Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Minimálbérből élni - 3. hét

2012. január 24. - bogancs

Segítség! Elfogyott a pénzem!

„De csóró lettem nincs kenyerem

Elvesztettem a munkahelyem

Jaj Istenem most mi lesz velem

Hej de betörjek vagy guberáljak

Jaj Istenem mit csináljak

Mondjátok meg, hogy most mit tegyek

Felmegyek a hivatalba

Rávágok majd az asztalra

Elmondom hogy éhen fogok halni

Hej de polgármester én csak azt kérem

Egy kis segélyt adjon nékem

Hagy tudjak a kocsmába elmenni

Hej de hagy tudjak egy fröccsöt inni

A bánatomat elfeledni

Szeretnék egy picit boldog lenni”

Fenti dalszöveg a munkahely elvesztése fölötti bánat ábrázolásáról szól, én szerencsére azért még nem tartok itt. Tény, és egyben tanulságos tény, hogy azon a színvonalon, amin szerettem volna, MINIMÁLBÉREN NEM LEHET MEGÉLNI. Három hét alatt, tehát január 21-gyel bezárólag elköltöttem, sőt 5800 forinttal meg is fejeltem azt az 50ezer forintos keretet, amit a havi megélhetésre szántam, a rezsin és a megtakarítási célokon felül.

https://m.blog.hu/ni/nivo/tabla_3het.JPG

No persze azért még nem az a szitu, amit a fenti kis dalocska mutat. Tény azonban, hogy az előre eltervezett havi 45ezer forintos megtakarítási cél nem fog teljesülni, azokhoz is hozzá kell nyúlni. A 45 ezer forint megtakarítás úgy állt össze, hogy abból 10ezer forint rövid távú megtakarítás fellépő váratlan kiadásokra, ez nagyjából el is ment a második héten mosógép szervízre (8ezer Ft). További 5ezer forintot terveztem félretenni szintén rövid távra gyógyszerekre, egészségmegőrzésre. Nos ez is nagyjából elfogyott már a patikában. Amihez hozzá lehet még nyúlni, az a hosszú távra tervezett 10ezer forintos babaszámla megtakarítás, a 10ezer forintos nyugdíjra szánt megtakarítás és a 10ezer forintos lakáscélú megtakarítás.

Ezek közül én elsőként a nyugdíjcélú 10ezer forintot használnám most fel, vagyis részben már fel is használtam, hiszen 5800 forint már ebből is elfogyott. Marad tehát a hátralévő 10 napra 4200 forintom. Ez nyilván kevés lesz az eddigi tapasztalatok alapján, de majd meglátjuk.

Még egy pár mondat erejéig nézzük meg, hogy mire költöttem sokat a héten:

Kenyér és pékárura nagyjából annyi ment el, mint az előző két hétben. Tejtermékre viszont jóval több. A bűnös maga a tej, 10 liter fogyott belőle a héten. Ennek java továbbra is a gyerekekhez kapcsolódik (tej, kakaó), ami a heti fogyasztást megdobta, hogy kétszer is tejalapú vacsora volt (tejberizs, palacsinta). Tehát a héten csak tejre elment 1850 forint, pedig a legolcsóbb fajtát választottuk mindig. Egyébként az is egy jó kérdés, hogy van-e különbség tej és tej között minőségben? Érdemes-e ezen spórolni? Árban mindenképpen, mert nagyjából 170-300-ig szóródik a literár. A másik bűnös, hogy becsúszott a kosárba egy 4 darabos actimel (439Ft), szintén a gyerekeknek.

Az édesség soron elég jók voltunk a héten. Az ezer forint néhány túrórudiból jött össze, illetve egyszer kiköveteltek a gyerekek egy-egy kinder tojást. Ez utóbbi egyébként egy rablás! Szívem szerint betiltanám a forgalmazását.

Zöldség-gyümölcsre viszonylag keveset költöttünk a héten, jórészt kitartott az előző héten felhalmozott készlet. Az ital sor „merő luxus”, 2 liter 100%-os narancslét és 4 doboz sört tartalmaz. Mégsem lehet midig csapvizet inni.

Nagy tétel volt továbbra is a készétel, valamint az autóval is többet furikáztam, amiben benne volt a hétvégi Békemeneten való részvétel is. Ez utóbbira volt aki gúnyosan felhívta a figyelmemet, hogy mindenképpen tüntessem fel. ;)

Megjelent egy egyéb sor, amelynek egyik részét háztartási vegyi áru tette ki, másik részét szintén a gyerekekre költöttük, játékok és kisruhák formájában.

Tehát az időarányos 12ezer forint helyett 22ezret költöttünk a héten. 10ezer forintot kellett volna megfogni ebből. Nem kérdés, hogy meg lehet, viszont abból csakugyan csak vegetálás jött volna ki. Az is látszik, hogy a gyerekekre akkor is sok pénz elmegy, amikor közben már úgy érzi az ember, hogy nagyon póriasan élnek szegénykék.

A részletes költési lista megnézhető itt. Egyébként a végösszegtől függetlenül szerintem mindenkinek tanulságos lehet, ha egy hónapig hozzám hasonló részletességgel összeírja, hogy mi mindenre költ egy hónapban. Számunkra legalábbis nagyon jó tapasztalat, hogy mire megy el a sok pénz, illetve ha jobban takarékoskodni szeretnénk, akkor hol lehetne a legkönnyebben, legkisebb lemondások árán visszafogni a költségeket. Kicsit munkás a sok számolgatás, de mindenképpen megéri.

És akkor a fent idézett dal a végére:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr143745612

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vásárhely megint szegényeket aláz 2012.01.25. 14:34:17

Lázár "annyit is ér" János városában úgy osztották a közmunkásoknak az élelmiszersegélyt, mintha karácsonyi ajándékot adnának át. Szerintem pedig ajándékcsomagnak nevezni a rászorulók élelmiszer segélycsomagját nem eufemizmus, hanem pofátlans...

Trackback: Akinek nincs semmije, az annyit is ér 2012.01.25. 14:33:07

Akinek nincs semmije, az annyit is ér - jelentette ki a hódmezővásárhelyi képviselőtestület előtt a város polgármestere, Lázár János.  Vásárhely egy olyan hely, ahol a közéleti szereplésre való alkalmasság egyik mércéje az anyagi helyzet. Az ember...

Trackback: Vásárhelyi BAR-lista 2012.01.25. 14:31:35

Nem ette meg az ebédjét két 65 év feletti hódmezővásárhelyi polgár, másik kettő pedig nem vállalta a közmunkát. Egyikük azért, mert meghalni merészelt... Nevük, lakcímük, születési idejük felkerült a város internetes szégyenfalára.Amikor kitört a balhé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 18:48:27

@szita szita péntek:

Nem nem! Az a kétmilliós babaszámla mai értéken értendő, tehát az inflációval korrigálva van.

Úgy is mondhatnám, hogy annyit fog érni, mint ma 2millió Ft (persze lehet, hogy az nominálisan akkorra 15 millió lesz, vagy még több. De az is lehet, hogy már euróban fogják kifizetni...:)

Itt levezettem részletesen korábban:
nivo.blog.hu/2011/01/06/szerezz_ketmilliot_a_gyerekednek_mire_felno

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 18:52:13

@belekotyogok: @DIldiko:

"Nógrád megyei kis faluban 2-3 millióért max. 100 éves, 3 helyiséges, vályogházat kapsz, ahol nincs víz, gáz, csatorna és a villanyórád egy hűtőt se bírna el."

És gondoljátok, hogy ezen házak tulajdonosai többet visznek haza havonta, mint a mi példánkban szereplő 168 ezer forint??

Mégis van nekik lakástulajdonuk. Honnan?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 18:57:40

@Zabalint:

"Én meg azt mondom, hogy hülyeség, és ebben nincs igazuk az angoloknak. Ott legtöbb egyetemen igaz fizetős, de tényleg buli-felsőoktatást valósítottak meg, nappalin heti 10 órával, vizsgaidőszakonként 2-3 vizsgával, miénkhez képest 2 hónappal rövidebb félévekkel. Ennek része a szakdolgozat és a záróvizsga hiánya is. A bolognai folyamatnak "hála", egy ottani diploma azonos értékű, mint az itthoni..."

Szerintem viszont jó rendszer. Illeszkedik az alap- és középfokú oktatásuk felfogásához.

Praktikus dolgokat tanulni, lexikális helyett. Velünk megtanították, hogy hány ókori görög hajó süllyedt el a Thermopülai csatában, és ez volt a felvételi kérdés is az egyetemre.

Na ez a baromság.

Mint már írtam feljebb, az egyetemen a lényeg a különböző tematikák megismerése, és az a szellemi-tudományos közeg, ami kölüllengi, amibe te is belecsöppentsd, így aztán szélesül a látásmódod, fejlődik a gondolkodásmódod.

A lexikális tudás pedig harmadrangú dolog. Lényeg, hogy tudd, mit hol találsz meg, ha szükséged lenne rá, illetve lényeg, hogy tudjad, hogy egyáltalán létezik olyan tudás..

Legalábbis én így gondolom, és így is álltam annak idején hozzá. Mégis lett belőlem valaki.

Sierrababa 2012.01.27. 18:58:49

@DIldiko: Szerintem tök jó ötlet, hogy egész korán megtanítsd őt apró összegekkel a pénzzel bánni. Hamar meg fogja látni, hogy egy százasból egy szelet csokira telik, de ha tartalékolja, valami nagyobb is összejöhet akár.
Bogáncs, sajnálom, hogy lendületedet vesztetted (a mostani írásodból ez jött le nekem). Tényleg kár, mert egy hónapot fél lábbal is, már csak a hecc kedvéért is...:) Tudod. Lehetett volna motiválni a gyerkőcöket, hogy ha most ellenállnak, legközelebb kapnak, vagy...tényleg, az egy jó megoldás, hogy nem kell őt boltba vinni.
Egyébként meg, ma úton voltam egész nap, úgyhogy volt időm egy egész könyvet kiolvasni :) No milyet? Pénzről szólót. Ott azt tanácsolta az író, hogy BÁRMENNYI a jövedelem, 30%-ot el kell különíteni. 10 menjen egy olyan számlára, ahonnan aztán pénzt termelő befektetésre költi az ember. 10 menjen megtakarításra, váratlan kiadásokra, és 10 menjen jótékonyságra, mert aki soha nem ad, ahhoz valahogy nem megy a pénz...ok, minimálbéresek, állítólag rátok is igaz, de bevallom, én minimálbérből képtelen lennék megcsinálni. De akinek normális fizuja van, tényleg megtehetné ezt. Egy év alatt elég komoly befektetésre szánt pénz és megtakarítás jönne össze. Kiszámoltam a mi fizunkkal. Basszus, nem kevés! Pici nadrágszíj húzással pedig megcsinálható lenne. NEM kerülne nagyon komoly lemondásba, mert megtakarítási alapba úgyis megy kb. 10%.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 18:59:55

@cso zsi:

"Nem attól, hanem attól, hogy az osztálytárs-ovistárs viszont naponta megteheti."

Az oviban, iskolában tiltják a trendi cuccokat. Oviban még nem is igénylik a gyerekek. Az amit te írsz, valahol 10-11 éves korban kezdődik szerintem.

Sierrababa 2012.01.27. 19:04:29

@bogancs: Abban igazat adok neked, hogy a lexikális tudásnál sokkal lényegesebb, hogy egy gyakorlati-gyakorlatias tudással a tarsolyban vágjon minden felsőoktatást végzett neki az életnek. De...sajnos vannak Európában olyan országok, ahol tényleg kétségbeejtően rossz szakemberek kerülnek ki. De olyan szinten rosszak, hogy én laikusként is látom, hogy atya világ, ez badarságot beszél! A magyar felsőoktatást jónak tartom. Mert azzal, hogy jó sokat pakol az ember vállára (mármint a normális szakokon), megtanítja azt, hogy beoszd az idődet, mert ha nem, akkor nem leszel mindennel meg. Két diplomát hoztam össze, a másodikat diploma mellett. Ez utóbbi tényleg komoly erőpróbát jelentett. De ez van, a tanulás az egyik hobbym :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:06:15

@gsc:

"Remélem rádöbbentél hogy a te számításodban nincs olyan tétel, hogy lakásbérlés. Ha azt is beleraknád akkor mennyi maradna tejre meg csokira (amit ugye már most sem tudnál megengedni magadnak)? Szerintem tehát jogos az angol viszonyokat luxusnak nyilvánítani. "

Ha egy szobát számolsz, azt havi 10-15-ért itthon is megkapod. De itt most egy kétgyerekes család a téma. Na azt el tudnád tartani Londonban havi 168ezer Ft-ból, átszámova 560euróból?? Vagy akár a duplájából?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:10:05

@rámenős:

"Kedves Bogáncs.
Hiába keresem nem találom a mondott emailt. így í címedet sem tudom."

Kedves RK!

Én megtaláltam a korábbi levelezésünket, küldtem mailt.

Úgyhogy nyugodtan küldhetsz anyagot, kiteszem posztba.

Üdv.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:11:59

@Magdi0106:

"De ez van, a tanulás az egyik hobbym :)"

Jó hobbi! Nekem sajnos már nem lenne rá energiám.

Mondjuk amennyi időt eltöltök itt blogolással...

De hát nekem meg ez a hobbim. :)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:13:34

@cso zsi:

"volt egy kisbolt 20 perc gyalogra, amiben volt géptehén, de már bezárt. 2 metrónyira van a piac. Csak azért nem megyek oda, ha meg eleve másért megyek, ezt lehet, hogy elfelejtem. :)))"

Hát ez az!

DIldiko 2012.01.27. 19:19:41

@bogancs: Ezen házak tulajdonosai általában 70-80 éves idős emberek, esetleg az 50-60 év körüli gyerekkel, akinek nincs családja - legalábbis felénk így van. Ha ezekből kihalnak az idős tulajdonosok eladó sorba kerülnek, ezeket lehet megvenni 2-3 millióért! Ha fiatalabb a tulajdonos, akkor szoc.pol.-ból vette meg 0 ft saját résszel! Ilyen esetben a ház állapota évről-évre romlik, egészen addig laknak benne, amíg végképp össze nem dől. Van olyan ház is, amelyiken egyáltalán nincs tető.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:20:55

@hackbard.celine:

"októberről novemberre 4,2%-al nőtt a Ft-ban denominált hó/hó hazai ipari termelési index. Igen ám, de ugyanebben az időszakban a Ft 4,5%-ot gyengült az EUR-hoz képest. Azaz a Ft növekedés EUR-ban csökkenés!
Ugyanebben az időszakban a német ipari termelés 0,6%-ot csökent, tehát akár még azt is mondhatnánk, hogy együtt mozog a két adat."

Egyoldalúan elemzel. Kiragadtál egy olyan hónapot, amikor a forint nagyot gyengült. Azonban belátható, hogy a forint nem fog minden hónapban 4%-ot gyengülni.

Ez kábé olyan, mint amikor azzal volt tele a sajtó, hogy rekordszinten, 82,6%--ra nőtt az államadósság. Ott persze nem volt ildomos a forintárfolyam változásával indokolni...

Pedig azóta újra lehetne számolni a mai 293-as euróval az államadósságot is, meg az ipari termelést is.

A lényeg, hogy a forintárfolyam rövid távon is képes ilyen válságos időkben szélsőségesen mozogni, miközben az ipari termelés meg az államadósság ennél jóval lomhább természetű.

DIldiko 2012.01.27. 19:22:11

@csepke: Ahol én dolgozom a dolgozók kb. 20%-a minimálbért, 60%-a bérminimumot kap. A maradék 20 % diplomás, de közalkalmazottként ők se kapnak sokkal többet! Egészségügy!

DIldiko 2012.01.27. 19:27:07

@bogancs: Az én fiaim 14-15 évesek. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy márkás cuccokba járjanak, már régen megtanulták. hogy 8-10E Ft-ból akár 5-6 pólót is lehet venni, akkor egyért nem adunk annyit. Egyedüli márka igény a cipő - az is inkább nekem, mert már lassan eléri a lábméretük a véglegest. Már lehet olyat venni, amelyik nem egy szezont fog kibírni. A kínai üzletekben a cipő 3-5 E ft, és egy tavaszi, téli, nyári vagy őszi szezont bír ki!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:27:55

@hackbard.celine:

" "Még nincsenek egyértelmű adatok, de az egykulcsos adórendszernek köszönhetően úgy tűnik, hogy nőtt a népszaporulat is"
Közben az MTI közzétette a KSH demográfiai adatokat:
"A KSH előzetes adatai szerint 2011 első tizenegy hónapjában 80 560 gyermek született, 2,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. "

Itt arra célozhatott Matolcsy, hogy ha a havi szintű év/év adatokat nézed, akkor áprilisig csökkent a havi születésszám az előző év azonos hónapjához képest, 2011 májustól viszont megfordult a trend, és növekedésbe váltott. Nézd csak meg a 2011 május és november között születettek számát! És ezt hasonlítsd össze a 2010 május és november között születettek számával. 3%-kal több gyerek született a 2011-es időszakban, mint a 2010-esben! Valami történt 2011 májusban, akkor volt a trendforduló. Most számolj vissza ettől az időponttól 9 hónapot (terhességi idő), az 2010. augusztus. Nagyjából ekkor dőlt el, hogy 2011-ben egykulcsos SZJA lesz bőkezű családi adókedvezménnyel...

Persze egyelőre korai tartós trendről beszélni, de az tény, hogy a növekedés már 7 hónapja tart.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:31:14

@DIldiko:

"Az én fiaim 14-15 évesek. Egyáltalán nem érdekli őket, hogy márkás cuccokba járjanak, már régen megtanulták."

Ügyes voltál. Az általános kép azonban nem ez szerintem. És ez nem is csak feltétlenül a szülők és a gyerekek hibája, hanem a reklámoké, tehát a fogyasztói társadalomé.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:33:23

@DIldiko:

"Ha ezekből kihalnak az idős tulajdonosok eladó sorba kerülnek, ezeket lehet megvenni 2-3 millióért! Ha fiatalabb a tulajdonos, akkor szoc.pol.-ból vette meg 0 ft saját résszel! Ilyen esetben a ház állapota évről-évre romlik, egészen addig laknak benne, amíg végképp össze nem dől."

Csoda, hogy 100-200 éve még nem dőltek össze a házak, pedig a mai minimálbérnél elérhetőnél sokkal alacsonyabb színvonalon éltek.

Én azt tartom, hogy amelyik háznak gondos gazdája van, az nem romlik le.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:37:02

@bohuš:

"Elképesztő egyébként, hogy mennyire keveset költesz zöldség-gyümölcs kategóriában, főleg, ha azt nézzük, hogy mennyi felesleges dologra meg simán kiadsz pénzt."

Ugye? Ezer forintért adnak 6kg narancsot (Spar vödrös), vagy akár 10-12 kg krumplit. Esetleg 3-4 kg almát. A répa meg például szinte ingyen van.

Szóval egy kiló narancs annyiba kerül, mint egy óriás túrórudi. Ki érti ezt..

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.27. 19:38:08

@bogancs: Híres lettél, épp most említett meg élő adásban Vágó Gábor Kálmán Olgánál! :-D
(Matolcsy 42.000-es fizetésével kapcsolatban)
Éljen Matolcsy, éljen Matolcsy!
(havi 42e-ből!)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:38:48

@lavór:

"Biztos tele a fagyasztója borsóval, babbal, zöldbabbal.. Mert ugye nem tudhatjuk. Na meg biztos egészségesebben táplálkozik, mikor nem kísérletezik. "

Nincs fagyasztónk, csak ami a hűtőhöz tartozik, két fakk.

Az étkezési szokásainkon nemigen változtattunk. Nagyjából egy átlagos hónapunk költéseit szedem itt össze.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:40:49

@vadász2:

"Híres lettél, épp most említett meg élő adásban Vágó Gábor Kálmán Olgánál! :-D"

A franc!! Nem láttam. Ismétli vajon valamikor??

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:49:48

@DIldiko:

"Lehet a gyereknek adni 100 Ft-ot, ha hetente 1x viszed bevásárolni. Az enyémnek 3-4 éves korban kaptak 20 Ft-ot (11 éve volt)"

Könnyebb volt akkor gyereknek lenni. 20forintig könnyebb számolni, mint 100-ig.

Nincs mese, be kellene már vezetni az eurót..

NYJetsTD 2012.01.27. 19:52:58

@bogancs: hétfőn ismétlik azt hiszem, de ne nézd meg, mert matolcsyt bántják benne, azt meg tudom, hogy nehezen viseled...

Más: A negyedik hetet azért még le fogod játszani?

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.27. 19:52:59

@bogancs: Asszem holnap reggel-délelőtt megismétlik. De persze nem voltál nevesítve ("egy blogger"), csak hogy belebukni látszol ;-)

cso zsi 2012.01.27. 19:54:06

@bogancs: Ó hogyne. Nálunk is külön felhívták az összes szülő figyelmét ezekre a dolgokra. Így gyakorlatilag csak a mi gyerekünk kezdte az elsőt "trendi" cucc nélkül.
Most másodikban van 3 verdás tornazsák, két Transformeres, és két Ben10-es tolltartó, két HotWheelses táska.
A lányokét nem tudom követni.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.27. 19:54:44

@NYJetsTD: Igaz, lehet, hogy hétfőn lesz...
"Más: A negyedik hetet azért még le fogod játszani?"
Jogos a kérdés, bennem is felmerült, de azért illene a negyedik negyedben szépíteni ;-)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:55:30

@NYJetsTD:

"a gyereknemzéshez a 16%-os adókulcs is remek gyermeknemző képességet ad..."

Hát ha ezt mondta Matolcsy, akkor már nem csak a szeme van összeakadva, hanem a nyelve is. :))

Felteszem inkább a családi adókedvezményre gondolt. Így ma két gyerek után jár 20e adókedvezmény és 26,6e családi pótlék, tehát összesen havi 46,6e. Azért ez már nem olyan rossz. És 2012-től a minimálbéres is maximálisan igénybe tudja venni.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:56:21

@NYJetsTD:

Köszi! Tervezem a 4.hetet is, igen. De csúnya lesz..

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 19:58:47

@vadász2:

Elvileg a neten egy órás késéssel adják az adást.

Rég voltam így rácuppanva az ATV-re. Csak a híradót szoktam nézni időnként, meg az Újságíróklubbot olykor-olykor.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:00:01

@cso zsi:

A hello kitty sem olcsó..

Szerencsére egyelőre a mieink megvannak ilyesmi nélkül.

NYJetsTD 2012.01.27. 20:02:10

@bogancs: "Valami történt 2011 májusban, akkor volt a trendforduló. Most számolj vissza ettől az időponttól 9 hónapot (terhességi idő), az 2010. augusztus. Nagyjából ekkor dőlt el, hogy 2011-ben egykulcsos SZJA lesz bőkezű családi adókedvezménnyel..."

Tényleg vége ennek az országnak. Amíg ennyi ésszel vonulnak a békemeneten, védik matolcsy baromságait, esélyünk sincs kilábalni a gondokból. Viszont legalább röhögve döglünk meg.
Kérlek még az ősmagyarok agyműtétjeit is igazold vissza...

csepke 2012.01.27. 20:04:43

@bogancs: mennyi pénzed maradt az utolsó hétre elkölthető? és mid van még ehető? én nagyon drukkolok!

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.27. 20:04:48

@bogancs: Az "egykulcsos adó gondolatától" az asszonyok spontán szűznemzésben részesültek. (csak az idéző jeles Matolcsytól;-)

NYJetsTD 2012.01.27. 20:04:53

@vadász2: a negyedik negyed már felkészülés lesz a "meglehet-e élni közmunkapénzből" sorozathoz... : )

NYJetsTD 2012.01.27. 20:07:27

@bogancs: "Köszi! Tervezem a 4.hetet is, igen. De csúnya lesz.."

Bár tudod, hogy semmiben nem értek veled egyet, de azért azt nem hagyhatom, hogy éhezz... Küldjek valami túró rudi- Mc' Donalds kombót?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:08:01

@csepke:

max 24200 Ft. De akkor nem tettem félre egy fillért sem. Sem babaszámla, sem nyugdíj, sem lakáskassza, amiket korábban beterveztem. A semminél azért több fog megmaradni, ez már látszik.

De nem sokkal.

DIldiko 2012.01.27. 20:11:25

@bogancs: Felénk a márkás cuccok nem általánosak. Itt az emberek többsége minimálbér körül keres. Azok az üzletek, amelyek márkás ruhákat, cipőket árulnak drágán csak a 25 ezres városban vannak, kb. 1-2 ruha és cipő üzlet. Az emberek többsége a kínaiban vagy a turiban ruházkodik - sajnos.
Itt is vannak gazdagok, de azok a ruháikat általában a fővárosban lévő plázákban szerzik be.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:12:06

@NYJetsTD:

Különben ha hiszed, ha nem, januárban valahogy végig úgy éreztem, hogy folyamatosan éhes vagyok, nem ettem annyit, hogy jól lakjak.

Pedig szinte ugyanúgy, és ugyanannyit eszem, mint máskor. Lehet ez is valami pszichológia, mert csak bennem van, hogy folyamatosan számolgatok, fillérezek.

csepke 2012.01.27. 20:12:38

@bogancs: "Csoda, hogy 100-200 éve még nem dőltek össze a házak, pedig a mai minimálbérnél elérhetőnél sokkal alacsonyabb színvonalon éltek.

Én azt tartom, hogy amelyik háznak gondos gazdája van, az nem romlik le. " ebben igazad van. Én is úgy érzem hogy nem vigyázunk eléggé a dolgainkra, nem csak vályogházra semmire. Ráadásul egy vályogház folyamatos karbantartást igényel. De szakértelmet is. Ez vajon hova tűnt? Hova tűnt az igény hogy az ember ha addig nem is értett hozzá, ha vályogházat vesz, megtanulja ezeket? Pláne ha egész életében benne él.

cso zsi 2012.01.27. 20:12:43

@bogancs: De ma nem felejtettem el. :D

DIldiko 2012.01.27. 20:13:39

@bogancs: Nem a számolás volt a lényeg. Most 100 Ft-ért kevesebb áru között lehet válogatni, mint akkor 20-ért. A lényeg: melyik polcon lévő árukból lehet válogatni! Fogalmuk se volt, melyik mennyibe kerül. Csak azt látták, hogy kaptak a nagy pénzért egy csokit, meg még 2 kispénzt is vissza.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:15:21

@NYJetsTD:

"védik matolcsy baromságait, esélyünk sincs kilábalni a gondokból"

Majd meglátjuk. Én is azt mondom, hogy várjuk ki az idén áprilist, hogy éves adatokat is lássunk. Mindenesetre érdekes.

Lehet, hogy sok tehetősebb bevállalta a 3. gyereket, akik korábban is szerettek volna, de az anyagiak miatt nem engedhették meg maguknak. Havi 100ezer forint plussz kedvezmény azért segíthetett dönteni a korábban az anyagiak miatt ingadozóknak..

Egyelőre én is azt mondom, hogy várjunk a következtetésekkel, mindenesetre érdekes, ami május óta zajlik a születésszámokkal.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:17:24

@DIldiko:

Nálunk sajnos nem így vannak a polcok berendezve.

Az ő szemszögükbe eső dolgok pont a kinder tojás, a Milka waffelini, a gumicukor, meg ilyesmik.. :(

DIldiko 2012.01.27. 20:17:34

@bogancs: Ez a lényeg: gondos gazda. Azok akik 0 Ft-ért kapták a lakást és beköltöztek nem fordítottak rá gondot egy percig sem. Általában 10-20-an laknak a 3 helyiségben, 2-3-4 generáció együtt.
A faluban van még pár ilyen ház, lassan eltűnnek, mert senki nem veszi meg őket és a tulajdonosok inkább lebontják és telekként árulják.
De meg lehet nézni pl. Hollókőn az úfalu házait milyen tökéletes állapotban vannak!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:19:56

@cso zsi:

"De ma nem felejtettem el. :D"

Ezek szerint rád is hatással volt ez a posztsorozat.. :)

cso zsi 2012.01.27. 20:21:01

@DIldiko: @Zabalint: (ezt reggel már meválaszoltam, de úgy tűnik, elnyelte a blogmotor)

Még ovis volt a gyermek, amikor a lakóparki játszótérre jártunk, ahol szinte mindegyiknek csíkos, vagy pipás szett volt a komplett öltözéke. Mi meg kínaipiacosban, mert úgyis kinövi.
Ott a gyermeknek nem olt igénye. Idén kapott először pipás cipőt, de csak azért, mert a plázasportboltban annyira akcijós volt, és tornacipő meg kellett...
Nekem anno is megfelelt a Tisza, meg a Puma, ha nagyon menőt akartam.
Az összes cimborám csíkoscipőt, meg narancscímkés farmert hordott. Tudtommal nem néztek ki a csapatból. Azért már igen, hogy nekem mindig volt pénzecském (új magnó, új mozdony a modellvasúthoz), bár ők a magukét elbagózták. :)))

cso zsi 2012.01.27. 20:22:26

@bogancs: Nem.
Fel volt írva a bevásárlócédulára.
És egy 5-ösből megúsztam a mai piacozást.
Húsért holnap megyek vissza.

DIldiko 2012.01.27. 20:24:42

@bogancs: Hát igen, a nagy boltokban nálunk is. Ahová én jártam velük az egy kis bolt, családi tulajdonban. Itt a pulttal egy magasságban az olcsó dolgok voltak az esett szemmagasságba akkor a fiúknak. A Milka waffelini, kiscsomagos gumicukor, mars, snickers csokik nálunk 95 Ft-ba kerülnek.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:25:46

@cso zsi:

5ezer?

Te is írhatnál egy blogot a havi kiadásaidról. :)) Botrány lenne, csak ebből az egy utadból...

Egyébként gondolkodtam azon, hogy milyen lenne, ha valaki akinek mondjuk milliós fizetése van, írna egy blogot a havi költségvetéséről.

Szerintem abból is nagy botrány lenne..

csepke 2012.01.27. 20:26:46

@cso zsi: hehe én is ott voltam ma! És reményeim szerint egy hétre, de legalábbis a felére vettem főznivalót!

NYJetsTD 2012.01.27. 20:28:09

@bogancs: Az is valami, hogy legalább megnevettetsz a naivitásoddal : )

Ült otthon az egyszeri család, bemondja a televízió, hogy valószínűleg 16%-os lesz az adókulcs, de a többgyerekesek kedvezményeket kapnak, felpattanva a karosszékből, zihálva egymásnak esnek és dugás közben csillogó szemmel, elementáris üvöltéssel harsogják, hogy még egy gyerek - plusz 25 ezer forint!!!

Biztosan életszerű.

Szerencsétlen Czeizel, feleslegesen szarakszik itt genetikával, csak gyurinak kellett szólni és megoldódott minden.

Gyuri nyitna egy swinger klubot, két hét alatt milliomos...

csepke 2012.01.27. 20:33:18

@NYJetsTD: :DDDD jahhajjjaj azt hittem lefordulok a székről! jajj nagyon képszerűen látom magam előtt! De egyébként meg az is hülye aki pillanatnyi adójogszabályok mentén dönt gyerek kell-nem kérdésben. Szerintem ilyen nincs. Még Magyarországon sem! :) Főleg ebben az időszakban amikor látható hogy visszamenőlegesen változnak jogszabályok. Hát most éppen ez van, de kormányok, és jogszabályok jönnek-mennek, a gyerek meg marad vagy 20 évre ellátandó körzetnek. Neheeem ilyen hülye ember nincs, aki erre vállal gyereket.

Sierrababa 2012.01.27. 20:35:53

@bogancs: Ez az éhség pszihológia :) Mintha diétáznál :) Ha valaki elkezd diétázni, folyton éhes! Akkor is, ha egyébként eszik eleget. De a spórolással is így járok néha :) Elhatározom, hogy mondjuk egy hétig jó leszek, nem költök tényleg semmi feleslegesre, tuti,hogy hétfőn meglátok valamit, amit úgy megvennék, kedden megkívánok valami jó éttermi kaját, és ha megállom mindezt, akkor szerdán konkrétan mártírnak érzem magam :))) Szóval csak kitartás!

NYJetsTD 2012.01.27. 20:38:18

@csepke: pontosan ezt akartam érzékeltetni. Gyereket nem adószabályok alapján vállalunk. Főleg egy ilyen hektikusan változó rendszerben.
Van aki segélyért, van aki mert megteheti, van akinek becsúszik, van aki tudatosan készül rá, de soha senki, de senki sem azért, mert kusza szem felvázol egy adótervezetet.

DIldiko 2012.01.27. 20:39:23

@bogancs: Aki kizárólag az adókedvezmény miatt vállal gyereket az felelőtlen - hiszen ezeket bármikor elvehetik, a gyerek meg ott marad, nem lehet beadni a zaciba. Érdekes lenne megnézni, hogy mely csoportokban születnek a gyerekek. lehet olyan családokba, ahol már eddig is voltak páran és az adókedvezményt nem is tudják kihasználni, hiszen a szülőknek nincs munkájuk.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:40:23

@NYJetsTD:

"felpattanva a karosszékből, zihálva egymásnak esnek és dugás közben csillogó szemmel, elementáris üvöltéssel harsogják, hogy még egy gyerek - plusz 25 ezer forint!!!

Biztosan életszerű."

Hehe! Azért a gyerekvállalás már nem így kezdődik a családtervezés időszakában.

Szimplán elég abbahagyni a tablettát és mindent ugyanúgy csinálni mint azelőtt. :)))

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:41:58

@vadász2:

No! Megnéztem a neten! Azért bemondhatta volna, hogy Nívó blog, "egy blog" helyett. :))

csepke 2012.01.27. 20:43:04

@bogancs: naaa linkeljétek ide, kérlek, hol kell nézni? tök kíváncsi vagyok. melyikük olvassa ezek szerint?

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:44:15

@csepke:

"De egyébként meg az is hülye aki pillanatnyi adójogszabályok mentén dönt gyerek kell-nem kérdésben. Szerintem ilyen nincs."

Én csak annyit állítok, hogy akik ingadozna, szeretnének még gyereket, de csak az anyagiak miatt halogatják, azoknak jó lökés lehet a 3. gyerek után járó valljuk be nem kevés pénz. Plusz 22e családi pótlék, és akár plusz 79ezer adókedvezmény.

DIldiko 2012.01.27. 20:44:29

@bogancs: Akkor viszont az első 3 hónapot nem szabad figyelembe venni, ennyi idő kell a tabletta kiürülésének.

NYJetsTD 2012.01.27. 20:45:52

@csepke: Ő mondta: vagogabor.blog.hu/tags/lmp

de csak 1 másodperc volt az egész, aki olvassa a blogot, az tudja miről volt szó, a többiek észre sem vették az utalást.

Sierrababa 2012.01.27. 20:45:59

@bogancs: :))) SZerintem egy félmillásból írt költségvetésből is az lenne :) Ha nem lennék lusta, megcsinálnám, isten bizony. Kezdeném azzal, hogy 800€ lakbér (lakáscserével 600-ra csökkenthető lenne, mert változott az ingatlanpiac.) A heti bevásárlásunk kb. 100€ (2 személyre) igaz hetente egyszer járunk boltba. A rezsink is egy százasra rúg, és havonta kb. 150-et házon kívüli étkezésre költünk. 50 az autópálya, 100 a benzin. 300€ megy a megtakarítási számlánkra. Szerintem meg is volt a félmilla...

NYJetsTD 2012.01.27. 20:47:22

@bogancs: ja, adóhírek és fogamzásgátló tabletták kapcsolata... ne igyál több sört ma már... : )))

cso zsi 2012.01.27. 20:47:50

@bogancs: Dorbézoltam.
3 csomag tökmag (mert a 20 dekás egy 100-asssal olcsóbb, mint a környéki boltokban)
4 doboz Sir morton tea 20-as, /210, (míg a 25-ös Lipton Green az 350, amivel még mindig olcsóbb, mint a boltban a Yellow, ahol az akicós 50-es 900)
2 kiló mandarin az egészségnek, /~400
15 tojás /38
némi répa, karaláb,
kilós szeletelt (ott helyben) kenyér/230,
a tej, pille palackban (2 liter)/400
valami olcsó előre csomagolt párizsi rúd, és 15 deka olasz.

csepke 2012.01.27. 20:51:49

@DIldiko: Szerintem Mon van egy réteg aki extrém jól keres, és életmódjában szemléletében sokgyerekesség van.Itt általában a papa a nagyon jól kereső, így megtehetik hogy a mama egésznap gyerekezik, ezek ált. a jellegzetes biomamik. Nekik tökmindegy milyen az adószabály, így is úgyis sok gyerekük lenne, el is tudják tartani, így max több jut elkölthető kerámiaszakkörre. Ezek sajnos kevesen vannak. Sokkal kevesebben mint azok, akiknek azért van sok gyerekük mert más dóguk sincs, és egyetlen szórakozás a szex. Na ezeknek is mindegy milyen az adó mert soha nem dolgoztak. A bérrabszolgák meg nem mernek gyereket vállani, mert ketten húzva a szekeret még csak csak megvannak, de egyikük keresetének kiesését már nem bírják el. Ha vállalnak is max egy gyereket tudnak, azt meg ugyebár nem támogatják se adóban, se bölcsi helyben, se tankönyvben, se utazásban. Ez a lecsúszott, eredetileg középosztály.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 20:55:11

@DIldiko:

"Akkor viszont az első 3 hónapot nem szabad figyelembe venni, ennyi idő kell a tabletta kiürülésének."

Ezzel pont a statisztikát igazolod. 1-4 hónapban még erős csökkenés, 5-6. hónapban nagyjából stagnálás az előző évhez képest, és utána állt be stabilan 3%-os növekedésre. :)

De mondom, majd meglátjuk áprilisban. Akkor telik el egy év az új trendből.

csepke 2012.01.27. 20:55:23

@NYJetsTD: köszönöm, de a Kálmán Olgás videora gondoltam,megnézném, vagy ezen is megtalálható?

DIldiko 2012.01.27. 21:00:18

@bogancs: Ezek szerint sok hívő ember van az országban. Nem tudom mikor fogadták el a 2011-s adótörvényeket, de úgy gondolom 2010. októberétől előbb nem igen. Ehhez kell hozzászámítani a 3+9 hónapot. Tehát aki augusztusban szült az adóváltozás miatt az még csak a terhesség tervezésekor csak reménykedett, hogy így is lesz és tényleg ekkora kedvezményt kap a gyerek után.
Esetleg csak előre gondolkodott - ha majd a gyerekeknek kell eltartani a szülőket 3 gyereknek mégis könnyebb lesz mint 1-nek.

cso zsi 2012.01.27. 21:01:35

@bogancs: "Csoda, hogy 100-200 éve még nem dőltek össze a házak, pedig a mai minimálbérnél elérhetőnél sokkal alacsonyabb színvonalon éltek."

Pedig, de. Nagyon keresni kell hazánkban 2-300 éves épületeket.
Ahol nyaranként töltöttem a gyerekkorom egy részét, az egy "nagyon öreg", málló falú épület volt. Egy fél éve találtam valami levéltári utalást a neten, hogy a 1936-ban épült. A háború nem viselte meg.
Ugyanakkor a Szot-üdülőnek használt, majd privatizált kastélyok egész jól bírják az idők szelét.

csepke 2012.01.27. 21:02:39

@bogancs: köszönöm megnéztem! Nahát tényleg olvassa! De azért ez még nem lefutott kör, csak jövőhéten ne lazíts!;)

DIldiko 2012.01.27. 21:06:59

@cso zsi: Ahol én élek kb. 1950-ben épült. Az első része vályogból, a hátsó rész kb. 10 évvel később téglából. Gondot fordítunk rá, felújítottuk, egész jól néz ki.
Ahol a gyerekkoromat töltöttem a nagyszüleim háza kb. 15 éve lett lebontva. Amíg mi laktunk benne gyönyörűen nézett ki, állandóan karban volt tartva, pedig az 1800-s évek végén épült, kb. 1880-ban és 1983-ig tökéletes állapotban volt. Majd építkeztünk, eladtuk egy nagy családnak, akik 15 év alatt teljesen lelakták.

DIldiko 2012.01.27. 21:16:58

@csepke: Pontosan így gondolom én is!

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 21:18:12

@DIldiko:

OK! Mondom, én is bizonytalan vagyok a dologban.

Mindenesetre annó a Ratkó gyerekek is jórészt anyagi ösztönzésre születtek meg.

És felvetődik a kérdés, hogy akkor vajon mi történt tavaly május óta, hogy emelkedik a születésszám??

Még egy lehetőség van, a 3 éves GYED-GYES-t is akkoriban állították vissza, csak kicsit még előbb. Ez is ösztönző lehetett.

csepke 2012.01.27. 21:20:49

@cso zsi: nahát én is 15 tojást vettem! és pont ennyiért :) Nekünk ez ha nem figyelek 1 hét alatt elfogy. Igaz csak ketten vagyok, de egy serdülő fiú a másik.

DIldiko 2012.01.27. 21:25:18

@bogancs: Aki gyereket akar szülni, fog, aki nem az meg nem. Én mindkét gyerekemet akkor szültem, mikor nem volt gyed csak gyes és kb. 1,2M Ft-tól estünk el a 2 év alatt, ami azért 15 éve még nagy pénz volt.
A Ratkó korszakban még az emberek teljes nyugalomban éltek, mindenkinek volt munkahelye, tisztességes fizetése, a háború hatásai már elmúltak, mertek gyereket vállalni. Az egészségügy fejlődött annyit, hogy a 6-7 megszületett gyerek meg is érte a felnőttkort. A XX. század elején is nagyon sok gyerek született, de ekkor a 6-7 gyerekből jó, ha 3 megérte a felnőttkort, a többiek sajnos meghaltak a különböző járványokban.
Ettől függetlenül én is kíváncsi vagyok, hogy lesz-e a gyerekszámra hatása hosszú távon az adórendszernek.

DIldiko 2012.01.27. 21:28:05

@csepke: Nekünk 15 tojás egyszerre elfogy, ha valami tojásosat csinálok. Igaz 4-n vagyunk, 2 felnőtt, 2 kamasz fiú.

cso zsi 2012.01.27. 21:31:49

@DIldiko: Tehát most lenne ~130 éves.
Ennél öregebb házak vannak a Belvárosban is. Téglából, hadviselten. (elvégre Petőfi a Nemzeti lépcsőjén 1848-ban beszélt valamiről) Az durván 170 éves, de egy 10 éves építési idő megelőzte.
Vagy a Bazilika, amit két generáció húzott fel 1851-től.
3-400 éves, átlagemberes, vályogházat nem találni, csak nagyon elvétve.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 21:32:28

@DIldiko:

Egyetértek veled, tökéletesen. Nekem is van két gyerekem, tudom, hogy hogy van ez.

Én csak annyit mondok, hogy azok akik ingadoznak, hogy vállaljanak-e harmadik gyereket (mert azért ilyen is akad), annak jó lökések lehettek ezek az intézkedések.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 21:34:05

@cso zsi:

A vályogház szerintem nem is többszáz évre van kitalálva. Mindenesetre amelyiket javítgatják, az tovább tart, mint amelyiket sorsára hagyják.

cso zsi 2012.01.27. 21:35:20

@csepke: Egy hét? A gyermek, mióta rákapott az önálló rántottakészítésre, minden nap azt enne, most már leszorítva a fejadagot 3-ra. De hagyunk a bundáskenyérhez, mert az szombat reggelinek jó, a szerdai kenyérből.
Aztán nekiállunk húst (és egyebet) panírozni.
Tíz éve a heti 30 tojás az kevés volt nekem.

DIldiko 2012.01.27. 21:37:41

@cso zsi: Ezek a házak nem a földre alap nélkül épültek, mint a vidéki vályogházak. De Hollókőn találni 200 éves házakat amelyek tökéletes állapotban vannak, ha jól tudom ezeknek van alapjuk kőből. Igaz nem eladók, vagy ha igen nem 2-3 milliós kategória - nem nagyon lehetne közülük találni 12-13 millió alatt.
3-400 éves vályogházat tényleg nem találni, nem is ennyi időre lettek tervezve. Akkoriban még egy kis sárból, vízből és szalmából egy fiatal pár simán felhúzta a saját házát 1 nyár alatt, akár a szülői ház udvarában is.

csepke 2012.01.27. 21:46:13

@cso zsi: óóóó, tényleg 30/hét? Akkor én basszus éheztetem a kölyköm. hihi vagy szerencsére még nem tud önállóan rántottát készíteni. ;) De most hoyg belegondolok igazán tojásos dolgokat nem eszünk. Ezek vagy elmennek egyesével hétköznap reggelire tükörtojásnak, egy-egy meg főzéshez, vagy keménytojásnak tízóraiba.

csepke 2012.01.27. 21:50:17

@DIldiko: ezt most is megtehetnék az emberek olyan helyen ahol alkalmas vályog található. Csak hát ugye ettől idegenkedünk. Meg a szakértelem, meg a munka. Én pl. mit nem adnék egy szép vályogházért! De a jóállpotúak azok valóban tizen-huszon millióba kerülnek.

DIldiko 2012.01.27. 21:52:46

@csepke: Én nagyon jól érzem magam benne, télen meleg, nyáron hűvös. Csak egy baja van: rossz helyen van. Ha lehetne vinném az ország nyugati felébe.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2012.01.27. 23:04:57

@DIldiko: "a háború hatásai már elmúltak, mertek gyereket vállalni."
Pontosabban a háború hatása addigra ért be: háborúk (járványok stb.) után mindig megnő a születésszám, hogy pótolja az elvesztett népességet.

hegyilány 2012.01.27. 23:39:06

Jesszus! atya világ!! Hát itt még mindig ez a poszt van. ??
Minimálbérből megélni, sőt spórolni is. ??!! Fantasztikus! Életművész!
És még autóval furikázni is tud a kedves poszt írója.
Nahát, nahát. Hogy mik vannak.

:)

hegyilány 2012.01.27. 23:43:06

Elnézést! Általam említett életművészetet be kellene adni találmánynak, tanítani kellene.!!
Most , ha hól hallottam, egy közmunkás bére kb. ötevenezer forint körül van/lesz. Egyébként nagyon sokan ebben az ország, alig keresnek sokkal többet ettől.
Már írtam, korábban, ennyi pénzből csak vegetálni lehet, nem pedig élni.".
Szomorú valóság.

hegyilány 2012.01.27. 23:45:58

Szerintem a t. poszt írója, "úgy tesz" mintha nem a Földön élne. Vagy legalább is nem ebben az országban.
De mindegy. csak hadd ámítsa magát.

hegyilány 2012.01.27. 23:54:06

@bogancs:

Hát! ezt nem hiszem el??! Most írtad, vagy csak Én nem láttam, hogy már van új poszt.?
Hát! "felfordulni" azért egy Matolcsy duma ? miatt nem fogok. Arról biztosithatlak.
bezony.
:)

bogancs · http://nivo.blog.hu 2012.01.27. 23:56:43

@hegyilány:

Most írtam, igen. Kb. 10 perce aktív. Lehetsz az első szavazó a feltett kérdésekre. :)

hegyilány 2012.01.27. 23:56:50

@bogancs:
Mindenesetre amelyiket javítgatják, az tovább tart, mint amelyiket sorsára hagyják. " :)

Kedves bogancs!!

Ez egy zseniális megállapítás.

:)))

hegyilány 2012.01.27. 23:58:44

@bogancs:

Nagyon vicces vagy. Sokkal jobban tetted volna, esetleg) ha nem írod meg. Vagy valami mást" írtál volna.
:))

hegyilány 2012.01.28. 00:00:03

@bogancs:

Elnézést! Megyek megnézem, mit alkottál? már megint!!??

:))))))))

szita szita péntek 2012.01.29. 02:04:42

@bogancs: Ok, igazad van. Akkor másik oldalról támadok! :) Te komolyan mernél BÁRMIRE számítani az államtól 18 áv távlatában? Akkor amikor nyugdíjakat vonnak meg? Ugyan mibe telik itt is húzni a nadrágszíjon?

Nem csak az a baj, hogy nincs kiszámíthatóság és jogbiztonság, nem... Az igazi baj az, hogy ez a ciklus olyan eszközöket emel be a politika eszköztárába, amelyek korábban megengedhetetlennek tűntek. Ha úgy tetszik napi szinte emeli a látványos gátlástalanságot. (Nincs kétségem, a politika eddig is gátlástalan volt, de volt egy határ, amit nem mert átlépni.) No, a szép időknek vége, jöjjön bármilyen váltópárt élhet majd ugyan ezekkel az eszközökkel, sőt, azt hiszem muszáj is lesz élnie vele. Miért is mondom ezt? Ha leváltják a kormányt, akkor az azért lesz mert az emberek elégedetlenek lesznek vele, az utódtól pedig azt várják majd, hogy sok tekintetben visszaállítsa az eredeti állapotokat. Ennek az nagy valószínűséggel úgy fog tudni megfelelni, hogy hasonlóképp a "szabályok között" játszik, még csak morális alapot sem kell keresnie hozzá - az előd példája iránymutatás erre. Mi lesz ebből? Egy ide-oda ingadozó szerencsétlen sz*rkupac. Komolyan elkeseredett vagyok.

bohuš 2012.01.30. 14:55:02

@bogancs:
"Ugye? Ezer forintért adnak 6kg narancsot (Spar vödrös), vagy akár 10-12 kg krumplit. Esetleg 3-4 kg almát. A répa meg például szinte ingyen van."

Most, hogy így mondod, tényleg, egy négytagú családnak 7 napra, napi 3-5 étkezésre, azaz 84-140 étkezésre 6 kiló narancs (kb. 15 darab) VAGY 3-4 kiló (kb. 12-15 darab) alma VAGY 10-12 kiló krumpli túlzás is. Ezek egyszerre fogyasztása, esetleg kiegészítése spenóttal /sóskával/ karfiollal / brokkolival/borsóval /babokkal/ sárgaborsóval/ karalábéval/ zellerrel/ sütőtökkel/ céklával/ bármi egyéb zöldséggel meg gyümölccsel már igazából mérgezéshez vezethetne.

cso zsi 2012.01.30. 21:09:35

@bogancs: "Ugye? Ezer forintért adnak 6kg narancsot (Spar vödrös), vagy akár 10-12 kg krumplit. Esetleg 3-4 kg almát. A répa meg például szinte ingyen van."

A répa ingyen? Drágább, mint a narancs.
www.lehel-csarnok.hu/tajekoztatoarak.html
süti beállítások módosítása