Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Hogyan zárkóztassuk fel a cigányokat?

2012. július 25. - Nívó blog

Annak idején írtunk már arról itt a Nívó blogon, hogy a magyar EU-elnökség legnagyobb sikereinek a Roma stratégia és a Duna stratégia megalkotását és így európai szintre emelését tartják.

Mi már annak idején is hiányoltuk, hogy a hangzatos név mögött megfoghatatlan, mit is takarnak-e stratégiák, mit lehet róla tudni, mi várható tőle?

Az elérhető kevés riportból és nyilatkozatból szerzőtársunk valahogy így tudta összefoglalni az Roma stratégia lényegét:

A tagállamoknak kézzelfogható és számszerűsített kötelezettségeket kell vállalniuk a roma népesség felzárkóztatása érdekében. Az EU csak célzott programokra adhat ezentúl pénzt, és szigorúbban kell ellenőriznie a felhasználását.

Alapvetően négy kulcsterületen kell programokat kidolgozni: oktatás, foglalkoztatás, egészségügy, lakhatás.

Meg még azt is lehet tudni, hogy mindez csupán egy keretstratégia, konkrét programokkal a tagállamoknak kell feltölteniük. A programokhoz persze jó ötletek és sok pénz kell. Pénzt sajnos nem áll módunkban adni, viszont egy minapi beszélgetésünk a témáról igen termékenynek bizonyult, így most itt egy-két ötlettel, javaslattal állunk elő megvitatásra. Ajánlva az illetékes személyeknek a részletek kidolgozása céljából, illetve talán hátha ők is ötletet merítenek belőlünk, illetve a poszt alatt várható hozzászólásokból, tapasztalatokból.

Ha az embereket kérdezzük itt a neten a problémáról, akkor igen változatos képet kapunk. Könyvet lehetne írni az egyéni történetekről, esetekről, pedagógus ismerősöktől hallott rémtörténetekről, városi legendákról… stb.

Alapvetően azonban két csoportba sorolhatók a problémák és a megoldási javaslatok is. Ebből az egyik mindkét esetben a szalonképtelen, szélsőséges álláspont.

A radikális (nevezzük most így) nézőpont szerint a romák genetikailag avagy kulturálisan képtelenek a civilizációs fejlődésre. A felzárkóztatásukra hozott eddigi intézkedések hatástalanok, sőt például a pozitív diszkriminációra építő programok visszafelé sültek el, hiszen a romák ahelyett, hogy élnének a nekik nyújtott „lehetőségekkel” – itt az idézőjel nemhiába – inkább visszaélnek azokkal. Ezek után a szélsőséges javaslat fő elemei az alábbiak: a roma gyerekeket szakítsuk ki a családjukból, hiszen az nem képes nevelő funkcióját ellátni, illetve éljünk a büntetések és a szankciók fegyverével az eddigieknél keményebben, szüntessünk meg mindenféle pozitív diszkriminációt, úgymond esélyegyenlőséget teremtve.

Ezzel szemben a mérsékelt álláspont elutasítja a genetikai különbözőséget, nagyon helyesen, és az oktatásra, a nevelő oktatásra, az oktatáson keresztüli felemelésre összpontosítana. Aztán sajnos ennél konkrétabb, kidolgozottabb, bevált és országosan alkalmazott programok nemigen vannak. Hogy miért? Hiányzik az ötlet az új programokhoz, a tehetség a megvalósításhoz, és természetesen a pénz. Vagy legalábbis mindezek megfelelő mixtúrája.

A napokban már ostoroztuk azt a gyakorlatot, miszerint az EU-s támogatásokat, felzárkóztatási pénzeket vidéki kistelepülések főterének térkővel való burkolására, és szökőkutak kialakítására használjuk fel, miközben meg kilóg a seggünk a gatyából, a főtér szélén álló iskola összedőlő félben, benne pedig a tanárok egyre inkább öregszenek, az utánpótlás egy jó része meg tudjuk, hogy milyen. Hosszú évek óta a tanári szakok többségére alsó ponthatáron is be lehet jutni, a legelhivatottabbakon kívül egyre kevesebben választják a tanári életpályát, a fizetések alacsonyak, sok a pályaelhagyó, a szakma tekintélye, presztízse mélyponton, a munkakörülmények sem a legjobbak. A kihívások meg egyre szaporodnak, a XXI-dik század követelményeinek megfelelő tudással rendelkező nebulókat kellene útjukra bocsátaniuk úgy, hogy egyre több a hátrányos helyzetű, roma gyerek.

Ennyi bevezető után lássuk hát a Nívó blog javaslatát. Előrebocsátjuk, sok pénz kell hozzá:

Első lépésként a tanárok alapfizetését minimum a háromszorosára kellene emelni, és aztán ezt az összeget a továbbiakban is az inflációnak megfelelő mértékben emelni. Ugyanakkor az életpályamodellt, mint olyat el kell felejteni. Legalábbis azt a részét, amelyik a pályán eltöltött idő függvényében emeli egyre magasabbra a fizetést. Ugyanazon pozícióban egy tanárnak pályája első évében is ugyanazt a teljesítményt kell nyújtania, mint a harmincötödikben. Ugyanazért a teljesítményért pedig ugyanakkora bér dukál.

Amire mi plusz pénzt adnánk, az nem a pályán eltöltött évek száma, hanem valamilyen elismert többletteljesítmény. Ki kellene alakítani egy mentori rendszert (valami ilyesmi most is működik, de nagyon nagyon vérszegény), vagyishogy a hátrányos helyzetű gyerekeket egy-egy tanárhoz (mentorhoz) kellene rendelni, és ezek a mentorok fokozottan felügyelnék védencük fejlődését, tanulmányi eredményeit, képességeit, rendszeres kapcsolatot tartana a gyermek szüleivel. Így a mentor tanár első kézből tudná megállapítani, hogy az adott gyermeknek miképpen lehetne segíteni a leghatékonyabban. A havi 50ezer forint mentori pótlékból 10ezer amolyan költségtérítésként funkcionálna, vagyis a tanárnak havi 10ezer forintot mindig az adott gyerekre kellene költenie. Esetleg indokolt esetben az állam által fizetett iskoláztatási támogatást is csak a mentor tanár felügyeletével lehetne elkölteni.

Ez persze már jelentős többletmunka, már ha a tanár szívvel-lélekkel csinálja, és nagyon értékes munka is, amihez épp ezért nagyon jelentős anyagi ösztönzőnek is társulnia kell, mondjuk havi 50ezer forint/gyerek. De úgy, hogy öt gyereknél többnek nem lehet mentora egy-egy tanár, hiszen lelkiismeretes munka mellett az már nem férne bele az idejébe. Ennyi pénzért kis elhivatottsággal már sokaknak vonzó lenne a lehetőség, hiszen alapbérrel együtt akár bruttó 500ezer forint fölé is benézhet egy-egy tanári fizetés ami így nagyon nagyon jó állásnak számítana és önmagában is növelné a tanárok, a tanári szakma tekintélyét. A mentori pozíció is sokat érne, azokra külön pályázni kellene a tanároknak. A mentorált diákok fejlődését pedig objektíven elbírált felmérőkkel rendszeresen vizsgálni kell, és előrehaladás függvényében tovább premizálni mind a tanárt, mind a diákot. Tehát büntetések és szankciók, negatív ösztönzők helyett pozitív ösztönzőkkel kell élni.

És ha egy diák nem fejlődik kellőképpen, annak okát vizsgálni kell. Ha az derül ki, hogy a tanár is okolható, akkor pedig el kell tőle venni a diákot, aki mellé másik mentort kell kinevezni. Ily módon a rosszul teljesítő tanárnak ugrik az 50ezres bérpótléka.

Nos, nagy vonalakban ennyi az ötletünk. Lehet, hogy nagy hülyeség, de talán ötletindítónak jó lesz. Persze a megvalósításhoz nagyon sok pénzre van szükség. Az induláshoz fedezetként javasoljuk például a térkövezésre és szökőkútépítésre igénybe vehető EU-s pénzeket és hozzá társított önerőt. A folytatáshoz pedig dolgozhatna azon a kormány, hogy az egyéves születésnapját ünneplő roma stratégiát végre feltöltsék tartalommal, és a programhoz az EU támogatását is megnyerné.

Ezen felül egy értelmes programhoz talán a magyar adófizetőket is meg lehetne győzni arról, hogy adóforintjaikkal támogassák a tervet. Mindenki jobban járna, ha főtéri szökőkutak helyett először a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására költenénk. Nem segélyként, hanem oktatásként.

 

Frissítés: egy jellemző epizód a kommentekben zajló vitából:

- Kár a cigányokra egy fillért is költeni. Azért nem zárkóznak fel, mert nem akarnak

- Hát persze! Nyilván a magyarok is azért nem tudnak felzárkózni a nyugathoz, mert nem akarnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr524677349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hol van ma Lázár Péter? 2012.07.29. 13:12:12

A Népszabadság 1998-ban írt cikket "Hol vannak a Lázár Péterek?" címmel.  Évekkel előtte Nyírteleken Lázár Péter roma származású pedagógus létrehozta cigány kisiskolásoknak a "Kedvesházat", és a szülők szívesen engedték oda a lurkóikat.  Ez a Kedvesház...

Trackback: Pécs: sérülékeny civil társadalom 2012.07.25. 22:57:13

   Magyarország szép szokása szerint ha tűz van, akkor az illetékesek azonnal vizet és vízrendészeti intézkedéseket ígérnek, ha víz van, akkor tüzes szavakkal ígérnek ménkű nagy gátakat és így tovább.Most, a közismert, brutális gyilkosság után ugyanerr...

Trackback: Kik is a legkegyetlenebb gyilkosok? 2012.07.25. 22:42:43

Nemrég olvastam egy érdekes cikket a tényleges életfogytigra ítéltekről. Felmerült bennem a kérdés, hogy vajon ezek közül a legveszélyesebb bűnözők közül mennyi lehet a cigány származású? Lehet-e bármi is a szélsőjobb által hörgött elrettentő, halálos ...

Trackback: A közmunkásokat meglopja az állam 2012.07.25. 21:30:31

Ami ma Magyarországon a közmunkásokkal történik, az a munkaképes korú, dolgozni akaró, ám állást nem találó emberek tudatos megalázása és kifosztása. Ma egy közmunkás 47.000 Ft-ért dolgozik havonta. Egy minimálbéres alkalmazott 60.600 forintért dolgozi...

Trackback: A házi nácipálinka receptje 2012.07.25. 21:24:09

Egyszerű, olcsó, az alapanyagok minden nemzetállam háztartásában megtalálhatók. A recept a boldog békeidőkből származik, egyenesen a dédi vaníliaillatú konyhájából, ám kis találékonysággal ma is használható. Nem kell hozzá más, mint egy csipetnyi kilát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AAdam27 2012.07.26. 12:13:02

@christophe: Ja, és azt nem gondolhatod komolyan hogy a közöny károsabb mint a cigánybűnözés (vagy bármilyen bűnözés).

nextexit 2012.07.26. 12:13:58

Sajnálom a magyar újságírókat és bloggereket, mert a trend ma Mo.-on az, hogy aki nem elég cigány-, és zsidógyűlölő cikkeket ír, az mehet a levesbe, mert a kommentelőknek nem fog tetszeni az igazság.

AAdam27 2012.07.26. 12:16:20

@Lurian: Pontosan, ott a kiváló adottságokkal rendelkező Recsk például. Aki nem dolgozik, ne is egyék. Régi igazság, de tényleg felháborító hogy a becsületes munkával megkeresett fizetésünkből levont adóból ezek a semmirekellők napi 3x esznek (néha "sztárséf" állítja össze a karácsonyi menüt, lásd Csillag tavaly), fűtenek rájuk, sportolnak, stb. Fizikai munka, fizetség a "szállás" és a koszt.

Belagezapista (törölt) 2012.07.26. 12:18:15

@AAdam27:
"A börtönök nagy része pedig jobb állapotban van mint egy egyetemi koli...(tv, konditerem, stb,stb...) "

Ausztriában igen. De nem nálunk. Ajánlom nézzél meg egy hazai börtönt, pl. a kőhidaiban van szervezett látogatás.

Egyébként meg az őrzés kerül rohadt sokba.

ayatollah 2012.07.26. 12:21:01

@webnazi: nem mondasz hülyeséget :D szép avatar :p

Belagezapista (törölt) 2012.07.26. 12:21:20

@AAdam27:
Az égvilágon semmi baj nem lenne hosszútávon, ha csak annyi történne, hogy aki nem dolgozik, az nem szaporodhatna. Jobb megoldás nincs, egy munkatábor fenntartása többe kerülne, mint amennyi eredménye lenne az ott végzett munkának.

AAdam27 2012.07.26. 12:22:01

@Belagezapista: Szerencsére még nem voltam börtönben, saját tapasztalat nincs. De nem egy helyen láttam képeket és riportokat magyar börtönökről, és volt közöttük olyan ami igen csak jó állapotban volt. Nagy részük sokkal jobb állapotban mint az ide bekerülő bűnözők otthoni körülményei, akkor hogy beszélhetnénk elrettentő erőről?? Ok, neked meg nekem tuti az, de nekik nem, sőt...

AAdam27 2012.07.26. 12:24:53

@Belagezapista: Nyilván a börtön és munkatábor megoldás az a jelen bűnözőinek van. A jövő valóban az lenne hogy minél kevesebb potenciális bűnözőt neveljünk ki. Erre lenne megoldás, ha a segélyezési rendszerrel nem az esztelen szaporodásra késztetnénk ezt a réteget, hanem arra hogy 1 max 2 gyerek után nagyon ne érje meg még 5 másikat csinálni...

jubilu 2012.07.26. 12:27:43

@nextexit: Nemnem. Tévedsz. Elmondom én neked, mi nem tetszik. Nem tetszik, hogy egy gyerekem van, és nem merek vállalni másodikat, mert ugye fel is kell nevelnem - nem segílyből. Nem tetszik, hogy ha két cigány cigit kér tőlem, akkor nem tudhatom, hogy mikor veszik elő a kést, hogy igazából minden kell, ami nálam van. Nem tetszik, hogy a cigány mindent ingyen kap, amiért nekem fizetnem kell: százféle támogatás, étkeztetés, tankönyv, tűzifa, vetőmag, állatok. A börtönben is: konditerem, könyvtár. Ezek nekem súlyos pénzembe kerülnek, amit abból kell kifizetnem, ami nálam marad azután, hogy a cigányok segélyére - is - levonják a fizetésem jó részét. Na látod, ez mind nem tetszik. Persze sorolhatnám, de minek. Leírták sokan sokszor.

christophe 2012.07.26. 12:31:15

@AAdam27: 3 sajàt pèlda ès utàna nem zaklatlak(2èvvel ezelott)
1.Bp hajlèktalanok nappal bkv buszon koccintost vedelik,ràjuk szoltam nem lehet buszon vedelni.Tobbi utas nèz kifele az ablakon.Buszvezetotol kèrdem leszàllitja Oket vagy èn szàlljak le?èn szàlltam le,volt min.10felnott fèrfi 3csovesre,ha tobbiek is mellèm àllnak biztos leszàlltak volna!
2.47 s villamos vègàllomàs kèso este,2suhanc(fehèr)felszàllo villamosvezetot elkezdi utni,csakugy.Mindenki rohan le a vilirol èn orditva rohanok elore(110kg 180cm)szerencsère gorènyek el.Nehogy azt hidd hogy bàrki jott volna velem.
3.Inkàbb szomoru,vakember Nagytètènyi ut,a màsik oldalon,zebràn.nekem kellett àtmenni a tuloldalra segiteni àtkelni,pedig elment mellette jonèhàny ember.
Ennyi :-(((

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.07.26. 12:36:58

@Belagezapista: ki tudja, mit gondol egy "szakember", valószínűleg nem elenyésző mennyiségű alkohol elfogyasztása után arról, miként tudja kezelni a helyzetet...
Sajnos ez már nem fog kiderülni, de még akár az is igaz lehet, amit az elkövető állít.

AAdam27 2012.07.26. 12:37:42

@christophe: Igazad van, ez szomorú és felháborító is egyben.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.26. 12:42:13

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: mondj már egy olyan kulturális szokás(oma)t, ami más (fejlett) nemzetekével ellenkezik, és nem tudnék tőle integrálódni, ha akarok? mert most nem jut eszembe egy sem.

AAdam27 2012.07.26. 12:46:16

@jubilu: Egyetértek, ezek nekem sem tetszenek. És az sem ha egy cigány származású elkövet egy bűntényt akkor azt nem mondják, írják hogy cigány volt az elkövető. Ellenben ha egy cigány sérelemére követnek el bűncselekményt, az főcímben van, pirossal kiemelve csupa nagybetűvel, rasszistának kikiáltva, Strasbourg-ig elrohanva, jogvédők kárálása mellett, filmet forgatva belőle...
Na ez az egyenlő bánásmód ma Magyarországon.

Belagezapista (törölt) 2012.07.26. 12:46:39

@AAdam27:
Mondom, van csoportos látogatás a legtöbb börtönben, menj el egyszer egy ilyenre. Én a sopronkőhidai börtönt láttam belülről, épp fel lett újítva, de ettől még baromira nem volt luxus. Szépen le volt festve minden, de nagyon szűk cellák voltak, ráadásul ehhez képest is telítettség van.

Riportot pedig a veszprémi várbörtönről láttam, na az viszont nagyon durva volt, de már olyan 5-10 éve bezárt.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2012.07.26. 12:48:05

Jellemző beszélgetés a III. kerületi szociális osztályon:
Integrálódni Vágyó: - Jó napot kívánok!
Dolgozó: - Jó napot! Miben segíthetünk:
IV: - Háát jöttünk a segélyért!
D: - Milyen segélyért tetszettek jönni?
IV: - Háát mert megszületett a Leoncio-ka.
D (elkéri az igazolványokat, matat a dossziékban): - Tetszene többet mondani Lencio-káról? Mert nálunk nem szerepel semmilyen formában!? Meg tetszene tudni mondani mikor született?
IV: - Mikor született? Hát ha jól tudom akkor 7 éve tavasszal!!!!!!!

Lurian 2012.07.26. 12:48:59

@AAdam27: Így-így. Nem mellesleg nyernének a rabok is, mert esetleg kitanulhatnának valami szakmát, értelmet nyerhetne a tyúkszaros életük. Szavazzunk! :-)

Amatőr 2012.07.26. 12:49:54

@nextexit: """
Hátrányos helyzetűek között sajnos nem kizárólag cigányok vannak. Sőt...! """

Így igaz! A magyar társadalom része az esetleg lecsúszott román, szerb, szlovák, "vérmagyar", stb.Ők is jó sokan vannak. De őket azért viseli könnyebben a társadalom jelentős része, mert magához hasonlónak látja, nyelvét, gesztusait megérti, viselkedését kiszámíthatja.
A cigányok másként szocializálódtak, másként viselkednek, a többségi társadalom számára kiszámíthatatlanok, azaz félelemkeltők, nemkívánatosak.

Tudomásul kellene végre venni azt, hogy a többségi társadalomhoz ALKALMAZKODNIA KELL a kisebbségnek, hogy a többség elfogadja őket. Minden más csak szemfényvesztés, rizsa.

Ebben a nagy népvándorlásban előbb-utóbb megérkezhet néhány borneoi dayak fejvadász. Ugye nem lesz udvariatlanság részükre betiltani az emberevést? Akkor is, ha ez a kultúrájuk szerves része volt egykoron. Bár állítólag ma már csak egyes helyeken...

jubilu 2012.07.26. 12:51:36

@AAdam27: + az is gyönyörű egyenlő bánásmód, hogy ha cigány követ el bűncselekményt, akkor enyhítő körülmény, hogy ő félelemből tette, mert azt hitte, hogy akit tízen ütnek vascsővel az rasszista, ha pedig cigányt ér inzultus, akkor súlyosbító körülmény, hogy biztosan rasszista indíttatásból történt. Eszem megáll. Ha nem ebben az országban élnék, és elmesélné valaki, hogy itt ilyenek vannak, tuti körbe röhögném, hogy mást hülyítsen.

AAdam27 2012.07.26. 12:55:43

@Lurian: Sajnos manapság a sok idióta túl-liberális miatt nem mennénk semmire. Mert a bűnözőknek JOGUK van a mostani ellátási rendszerhez. Csak a kötelességeket nem akarja tudni manapság senki...

jubilu 2012.07.26. 12:55:59

@Amatőr: Jaja, nem tudom hol olvastam, ezért elnézést, hogy más tollával ékeskedek. Amennyiben betelepülne az országba egy kannibál kisebbség, és az lenne a kultúrájuk, hogy néha megesznek néhány embert, akkor is utálnánk az összeset, ha történetesen van köztük 2 vegetáriánus.

AAdam27 2012.07.26. 12:58:30

@jubilu: Meg hogy bennük félelmet kelt ha esténként fekete ruhás bakancsos polgárok járőröznek ezért hogy ne történhessenek bűntények...vicc. Ezt se maguktól találták ám ki, a sok idióta fajvédő adta a szájukba hogy ezt kell mondani. Bennem meg az kelt félelmet ha 2-3 kancigány megállít az utcán az "aggyámáegyszálcigit" kezdetű -mindenki tudja mire megy ki a játék- szöveggel.Meg kellene szavaztatni kiben melyik kelt inkább félelmet.

Amatőr 2012.07.26. 13:01:41

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: ""Csak hogy erezzuk a sulyat, a magyarorszagon elo cigany csaladok joresze bizony el itt annyi ideje, mint az "osmagyar" holgyek es urak. ""

Így igaz. De a magyarokat néhány alapos veréssel (Augsburg, Merseburg) jó útra lehetett téríteni, mára jól-rosszul, de betagozódtak Európába. Ugyanez a cigányokról nem mondható el. Ütik-verik őket, de nem változnak.

Belagezapista (törölt) 2012.07.26. 13:23:17

@AAdam27:
"Nyilván a börtön és munkatábor megoldás az a jelen bűnözőinek van."

Így teljesen jogos.

Azonban a nem bűnöző, de ingyenélő cigányokkal nem nagyon lehet mit kezdeni, csak egyet, nem engedni őket szaporodni. Ha szaporodni akarnak, akkor dolgozzanak. Úgy látom alapvetően mindenben egyetértünk.

Stohl András 2012.07.26. 13:27:28

A jo megoldás az lenne, hogy emelni kell a cigányoknak adott segélyeket. Mert a cigányok azért bünöznek, mert a rohadt magyarok nem adnak elég segélyt nekik. Addig kell emelni a segélyek összegét, amig abba nem hagyjak a bünözést, legyen az bármekkora összeg. Ha szükséges, akkor külön adot kell bevezetni a magyar munkaválalokra, meg a nyugdijasokra.

Lurian 2012.07.26. 13:35:13

@AAdam27: A hülyeség az, hogy én is liberálisnak vallom magam, de azért birka nem vagyok. Úgy visszaállítanám a halálbüntetést, hogy csak úgy zörög. Nem mellesleg ahogy a MUNKA után jön a BÉR, úgy a KÖTELESSÉGEK után jönnek a JOGOK.

frankyf*ckin4fingers 2012.07.26. 14:02:40

@vakapad: érdekes, amit mondasz, elgondolkodtató. egy olyan kisvárosban élünk, ahol egy százalék alatti a roma lakosság aránya, és nem állítom, hogy ez a tényező nem játszott szerepet a lakhely kiválasztásakor. ettől függetlenül nem gondolom, hogy zsigeri gyűlölködő rasszisták lennénk, csak hát, hmm. szeretjük a nyugalmat. a feleségem mesélte, hogy a múltkor egy cigány anyuka ült le a kislányával a homokozóban. kislány játszik, senki semmit nem reagál, anyuka látványosan feszeng, mereven bámulja a földet. többször megkérdeztem, semmi nem történt, ami miatt feszengenie kellett volna, legalábbis ott, akkor nem. én nem erre vágyom. éljenek, dolgozzanak köztünk, a gyerekem játsszon cigánygyerekkel, mintha ez semmit nem számítana. de nem ez történik. és utána azon gondolkodtam, hogy a mittudomén saccra 800 ezres (mindegy hogy pontosan mennyi) cigányság elnyomása azért nem lenne egyszerű feladat, iszonyatos erőfeszítés ám az. biztos, hogy van előítélet, biztos, hogy nehéz, de tényleg olyan leküzdhetetlen falakat emel eléjük évszázadok óta a magyar társadalom? képes lehet erre, mikor minden más náció gond nélkül integrálódott, és tökmindegy, hogy valakinek horvát, ruszin, német, vagy nepáli a nagyanyja?

amúgy meg a bejegyzésben kiemelt gondolat: nem azért nem zárkózunk a nyugathoz, mert nem akarunk, de van benne sara a magyar társadalomnak bőven. és persze hülye a politikus, az eu, meg a világ, de mennyivel előrébb tartanánk, ha azt néznék, hogy egyénileg mit tehetünk ezért. persze ez csak úgy működik, ha mindenki, vagy legalábbis nagyon sokan felvállalják.

Amatőr 2012.07.26. 14:23:40

@frankyf*ckin4fingers: "amúgy meg a bejegyzésben kiemelt gondolat: nem azért nem zárkózunk a nyugathoz, mert...."

Hidd el, Társadalom Pistike már mindent megpróbált. Legtöbbünk - talán a fasisztoidokat kivéve - elmondhatja, hogy van jóravaló cigány (nem roma) kollégája, szomszédja, ismerőse, üzletfele, alkalmazottja, stb. Akiket ismer, akikben megbízik.

De a többiben nem bízik, fél tőlük, szeretné elkerülni őket. És erről nem a társadalom nemcigány része tehet. Ezt az itt élő többség nem képes kezelni, csak eltűrni tudja.

A politikai elitünk visszataszító. Na és a kolompár orbánok, farkas flóriánok? Megérdemlik egymást. Ők is a népük eleje.

Kivlov 2012.07.26. 14:25:11

"...el szeretnék oda is jutni, hogy azt tudjam mondani, hogy aki fizikailag képes dolgozni, annak nem adunk segélyt. Szeretném, ha az összes szociális segélyt a munka rendszerén keresztül juttatnánk el az emberekhez..."

Nem csak szövegelni kéne, hanem meg is csinálni...

Kivlov 2012.07.26. 14:27:11

@nextexit:
"mert a trend ma Mo.-on az, hogy aki nem elég cigány-, és zsidógyűlölő cikkeket ír"

te melyik filmeket szoktad nézni, barátom? ZS-s*ggnyaló förmedvényekkel van tele a média 3/4-e...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 14:31:10

@Behajtó70:

Hát éppen ez az, hogy a keresztények írták a történelmet!

Csak nem az igazat.
A saját nézőpontjukból.
Leszólták a magyarokat, vikingeket, szaracénokat, mert ők nem voltak keresztények és féltek tőlük.
Hát legalább írásban visszavágtak.

Hogy egy konkrét magyar vonatkozású példát mondják a keresztény történetírók a magyarok lovait kis termetű ázsiai lovaknak írják le. Sokáig ezt a magyarok is elhitték, így oktatták az iskolákban.

Aztán valaki régésznek eszébe jutott, hogy ha már annyi honfoglalás kori sírt találnak és vizsgálnak, akkor talán bölcs dolog lenne az akkoriban elhunyt és eltemetett magyar lovakat is megvizsgálni. S lőn! Mi derült ki? Az, hogy a magyarok többféle lovat használtak, a fő lovuk katonai célokra azonban az Akhal Teke fajta volt. Ez a lóvilág elitje, ma is. Ezt a fajtát a tadzsik teke törzs tenyésztette ki az ókorban. Az első ismert nevű ló Nagy Sándor Bukefálosza is Akhal Teke volt.

Itt egy akhal teke:
www.theequinest.com/images/akhal-teke-4.jpg

Következtetés: a keresztény történetírók hazudnak, hogy a magyarokat ellenszenvük okán lekicsinyeljék.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 14:36:13

@dennisthemenace:

Csak nem mindegy kikkel keveredünk.

Kettő kisebbség kivételével a többivel - lengyelekkel, szlovákokkal, szerbekkel, németekkel, horvátokkal, szlovénekkel stb. - semmi gond nincsen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 14:40:30

@dennisthemenace:

Jó neked, mázlista vagy.
Mondom, ritka ronda egy betegség. Szétmarja az embert belülről.

Magyarországból csak egy van, csak itt lehetünk otthon a saját országunkban.

Külföldön csak egy Where are you come from? Ausländer gyüttment lehet a magyar. Is.

frankyf*ckin4fingers 2012.07.26. 14:49:45

@Amatőr: ilyen fanatikus hülye vagyok. először mindig magamban keresem a hibát. másodszor is. ha nem engednek át a zebrán, először arra gondolok, hogy biztos nem egyértelmű a szándékom.

nem szeretem a politikusokat különválasztani. ez az ország nevelte ki azokat is. meg a hülye autósokat, meg a hülye gyalogosokat, meg mindenkit. ha a politikus lop, csal, hazudik, akkor ezt egy lopó, csaló hazudó társadalomból kinevelődve teszi. minden mindennel összefügg. biztos, hogy a cigányokkal sem bánunk jól, hiszen ami most van, az nekik sem jó. csináljuk mi máshogy, ne ők. látjuk, a segély nem megoldás. dolgozzanak, az jó lesz. akinek büdös, az vándoroljon tovább. vándorló nép, nem lehet akkora probléma. aki trógerkedik, az itt ne éljen meg. de erre fölösleges milliárdokat kidobni ilyen mentoros baromságokkal. agyrém a poszt amúgy.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 14:53:19

@emzéperiksz:

Az élsport az élen lévőknek megoldás, de a tömegnek soha nem az.

Jó, adsz kitörési pontot néhánynak, ami jó, de ettől még a probléma változatlanul megmarad, legfeljebb majd lehet ujjal mutogatni az élsportolókra, hogy lám-lám bárkinek sikerülhet.

Bárkinek igen, mindenkinek nem.

Szóval az élsportból nem él meg egy ország.

Az a jó megoldás, ami tömegek számára is elérhető és megvalósítható.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 15:12:42

@nextexit:

Valóban nem teljesen alaptalan a párhuzam.
Meg kell nézni a kisebbségek arányát a teljes népességben és a börtönlakó népességben.

Mintha nem passzolnának az arányok.

Persze nyilván a gonosz náci többség börtönözi be a jobb sorsra érdemes kisebbségieket.

Valami kvótarendszert kellene bevezetni, hogy a börtönlakó kisebbségiek aránya ne haladhassa meg a teljes népességben mért részarányukat.

Ez jó kis pozitív diszkrimináció lenne, amolyan liberális módra.

Abba meg inkább ne is gondoljunk bele milyen hatással lenne ez a társadalomra és a bűnözésre!

is 2012.07.26. 15:17:45

"Nyilván a magyarok is azért nem tudnak felzárkózni a nyugathoz, mert nem akarnak."

Egyébként pontosan. Az utolsó 5 évben a magyarok kétszer is arra szavaztak, hogy nehogy átvegyünk európai megoldásokat (egyetemi tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj), vagy európai politikai pártokat. A magyarok a mucsára szavaztak Európa helyett. Persze verik a mellüket, hogy nem, de valójában meg igen. A magyar is egy elég érdekes állatfajta, nemcsak a cigány.

is 2012.07.26. 15:21:14

@poszt: a kormány át fogja venni az ötleteid majdnem egészét. konkrétan 50eFt-tal fogják csökkenteni a tanárok fizetését (szó szerinti idézet: "tanárnak ugrik az 50ezres bér"). ez a lényeg, a javaslatod többi részét is elemzik, és majd értesítenek, ha abban is találnak valami hasznosat.

:D

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 15:32:37

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Az indián rezervátumok az Amerikai Egyesült Államok legszegényebb helyei.

www.youtube.com/watch?v=GVHKtV9LR1U
www.youtube.com/watch?v=_hLhVREA6zo

Emellett a mai napig sem tartja be az Amerikai Egyesült Államok kormánya azokat a szerződéseket, amelyeket a korábbi kormányok kötöttek az indiánokkal.

Fegyveres erővel, helikopterekkel figyelek az indiánokat, s elnyomják a függetlenségi törekvéseiket, azon a földön, amelyik az Amerikai Egyesült Államok kormányának a szerződésben vállalt kötelezettsége szerint mindig is az indiánoké, "ameddig a folyók folynak".

Hát a valóság valahogyan nagyon nem ez.

Az USA elnyomó hatalomként viselkedik az indiánokkal szemben. Tesz bizonyos engedményeket, hogy nyugton maradjanak az indiánok, de az indiánok földjét nem adja vissza.

Az USA akkora jogállam, hogy az indiánokkal kötött szerződéseknek nincsen jogi erejük. Az indiánok szabadon átverhetőek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 15:48:31

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Van egy olyan nem elhanyagolható különbség az ősmagyarok vándorlása, és a cigányok vándorlása között, hogy a magyarok saját államot alapítottak itt 896-ban, ami ma is létezik.

A cigányoknak viszont soha nem volt ilyen céljuk. Ők azért vándorolnak, hogy kihasználják más területek népeit, ahol még nem ismerik őket.

Lásd manapság a Kanadába vándorlást.

Sok nép él(t) valóban Magyarországon, de a magyarság volt az államalkotó elit, amelyiknek a nyelvét, kultúráját átvették a többi népek.

A cigányok társadalmába soha sehol semmilyen nép nem akar beilleszkedni, sehol nem tartják követendőnek.

Még szülőföldjükön Indiában sem. Azért is jöttek el onnan.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 16:01:13

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

A hunok is letelepedtek és saját királyságot alapítottak.

Attiláról csak hallottál már.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 16:12:10

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

Tömény hazugság amit írsz.

A magyarok 895-900 között telepedtek le itt és alapítottak államot.

Mégpedig szervezett, jól működő államot, amit az ország 907-es dicsőséges megvédése is fényesen bizonyít.

A Szent Istváni államalapítás csak egy keresztény mese. Vajk semmiféle új, addig nem létező államot nem alapított. Ő Magyarországnak már a hatodik államfője volt, és nem az első. Átalakította az országot, amit reformoknak szokás nevezni, de semmiféleképpen nem államalapítás.
Minden állam állam, a "pogány", az ókori is, a kommunista állam is állam, ugyan nem csak a keresztény.

Az, hogy a magyarok hamisítják a saját történelmüket a Szent Istváni államalapítás valótlan meséjével a keresztény történetírásnak és befolyásnak köszönhető.

Nekik áll(t) érdekükben Vajk szerepét felnagyítani, és a korábbi magyarokat lekicsinyelni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 16:22:22

@frankyf*ckin4fingers:

Nem a társadalom a hibás a politikusok tetteiért sem.
Hanem ők maguk.
Szerinted a társadalom hat inkább a politikusokra.
Szerintem fordítva a politikusok hatnak inkább a társadalomra.
Egyszerűen azért, mert ők vannak ott fent, nekik van több hatalmuk, ők hozhatják a törvényeket, nekik engedelmeskednek a fegyveres erők..

A forradalmak rövid és ideiglenes idején kívül MINDIG fentről lefelé hat jobban az állam.

Szóval inkább nem a társadalom tehet róla, hogy ilyen politikusaink vannak, hanem inkább a politikusok tehetnek róla, hogy ilyen országban élünk.

Természetesen van kölcsönhatás, oda-vissza működik a dolog, de messze nem arányosan. Nagyon nem.

Amatőr 2012.07.26. 16:50:38

@Akitlosz: Fejétől bűzlik a hal.

tbb 2012.07.26. 17:22:04

@Akitlosz:

Nem mondod? Ezek szerint Augsburgban mi picsáztuk ki a bajorokat? Hogy mi mindent tanul itt az ember.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.26. 17:43:43

@tbb: Nem, de az augsburgi vereség után nem szűnt meg a magyar katonai jelenlét nyugaton.

A letelepedés pedig nem történt egyik pillanatról a másikra.
Nem úgy ment az, hogy kipicsáztak minket augsburgnál, erre nekiláttunk házakat építeni.
A magyar szállásterületek előtte kb ugyanakkorák voltak, mint az akkori Magyarország, és évszázadokon keresztül használták őket.
A nomádia nem folyamatos vándorlást jelentett akkoriban sem, és nem jókedvükből, vagy azért jöttek nyugat fel, mert nem tetszett Etelköz vagy Levédia...

dennisthemenace 2012.07.26. 17:58:10

@hopptarisznya: A baj csak az, hogy az ugyanolyan sopredék.

bazseydoktor 2012.07.26. 18:09:22

Nemtom ez volt-e már?

www.napiszar.com/mi-szarunk/2012/07/25/kemeny-borsodi-ciganyrap

Meg azt se, hogy lehet-e linkelgetni, de mindegy is. Kazincbarcika ifjú reménységei. Arra lennék kíváncsi volt-e engedélyük elzárt területen forgatni? Mert akkor sztem mehet a feljelentés. Egybként Borsod maga a halál, sok pesti okosnak üzenem jöjjön fel valamelyik vidéki faluba ahol a lakosság 30!% százaléka cigány- és nem a normális fajtából. Akkor rájönnek ,hogy itt Borsodban miért utálják őket. Na nem a magyar cigányt, az még el is dolgozgat, hanem az igazi oláh cigányokat, a helyi nehézfiúkat meg a kis p*csöket akik éjfélkor járnak lopni. Nagyanyámhoz bementek lopni (Alberttelep) kijöttek a rendőrök kutyával, kutyuli szagot fog, elmegy 500 méterrel arréb, leül a ház kapuja elé. Rendőrök meg nem hajlandók bemenni, mert a lopás értéke nem akkora, hogy 20 kancigánnyal ordibáljanak. Azt hittem mentem beájulok. Egyébként az a baj velük, hogy amíg nem fogja valaki rákényszeríteni őket a munkára, addig csak segélyke, pujáró gyártás lesz meg vasazás. És ha te valamit szóvá teszel akkor rasszista vagy. Egyszer szóltam egynek, hogy viselkedni kéne (vendéglátó helyen) gyorsan körbekaptak vagy tízen, hogy én rasszista vagyok meg egyebek, odahívtam az egyik karbantartót aki cigány, (normális tag és jól dolgozik) rögtön lett is kuss. Utána még ment a pampogás hogy a vallás meg egyebek, hogy kihívjál a rendőrséget, mondom itt az alezredes úr tőlük 20 méterre, menjünk oda hozzá, erre megint kuss. De borzalmasak, és a nagy baj hogy a magyarok meg csak néznek. A múltkor a Hámánon mentem muszájból kocsival(a cigánysor, valaki talán emléxik, voltunk a tévébe mert a panelba a másodikon lovat tartottak)három cigány játszik, az egyik odaszalad a kukához, kikap egy fénycsövet és kidobja elém az útra..
Neveltetés lószar, mindig csak a rasszizmus meg a kirekesztés. Igen muszáj rasszistának lenni mert nem kínálnak ms megoldást. Én a közterület karbantartás (Arborétum) helyében fognám magam, kocsiba be, megnézném közmunkások hol dolgoznak, ki az aki csak a seggét vakarja, 3.-ik alkalom után kicseszni, segély el, munkanélküli támogatásról eltiltás, oszt szopjanak. A pestieknek még üzenem, hogy egy segélyosztást nézzenek végig, amikor késsel fenyegetnek, részegen kötekednek, ja és 5-ös bömmerrel jönnek felvenni a segílykét. Volt olyan cigány tanuló lány a Don Boscoba, aki pék szeretett volna lenni, de a szüle egyszerűen nem engedték.

bazseydoktor 2012.07.26. 18:16:07

Egyszerűen az a baj, hogy nem akarnak változni, a jelenlegi rendszer nekik dolgozik, annak van igaza,aki szerint ki kell emelni a kicsiket a putriból és intézetben felnevelni, vagy normális családokhoz betenni. Ez meg sajnos erkölcsi és jogi aggályokat vet fel, bár le kéne ezeket szarni. Meg el kéne törölni a puják utáni segélyt, három után stop, meg érdemi! (nem seggvakarás felügyelet nélkül) oszt ha szaporodnak akkor max. kevesebb pénz jut egyre. Tizenhét éves cigány csaj, mellete a kétéves gyerek, karjában a pár hónapos, és már megint terhes. Ezen a hozzáálláson kéne változtatni.

tbb 2012.07.26. 18:28:08

@kolbászoszsömle:

Így igaz ahogy mondod. De egyértelműen jelezte, hogy mi lesz, ha nem váltunk irányt. Ami aztán 2-300 év alatt végbement. A cigányság konszolidálásához nem kellene ennyi idő. cc. 100 évre saccolom.

tbb 2012.07.26. 18:33:14

@Amatőr:

Te tényleg amatőr vagy :))) (Bocs)

Ha profi lennél, tudnád, hogy nem elég ütni verni. Lehetőséget is kell biztosítani, és dijazni a törekvőket.

tbb 2012.07.26. 18:53:17

@kifordított nagyanyó:

Bizony bizony. És őket reklámozni, példának felmutatni, hogy normálisan élve jóval többre lehet menni.

tbb 2012.07.26. 19:02:41

@kifordított nagyanyó:

Bizony-bizony. Őket kellene támogatni, hogy a többi is belássa, hogy normálisan érdemesebb.

tbb 2012.07.26. 19:06:03

@tbb:

Elnézést ismétlésért, de úgy nézett ki, hogy a szerver elkutyulta az első kommentet.

emzéperiksz 2012.07.26. 20:09:51

@Akitlosz: Az államalapító magyarok igazán kiváló emberek voltak, ha jól emlékszem, ők sem szorgos földművelésből, hanem leginkább fegyveres rablásból éltek, amit persze finomkodva "kalandozásoknak" nevezünk.

emzéperiksz 2012.07.26. 20:12:35

@bazseydoktor: Én a sportot javaslom. Ha lenne elég cigány edző, aki elvinné a gyerekeket focizni, futni, kiemelné a tehetségeket, akkor lenne esélyük a felemelkedésre legalább néhányuknak. Ha egy 17 éves cigány kiscsaj pl. azon törné magát, hogy szertornaversenyeken szerezzen érmeket, nem valószínű, hogy felcsináltatná magát.

emzéperiksz 2012.07.26. 20:16:35

@Akitlosz: Nem kell, hogy élsportoló legyen, de aki a rendszeres edzésre rászokik, az a rendszeres munkára is rá tud szokni, megtanul küzdeni egy célért. Ha meg lesz néhány szerencsés, akinek sikerül sztárrá válni, az csak jó.
Abból nem lesz baj, ha a gyerekeket iskola után elviszik egy kicsit sportolni akár magyar gyerekek közé is.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.07.26. 21:05:01

@emzéperiksz:

Akkor rosszul emlékszel.

Szerintem nem vagy e annyira öreg, hogy emlékezhess a X. századra.

Luighi 2012.07.26. 21:21:42

Felzárkóztatni? Talán inkább LE!
Az előjogaik azonnali elvételével, mindezt szóban mindegyikkel tudatva, hogy ingyen lakás a "tönkrement" (vajon mitől, méginkább kitől) helyett nincs és nem is lesz. Aki írástudatlan és nem járatja iskolába a gyerekét, az sznkciókra számíthat, stb
Írástudatlanként 2 gyerekig jár a pótlék, utána büntetésre számíthat, stb

sajna NAGYON el vannak kapatva, a helyzet meg ezáltal baxva.

Ha bárki "csak úgy" kapna pénzt megélhetésre akarna erőlködni? Adjanak többet... -->zsákutca!
stb

Luighi 2012.07.26. 21:25:33

jah a cigányzene létezik a cigány kultúra kamu.
Az a csőcselék "mulatása" mindössze.

tbb 2012.07.26. 21:47:43

@tbb:

Bár egy kicsit alaposabban végiggondolva, csak látszólag. A kolbász és korbács technikából ugyanis valami hiányzik. Jószerivel az, amin a sikere múlhatna.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.26. 23:53:45

@tbb: A kalandozásokkor elszenvedett vereség semmit nem mutatott.
Azok a jó keresztények, akik példát akartak nekünk mutatni, keresztényi szeretetből, azután, miután a kereszténység miatt legitimációs defektusa lett a magyar uralkodónak, inváziós hadsereget küldtek az ország elfoglalására.
Ezt az inváziós hadsereget megsemmisítette a magyar hadsereg.
Nyugat szánalmas volt magyar szemszögből nézve, és csak azért nem foglalták el, mert nem volt értelme.
Ami érték volt ott, (kincsek, rabszolgák) azt el lehetett hozni, a többi, mint a hegyek, völgyek, zúgó fenyvesek, meg nem volt érték, lévén a ló nem eszi meg.
Magyarország nem azért élte túl a középkort, mert megkeresztényült, hanem annak ellenére.
Az az iszonyú katonai erő (nyugatról, a fenti esetet leszámítva, nem jött senki elfoglalni az országot), ami megvolt, az tartotta vissza a kor hatalmait, nem az, hogy integrálódtunk.

A kalandozások leállítása is inkább azért történt, mert már nem volt mit elhozni, plusz valódi fenyegetés jelent meg az ország határainál, keletről.

tbb 2012.07.27. 03:09:48

@kolbászoszsömle:

Élvezettel olvastam a történelmi fejtegetéseid. Határozottan eredeti gondolatok. De a lényeget nem érintik. Hogy a kalandozásaink befejeződtek. Mert a továbbiakban a nem lehetett belőle megélni. Váltanunk kellett. A cigányságot is rá kéne végre ébreszteni erre.

rámenős 2012.07.27. 05:30:05

Huh. Van itt minden.
Nem is érdemes idegesíteni magam.
A cikkíróhoz:
Nagyobb baromságot kitalálni sem lehetne, már csak a " sok pénz kell hozzá " miatt is. Ezt nyilván te is tudod. Az egész csak arra jó, hogy borzolja a kedélyeket.
Nem véletlen, hogy megoldásokat senki nem ír. Számtalan helyen megírták már a teendőket. Úgy vagyunk vele mint a Btk-val. Nesze semmi fogd meg jól.
Ez az egész helyzet mesterségesen lett kialakítva hosszú, kemény munkával. Visszacsinálni ugyanúgy lehet.
1. Rend.
2. Segélyek beszüntetése. Közmunka.
3. Tankötelezettség.
4. Közegészségügyi ellenőrzés.
5. Rendőrségi törvény.
6. Bíróság, ügyészség.
7. Börtönfokozatok.

Ja, hogy ezek mind megvannak? Akkor mi a baj?
Talán normálisan, a józan ész szabályainak megfelelően kellene alkalmazni őket?
Lásd csendőrség-rendőrség. Felderítési arány 90%- 6%.
Nem érdemes tipródni olyanokon amit nem akarunk, akarnak megváltoztatni.
Kedves miniszterelnökünk olyan gyönyörűeket mond, hogy elsírom magam. Aztán tesz egy ilyen nesze semmi Btk-t. Közben meg minden ellen megy az ajvékolás.
Csak arra lennék kíváncsi kinek jó ez?
Na visz lát.

rámenős 2012.07.27. 05:49:12

Ajánlom figyelmetekbe a FUSZ-on a rendőrverés című cikket.
A legliberálisabb állam rendőreinek fegyverhasználatát tárgyalja. Hát még liberalizálódhatnánk egy kicsit.

DIldiko 2012.07.27. 10:26:42

@Belagezapista: "Egyébként meg az őrzés kerül rohadt sokba." Akkor miért keresnekn piszok keveset a börtönőrök? (Havi 190E Ft bruttó 15 év után - heti 6-8 túlórával)

tibapó 2012.07.29. 12:18:18

Hogyan zárkóztassuk fel a cigányokat?
Nagyon egyszerű pármilliárd Ft elég lenne rá.
A nyírteleki KEDVESHÁZ-ból kéne néhány tucat. Annak lebonyolítását az ötletgazdára, Lázár Péter roma származású pedagógusra bízni.

www.coopoktato.hu

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.07.29. 22:08:00

@AAdam27: És ha egy nem cigány követ el egy bűncselekményt, akkor sem írják, hogy ezt egy nem-cigány követte el. Felháborító!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.07.29. 22:14:43

Hát ez a poszt idegyűjtött mindenkit, aki csak köpködni tud. Az nem jut eszükbe, hogy tényleg meg kellene oldani a kérdést? Nyomják a sok babonát, amire semmi ténybeli alapjuk nincs.
Szerintem a poszt kiindulása jó (azon lehet vitatkozni, hogy mekkora pedagógusbéremelés kell, tényleg háromszoros-e).
Azt is biztosítani kell azonban, hogy a gyerekek tényleg iskolába járjanak. És ehhez az is kell, hogy a szülők is kapjanak valami perspektívát.
Voltak sikeres részprogramok, aztán két-három év múlva elfogyott a pénz, vagy kellett kezdeni másik faluban. Rengeteg pénz kell hozzá, de végiggondolt program is.

tibapó 2012.07.29. 22:35:34

@Kuviklacz: Mondom:
Hogyan zárkóztassuk fel a cigányokat?
Nagyon egyszerű pármilliárd Ft elég lenne rá.
A nyírteleki KEDVESHÁZ-ból kéne néhány tucat. Annak lebonyolítását az ötletgazdára, Lázár Péter roma származású pedagógusra bízni.

www.coopoktato.hu

rámenős 2012.07.30. 05:13:18

@Kuviklacz: Ott lóg ki a lóláb, hogy "rengeteg pénz kell hozzá".
Maradjunk a lehetőségeknél:Már korábban is írtam, hogy mindenünk megvan hozzá, csak az akarat hiányzik.
Az akarat abban, hogy aki rendőrre mer támadni az számoljon azzal, hogy gondolkodás és következmények nélkül lelövik.
Ugyanígy a lopás, betörés esetében is.
Elkerülhetetlen. A visszatartó erő. 90-6% felderítés. Ez sem kerül pénzbe. Legalábbis nem százmilliárdokba, mint az eddigi sikertelen programok.
Ezek a REND alapjai.
A továbbiakban közmunka. A segélyekre fordított ajándékpénzekért meg kelljen dolgozni.
Az értékteremtő MUNKA és a REND. EZ minden prosperáló állam létének alapja.
Az álliberalizmusba bújtatott rombolás senkinek sem jó hosszú távon.
Oktatás. Csak alkalmazni kell a törvényeket.

rámenős 2012.07.30. 05:14:36

@tibapó: Nem ismerem ezt a programot.

tibapó 2012.07.30. 09:20:50

@rámenős: Hát ismerkedj meg vele! Vedd a fáradságot!

Íme még egy kis adalék:
reszvetem.blog.hu/2012/07/29/hol_van_ma_lazar_peter

merde 2012.07.30. 09:32:05

Kedves Náci Honfitársaim !
Egyetlen bajom van veletek: nem tanultatok meg félni. Pedig bőven lett volna rá módotok. A modern civilizáció története a hőbörgéseitekre, téveszméitekre, gyilkosságaitokra adott hathatós válaszokról szól. Miért felejtitek el? Mitől ez a tömeges amnézia? Felmelegíthetitek magatokban a Cigány Holokauszt iránti ábrándjaitokat, börtönbe álmodhatjátok a Cigány Embereket, de a világ átlép rajtatok. Kies Szittya Hunniában és általában itt a Balkánon időnként felerősödik az acsarkodásotok, de amikor túl nagy lesz a hangotok, akkor a józan többség többnyire felülkerekedik. Az a megnyugtató , hogy nem kell tőletek félni, mert buták vagytok. Semmiből nem tanultok és mindent elfelejtetek amiből okulhatnátok. Indulataitok elhomályosítják az ítélőképességeteket. A jelenlegi hazai hatalmi passzátszél sunyi módon táplálja a bennetek izzó gyűlölet parazsát. Hagymázas - vérgőzös álmaitokat összekeveritek a valósággal. A realitásokkal való szembenézés számotokra túl nagy szellemi kihívás. Nincs bennetek semmi, amiért érdemes volt lejönnötök a fáról. Nincs bennetek semmi abból, amiért érdemes volt megszerkeszteni a Bibliát az emberiség legnagyobb értékeiből. Nincs bennetek megértés és szeretet embertársaitok iránt, ha azok nem saját törzsből valók. Nem hat rátok más: csak az erő. Nyugodjatok bele: a liberális eszméket követő emberek értékrendje nem ellenetek jött létre. Értetek is. Számotokra, Kedves Náci Honfitársaim: kicsit nehéz eligazodnotok az általatok megvetett globalizált világban. Ahol a Cigánynak éppúgy helye van, mint egy Dakota vicceket mesélő Törzsfőnöknek. A humanizmus eszmevilága, a Francia Forradalom kulturális öröksége az emberi szabadságról és méltóságról: számotokra felfoghatatlan hablaty. Időnként képesek vagytok elrontani az ember hangulatát, de többre nem futja tőletek. Mindezek ellenére nem kívánok semmi rosszat számotokra. Ilyenek vagytok és még sokáig így is maradtok. Cigányék pedig szép lassan asszimilálódnak, csak ez a folyamat ebben az általatok is ellenségessé tett közegben lassabban megy.
merde

Frizuravarjú 2012.07.30. 09:54:13

@merde: Te a zsidókhoz beszélsz amikor "nácizol", ugye.

A cigányok pedig szép lassan asszimilálódnak? Kihez is? Mária Terézia óta nem sikerült nekik, valóban szép lassan.

rámenős 2012.07.30. 21:09:23

@tibapó: Gratulálok.
Megerősítettél abbeli meggyöződésemben, hogy csak szöveg a felzárkóztatás. Sem a cigányok, sem a kormányzati politika nem akarja. Csak látszatintézkedésekkel és egyéb blődségekkel operálnak, hogy még jobban ellehetetlenítsék az oktatást.

tibapó 2012.07.30. 21:23:26

Mivel is győztelek meg?
Lázár Péter akarja a változást, a felzárkóztatást, és tudja is hogyan. Sőt, be is bizonyította. És én őróla szóltam. Nem pedig a kormányzatról, a cigányokról. Csak is Lázár Péterről.

rámenős 2012.07.30. 21:25:57

@merde: Kedves /szaros?/
Igazán választhatnál valami kevésbé büdös álnevet.
Értékelem és becsülöm az idealizmusodat. Én is így viszonyultam a kérdéshez addig amíg nem tapasztaltam áldásait.
A fiamat leütötték. Két év alatt nyolcszor törtek be hozzám. Stb. Elkövetők nincsenek. Biztos a Jóisten szált le a földre.
Ajánlom neked is ezt a leckét. Majd utána leülhetünk eszmét cserélni a RENDről. Tudod mi az? Diktatúra. A rendszerető és azt betartók diktatúrája egy élhetőbb világért. Azért, hogy ne kelljen rácsokat, riasztót és egyéb önvédelmi eszközöket beszerezni.
Minden elismerésem a felzárkóztatni akarók lelkesedésének. A cigányokat is megkérdezték? Hátha nem is akarnak? Jó nekik így is.
roka, egy leendő újnáci.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.07.30. 22:15:46

@rámenős: És ha egy rendőr megharagszik Rád, lelő, és azt mondja, hogy rátámadtál (volt már ilyen ott, ahol ilyen a rend).
A büntetéstől, az erőszaktól csak megnő a kölcsönös erőszak.
Amíg Magyarországon többmillió embernek (akik között messze nem mind cigány) nem biztosított a megélhetése, addig hiába bünteted őket. Azt kell megmutatni, hogy mit csináljanak. Egy ötvenéves betanított vagy segédmunkást (mert a romák úgy dolgoztak, amíg volt igény rá) nem fogsz elhelyezni anélkül, hogy át ne képezd. A munkanélküli gyerekét nem fogd attól munkára alkalmassá tenni, hogy bezárod vagy pláne lelöveted a szüleit.
Igen, kell a kényszer is, de csak akkor vezet valamire, ha van mire kényszeríteni. Egyébként egy Magyar Fórum-olvasó ismerősöm volt sikeres programvezető egy faluban, a másik ilyen sikeres program meg a IX. kerületben folyt, amíg el nem vették a pénzt.
No meg: nol.hu/belfold/kitoresi_lehetoseg_a_melyszegenysegbol_ozdon
És akkor a tibapó által hivatkozott kezdeményezés is itt van.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.07.30. 22:20:01

@tibapó: hogy éred el, hogy a gyerekeket el is küldjék az iskolába? (láttam, hogy a szülők örömmel küldik ide a gyerekeket, de én tamás vagyok, hogy ez mindenütt működik-e)
Várom a választ a blogodon felvetett kérdésre, hogy mire jutottak ezek a gyerekek.
Szóval ez egy nagyon jó dolog, csak nem minden.

tibapó 2012.07.30. 22:31:01

@Kuviklacz: Kérdésedre a válasz (részlet a készülő interjúból):

"... -AZ ELSŐ KEDVESHÁZ-LAKÓK MÁR FELNŐTTEK. LETT-E BELŐLÜK LÁZÁR PÉTER?
-A Kedvesház az onnan kikerült több mint száz gyerekeknek-családjaiknak valódi esélyt jelentett. Öt éve van középiskolai része is, melynek lakói Nyíregyházára járnak középiskolába. Az eredmények jól mérhetők: megszűnt az általános iskolai lemorzsolódás, több mint 20-an végeztek középfokú intézményben, többen érettségiztek is, (velük szülők is), és érezhetően csökkent a településen az előítéletesség. És egy tanítványunk Hollandiában szerzett egészségügyi szakképesítő diplomát. Amire igazán büszkék vagyunk, hogy „küzdővé” váltak. Nekik már érték a tanultság, tudják magukat képviselni, vannak céljaik. Akarnak és tudnak küzdeni érte, és a gyerekeiket is ebben a szellemben nevelik. Egy háromgyerekes anyuka mondta nemrég: „Nagyon sokat kaptam a Kedvesháztól. De én már nem adom a gyerekeimet oda, én akarom a Peti bácsitól tanultakat átadni nekik. Látni akarom a fejlődést, azt akarom, hogy többre vigyék nálam.” A Kedvesháznak az lenne a végső sikere majd néhány évtized múlva, ha már nem is lenne rá szükség. Ehhez viszont nagyon sok Kedvesházra volna MOST szükség..."

rámenős 2012.07.31. 04:37:50

@Kuviklacz: Kedves kuvik.
Mint ahogy láthattad a korábbi hsz-eimet, nem a felzárkóztatás ellen vagyok. Csak a hiábavaló, névleges pénzkidobást ellenzem.
Válaszod jellemző a mai világra. Rád hivatkozhatnak akik nem akarnak csinálni semmit. Lám-lám, írták, hogy vissza lehet élni az erőszakkal.
Valahogy édesanyám elbeszéléséből soha nem tűnt ki, hogy a csendőrök indokolatlanul vertek meg, lőttek agyon valakit. A nagy liberalizmus hazájában is próbáld megverni a rendőrt. Azt hiszem az lesz az utolsó napod.
Mindennek vannak korlátai. Ezért vannak beépítve ellensúlyok. Tökéletes világot emberek nem tudnak megalkotni. Legalább próbáljuk meg. Ez a mai szabadosság nem az.
Munkalehetőség: Vidéken parlagon vannak a földek. Legalább a járadék helyett dolgoznának meg a betevő falatért. Már hallom is a visítozást. Azután gondolod, hogy akiknek a kezében van a termőföld 80 %-a, azok örülnének a kezdeményezésnek?

rámenős 2012.07.31. 04:45:10

@tibapó: Kedves apó.
Nagyon felemelő a leírásod.A pénzre nem most /a válság közepén/ van szükség. 600 évvel ezelőtt kellett volna. Jó, most sem ártana értelmes célra fordítani.
Hát akkor miért nem erre fordítjuk a milliárdokat?
Változatlanul kérdezem: Mindenki fel akar zárkózni?
Aki nem, azzal mit csináljunk?

rámenős 2012.07.31. 04:49:36

@Kuviklacz: Még egy különbség.
Igen, volt már olyan, hogy visszaéltek a hatalommal.
Most viszont tömegesen élnek vissza a lehetőséggel. Ez jobb?
Én inkább vállalnám, hogy egyszer érjen atrocitás, mint nyolcszor.
Ennyire egyszerű.

tibapó 2012.07.31. 09:08:30

@rámenős:
Mit gondolsz, miért nem támogatja a kormányzat Lázár Péter kedveház-programját?

rámenős 2012.07.31. 15:21:26

@tibapó: Azzal, hogy nem kap pénzt ahhoz ami működik.

tibapó 2012.07.31. 16:27:54

@rámenős:
Hát lépjünk fel Lázár Péter mellett, a Kedvesházakért!
At kérdeztétek, mi lehet a megoldás? Tessék, itt egy megoldás, vagy A MEGOLDÁS! Ne ejtsük el azzal, hogy: "Mégse jó, mert a kormányzat nem ad rá pénzt." :(

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.08.02. 23:33:37

@rámenős: Rám nem hivatkozhatnak, akik nem akarnak csinálni semmit. Egyrészt hivatkoztam sikeres példákra, másrészt ki vagyok én, hogy rám hivatkozhatnak? A törvényeket kellene betartani (most a rendőrség presztízsének rombolásáról nem írnék, mert aktuálpolitizálni kellene, de egyetérthetünk abban, hogy nem kéne) először. Egyébként van itt "három csapás", TEK, fegyverhasználati jog mindenféle szervezeteknek, jogos védelem szabályainak kiterjesztése...
A csendőrségről meg társadalmi helyzettől függött a tapasztalat.

rámenős 2012.08.03. 04:30:09

Kedves kuvik.
De, rád fognak hivatkozni azok akiknek ez kapóra jön. Jellemző a mai helyzetre, hogy a legjóravalóbb változtatás sem megfelelő valakinek. Képzeld el ha Orbán legutóbbi kijelentése igaz lenne." Segély helyett munka." Természetesen ezt sem kell komolyan venni, mint a többit. Nem lesz belőle semmi.
Pedig valahol el kellene kezdeni.
Nem úgy mint az említett intézkedéseket. Nesze semmi fogd meg jól. Megvédhetem magam? Minden körülmények között?
Látod, a csendőrségről írottak is kívánnivalót hagynak maguk után.
Kijelentőmódban írsz, mintha tudnád. Az elképzelésed viszont hamis. Édesanyám és a szülei a legszegényebb parasztok voltak, csak soha nem vétettek a törvények ellen. Ezért nem volt bajuk a csendőrökkel. A báli késelőnek, lopósoknak annál több. Mindig meglettek. Az igaz, hogy nem bántak velük kesztyűs kézzel.
Ez volt a bűnük is. Betartatták a törvényeket.

rámenős 2012.08.03. 04:35:30

@Kuviklacz: Még egy apró megjegyzés írásodhoz.
Az erőszak erőszakot szül. Ez így igaz.
Amikor a fiamat fejbe verte a cigány, engem is úgy kellett lefogni, hogy ne gyújtsam fel a családtanyát. Csak ezeket az erőszakokat valahogy nem emlegetik a liberális jogvédők. Ezt kötelesek tűrni a sértettek.

tibapó 2012.08.04. 12:01:58

Most kaptam a hírt Lázár Pétertől, hogy nem nyert a pályázatuk, amit a Kedvesház fenntartására adtak be. Lehet, hogy 17 sikeres működés év után szeptembertől nem tudnak kinyitni.
Mentsük meg a nyírteleki Kedvesházat!
Nem tudtok valami megoldást? Valami alapítványt, vagy gyűjtést, vagy akármit? Éves szinten néhány tízmillió, havi pármillió kellene mindössze a kollégiumi normatíva mellé.

Hangsúlyozom, a Kedvesház-kollégium egy főre jutó költsége sokkal olcsóbb, mint bármilyen állami gondozotti megoldás, csak a kollégiumi normatíva sokkal kevesebb, mint az állami gondozásé.
Pedig a Kedvesház sokkal hatékonyabb a felzárkóztatásban, az integrációban, mint az állami gondozás.

Frizuravarjú 2012.08.04. 20:19:58

@tibapó: Majd ha kutyákat zárkóztatnak fel, akkor fizetek szívesen. Azok legalább értelmes és hasznos élőlények, szemben a kártevő cigányokkal.

2012.08.04. 23:46:53

www.blikk.hu/blikk_aktualis/luxusovoda-fohivatalnokoknak-2100351

no comment
ki kéne próbálni, ha cigánygyerkövöt is ilyenbe járatnának, érdekes kisérlet lenne

Frizuravarjú 2012.08.05. 20:56:19

@Belpo: Így van. Vagy valamelyik külvilágtól teljesen elszeparált zsidó iskolába.

Persze ez csak álom, hiszen ők felsőbbrendű nácik, velük nem vegyülhet csak az ő vérvonaluk.
süti beállítások módosítása