthatók, nem az évköziek."

Én meg úgy emlékszem, arról egyeztettünk, hogy a féléveseket is megnézzük, egyrészt a kormányváltások miatt, másrészt, mert az év végi kozmetikázások nagyon megtévesztőek. lásd 2013.dec.31. De amint lesz időm visszakeresem.

"Ezeken túl mennyi az egyéb hatás?"

Most őszintén, láttál bárkit a fidesznél, aki a felsoroltakat, vagy az egyéb hatásokat, például világválság, figyelembe vette az előző kabinet teljesítményénél? Mert én nem nagyon. Most viszont azonnal írjuk jóvá? Vagy a folyamatosan erős GDP adatokat, amit egyetlen kritikus év rontott el, de nagyon, azokat értékelte bárki?

Az anonymand által is említett nominális adatok pedig nagyon árulkodóak. Tudom, megint a bejegyzésben is említett GDP aránnyal fogsz jönni, én viszont továbbra is kitartok erősen amellett, hogy amint borul a bili, azonnal fel fog tűnni mindenki számára, hogy a fidesz által rátett ötezer milliárd, plusz a lenyúlt magánynyugdíj 3000 milliárdja mennyire azonos a szoci éra balfaszsága miatt elherdáltal. Ráadásul ez utóbbit tulajdonképpen a szocik vették fel mint "hitelt".

Szóval én még mindig ott tartok, hogy két ilyen balfasz pártot hogy a francba túrt ide az ég, vagyis inkább úgy fogalmaznék, mennyi adósság és töketlenkedés kell még a választóknak, hogy rájöjjenek, kurvára át lettek már megint basszva..

NYJetsTD 2014.08.07. 22:10:24

@ccactus: Ja és még egy megjegyzés. Kurvára nehéz úgy érvelni, de kénytelenek vagyok abból a beszorított helyzetből kontrázni, (mivel egyszerűen nincs más adat, viszonyítási pont, mint az ő nyolc évük), mintha a szocik beépített ügynöke lennék. Tehát még egyszer megismétlem, amikor a fideszes maffiózók adatait a zsebtolvaj szocikhoz hasonlítjuk, nem akarat, hanem kényszer. Majd ha egyszer lesz egy még ennél is szarabb kormányunk, (figyelem! optimista verzió)akkor majd ezeket a brigantikat fogjuk hozzájuk igazítani.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.09. 08:20:21

@NYJetsTD:

Véleményem szerint túl nagyvonalúan dobálózol az ezermilliárdokkal. De ha szerinted így kell ezt számolni, lelked rajta!

Én mindenesetre a kért grafikont kitettem. Ennyi.

anonymand 2014.08.09. 09:18:54

@ccactus:

Tisztelt ccactus!

"Én mindenesetre a kért grafikont kitettem. Ennyi." - és nincs egy szavad sem az eredetivel való összevetést illetően...
Ennyi.

Tisztelettel:
anonymand

Imadom a trapistát 2014.08.09. 09:31:04

@anonymand: Fogalmazz úgy, hogy neked a funkcionális analfabétának nem sikerült megtalálnod a szavait! Segítsek, hol van?

NYJetsTD 2014.08.09. 16:48:13

@ccactus: "Véleményem szerint túl nagyvonalúan dobálózol az ezermilliárdokkal. De ha szerinted így kell ezt számolni, lelked rajta!"

Nem a lelkem, hanem a szemem. Csak hogy mindenki tisztán lásson.

"Én mindenesetre a kért grafikont kitettem. Ennyi."

Szerintem még csak félúton járunk. Még egy kis kiegészítés ráfér, ráadásul szívesen vennék egy nominális grafikont is. De csak ha bírod szusszal.

anonymand 2014.08.10. 21:45:12

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

Győzelem előtt egy kis rugalmas elszakadás...
www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/113048/
És még négyet köll aludni.

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.11. 18:44:28

@NYJetsTD:

Kiraktam. De ha gondolod, küldök meghívót a bloghoz, és írhatsz a témában egy saját posztot, saját készítésű ábrákkal.

anonymand 2014.08.11. 18:53:23

@NYJetsTD:

Tisztelt NYJetsTD!

Oszt elvárnák tőled, hogy tartsd magad a mottóhoz:
"Vannak blogok ahol a kormányellenességgel olcsó népszerűséget keresnek - ez nem az."
Ami meg lemaradt:
Hazudni, hazudni, hazudni...
(V.I. Lenin után szabadon)

Tisztelettel:
anonymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.12. 08:54:51

@NYJetsTD: A kormányzat a gazdasági növekedésbõl, és alacsonyabb kamatszintbõl adódó mozgásteret (vártnál több bevétel és kevesebb kamatkiadás) várhatóan nem fogja megtakarítani, azaz nem fog tovább csökkenni a költségvetési hiány. Kényszerûségbõl betartja a 3%-os limitet, de ez azt fogja jelenteni, hogy az elsõdleges (azaz kamatkiadások nélküli) egyenleg folyamatosan romlani fog, tehát a kormányzat folyamatosan stimulálni fogja a gazdaságot fiskális eszközökkel. Ehhez jön hozzá még a monetáris eszközrendszer (pl. MNB NHP), és a kvázi-fiskális stimulusok (pl. rezsicsökkentés, pénzosztás a devizahiteleseknek, stb.). Ezeknek köszönhetõen a következõ 2-3 évben a potenciálunkhoz képest rapid, 3-4%-os növekedés sem elképzelhetetlen, viszont ennek ellenére (illetve részben emiatt) nem fog nagyon csökkenni az államadósság.

anonymand 2014.08.12. 12:40:48

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Én, veled ellentétben, nehezen tudok elképzelni 3-4% növekedést, két okból.
Az egyik, hogy az előző EU-s pénzbőségből fakadó előnyök egyszeri hatásúak, egy, másfél éven belül lecsengenek (lassú növekedéscsökkenésbe váltva), a másik, hogy nem olvastam még gazdasági elemzőtől jobbat, mint 1% körüli potenciális növekedést.
Hogy az adósság nőni fog, vagy legalábbis stagnálni, arra pedig nyakamat merem tenni.

Tisztelettel:
anonymand

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.12. 13:39:35

@anonymand: "nem olvastam még gazdasági elemzőtől jobbat, mint 1% körüli potenciális növekedést"

Pedig van aki 2%-t is mondd!
No, de ha fiskalisan stimulaljak a gazdasagot, akkor bizony lehet a potencialis novekedes felett is novekedni am!

anonymand 2014.08.12. 13:50:29

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

Biztos elkerülte a figyelmemet, de sebaj.
Csak legyen belőle valami!
Régen is azt vallottam; ha jól megy a cégnek, lehet nekem is jobb lesz a sorom. Ha döglődik a cég, akkor abból nékem semmi jó nem származ(hat)ik.

"No, de ha fiskalisan stimulaljak a gazdasagot, akkor bizony lehet a potencialis novekedes felett is novekedni am!" - ez nagyon jól hangzik. Azt azért mondd meg, hogy az injektálást ki fizeti?
Melyik réteg?
Ki veszít esetleg vele?

Tisztelettel:
anonymand

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 18:15:37

@Tyson925:

"Ezeknek köszönhetõen a következõ 2-3 évben a potenciálunkhoz képest rapid, 3-4%-os növekedés sem elképzelhetetlen, viszont ennek ellenére (illetve részben emiatt) nem fog nagyon csökkenni az államadósság."

A 2-3 éven keresztüli 3-4%-os ütem eléggé optimistának tűnik, de legyen igazad. Mindenesetre 3-4%-os növekedés 3% alatti hiánnyal és a 3%-os inflációs cél körüli inflációval párosítva automatikus GDP arányos adósságcsökkenést von maga után. Kivéve persze, ha közben folyamatos állami akvizíciók lesznek.

A 3%-os GDP növekedés, 3%-os infláció, 3%-os államháztartási hiány kombináció 52,3%-os GDP arányos államadóssághoz konvergál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 18:19:05

@Tyson925:

Egyúttal érdekességként kiszámoltam:

Tartósan 2%-os GDP növekedés, 3%-os hiány és 3%-os infláció 62,3%-os gdp arányos államadóssághoz konvergál.

Tartósan 1%-os GDP növekedés, 3%-os hiány és 3%-os infláció pedig 77,4%-os gdp arányos államadóssághoz konvergál.

Tartósan 0%-os GDP növekedés, 3%-os hiány és 3%-os infláció pedig már 103,0%-os gdp arányos államadóssághoz konvergál.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 18:24:30

@ccactus: folyt.

Ha tehát egy kormány nem tesz mást, csak az uniós követelmény 3% alatt tartja a költségvetés hiányát, a jegybank pedig kamatpolitikájával 3% körül tartja az inflációt, akkor 1% feletti növekedés már elegendő a fenntartható adósságpályához.

Más kérdés, hogy a felzárkózáshoz ennél több kell.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 18:46:57

@Tyson925:

"A kormányzat a gazdasági növekedésbõl, és alacsonyabb kamatszintbõl adódó mozgásteret (vártnál több bevétel és kevesebb kamatkiadás) várhatóan nem fogja megtakarítani, azaz nem fog tovább csökkenni a költségvetési hiány. Kényszerûségbõl betartja a 3%-os limitet, de ez azt fogja jelenteni, hogy az elsõdleges (azaz kamatkiadások nélküli) egyenleg folyamatosan romlani fog, tehát a kormányzat folyamatosan stimulálni fogja a gazdaságot fiskális eszközökkel."

Mindenesetre jobb ezt a kamatmegtakarítást gazdaságélénkítésre fordítani, mint kamatként kifizetni. Abban persze igazad van, hogy figyelni kell, nehogy úgy járjunk, mint 2002-2006 között, hogy a kedvező konjunkturális állapotot nem a nehezebb időkre való felkészülésre, bespájzolásra, hanem esztelen költekezésre használjuk fel.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.12. 18:56:42

@ccactus: "Mindenesetre jobb ezt a kamatmegtakarítást gazdaságélénkítésre fordítani, mint kamatként kifizetni."
Ennek igy se fule se farka. Torleszthetnenk gyorsabban, es akkor a jovoben joval kevesebb kene kamatra kifizetni.

" hogy a kedvező konjunkturális állapotot nem a nehezebb időkre való felkészülésre, bespájzolásra, hanem esztelen költekezésre használjuk fel."
En pl ezt latom amikor az egyetemtok elvett penzen stadionokat epitenek mindenhova! Tokeletes befektetesnek tunik! :DDD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.12. 18:57:46

@ccactus: pf, milyen tavon, es milyen kamatokkal? Ezek igy csak legbol kapott szamok...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 19:07:37

@Tyson925:

"Ennek igy se fule se farka. Torleszthetnenk gyorsabban, es akkor a jovoben joval kevesebb kene kamatra kifizetni."

Ez így van! Csak akkor elmaradna a rövid távú gazdaságélénkítő hatás. Megjegyzem szerintem egyáltalán nem biztos, hogy idén súrolni fogja a hiány a 3%-ot. 2012-ben és 2013-ban is ezt prognosztizálták, aztán rendre 2% lett csak a hiány mindkét évben.

"En pl ezt latom amikor az egyetemtok elvett penzen..."

Attól függ hová címkézzük azt a pénzt. Címkézhetnénk a pedagógusok béremelésére is például, és akkor házon belül marad.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 19:09:51

@Tyson925:

"milyen tavon, es milyen kamatokkal? Ezek igy csak legbol kapott szamok..."

Hosszú távon, természetesen. Konvergenciáról nem is lehet rövid távon beszélni. Nem légből kapott számok, most képleteztem be excelbe.

A kamatszint ebből a szempontból tulajdonképpen lényegtelen, ugyanis a kamatkiadások részét képezik a 3%-os hiányszámnak.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 19:11:53

@Tyson925:

"Ennek igy se fule se farka"

"pf, ... Ezek igy csak legbol kapott szamok"

Mindenesetre a mérsékelt stílustól gyorsan visszakoztál. :( Pedig mennyivel nívósabb lenne...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.12. 19:14:45

Ez a mai hír még ide kívánkozik:

www.napi.hu/tozsdek-piacok/rekordhozamok_mindenki_az_allamnak_akar_kolcsonadni.585174.html

"A 40 milliárd forint értékben meghirdetett 3 hónapos diszkont kincstárjegyre 95,443 milliárd forint jegyzési ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók, amiből az ÁKK 50 milliárd forintot fogadott el az előző aukciónál 14 bázisponttal alacsonyabb átlaghozamon.
A keddi aukción kialakult rekordalacsony 1,47 százalékos hozam 18 bázisponttal marad el a 3 hónapos lejáratra hétfőn a másodpiacon kialakult 1,65 százalékos referencia hozamtól.

A 3 hónapos diszkont kincstárjegyek aukciós hozama 2,90 százalékon kezdte az évet, egy évvel ezelőtt, 2013 augusztusában 3,96 százalékon állt, míg 2013 elején 5,49 százalékon, 2012 elején pedig 7,67 százalékon."

Ha az államadósság elleni "harcban" nem is, azért legalább a kamaterhek elleni "harcban" egész jól állunk.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.12. 22:55:39

@ccactus: "Attól függ hová címkézzük azt a pénzt. Címkézhetnénk a pedagógusok béremelésére is például, és akkor házon belül marad."

Aha. A kozoktatas es a felsooktatas mar egy rendszer? Mert szerintem nem. Akkor jon a fizetos altalanos iskola? :)
"hogy a kedvező konjunkturális állapotot nem a nehezebb időkre való felkészülésre, bespájzolásra, hanem esztelen költekezésre használjuk fel."
Ergo a stadionepites szerinted spajzolas, megfontolt befektetes ez fogja majd a az orszagot felzarkoztatni? Ertem en, es akkor beszeljunk nivosan.

Amugy multkor hozzaszoltam, a temahoz kapcsolodott, azt mondtad terelek.
"Mindenesetre a mérsékelt stílustól gyorsan visszakoztál. :( Pedig mennyivel nívósabb lenne..."

Es ne szemelyeskedjunk kerem!

NYJetsTD 2014.08.13. 01:17:29

@ccactus: Ez a hét szinte csupa jó hírrel indult. kifütyülték a kis populistát stadionországban, az mszp még tovább szalámizza magát, a kamatterhek elleni harc is egyenlőre jól áll (igen ccactus, ami jó azt elismerem).
Kár viszont szegény Robin Williamsért.

Remélem a folytatás is ilyen jó lesz, bár pár dolog azért aggasztó (forint, ukrajna, sajtocskának vajon kifizette-e anyu erre a hónapra is az internetet) de reméljük a legjobbakat.

NYJetsTD 2014.08.13. 01:28:59

@ccactus: "Kiraktam. De ha gondolod, küldök meghívót a bloghoz, és írhatsz a témában egy saját posztot, saját készítésű ábrákkal."

Ejj, még mindig az én hátamon szeretnél felkapaszkodni a blogszféra kommentelési csúcslista élére. :) Egyelőre azonban azt kell mondanom:

www.reactiongifs.com/r/dsmh.gif

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2014.08.13. 14:30:41

@anonymand: @NYJetsTD:
Kaktusz mindig felhozza, hogy azert nem csokken az allamadossag, mert visszavesszuk a kozmucegeket:
e-on ugy:
"És kiderült még egy fontos dolog. Bár ezt korábban tagadták, az értékelésekből látszik az MVM a megvétel után tárolók bezárását fontolgatta az alacsony kihasználtság miatt. Vagyis már eleve egy olyan forgatókönyvvel készítették a terveket, hogy bezárják egy részét annak, amit megvettek, az üzletileg legjobb verzió egyből két tároló bezárása lenne.
A vagyonkezelő nyilvánosságra került titkos tájékoztatójából kiderül az is, az E.On korábban is felülárazta a cégeket. Miközben 2011 májusában, más piaci környezetben az E.On még 1360 eurót kért a két cégért, az MVM már akkor is csak 384 millió eurót tartott volna reálisnak. Az üzlet akkor így nem is valósult meg. Végül néhány évvel később, mikor az E.On is már csak 875 milliót kért, gond nélkül megadtuk: csaknem két és félszeresét fizette az MVM annak, mint amit korábban elfogadhatónak gondolt."
1.5 milliard euro ment ki az ablakon. Szep!
@ccactus: Multkor megjegyezted, hogy az allami tomegkozlekedesi vallalatokon kivul minden allami vallalat nyereseges. A megvasarolt e-on ceg mennyi nyereseget hoz?
A megvasarolt aztan bezart gaztarolo?

anonymand 2014.08.13. 17:05:59

@Tyson925:

Tisztelt Tyson925!

"Kaktusz mindig felhozza, hogy azert nem csokken az allamadossag,"... - én meg balga módon hajlamos vagyok olyanokat feltételezni, hogy azért nem, mert nem kielégítő a növekedésünk.
Például.
Meg olyanok is megfordulnak a fejemben, hogy a hazai munkahelyek száma nem bővül a kívánatos mértékben.
A versenyszférában.
Álmomból ugyan nem ébredek sírva, de olykor csak úgy beugrik egy kérdés, hogy a sok közmunkás vajon termel-é annyi GDP-t, mint amennyibe kerülnek?
A forintárfolyam mindig előjön mentségként, ha a jelenlegi GDP-arányos adósságcsökkenés(sic!) szóba kerül.
Éngem meg az érdekelne, hogy hol a határ, ameddig gyengülhet a nemzeti valutánk, mivel úgy hallottam, nincs árfolyamcél.
Ugye nem köll folytatni?

Tisztelettel:
anonymand

NYJetsTD 2014.08.13. 19:30:08

@Tyson925: "1.5 milliard euro ment ki az ablakon. Szep!"

Ezzel kapcsolatban, mint általában a privatizációnál és a vissza vásárlásoknál is ugyanaz a véleményem. Mindenkit, akinél megállapítható a hűtlen kezelés ténye, tessék megbüntetni. Politikai tartozástól függetlenül. Persze amíg az ügyészség meg sem valósult ügyleteken kattog, egyértelműen politikai támadásból, ahelyett hogy a teljesen nyilvánvaló, milliárdos csalásokat venné sorra, nem lesz ebből sem semmi...

Itt volt például a szerencsétlen Tocsik ügy. Az egyik oldal vehemensen támadta, pedig ha a szerződés ennyit tartalmazott, akkor ő jogosan vett fel ennyit. Másik oldal vehemensen védte a dolgot, pedig egyértelmű, hogy senkinek sem lett volna joga ilyen hülye sikerdíj számítást szerződésbe foglalni. Két fasztarisznya politikai oldal harca közben meg már senki nem is emlékszik, valójában mit is bonyolított a megboldogult hölgy.

Erről az összegről pedig csak annyit, szinte elképzelhetetlen, hogy valaki(k)ne járt volna nagyon jól az üzletet megkötő magyar aláírók közül. Majd harminc-negyven év múlva kiderül...talán...

rikitiki 2014.08.14. 01:50:04

@anonymand: Az árfolyam nem jött elő kaktusz számainál, az nem tényező.

Holott, ha valaki minimálisan gazdasághoz értőnek vallja magát, akkor látnia kell, hogy:

most indul majd a kamatemelési ciklus az angolszászoknál.

Ebből következően szétverik majd a forintot ilyen laza kamatpolitikával, de jó eséllyel erős kamatemelés mellett is már, tehát jelentősen nő majd a kamatteher, de méginkább gyengül majd a forint. (Nemcsak a forintra jár majd rá a rúd a következő néhány évben, minden feltörekvő piac így jár majd, de csak mi vagyunk Matolcsyval megáldva, hogy ő nézzen szembe a viharral. Az meg az ő szemeivel nem is olyan könnyű.)

Hogy mi várható ettől a bagázstól, arra jellemző, hogy ők dollárban adósodnak.
Teccik érteni, az elhaló euro, erősödő dollár közeljövőt ők dollárkötvényekkel várják majd. Az kb. mint pár éve a svájci frank.

Mindig jó érzékkel találják meg az ilyen okos lehetőségeket a politikusok, a kontraszelektáltak pedig végképp.

anonymand 2014.08.14. 06:21:38

@rikitiki:

Tisztelt rikitiki!

"Az árfolyam nem jött elő kaktusz számainál, az nem tényező." - azt hiszem, félreértettél. A blog egyik kedves szerzője előszeretettel hivatkozik az árfolyamra olyankor, amikor a magasabb százalékot köll magyaráznia a GDP-arányos államadósságot illetően.
Csak két példa:
" Másrészt most a forintárfolyam is gyengébb,"...
ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.03.14. 18:02:31

"75,2% és 79% között 3,8% a különbség. Ennek valószínűleg jó része az árfolyamváltozás számlájára írható."
ccactus · nivo.blog.hu/ 2014.03.20. 20:41:57
Nos, ezekre a magyarázkodásokra céloztam.

Tisztelettel:
anonymand

rikitiki 2014.08.14. 16:15:29

@anonymand: Én voltam félreérthető, a 12-i, 'légbőlkapott' számokra gondoltam, kovergencia témában.

Egyébként, ha nem kormánykritikáról van szó, hanem ellenkezőleg, akkor persze, hogy téma :)

anonymand 2014.08.18. 12:38:32

Azt szokták mondani, hogy jóból is megárt a sok.
Hát még ha nem is annyira jó!

"Drámai adatok Magyarországról - így terjed a szegénység" - ez csak annyiban vág ide, hogy ebben az unortodox birodalomban mindent a(z amúgy is) szegényekkel fizettetnek meg, az igazságos és arányos egykulcsos adórendszer révén.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/dramai_adatok_magyarorszagrol_igy_terjed_a_szegenyseg.585336.html
És akkor a másik:
"Rég nem látott magasságban az államadósság"
www.napigazdasag.hu/cikk/20585/

" Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 85,1 százalékát érte el 2014 második negyedévének végén." - és akkor eszembe jut 2 130 000 000 000 000, azaz kétezer-százharminc milliárd manyup pénz.

Nem ártana egyeseknek néhány nézetét revidiálni, s nem azokra gondolok, akik nekem adtak igazat korábbi vitáinkban.
Persze mivel funkcionális analfabétának vagyok beállítva, meg leprásnak is talán, akivel nem érdemes szóba állni, lehet, hogy megint én olvastam valamit rosszul, vagy hibásan értékelem a linkelt híreket.

anonymand 2014.08.19. 18:54:39

"Csökkenhet az államadósság - de nem eléggé"
www.napi.hu/magyar_gazdasag/csokkenhet_az_allamadossag_de_nem_elegge.585470.html

Alaptörvénysértés esete fog bekövetkezni?
Majd meglátjuk!

anonymand 2014.08.22. 07:58:38

@anonymand:

Helyesbítés:
"2 130 000 000 000 000, azaz kétezer-százharminc milliárd manyup pénz." - helyesen:
2 130 000 000 000, azaz kétezer-százharminc milliárd manyup pénz.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.08.22. 18:06:12

Egy előrejelzés az év végi államadósság szintre:

"A második fél évben csökkenhet az államadósság, amihez a devizaadósság leépülése szolgáltat alapot
a törvényben elvárt szintre, a 79,4 százalékos GDP-arányos étéke alá csökkenhet az állomány, míg július végén még a GDP 85,1 százalékán állt a mutató. Ez azért valósulhat meg, mert rendkívül jelentős visszafizetések lesznek az év második felében: csak a devizaadósság 1400 milliárddal csökkenhet.
Ez úgy jön össze, hogy 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le (ennek nagyobb része az év második felében), amit még egyéb, 1,5 milliárd eurót kitevő intézkedésekkel egészítenek ki. Ezek alatt az önkormányzatok devizahiteleinek előtörlesztésére és további visszavásárlásokra gondolhatunk.
A külföldi és belföldi kézben levő államadósság aránya is kedvezően változik
Az év eleji 63 százalékról egészen 53 százalékig süllyedhet a külföldiek aránya
ha kedvezően alakulnak a folyamatok, jövőre már az adósság többsége (50+ százalék) kerülhet hazai kézbe. Ez utóbbi javíthatja hazánk kockázati megítélését, hiszen a hazai befektetők kevésbé hátrálnak ki a magyar papírokból egy feszült helyzetben (mint amilyen az orosz-ukrán válság), ez által stabilabbá téve a piacot."

www.portfolio.hu/gazdasag/akk/csokkeno_allamadossag_ezek_lehetnek_az_idei_trukkok.4.202735.html

anonymand 2014.08.22. 18:13:26

"Ez utóbbi javíthatja hazánk kockázati megítélését, "... - tehát elmondhatjuk, hogy érik Magyarország felminősítése.

anonymand 2014.08.22. 18:15:25

@ccactus:

"A folyamatok kapcsán fontos megjegyezni, hogy Borbély optimista kijelentéseit beárnyékolhatja a forint árfolyama, ami idén kifejezetten gyengülő trendet mutatott a vezető devizákkal szemben. Hiába kell ugyanis a stabilitási törvény szerint fix árfolyamon számolni az államadósságot, a piacot a valós - árfolyamtól függő - szintje érdekli, és az alapján ítéli meg hazánkat, mint adóst. "
Forrás ua.

anonymand 2014.08.22. 18:24:00

@ccactus:

"Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az év második felében 1550 milliárd forintnyi államadósság jár le, amivel szemben 1855 milliárdnyit veszünk fel kötvény formájában. Novemberben törleszti az ÁKK a 2008-as EU-IMF hitel 2 milliárdos részletét (hozzávetőleg 620 milliárd forint), vagyis mindezek hatására 315 milliárddal csökken már önmagában az adósságállomány. Ez azonban csupán a GDP 1 százaléka, a kormánynak pedig 6 százalékot kellene lefaragnia.

A törvényben előírt adósság-csökkentési szint eléréséhez így már elegendő lenne a KÉSZ-en parkoltatott összeg nagyobbik része (kb 1600 milliárd). Azonban ha ehhez nyúl a kormány, úgy a válság előtti szintre, 300-400 milliárdra apasztaná a számlát. (A 2008-ban felvett EU-IMF hitel első részletét az akkori kormány azonnal erre a számlára helyezte, ekkor állandósult a 2000 milliárd körüli összeg.) Ez a lépés azonban - ha tartósnak ígérkezne - hihetetlenül megnövelné Magyarország sérülékenységét, egy nagyobb pénzpiaci turbulencia a csőd szélére lökhetné az országot. Éppen ezért ilyen mértékű leapasztás, legalábbis hosszabb távon elképzelhetetlen."
www.stop.hu/belfold/allamadossag-menteni-a-menthetot/1258519/

A kilátások ragyogóak.
Előre tovább a Mutyini úton!

anonymand 2014.08.24. 20:03:13

Netán valakit érdekel:

"Elbukta az államadósság elleni háborút az Orbán-kormány. Amint radikális adósságcsökkentési tervei elvéreztek, fellazította saját szigorú szabályait, és az adatok kozmetikázásától sem riad vissza. Az idei első félév csúcsközeli, 85,1 százalékos eladósodást hozott."
hvg.hu/gazdasag/201434_makacs_allamadossag_ertelmetlen_szabalyok_v

anonymand 2014.10.01. 08:20:51

@Imadom a trapistát:

"Anonímand az analfabéta újra nem tud értelmezni egy információt. Ő baja, ráadásul hányingere is lesz tőle. :DDDDDDDDD Pedig ha tudná, hogy csak tévedésben leledzik a drága! Anonímand, anonímand! Pedig még az elvtársaid is megírták, hogy mi a csízió!"

Szíves tájékoztatásul közlök veled egy információt:
"A március végi 84,5 százalékról 85,0 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB)."
profitline.hu/hircentrum/hir/319621/Nott-az-allamadossag-a-II.-negyedevben

Ha esetleg nem sikerült elsőre:
"Az államháztartás névértéken számolt bruttó (maastrichti) adóssága 25 437 milliárd forintra rúgott, 502 milliárddal nőtt a második negyedévben és 2352 milliárddal volt több, mint a múlt év végén, amikor a GDP arányában 79,4 százalékon állt."
www.alon.hu/gazdasag-orszagos-hirek/tovabb-nott-az-allamadossag

Három a nemzeti magyar igazság:
"Nőtt a magyar államadósság a második negyedévben
[Nemzetgazdaság] 2014.09.30 12:21

Közzétette az magyar jegybank az államháztartási adatot. Eszerint a második negyedévben az államháztartás bruttó adóssága a GDP 85 százaléka volt. A nettó hitelfelvétel 437 milliárd forinttal, a forint gyengülése pedig 65 milliárd forinttal növelte a bruttó adósságot.

Az államháztartás finanszírozási igénye 296 milliárd forintot tett ki a második negyedévben, ami az adott három havi GDP 3,9 százalékának megfelelő összeg, a június végéig tartó egy év alatt a hiány 908 milliárd forint, a GDP arányában 3,0 százalék volt. Az államháztartás névértéken számolt bruttó (maastrichti) adóssága 25 437 milliárd forintra rúgott, 502 milliárddal nőtt a második negyedévben és 2352 milliárddal volt több, mint a múlt év végén, amikor a GDP arányában 79,4 százalékon állt. A nettó adósság 22 841 milliárd forint volt június végén, a GDP 76,3 százaléka."
orientpress.hu/133899

Meg persze egy a ráadás:
"Matolcsyék szerint is nőtt az államadósság

A március végi 84,5 százalékról 85,0 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB)."
Ha sikerült értelmezni, ha nem, ez a való világ.

Egyébként pedig nagyra értékelném, ha legalább lemásolni tudnád a nevem (a copyzás nyilván túl bonyolult, ne szenvedj vele!), „versbe szedett ünnepnaptár” helyett beérném ilyen aprósággal is...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.10.01. 19:00:31

Végre egy ábra, az állam folyószámlájának egyenlegingadozásával szűrt GDP arányos államadósság alakulásáról!

www.portfolio.hu/img/upload/2014/10/adossagrata141001.png

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2014.12.12. 20:21:02

www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/trukk-nelkul-is-csokken-az-adossag-440573

"Simán megvan az adósságcsökkentéssel a kormány az idén, nem kell alkalmazni a tavalyi trükköket, hogy megfelelőek legyenek az adatok – derül ki az Államadósság Kezelő Központ statisztikáiból.
a mostani szint azt jelenti: minden további nélkül a GDP 77 százaléka alá kerülhet az adósságmutató."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.01.23. 22:59:35

Egy újabb kis győzelem: "A nettó kamatkiadás 1011,4 milliárd forint volt 2014-ben, 133,9 milliárd forinttal lett kevesebb az előző évihez képest."

www.stop.hu/gazdasag/csak-825-milliard-lett-az-allamhaztartasi-hiany/1294144/

Meg ez is:
"A legfrissebb kötvénykereskedői jelentések szerint a hároméves kötvényeink hozama a tegnapi 2,25-ös referenciaértékéről 2,08%-ra süllyedt, az 5 éves 2,65%-ről 2,36%-ra, míg a 10 éves 3,18%-ról 2,85%-re."

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/allampapirpiac/hirtelen_a_magyar_kotvenyeket_is_megtalaltak_a_befektetok.4.209282.html

Tehát már 3% alatt tudunk kibocsátani 10 éves futamidejű államközvényeket is. Ebből pedig az következik, hogy 2015-ben további százmilliárdokkal csökkenhet a magyar állam kamatterhe.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.01.24. 18:12:24

@ccactus: www.portfolio.hu/gazdasag/egyetlen_abra_arrol_hogy_kiket_szeret_a_kormany.2.209289.html

"4. A kamatkiadások 15%-kal haladták meg az előirányzatot."
200 milliardot buktunk eddig csak a dollarhoz kepesti forint gyengulesen.
Ujabb siker...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.01.24. 22:37:39

@Tyson925:

Nem üt egymást a két állítás. Én a nettó kamatkiadásról írtam, te pedig a bruttóról.

Ha elolvasod a linket, amiből idéztem, az így szól kicsit szélesebb szövegkörnyezetében:
"A kamatkiadások tavaly 1345,9 milliárd forintot tettek ki, 68 milliárd forinttal többet, mint az előző évben. A kamatbevételek 334,5 milliárd forintot értek el, 201,9 milliárd forinttal magasabbak voltak a korábbi évinél. A nettó kamatkiadás 1011,4 milliárd forint volt, 133,9 milliárd forinttal lett kevesebb az előző évihez képest."

Itt a nagy lehetőség abban van a jövőre nézve, hogy ha sikerül hosszabb időszakon át a jelenlegi 3% alatti kamatokkal megújítanunk az államadósságot, akkor az állam jelenlegi nettó ezermilliárd körüli éves kamatterhe akár 700 milliárdra is csökkenhet néhány év alatt. Tehát keletkezik egy éves 300 milliárdos mozgástér a költségvetésben.

Én úgy tudom, hogy az állam dollárkötvényeinek árfolyamkockázatai fedezve vannak, tehát azon nem bukunk, de cáfolj meg!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.01.25. 17:40:10

@ccactus: "Én úgy tudom, hogy az állam dollárkötvényeinek árfolyamkockázatai fedezve vannak, tehát azon nem bukunk, de cáfolj meg!"

" A forint gyengülésén hatalmasat, összesen 534,3 milliárdot bukott az állam - ennyivel nőtt számolva a költségvetés devizaadóssága. (A veszteség per pillanat csak papíron keletkezett, ám ez a következő hónapokban ténylegesen is megjelenhet - amikor eljön a devizakötvények törlesztésének ideje.) Ezen felül további 193,9 milliárd forintot szenvedett el az adósságkezelő a deviza-keresztárfolyamok változásán - emögött vélhetően a dollár erősödése húzódik meg az euróval szemben."

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.01.25. 18:36:43

@Tyson925:

Egy újságíró azt írja, hogy VÉLHETŐEN??? Ez a cáfolat?? :DDD

Az a szerencséd, hogy most hirtelen én sem találom azt a tanulmányt, amiben leírják, hogy a magyar állam valamennyi eurón kívüli pénznemben kibocsátott államkötvénye euróra át van konvertálva, így a devizaadósság nagyságára közvetlenül csak az euróárfolyam mozgásának van kitéve. No de hamarosan (kb. három hét múlva) megjelenik a 2014 év végi GDP arányos államadósság ráta. Majd akkor kiderül.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.01.25. 18:44:21

@ccactus: " Ezen felül további 193,9 milliárd forintot szenvedett el az adósságkezelő a deviza-keresztárfolyamok változásán"
Bizonyara akkor van magyarazatod erre! Ooo akkor mi is? Hazudsz nekunk valami szepet ujfennt?
Neked meg az a szerencsed, h tul jambor ember vagyok...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.01.25. 18:58:31

@Tyson925:

Én aztán semmit! Megvárjuk szépen az adatokat, és akkor kiderül, hogy az a "VÉLHETŐEN" igaz volt-e, vagy sem. Egyébként a cikk szerzője erről is "VÉL" valamit:
"a teljes államadósság vélhetően csökkenő pályán marad"

www.napi.hu/magyar_gazdasag/csunyan_elszallt_a_koltsegvetes_adossaga_vallott_az_ngm.592476.html

"A veszteség per pillanat csak papíron keletkezett, ám ez a következő hónapokban ténylegesen is megjelenhet - amikor eljön a devizakötvények törlesztésének ideje." - Idézted a cikkből.

Nem mellesleg a napokban 15-20 egységgel erősödött a forint az euróhoz képest. Ezzel mennyit nyertünk vissza, még mielőtt ténylegesen megjelenhetett volna az adósság? :)

"Egy hét alatt látványos erősödésen ment keresztül a forint, legalábbis az euróval szemben. A jegyzések a 324-es szintről 311-ig ereszkedtek. Ez 4%-os felértékelődést jelent." - szólt a pénteki hír. Jelenleg pedig 309 Ft az euró. Tehát további két forinttal erősödött.

anonymand 2015.02.19. 21:11:42

"Kitűnő eredménynek nevezte a jegybank elnöke, hogy az elmúlt egy évben egy fillérrel sem csökkent az államadósság."
www.atv.hu/belfold/20150219-nem-csokkent-az-allamadossag-matolcsy-megszolalt/hirkereso

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 20:37:52

@Tyson925:

"Hazudsz nekunk valami szepet ujfennt?"

Államadósság témában nagy a csend részedről! :))
77,3% Nem nőtt, nem csökkent..

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.02.22. 21:21:02

@ccactus: kb 1000 kerdest tettem fel. Nem nagyon valaszoltal... Azzal a csenddel mi lesz? Enyhen szolva bicskanyitogato ezt igy leirni...
Mit kene mondjak, nagy rekord GDP bovules, kozben allamadossag meg sem mozdul. Nagy siker, valoban! Gratulalok!
Veszpremi valasztas ugyeben, na a csend reszedrol! Ott mit szentesitettek a valasztok? Es persze ott is volt valasztasi csalas, a fidesz reszerol. Ugye emlekszel? Nincs olyan valasztasi rendszer ahol ne a fidesz nyert volna. Kerdes az, hogy csalas nelkul is nyert volna? Kezdjuk megkapni a valaszt...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 21:44:12

@Tyson925:

"nagy rekord GDP bovules, kozben allamadossag meg sem mozdul. Nagy siker, valoban! Gratulalok!"

A látszólagos ellentmondás titka az állami tulajdonszerzések. Ha innen nézzük: Rekord GDP bővülés, milliárdos állami tulajdonszerzések (pl. bankok), és az államadósság stagnál.

A veszprémi választást épp kérdezni akartam, hogy mit szólsz hozzá? Én örülök, hogy már nincs kétharmad. Affelől már vannak kétségeim, hogy Kész Zoltán tud-e majd alternatívát nyújtani. Valószínűleg inkább protestszavazás történt.

"kb 1000 kerdest tettem fel. Nem nagyon valaszoltal... Azzal a csenddel mi lesz? Enyhen szolva bicskanyitogato ezt igy leirni..."

Most például válaszoltam a "Hazudsz nekunk valami szepet ujfennt?" című kérdésedre. Nos, hazugság a 77,3%?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.02.22. 21:45:24

@Tyson925:

Szóval 77,3%. Miért nem ugrálsz, hogy frissítsük a grafikont? :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.06. 17:58:57

@Tyson925:

"Mit kene mondjak, nagy rekord GDP bovules, kozben allamadossag meg sem mozdul. Nagy siker, valoban! Gratulalok!"

A végleges adat szerint egyébként mégis megmozdult.
76,9%

www.portfolio.hu/gazdasag/megis_csokkent_tavaly_az_allamadossag.4.211076.html

És nekem van egy tippem, hogy az első negyedévben tovább fog csökkenni, 75,x %-ra..

anonymand 2015.03.06. 19:15:34

@ccactus:

Gratulálok!
"Majd meglátjuk!"

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.03.06. 19:23:35

@ccactus: Vagyis egy minimalis bovules, amit nem hitelbol finanszirozunk, mikozben a gdp 5.5%-nak megfelelo eu-s penz jon az orszagba, az olajar meg osszeomlott. En mar eldontottem, hogy eletem vegeig a fideszre fogok szavazni akarmi is tortenjen! ;)
Ekkora sikert, nehez lett volna barki masnak osszehozni. Koszonom kaktusz, h felnyitottad a szemem es megmutattad nekem, mi magyarorszag egyetlen igaz utja!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.06. 22:10:20

@Tyson925:

Tudom, hogy soha nem leszel fideszes, nem is ezért írtam, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a múltkori helyzetjelentésed óta
"Mit kene mondjak, nagy rekord GDP bovules, kozben allamadossag meg sem mozdul. Nagy siker, valoban! Gratulalok!"
még egy kicsit javult a helyzet: nagyobb GDP, kisebb államadósság,

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.06. 22:14:48

@Tyson925:

Nem gondolod, hogy korrigálnod kellene? Mondjuk arra, hogy 'Mit kene mondjak, nagy rekord GDP bovules, kozben egy kis allamadossag csokkenes. Nagy siker, valoban! Gratulalok!'

Mert hát az olajár már azelőtt összeomlott, mikor a múltkorit mondtad. Meg az EU transzferek nagysága is ismert volt már akkor. Na mindegy. Csak tudnám mekkora GDP bővüléssel és államadósság csökkenéssel lennél elégedett? Amire már komolyan azt mondanád, hogy ez igen.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.06. 22:16:32

@Tyson925:

Jut eszembe! A poszt grafikonjait ne frissítsem? Most nem hiányolod?

Vagy hogy legyen? Adjuk hozzá az EU támogatásokat, mert az nem ér? :DD

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.03.07. 02:12:47

@ccactus: :DDDDDDD
"Szerintem osszekeversz valakivel"
:DDDD
Amugy tenyleg, meseld mar el, hogy lehet az hogy kvazi 5.5% fiskalis expanziora a magyar gazdasag 3.5%-t tudott novekedni. Kifejtened?
KOVETELEM A GRAFIKON FRISSITESET, HADD LASSA MINDEN MAGYAR, MI AZ EGYETLEN HELYES UT MAGYARORSZAG SZAMARA! LEGY OLY KEDVES KAKTUSZ, MUTASS UTAT MINDEN MAGYAR SZAMARA!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.07. 08:32:27

@ccactus:

Tudom, hogy soha nem leszel fideszes, nem is ezért írtam, csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a múltkori helyzetjelentésed óta
"Mit kene mondjak, nagy rekord GDP bovules, kozben allamadossag meg sem mozdul. Nagy siker, valoban! Gratulalok!"
még egy kicsit javult a helyzet: nagyobb GDP, kisebb államadósság,
Mert hát az olajár már azelőtt összeomlott, mikor a múltkorit mondtad. Meg az EU transzferek nagysága is ismert volt már akkor. Na mindegy. Csak tudnám mekkora GDP bővüléssel és államadósság csökkenéssel lennél elégedett? Amire már komolyan azt mondanád, hogy ez igen.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.03.09. 19:26:35

@ccactus: "Csak tudnám mekkora GDP bővüléssel és államadósság csökkenéssel lennél elégedett?"

"Tyson925 · economy.blog.hu/ 2015.02.14. 15:37:44
@anonymand: Eloszor is talan inkabb aljunk meg, es orvendjunk ennek az adatnak! :)"

Talan olvass, mielott tamadnal allandoan. Ez kb olyan, hogymint ahogy ezerszer leirtam, hogy milyen adorendszert kepzeltem el, te meg folyton valami valasztasi kampanyban elhangzott bajnai igerethetsz kotsz (holott az en javaslatom gyokresen mas).
Ebbol is latszik, hogy csak fekete es feherben tudsz gondolkozni, aki nem fideszes az bajnais, o meg egyszer azt mondta hogy. (Mintha Orban nem mondta volna, h az egykulcsos rossz)
Nem tudod elkepzelni, hogy az embernek vannak sajat godnolatai, vagy hogy tud orulni egy-egy adatnak. (gondolom en mar nem is orulhetek, mivel nem is vagyok igazi magyar mivel nem szavaztam a fideszre)
En csak arra hivnam fel a figyelmed, hogy te ezt a novekedest az elmult evek intezkedeseinek sikerekent mutattad be, kozben az eu-tol 5.5-6% nyi fiskalis expanziot kapunk, erre novekedunk 3.5%-l es kozben meg el is adosodunk. Ez szerintem igen sulyos gondokra hivja fel a figyelmet...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.19. 20:07:52

@Tyson925:

Én próbálok óvatosan fogalmazni, de nem túlzás ezt a kérdést támadásnak vélni? "Csak tudnám mekkora GDP bővüléssel és államadósság csökkenéssel lennél elégedett?"

Egyébként a kérdés továbbra is fennáll, hiszen válaszodból az jön le, hogy nem vagy elégedett, jelen helyzetben többet várnál. A kérdés, hogy mennyit?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.19. 20:15:55

A múltkor szóba került, hogy a magyar államadósság fedezve van a dolláralapú kötvények árfolyamváltozásával szemben, és kisebb vita alakult ki, hogy ez tényeg így van-e. Akkor nem találtunk forrást, de most akadt egy:
"Barcza György az adósságráta helyzetével kapcsolatban hangsúlyozta: a magyar devizaadósságot euróban tartja nyilván, de a dollárban vagy forintban kibocsátott kötvényeket már a kibocsátáskor egy kamatcsereügylettel euróra szintetizálják. Ezek elszámolása napi jelleggel történik. A dollár erősödésén az állam nyer, ezt az összeget a betétben tartják - jelenleg ez az összeg 2 milliárd eurót tesz ki. Annak ellenére, hogy ez betét – és önmagában 2 százalékkal csökkenthetné az adósság-mértéket – az Eurostat adatai szerint a futamidő végéig tartozásként kell nyilvántartani – mondta Barcza György."

m.privatbankar.hu/cikk/mi-ma-a-legjobb-befektetes-magyarorszagon-279077

rikitiki 2015.03.21. 10:33:25

@ccactus: én nagyon örülök, hogy te átlátod ezt a 'forrást', így akkor elmagyarázhatod nekem, hogy mi módon is nyerünk mi a dollár erősödésén, és az a nyereség milyen betétbe kerül? Különös tekintettel arra, hogy az árfolyamhatást kiküszöbölték euróra szintetizálással...

Esetleg azt magyarázd el még nekem, hogy mi értelme volt dollár kötvényt kibocsátani, ha azt kamatswappal euróra szintetizálják, így ugyanis a swap miatt magasabb lesz a költsége, mint eleve eurókötvényt kibocsátani.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.21. 14:46:07

@rikitiki:

Ez egy külön szakma, amihez én nem értek. Csak azt a véleményt próbáltam erősíteni, miszerint az államadósságunk alapvetően az euró árfolyamra érzékeny, a többi deviza árfolyamváltozásának kockázatát lefedezték.

Ebben egyetértünk, vagy ezt is vitatod?

rikitiki 2015.03.22. 13:09:17

@ccactus: Én értem, hogy milyen véleményt próbáltál erősíteni, csak azt nem értem, miért olyan cikkel, ami szerint nyerünk a dollárerősödésen.
Én tényleg nem értem, mire gondol az alany amikor ezt állítja.
Továbbá, ha mindent kamatswappal euróhitellé "szintetizálunk", akkor miért bocsátunk ki dollárkötvényt? Mi előnye van, szemben az eurókötvénnyel?
Hm?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.03.22. 13:33:02

@rikitiki:

Erre én sem tudom a választ. Csak tippelni tudnék. Az biztos, hogy ez nem újkeletű dolog, már nagyon régóta, az előző kormányok alatt is így működött ez. Nem most találkoztam először ezzel.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.02. 20:00:13

Egy kedvező hír ehhez a poszthoz is kínálkozik:
www.vg.hu/gazdasag/mnb-33-szazalekra-merseklodott-az-orszag-netto-kulso-adossaga-447432

"Tavaly tovább mérséklődött az ország nettó külső adóssága, amit a GDP növekedése is támogatott, a nettó külső adóssága a GDP-hez mérten 33 százalék közelébe csökkent.
A külső adósság 2009 első negyedévében volt a csúcson, több mint 60 százalékon."

Azért ez nem semmi. A külfölddel szembeni adósság felét visszafizettük az elmúlt 5 évben. Még öt év, és már csak önmagunknak tartozunk..

rikitiki 2015.04.03. 00:27:47

@ccactus: A külső adósság csökkentése valóban szép és fontos, különösen e 'vészterhes' időkben. Fontos lesz a következő 1-2 évben.

Ezzel nincs is gond, a gond az államadósság elleni harcról zengett dicshimnuszokkal van.

Évekkel ezelőtt megírtam neked, a nettó államadósság teljesen azonos ütemben nő, mint a szoci érában, azaz de facto ugyanúgy adósítja el az országot a fidesz, mint a szocik.

A különbség egyedül a külső adósság mértékében van, ami fontos különbség. Persze, nagyrészt az IMF hitelnek tudható be, ami pedig szükségszerűség volt.

Tehát nagy különbség egyik komcsi brigád között sincs, csak te zenged itt az adósság elleni győztes harc himnuszát...

"Míg a bruttó adósság a 2010-es 80 százalékról 77 százalék alá csökkent négy év alatt, addig a nettó tartozás 60 százalék közeléből 73-ra emelkedett."

Meglepően pontosan egyezik a szoci eladósítás ütemével.
Nagy győzelem ez.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.03. 18:11:02

@rikitiki:

Igen, amellett, hogy a bruttó adósság csökken, nettó alakulása számomra is fura. Én is épp ma olvastam erről.

Az NGM magyarázata erre ez: "az NGM nem aggódik ezen. Szerintük ez „egy technikai tétel”, amit leginkább az okoz, hogy a magánnyugdíj-pénztári vagyon átvételével együtt a magán-nyugdíjpénztárak ügyfeleikkel szembeni tartozását is megkapta az állam.
Az NGM elmondta még, hogy ez tehát akkor fog lassan csökkenni, amikor a volt magán-nyugdíjpénztári ügyfelek részére elkezdik fizetni a nyugdíjukat. Kiemelték, hogy ez a tétel egyébként a bruttó adósságban nincs benne, csak a szélesebb körű bruttó tartozásban. Ez pedig csaknem ugyanolyan ütemben növekszik évek óta, mint a nettó, és a tavalyi év végén éppen annyi volt, mint az éves GDP."

Tehát valami összefüggés van a magánnyugdíjpénztár államosítással, ahogy te is írtad. De nem értem pontosan, hogy miért. Sehol sem találom értelmesen leírva, hogy mi az a nettó államadósság, mi tartozik bele, mi a nettó és a bruttó közötti különbség, és miért csökkent le ennyire a nettó és a bruttó adósság közötti különbség.

rikitiki 2015.04.03. 21:49:54

@ccactus: az én véleményem szerint ez pusztán egy oltári nagy hanta szöveg.

Ha van is köze az mnyp-hez, az egy egyszeri tétel, nem 20 év alatt érvényesülő hatás.

Konkrétan, 3000mrd állami vagyon lett felhasználva, azaz nettó oldalon a vagyon ennyivel csökkent (tehát a nettó adósság ennyivel nőtt), ugyanakkor 1500mrd ebből adósságtörlesztést eredményezett, azaz a nettó és a bruttó adósság is kb. ennyivel csökkent.

Szumma: a nettó adósság 1500mrd-dal nőtt az mnyp felszámolás eredményeként, a bruttó 1500mrd-dal csökkent.

Ez persze csak nagyvonalakban, de a lényeg, hogy egy egyszeri hatás, ami talán látszik is mind a nettó, mind a bruttó éves görbéken.

De ugyan milyen hatás kapcsolódna évekkel későbbi nyugdíjbamenetelekhez?
Implicit nyugdíjígérvények hogy a fenébe jelenhetnének meg tárgyévi államadósságszámokban?
Szerintem hatalmas marhaság, mellébeszélés...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.06. 20:27:24

@rikitiki:

A vélemény szabad. Nekem nincs véleményem, mert abszolút nem értem, hogy mi a különbség a bruttó és a nettó adósság között, és miért annyi.

Az, hogy a nettó adósság emelkedése rossz dolog, abban egyetértünk. Ha csökkenne, az sokkal jobb lenne.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.11. 15:11:39

@ccactus:
„Amelyik nemzet fölényben akar lenni más nemzetek fölött: hóhérrá, vagy bohóccá válik.

Nemzetük életét elmocsarasítják, kik nemzetük valódi, vagy vélt erényeit hangoztatják s a kíméletlen bírálatot tűrni nem akarják. A legnagyobb csapás, ami egy népet érhet, ha egyoldalú irányítással az ítélőképességét tönkreteszik. Az ilyen nép elzüllik és mennél vásáribb kalandor nyúl érte, annál könnyebben odadobja magát. Nincs az a kívülről jövő veszedelem, végigdúlás, évezredes elnyomás, mely ezzel fölérne.”

Weöres Sándor

Persze tudom, hogy falra hanyt borso, es nem fogod megerteni. :(

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.13. 21:14:44

@Tyson925:

Nagy bölcsesség! Minden szava igaz!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.16. 22:18:51

@ccactus: Melysegesen sajnalom, h ennek megfeleloen nem szegyeled magad.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.17. 21:21:04

@ccactus: barcsak igy lenne! Bar jobban orulnek, ha inkabb meggondolnad!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.18. 09:51:21

@Tyson925:

"nem fogod megerteni. "

Mondjuk azt valóban nem értem, hogy kapcsolódik ez a csökkenő bruttó államadósság rátához.

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.18. 15:05:17

@ccactus: Latod, latod, mondtam en, hogy nem fogod megerteni!

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.04.29. 07:52:08

@ccactus: furcsa az igaz szot barmilyen formaban olvasni toled...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.04.29. 22:01:57

@Tyson925:

IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS

:))))

anonymand 2015.05.01. 10:23:42

@ccactus:

Igaz, vagy hamis?
"Kiadta az MNB a friss számokat: nőtt a magyar államadósság"
Igazítod a diagramot, avagy sem?

"A március végi 84,5 százalékról 85 százalékra nőtt a GDP-arányos államadósság a második negyedév végére - jelentette a pénzügyi számlák adatai alapján kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB)."
IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS IGAZ HAMIS

:))))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.05.07. 21:40:54

@anonymand:

Elgépelted! 85% a kormányváltáskor volt. Most 75%, a következő választások idejére 68%-ot prognosztizálnak. Ha mégis nőne, leváltjuk őket! :)

anonymand 2015.05.08. 03:34:41

@ccactus:

Nem gépeltem el.
Gondoltam, kis színt viszek a monotóniába, s egy 2014. szeptemberi cikkből idéztem.:
index.hu/gazdasag/2014/09/30/mnb_nott_az_allamadossag/
:))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.05.08. 17:20:45

@anonymand:

Akkor dezinformálsz, hisz dátumozás nélkül idézel egy régi adatot, mintha mai lenne...

anonymand 2015.05.08. 19:16:07

@ccactus:

Egy klasszikust idézve:
"A Google a barátod".
Szöveg alapján megtudhattad volna magad is a dátumot.
Viszont felrázódtál kissé...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2015.05.08. 21:18:35

@anonymand:

"Viszont felrázódtál kissé..."

Hogy velem mi van, az lényegtelen személyeskedés, terelés.

A lényeg, hogy tisztáztuk a dolgot.

Nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni:
A Fidesz 50%-kal adta át az országot 2002-ben, 85%-kal vette vissza 2010-ben, ma 75%, a következő választásokra 68%-ig süllyedő rátát prognosztizálnak.

rikitiki 2015.05.13. 18:09:51

@ccactus: hát, te inkább ne beszélj dezinformálásról, ha az államadósság tekintetében a metodikai váltást elhallgatva eredményként tálalod...

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2015.05.14. 16:56:09

@rikitiki: ujabb melysegekbe sikerult sulyednie... Egyszer lenne egy alja, de komolyan.

anonymand 2017.08.15. 18:01:33

@ccactus: @bogancs:

"A szocialisták nyolc év alatt 32%-kal növelték, a Fidesz három év alatt 6%-kal csökkentette az államadósságot." - hmmm.
"Ha az utóbbit veszik figyelembe, akkor az államadósság GDP-hez mért aránya tavaly évi végén nem 74,1, hanem 76,4 százalék volt. Ha ezt összevetjük a 2009-es évi adattal, ami 78,4 százalék volt, akkor látható, hogy hét év alatt mindössze két százalékponttal sikerült javítani a mutatót" - Bodnár Zoltán szerint.

anonymand 2021.01.19. 17:00:29

@ccactus: @bogancs:@droli:

Régi szép idők!
Mit küzdöttetek, hogy 85%-os államadósságot varrjatok a leszerepelt kormány nyakába.

"25 éves csúcs

Több cikkünkben is feldolgoztuk a tavalyi év utolsó napjának estéjén megjelent pénzügyminisztériumi előrejelzést. A tárca anyagából az is kiderül, milyen évet zártunk 2020-ban, ugyanis a minisztérium becsléseket közölt a legfontosabb tavalyi makrogazdasági adatokra. Ezek szerint a magyar gazdaság teljesítménye 2020-ban 6,4%-kal csökkenhetett, a GDP-arányos költségvetési hiány 8,6% körül lehetett (az azóta megjelent költségvetési adatok alapján az előzetes tényadat inkább e felett alakulhat), és

az adósságráta 81,2%-ra ugorhatott." - és nézd a képet figyelmesen!
www.portfolio.hu/gazdasag/20210118/huszonot-eves-csucsra-ugrott-magyarorszag-allamadossaga-a-jarvany-miatt-465620#

Ps.:
Remélem, mindhárman jól vagyok, a koronavírus messze elkerül bennetetek.
Vigyázzatok magatokra!
süti beállítások módosítása