Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Még mindig verhetetlen a Fidesz!

2012. április 21. - ccactus

Köszönhetően Török Gábor politológus blogjának, bárki könnyen hozzáférhet a legnagyobb hazai közvélemény kutatók (Medián, Ipsos, Tárki, Századvég) pártpreferencia eredményeihez egy helyről.

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt 2011 áprilisban jelent meg egy cikk itt a Nívó blogon Zuhan a Fidesz? Frászt! címmel. Az akkori cikk legfőbb megállapítása az volt, hogy a Fidesz népszerűség csökkenésről szóló hírek, amelyekkel hónapról-hónapra tömegével cikkeztek már akkor is az ellenzéki sajtóorgánumok illetve blogok, alapvetően hangulatkeltésnek minősíthetők, hiszen 2011 áprilisában az összes nagy közvélemény kutató szerint nagyjából ugyanott állt a párt, mint a 2010-es választásokon.

Az akkor még stabilan magas népszerűség okát az alábbi tényezőkkel próbáltuk magyarázni:

1. A kormányváltás utáni szimbolikus döntések (pl. kettős állampolgárság) nem voltak hatással a népszerűségre.

2. A nyugdíjrendszer állami irányba történő terelése inkább csak a felső százezernek fájt, a döntő többség nem siratta meg.

3. A nagy botrányt kavart és sokáig porondon lévő (mára nagyjából elfelejtett) médiatörvény megint csak semleges téma volt a többségnek.

4. Népszerűség csökkentő hatást egyedül a személyi jövedelemadó változtatásának tulajdonítottunk. 2011-ben ugyanis havi 3000 forinttal csökkent az adójóváírás, melynek a jogosultsági jövedelemhatárát is lejjebb szállították. Cserébe azonban minimálbér emelésről határoztak, illetve béremelési megállapodást kötöttek a munkaadói szervezetekkel.

Összességében azt állapítottuk meg, hogy a magyar választók elsősorban pénztárcájuk állapota szerint ítélkeznek a mindenkori kormánypártok felett, és az első évben megtett intézkedések valójában nem jelentettek súlyos megszorítást a döntő többségnek. Voltak ugyan elbizonytalanodók, de alapvetően még tartott a bizalom a Fidesz irányában.

Az egy évvel ezelőtti cikkben előrejelzésre is vállalkoztunk, megjelölve jövőbeli népszerűség csökkentő és növelő hatásokat egyaránt:

1. Gyógyszerkassza tervezett csökkentése – elsősorban a nyugdíjasokat érinti, akik többségükben sohasem voltak a Fidesz törzsszavazói közé sorolhatók

2. Munkanélküli segélyezés rendszerének átalakítása – összességében semleges hatású, hiszen bár a jogosultsági időtartam csökkent, az első három hónap juttatása növekedett, és kibővült a közmunkaprogram is.

3. Kifizethető maximális táppénz csökkentése – elsősorban a magasabb jövedelműeket érinti, akik egyébként jól jártak az egykulcsos adóval.

Összefoglalóan azt jósoltuk, hogy „2012 áprilisára amikorra már túl lesz a nehéz intézkedések javán a kormány, kisebb fölénnyel ugyan, de még mindig a Fidesz fog majd az élen állni. Sőt, az is lehet, hogy akkor már növekvő népszerűségről beszélhetünk.”

Úgy gondolom, hogy ez az előrejelzés alapvetően bejött. A legfrissebb közvélemény kutatások alapján a Fidesz 5-13% körüli mértékben vezet a négy nagy közvélemény kutatóknál a második legerősebb Mszp előtt. Egyelőre az a jóslat is bejönni látszik, hogy akár meg is fordulhat a tendencia. Az alábbi grafikonokon és a közvélemény kutatók eredményeinek átlagát véve az látszik, hogy 2011 novembere óta nem csökken tovább a Fidesz népszerűsége, sőt mintha kicsit növekedett volna is az elmúlt 2-3 hónapban. Ez persze egyelőre még nem nevezhető tendenciának, csak leghamarabb 2-3 hónap múlva. Ami most biztos, hogy 2010 áprilisban a Fideszre az összes szavazókorú választópolgár 33,9%-a, az Mszp-LMP párosra együttesen 17,2%-a szavazott. 2011 áprilisában ugyanez a szám a négy nagy közvéleménykutató átlaga alapján a Fidesznél 31,3% volt, míg az Mszp-LMP-nél 17%. Jelenleg pedig A Fidesz átlagosan 23,8%-on, az Mszp-LMP-DK hármas együttesen pedig 20,8%-on áll. Tehát a Fidesznek még mindig több szavazója van, mint az Mszp-nek az LMP-nek és a DK-nak együttesen.

Közben azért történt egy s más az elmúlt egy évben. A kormány a korábbiakhoz képest még jobban összerúgta a port az EU-val és a nemzetközi pénzügyi körökkel. Volt itt benzinár szárnyalás, áfaemelés, járulékemelés, jövedelemadó csökkentés, adójóváírás teljes kivezetése, végtörlesztés, új alkotmány, 180 forintos svájci frankhitel árfolyamgát, rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata, gyógyszerkassza további csökkentése, ingyenes felsőoktatási keretszámok csökkentése, nyugdíjrendszer további „alakítása”, igazságszolgáltatás átalakítása, új jegybanktörvény, új választási törvény, új munka törvénykönyve és a legújabbak: pénzügyi tranzakciós adó valamint telefon forgalmi adó.

Valamennyi intézkedés totális össztűz alatt volt az ellenzék részéről és a blogoszférában is. Pedig ezek közül vajmi kevés volt igazán húsbavágó a többség számára. Legelső helyen talán az egykulcsos adó kialakításával párhuzamosan az adójóváírás teljes megszüntetése áll. Itt ugyanis a kormány minden igyekezete ellenére (minimálbér emelés, bérkompenzáció, béremelési megállapodások) sokan lehettek olyanok, akiknek csökkent valamelyest a nettó fizetésük.

Az összes többi dolog azonban nem igazán bántotta az emberek pénztárcáját. Bármennyire is bizonygatták sokan, a bankadót és az ágazati különadókat az érintett cégeknek nem sikerült, vagy csak nagyon kis részben sikerült áthárítani a lakosságra. A döntő többség nem, vagy csak minimális, párszáz forintos többletterhet észlelhetett. A végtörlesztők egyértelműen jól jártak, a többieknek az árfolyamrögzítés ad hosszú távú (5 év) biztonságot és védelmet. A magas benzinárakhoz a többség alkalmazkodni tudott, 2007-hez képest a benzinfogyasztás 2011-ben 30%-kal csökkent. A felsőoktatásban történő megszorításokat ellensúlyozza a 2%-os kamatra felvehető diákhitel rendszer, az igazságszolgáltatás és a jegybanktörvény közvetlenül nem érinti az átlagembert, és az új munka törvénykönyve sem jelentett a riogatásokkal ellentétben a nagy többségnek semmilyen változást a munka világában.

Közben pedig a gazdaság 1,7%-kal nőtt, 2007 óta a leggyorsabb ütemben. A munkanélküliség nem nőtt, viszont a foglalkoztatottak száma igen, bár elmaradva a sokat emlegetett egymillió új munkahely időarányos mértékétől.

Számomra kicsit meglepő módon alakult az ellenzéki térfél élete. Volt egy pártszakadás, az Mszp-ből kivált Gyurcsány Ferenc vezetésével a Demokratikus Koalíció (DK), e azonban a korábbi tapasztalatoktól eltérően nem csökkentette, hanem inkább nagyon kicsit növelte a két párt együttes támogatottságát. Más említésre méltó nemigen történt az ellenzéki oldalon. Valamennyi párt egész évben stagnáló, esetleg nagyon kicsit emelkedő népszerűséget mutatott fel. A DK-n kívül más ellenzéki pártalakulat nem jött létre, és nem is látszik úgy, hogy a 2014-es választásokig történne valami ezen a téren. Mindenesetre érdekes lehet a három baloldali párt népszerűségének összeadása, együttesen ugyanis az utóbbi hónapokban megközelítették szavazószámban a Fideszt. Az alábbi grafikonok így készültek:

No persze kérdéses, hogy összejöhet-e egy ilyen ellenzéki összefogás, ahol a pártok és azok szavazói egy az egyben támogatni tudják egymás jelöltjeit úgy, hogy semmiféle szavazatvesztés ne történjen. A DK és az Mszp szavazatai szerintem minden további nélkül összeadhatók, nagy kérdés azonban, hogy miként viselkednének az LMP szimpatizánsai. Tudnák-e támogatni az Mszp-vezette ellenzéki összefogást a Fidesz ellenében? Szerintem itt lenne lemorzsolódás, sőt akár átszavazás is a Fideszhez. Egy dolog azonban eldőlni látszik, az Mszp nem tűnik el a süllyesztőben, 2014-ben is a baloldal vezető ereje lesz.

Visszatérve a Fidesz népszerűségére, ismét megpróbálkozok egy jóslással a következő egy évre vonatkozóan. A kormányzati kommunikációnak megfelelően konszolidációra számítok. Az látszik, hogy a kormány minden erejével azon dolgozik, hogy a már bejelentett intézkedéseken túl ne kelljen további terheket raknia a lakosságra. A költségvetés további szükséges kiigazítását újfent némileg unortodox módszerekkel kívánja elvégezni. Ez sikerülhet is, a pénzügyi tranzakciós adóból és a telefon forgalmi adóból a kormány úgy juthat jelentős bevételekhez, hogy azt a lakosság a bankadóhoz és a különadókhoz hasonlóan csak minimálisan fogja megérezni, ha egyáltalán.

Arra számítok, hogy az EU-val is normalizálódni fog valamelyest a viszonyunk, és az IMF-fel is meg tudunk majd állapodni. Fontosnak tarom, hogy a kormány elkötelezett a konvergencia program mellett, a költségvetés egyensúlyát továbbra is őrizni fogják. Az alacsony hiány és egy IMF megállapodás a befektetők bizalmát is visszaállítja majd, csökkenhet a kamatteher, ami automatikusan tovább javítja majd a költségvetést.

Népszerűség tekintetében a következő évben is Fidesz fölényre számítok. Nem látom reálisnak, hogy akár az Mszp, akár a Jobbik beelőzzön. Nem várok, nem látok olyan új körülményt ami a Fidesz népszerűségét tovább erodálná. Ellenzéki összefogás sem valószínű a baloldalon a következő egy évben, valószínűleg egyelőre mindegyik párt tovább viszi eddigi stratégiáját. Felmerül még Bajnai Gordon neve, aki az internetezők körében messze a legnépszerűbbnek számít mostanában. Gyakorlatilag az ő visszatérésére is egyetlen lehetőség maradt, mégpedig az, hogy a Mesterházy Attila vezette Mszp őt jelöli miniszterelnöknek, aki mögé felsorakozhat a DK és az LMP. Ilyen aktusra leghamarabb 2013 második felében kerülhet sor, bár én jelenleg 1/3-adnál nem adok több esélyt egy ilyen forgatókönyvnek.

Lehet, hogy Bajnai Gordon népszerű az internetezők többsége számára, de ez már nem mondható el a teljes népességre nézve. Elvégre ő vette el a 13. havi nyugdíjat és a 13. havi fizetést a közalkalmazottaktól, ő csökkentette le a GYED-et 1 évre, ő szüntette meg a szocpolt, ő akart ingatlanadót bevezetni. Ezek olyan aduk a Fidesz kezében, amelyeket simán ki tud játszani egy kampányban. Ráadásul Bajnai tevékenyen, miniszterként részt vett a Gyurcsány kormányban is, így részlegesen felelősséget kell vállalnia minden akkoriban elkövetett hibáért. Összességében úgy gondolom, hogy kevésbé támadható miniszterelnök jelöltet fog majd állítani az Mszp.

Egy éve ezzel a mondattal zárult a cikkünk: „Egyelőre úgy gondolom, hogy az ellenzéknek korai még pezsgőt bontani. Kíváncsi vagyok, igazam lesz-e?”

Úgy gondolom, igazunk lett. Kíváncsi vagyok, továbbra is az lesz-e? Mindenesetre felteszem a kérdést szavazásra is:

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr164465656

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Earth Day: Rombold te is a Kossuth teret! 2012.04.22. 10:32:40

Letölthető reality társasjáték 2 percben Még mindig nem kaptál elfogadható választ arra, hogy miért kellett egy teljes parkot elpusztítani? Nem érted, miért villognak a Föld napi rendezvényeken, akik erre utasítást adtak? Úgy érzed, hogy valami lé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morbodoktor 2012.04.22. 20:32:07

@dr.kakaósbögre: @ccactus:
itt a forrás köhömm:

fizess.demokratikuskoalicio.hu/

ennél még a kurucz is hitelesebb lenne.
amúgy vannak közte valóban faszságok de abból nem jön ki a 850 milliárd..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 20:32:20

@Bmw:

"A szavazó fülke magányában majd döntünk :)
ha eljutunk odáig :("

Micsoda hirtelen hangulatváltozásaid vannak. Te amolyan hangulatember vagy? :)

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 20:32:50

@lima31:
"egyetlen fidesz szavazót nem ismerek (kb 4000 emberből)
Ez meg az ÉN felmérésem...... "

A 4000 ember elég jó mintavétel lenne.
Következtetés:
A Fideszre most nem szavazna senki.
Értem?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 20:33:03

@dr.kakaósbögre:

És mondd? Téged a Mackó nem baszogatott még a sok szmájliért?

szabodenesnk · http://szabodenesnk.hu 2012.04.22. 20:35:29

Szép álmokat mindenkinek! Remélem nem új adókra ébredünk reggel!

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 20:36:24

@penelope garcia:

A Fidesz halott, hát persze.
A kognitív disszonancia mire nem képes...
Ez a néhány száz lelkes fideszfób kommentelő munkásságának az eredménye.

Belenézel egy baráti blogba, és őket látod, százszámra, hát elmehetnek a közvéleménykutatók a fenébe, ugye?

:)))

dr.kakaósbögre 2012.04.22. 20:37:33

@ccactus: ott nem használom. de nem is mutat jól a "kurvaanyád" után.:)
egyébként meghalt.

dr.kakaósbögre 2012.04.22. 20:38:30

@morbodoktor: és?ha a fele jön ki az is sok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 20:43:57

@RowiwClub:

"A blogoszféra le van szarva (elnézést a bloggertől), nem számottevő. Amíg egy főoldalon egész hétvégén kinn lévő Varánuszt elolvasnak 5-10000 körül, kb. 20-an összehoznak 500 személyeskedő/gyűlölködő kommentet"

Nehogy azt hidd! Simán lehet 40000 fölötti olvasószám is egy-egy posztnál.

dr. pretender 2012.04.22. 20:45:35

@ccactus: na ezen tényleg felröhögtem :DD
És szerinted miben különbözik a fidesz mostani kormányzása attól, ami 1998-2002 között folyt? Mi az, ami miatt most vállalhatóak neked, akkor viszont nem voltak azok? Ez tök érdekes. Mondjuk én 2002-ben még nem szavazhattam, de emlékeim szerint akkoriban is pont ugyanez ment (talán még kissé amatőrebb módon), számomra döbbenet, hogy semmit nem tanultak a saját hibáikból!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 20:45:42

@dr.kakaósbögre:

"meghalt"

Kb. egy fél éve meghekkeltem azt a blogot. Akkor még nagyon lelkes volt. Mi történt?

dr.kakaósbögre 2012.04.22. 20:46:20

@ccactus: ebben igazad van.sokan egyébként azért nem kommentelnek mert méltóságukon alulinak tartják. főleg ha olyanokkal keveredsz vitába mint a Lencsés,
Neel Armstrong,wagem....

dr. pretender 2012.04.22. 20:48:52

@irreverzibilista: a minta nem attól lesz jó, hogy sokan vannak benne, hanem hogy reprezentatív...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 20:50:46

@dr. pretender:

Hát ez az! Én tanultam az akkori hibámból. Rájöttem, hogy van náluk sokkal rosszabb is. Tulajdonképpen csak jómódunkban szavaztuk le őket 2002-ben. A gazdaság rendben volt, de akkor is voltak ilyen demokráciaféltő momentumok, meg orbán-diktátor-akar-lenni hangok, és akkor még sokan bevették ezt, mert új lemez volt. Mint ahogy akkoriban Tocsik Márta, kaya ibrahim vagy josif tot nevének emlegetésével is választásokat lehetett nyerni.

Ma már magasabb az emberek ingerküszöbe. Mondhatni azóta sokat tanultunk demokráciából és propagandából, és már @dr.kakaósbögre: 800 milliárdos listájára is csak legyint a többség.

dr. pretender 2012.04.22. 20:51:01

@morbodoktor: miért, a vörösiszap adományokkal tényleg nem számoltak el azóta sem, márpedig az milliárdon felüli állampolgári befizetés volt, vagy te tudsz valamit, amit mi nem?

dr.kakaósbögre 2012.04.22. 20:54:16

@ccactus: az sem rossz.bár,a troll fogalma pártállás függvénye.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2012.04.22. 20:54:27

@Haverka: Olvasgasd az indexet. Ott a legtöbb politikai blog mind a baloldaliak vágyainak kedveznek. De azért betesznek egy-egy ilyen blogot is, hogy ne Népszabadság és stop.hu feelingje legyen a dolgoknak.

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 20:55:06

@dr. pretender:
Hát erről beszélek, a számból vetted ki.

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 20:56:23

@Kozmokrator:
Az index blogketrecben kb. 8:1 az arány a ballib (közte szélsőséges nyelvezetű, uszító oldal) és a mérsékelt jobb blogok között.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2012.04.22. 20:58:41

@irreverzibilista: Igen. Érdekes ez 2 éve nem egészen így volt... Az a pénz...

dr. pretender 2012.04.22. 21:01:02

@ccactus: azért ez a fásultság nagyon szomorú, nem?
mondjuk a demokrácia leépítésében az kismiska volt a mostani időszakhoz képest, de azért voltak finomságok már akkor is: kétéves költségvetés, ritkábban ülésező parlament...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 21:13:56

@dr. pretender:

"azért ez a fásultság nagyon szomorú, nem?"

Ez nem fásultság, egyszerűen csak mindenki tudja már, hogy így működik a politika. Lásd annó Demcsák Zsuzsa kormányszóvivő akart lenni, aztán azzal támadták be, hogy valami netes fórumon arról írt, hogy nem szeretné a gyerekét cigányokkal teli óvodába adni. Erre épült egy többnapos lejárató kampány, amiben minden volt, végül visszalépett szegény.

Nagyjából ugyanez a Schmitt plágiumügy is.

"mondjuk a demokrácia leépítésében az kismiska volt a mostani időszakhoz képest, de azért voltak finomságok már akkor is: kétéves költségvetés, ritkábban ülésező parlament..."

Ez mind baromság. A demokráciához semmi de semmi köze. Sokkal nagyobb volt a füstje mint a lángja. Nem kell itt pillangó-kisasszonyt játszani.

Kubatov listák, meg ilyesmi. Hülyeség. Békés tüntetőkre uszított rendőrség - hagyjuk már!

Nagyjából ez megy a rendszerváltás óta. Még emlékszem annó egy Havas Henrik-Torgyán interjúra, amikor az volt a téma, hogy micsoda diktatúra van, hogy a lovas rendőrök szakszerűtlenül törtek rá a randalírozó Fradi-szurkolókra.

Egy-szó-mint-száz, persze mindig vannak újszülöttek, akiknek minden vicc új, de szerintem ezzel a demokráciaféltéssel most, 2012-ben, az EU tagjaként semmire nem lehet menni. Nagyon melléfog az az ellenzéki párt, amelyik erre építi a stratégiáját. A fidesznek is volt ilyen irányzata 2006 és 2010 között, de az lószart nem ért volna, ha nincs mellette a gazdasági bukdácsolás.

Én leginkább az LMP-n csodálkozom egyébként. Ahelyett, hogy karakteres-trendi-fiatal-modern ökopárt lennének, folyamatosan ilyen kis demokráciaféltő apró hülyeségekkel vannak elfoglalva. Az erre vevő szavazótábor pedig erősen korlátos felülről.

Bmw 2012.04.22. 21:14:18

@ccactus:
Még nem gurult el a gyógyszerem :)

Nándo 2012.04.22. 21:24:01

Hmm... most tekintsünk el attól a kis apróságtól, hogy ez a post megint igen messze áll a valóságtól (legalábbis attól, amit én látok, biztosan a blogger más közegben mozog.), de azért az már egy eléggé látható tendencia, hogy a FIDESZ-nek több, mint valószínű nem lesz abszolút többsége. Kedves bloggernek felhívnám a szíves figyelmét arra, hogy az ELLENZÉK nem az MSZP-LMP-DK, hanem ott van a Jobbik is, s mint látható ennek a négy pártnak már nagyobb a támogatottsága, mint a FIDESZ-nek, s ebből logikusan következik, hogy nem is alakíthat kormányt egyedül.

ccactus, ezzel a lényegtelen aprósággal ne is foglalkozz, kár ilyen bagatell dolgokkal foglalkozni. :(

Szóval, ez a tétel már felvet pár aprócska kérdést, s nekem nagyon nem tetszik az a válasz, amit én sejtek.
A lehető legjobb opció az, hogy az LMP nagy szerencsével bejit a parlamentbe, s a FIDESZ őket választja koalíciós partnernek a Jobbikkal szemben... de ebben inkább hinni szeretnék, minthogy a valóság lenne.
Szóval ccactul, te milyen koalícióra tippelsz?
FIDESZ-MSZP
FIDESZ-DK
FIDESZ-LMP
FIDESZ-Jobbik

???

Big-B 2012.04.22. 21:30:40

Ha a tendencia így folytatódik, akkor a fidesz-nek 2014-ben tényleg külföldről kell szavazókat szereznie.

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 21:31:41

@Nándo: A választás 2014-ben lesz. 2 év még. Várd ki, hogy alakul a pártok támogatása...

bigfater · http://bigfater.blog.hu 2012.04.22. 21:32:02

@ccactus: Igazad van, de mentségemül szóljon, véletlen olvastam bele a postba!. :)

béla a görög (törölt) 2012.04.22. 21:32:18

Nem az érdekel, hogy mit mérnek a közvéleménykutatok meg mit próbálsz magyarázni hanem az hogy a választásokon elzavarják őket.

1 azon emberek közül akiket érintett a manyup államosítás szerinted felső 100ezer szerintem meg adófizető állampolgár aki számol.

Kalmár 2012.04.22. 21:35:03

A II.kerület jó példa.
Az MSZP-LMP-DK simán összebútorozott.
Nem meglepő a Fletó ellenességgel bejutott lmp-től. Ugyanolyan hazug köpönyegforgatók, mint az szdsz volt. Schiffert kirugták, mert nem volt hajlandó betörni fletónak.
Mindenesetre a koalíció 32% ért el, a Jobbik 10% a Fidesz pedig 57%
Ez legalább nem közvéleménykutatás, hanem a valóság. Mintha nem csengene egybe az eredmény, a ballib média henger szövegeivel.

Szóval a FIdesz még mindig verhetetlen.

morbodoktor 2012.04.22. 21:36:50

@Nándo: ez nettó hülyeség simán alakíthat kormányt egyedül ha az egyéni választó kerületek többségét megnyeri. ott meg a legnépszerűbb nyer. tehát még 2/3-a is lehet.

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 21:37:02

@béla a görög:
Hát persze.
"Jobban hiszek a szememnek, mint a közvéleménykutatóknak".

Működik a kognitív disszonancia rendesen...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 21:39:48

@Nándo:

Igen, jelen állás szerint könnyen lehet egy Fidesz kontra Mszp-LMP-DK döntetlen, ahol a Jobbik lehet a mérleg nyelve.

Ha ugyanis az LMP első körben az Mszp-DK-val szövetkezett, akkor nagy arcvesztés lenne, ha végül mégis a Fidesszel kötne koalíciót.

Márcsak ezért is valószínű, hogy az LMP előzetesen szövetségre lép az Mszp-DK-val. Ez viszont nagyban növeli a Fidesz abszolút győzelem esélyét.

Ne feledd, hogy 2014-ben egyfordulós választás lesz, tehát ha a baloldal nem fog össze még a választások előtt, akkor a Fidesz könnyen elviheti az egyéni kerületek többségét, ami valószínűleg elég lehet az 51%-os parlamenti többség eléréséhez.

A Fidesz-Jobbik koalíciót kizartnak tartom mindkét párt részéről. Nézz csak meg néhány Orbán-Vona szócsatát a parlamentben. Kölcsönösen hülyének nézik egymást.

Egy Fidesz-LMP koalíció számomra nagyon kívánatos lenne. De ennek is minimális esélyt adok.

Nándo 2012.04.22. 21:41:13

@morbodoktor: ebben igazad van, szép is ez a választási-rendszer. :) de szerintem még így is sanszos, hogy nem lesz többsége a FIDESZ-nek '14-ben.

Szpókember · http://szpokember.blog.hu 2012.04.22. 21:41:27

Ha ezentúl nem kéne egyáltalán adót fizetni az sem lenne húsbavágó a többségnek, sőt az emberek örülnének neki, még népszerűbb lenne a Fidesz. De ez nem jelenti azt, hogy ez a jó, mert 2 év után rakás szar maradna az országból. Most pont ez a helyzet, az, hogy egyelőre nem érzi a bőrén az emberek nagy része, még nem jelenti azt, hogy nincs elbaszva. Az emberek hülyék és azt kapják, amit megérdemelnek, csak ennyi a tanúlság a közvéleménykutatások eredményeiből. Hát akinek ez kell az fizessen érte...

Nándo 2012.04.22. 21:44:02

@ccactus: Te meg emlékezz '98-ra. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 21:47:28

@Szpókember:

"Az emberek hülyék és azt kapják, amit megérdemelnek, csak ennyi a tanúlság a közvéleménykutatások eredményeiből."

Megjegyzem valahol vicces, hogy az ellenzékiek egyfelől habzó szájjal támadják Fideszt demokráciarombolásért, másfelől meg hülyének, fideszdroidoknak, agyhalottaknak... stb. nevezik az embereket, amiért úgy szavaznak ahogy.

Miről is szól akkor a demokrácia?

morbodoktor 2012.04.22. 21:51:30

@Nándo: ja ha össze áll a 3 párt ami kizárt. Egyéni választó kerület megyerése szerintem:
mszp+lmp még kevés, a dk meg nem jutna be
mszp+dk még kevesebb
mszp+lmp+dk, hiteltelen lenne, lmp szavazók inkább otthon maradnak

többségi fidesz nyerés elkerülhetetlen. olyan ez mint a terminátor 3 vége:)

dr kíváncsivagyok 2012.04.22. 21:54:29

@irreverzibilista: "Grat az elemzéshez, ccactus!
Ritkán olvasni egyik vagy másik irányba elfogulatlan írást manapság.
Ez ilyen lett! "

Ja...ilyen.... már nem is bánom , hogy idejöttem a Comedy Central nézése helyett !

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 21:55:15

@ccactus:
"Megjegyzem valahol vicces, hogy az ellenzékiek egyfelől habzó szájjal támadják Fideszt demokráciarombolásért, másfelől meg hülyének, fideszdroidoknak, agyhalottaknak... stb. nevezik az embereket, amiért úgy szavaznak ahogy."

Az ellenzék alja viselkedik így.
Igaz, hogy ők a leghangosabbak, ők látszanak a legnagyobb felületen.

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 21:56:01

@dr kíváncsivagyok:
A Comedy Central is elfogulatlan?
Nem nézem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 21:56:58

@dr kíváncsivagyok:

Konkrétan miért tartod elfogultnak a posztot?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 21:57:43

@irreverzibilista:

"Az ellenzék alja viselkedik így.
Igaz, hogy ők a leghangosabbak, ők látszanak a legnagyobb felületen."

És ők képzelik magukat felülre..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 21:58:34

@irreverzibilista:

Egyébként szerintem ez baromi kontraproduktív és taszító nagyon sok ember számára, amit és ahogy művelnek.

pandacsökiboborján 2012.04.22. 22:01:59

hát ez pont a lényeget kerülte el. Szerintem még 2 év ilyen zseniális kormányzás és a Jobbik beelőzi a Fideszt...

Nándo 2012.04.22. 22:02:24

@morbodoktor: hmm, akkor egy atombomba robbant nem? azért egy fokkal jobb a helyzet.:)

azt is vedd figyelembe, a FIDESZ szinte biztosan bukni fog egy rakat szavazatot idén-jövőre, miután az eu-imf nyakára tette a kötelet, így folyamatosan adóemelés / kiadáscsökkentésre lesz kényszerítve, talán még 2014-ben is, gazdasági növekedés jó ha 1.5-2%-os lehet, világgazdasági bővülés láthatáron sincsen, a hangulat egyre depressziósabb még a fidesz-szavazók között is, az ellenzék folyamatosan azzal fogja vádolni Orbánt, hogy egy szó sem igaz abból, amit 2010-ben ígért.
Az én tippem akkor is az, hogy a FIDESZ lesz a legerősebb párt, de nem fog tudni egyedül kormányt alakítani.

Hümmögő 2012.04.22. 22:04:30

Fidesz fölény?
Emberek, ideje lenne önkritikát gyakorolni! A hülyeség köztudottan ragadós, főleg ha mézesmadzaggal van átkötve, de nem lenne még itt az ideje az eszünket is használni nekünk magyaroknak a választásainkban? Mielőtt még jéghegynek ütközik a gyorsnaszád?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 22:07:45

@Hümmögő:

Miért? Te melyik pártot javaslod? Hová kellene tenni az ikszet?

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 22:08:28

@pandacsökiboborján:
Barátom nézd meg mit művel a Jobbik Borsodban pl. a saját szervezetével, a legerősebbel.
Szegedi Csanád maffiaként működteti a borsodi pártszervet.
A tagok megpróbáltak Vonával beszélni, aki nem fogadta őket... lemondott a teljes borsodi vezetőség, az elnök is (az alelnök miatt!).
Vicc ez a párt.

index.hu/belfold/2012/04/18/lemondott_a_jobbik_borsodi_elnoksege/

A Jobbik teljes Borsod megyei elnöksége lemondott a hétvégén

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 22:09:24

@pandacsökiboborján:

"hát ez pont a lényeget kerülte el. Szerintem még 2 év ilyen zseniális kormányzás és a Jobbik beelőzi a Fideszt..."

Én nem hiszek ebben. A Jobbik potenciális szavazótábra a jelenlegi politikájával erősen korlátos.

Úgyhogy nem tudnék erről a lehetőségről meggyőzően írni. De ha te megírod, szívesen kiteszem egy külön posztban..

pandacsökiboborján 2012.04.22. 22:16:46

@ccactus: késő van ehhez,de egyrészt a szavazók-ismerősök pl- egyre jobbra tolódnak. Szeveztek mSZP-re , később Fideszre,mostmár egyre többen a Jobbikot támogatják,nem feltétlenül azért,mert birtokukban van a bölcsek köve,de elegük van a sok ingyenélő,tolvaj cigányból,abból hogy nekünk el kell menni külfödre,ha nem akarunk éhenhalni, a sok mocskos hazug,korrupt politikusból...szóval protestszavazokt lesznek. A sok bizonytalan szavazó nem is fogja megmondani,hogy a Jobbikra szavazna a felmérések meg szart se érnek abban az értelemben,hogy a kereskedelmi felmérésekhez hasonlóan sztem mindig ugyanazokat az embereket kérdezgetik....

Hegseztő Hegesztő 2012.04.22. 22:23:09

Hogy egy párt toronymagasan vezet? És több a támogatottsága, mint többi kis hülye pártocskának zusammen? Na és! Tetszettek volna jól dolgozni és nem lopni, csalni hazudni..(Ezt Fecó maga állította Őszödön. Hát, ő már csak tudja, mit csinált, mit mondott és miért mondta! Fecó bölcs és okos!!

Végre , nem tökölődés van. A sok kis hülye pártocskában lévők úgyis a saját pecsenyéit sütögetnék, alkudoznának magukért, a megélhetésükért. A nép meg le van ....magasról.

Persze, azért jelenlegi vezető pártnak igyekezni kell, mert kapitalizmusban vagyunk , vagyis piacgazdaságban élünk. A mai világban pártoknak is harcolni kell a nép kegyeiért!
Ahogy most van, az úgy jó...Ki kell, ezt a formátumot is próbálni!!!!

Hümmögő 2012.04.22. 22:25:03

@ccactus: Ebben persze igazad van, mert nincs kire szavazni. és ha ez így megy tovább, nem is lesz. A pénz, hatatom és a sajtó mind egy kézben (fog?) öszpontosulni. De nekem is ez a hazám, szeretnék itt élni, és szeretném, ha a gyerekeim is itt akarnának élni. Pillanatnyilag csak a növekvő tanácstalanságot, kétségbeesést és dilettantizmust látom minden területen :-(

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 22:25:32

@pandacsökiboborján:
A Jobbiknak milyen programja van a felemelkedésre? (gazdasági)
Te ezt a programot jónak tartod?
Milyen a Jobbik külpolitikai stratégiája?
Tényleg bevállalnád a következményeit, ha kormányra kerülne?

diesel12 2012.04.22. 22:25:33

Vicces ahogy elvitatkoztok itt arról, hogy ki lesz a legerősebb. Szerintetek jobb most a helyzet? Azon kívül, hogy körülbelül a politika pártválasztás kezd kicsit hasonlítani a szurkolók csapatválasztásával. Semmivel sem jobb jelenleg mint volt ezelőtt. Vagy szerintetek hol történt pozitív változás? Hol indult el valami igazán reményteljes dolog az országban? Azon kívül, hogy nyer a pártotok (akármelyik is az), ez okozhat örömöt, azonban a végeredmény egy rakás szemét. A korrupció csökkent? Az átláthatóság javult? A pályázatokat már korrekten bírálják el? Már egyenlő eséllyel indul mindenki mindenhol? Mégis mi a változás azon kívül, hogy most az ő embereiknek kedveznek? A hétköznapokban mit eredményez az, hogy nyer a fidesz? Semmit. Jobb a kórházi ellátás? Az iskolai? A közlekedés? Épülnek az utak? Karbantartják az infrastruktúrát? Javítják az ország imázsát? Élhetőbb lett Magyarország? Tudnak valami jövőképet, biztosat is nem csak ígérni, de megvalósítani? Ezekből mi sikerült?
Ennek tükrében semmi sem változik, azon kívül, hogy ők nyerték a választást. Nyerjék meg a következőt is, és örüljetek neki, de a ti örömötök is csak ennyi. A fizetésetek ettől nem lesz több. Attól mert volt egy rosszabb, ők még nem jók. Két rossz közül az egyik. Ugyanolyan romlott politikusok mint a másik oldalon, pártokban - kevés kivétellel. Hatalom, hatalom és hatalom, ez érdekli mindet, de, hogy nektek jobb legyen azt nem tudom. Nem meggyőzni kell a bizonytalanokat, hanem bizonyítani. De ez a teljesítmény is harmatgyenge. Az egyetlen ok amiért nyer és lehet fog is a fidesz, hogy jobban mozgósít, fanatizál, a szavazóik mindig biztosan mennek szavazni. Néha sajnos gondolkodás nélkül is.

pjm 2012.04.22. 22:27:22

Gyerekek! egy év múlva, amikor már minden telefonban benne lesz a tek, na akkor a fidesz népszerűsége az egekbe fog szökni. Már ost is úgy van, hogy nem mernek emberek válaszolni a közvélemény kutatóknak, mert uyge kubatov elvtárs nem a mostani rendszerben szocializálódott és pontosan fogja tudni, hogy mit mondtál. Aztán jön a mondat: Érted jöttünk elvtárs nem ellened. Hogyan is volt az a kék cédula? Kék, vagy nem kék? Szóval 1984 ha valakinek ez mond valamit...

pandacsökiboborján 2012.04.22. 22:29:03

@irreverzibilista: nem tudom mi a programja,de remélem nem a Fideszéről másolták. A narancsos hülyéknek SEMMILYEN programjuk nem volt és most sincs,mint látható,hogy naponta rángatják és ötletelnek...komolyan ezektől egy lelkes középiskolás csapat is jobb lenne...

pjm 2012.04.22. 22:30:46

@diesel12: egyet értek Veled! Nem lett jobb és ezt a totális állammal tovább is lehet vinni. Csak arra leszek kíváncsi, hogy mikor kezdik építeni a járási pártbizottságokat? Mikor lesz végre egy Hazafias Népfront? Vagy már most is az van?

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 22:32:01

@diesel12:

"Nyerjék meg a következőt is, és örüljetek neki, de a ti örömötök is csak ennyi. A fizetésetek ettől nem lesz több."

Ki kell, hogy ábrándítsalak: Ahhoz, hogy több legyen a fizetésed, többet és/vagy jobban, hatékonyabban kell dolgoznod. Az aktuális kormánytól tök függetlenül.

"a politika pártválasztás kezd kicsit hasonlítani a szurkolók csapatválasztásával"

Ez hülyeség! A többség elsősorban a pénztárcája alapján szavaz. Persze van egy fiatal felülreprezentált diákréteg itt a neten, akik még valamilyen elvek alapján döntenek, én is ilyen voltam, de aztán beállnak majd ők is dolgozni, családot alapítani...stb. Amikor majd fontos lesz hirtelen a családtámogatások mértéke, a családbarát politika és adókedvezmények, vagy éppen a gyerekek létéhez kapcsolódó szocpol lakástámogatás..

kitiltottakmindenhonnan 2012.04.22. 22:32:36

Hamarosan látványosan fog darabjaira hullani ez a velejéig romlott, ócska, alantas, nívótlan, demokráciának nevezett kártyavár és akkor jövünk.
De akkor már nem lesz sem fidesz, sem mszp, sem lmp sem jobbik, sem a többi judeokrata irányítás alatt lévő förmedvény sem fog létezni.
Így a kutyát sem érdekli az, hogy most a marieonettbábu melyik karja van fent, melyik lent, hisz a mozgató démoni akarat egy és ugyanaz. És ezt a világdémont legyőzni csak az abszolút tisztasággal lehet, amelytől menekül, sivalkodva, gyáván és féreg módjára a
Kakodémon!

ruszkaszov 2012.04.22. 22:33:10

@ccactus: 39%==50%... duplagondol, 39%==50%==33%... duplagondol...

"2011 áprilisában az összes nagy közvélemény kutató szerint nagyjából ugyanott állt a párt, mint a 2010-es választásokon".

Még jó hogy, a közvélemény kutatók nem számolnak mandátumot, még a végén ennek a mondatnak egyes értelmezései igazak lehettek volna.

pandacsökiboborján 2012.04.22. 22:33:42

@diesel12: vannak emberek,akik a világot csak egyszerűen képesek látni és értelmezni: fekete/fehér ,Jó/rossz. Ezért is van szarban az ország és vannak ilyen politikai pártok...

irreverzibilista (törölt) 2012.04.22. 22:34:32

@pjm:
"Már ost is úgy van, hogy nem mernek emberek válaszolni a közvélemény kutatóknak"

Sőt.
Nincs sajtószabadság sem, igaz? :)))

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.22. 22:35:08

@kitiltottakmindenhonnan:

Köszönjük, hogy érdekes szempontjaiddal színesítetted a poszthoz kapcsolódó beszélgetést!

Megjegyzem nem hinném, hogy így történne majd. :)

pandacsökiboborján 2012.04.22. 22:37:26

@ccactus: majd 2014-ben az osztrák pszichiáterek megtalálják Piciviktor fejében azt a démont:)))

diesel12 2012.04.22. 22:52:22

@ccactus: "Ahhoz, hogy több legyen a fizetésed, többet és/vagy jobban, hatékonyabban kell dolgoznod. Az aktuális kormánytól tök függetlenül."

Szerencsére nem érint, de a lehetőségek sajnos igen-igen korlátozottak. Nem az aktuális kormány miatt feltétlenül, de nagyon sok esetben nincs lehetőség a fejlődésre a munkában, azt kell szeretni ami van. Ez lehet családi, földrajzi, végzettségtől függő ok is. De nem hiszem, hogy a családok azért élnek úgy ahogy, mert nem dolgoznak eleget, vagy elég hatékonyan az emberek. Ez úgy gondolom a politikusokra a legjellemzőbb, mármint, hogy nem fejlődnek. Persze nyilván rászorulva sincsenek.
A szurkolós hasonlatom én az érzelmi elhivatottságra gondoltam, amit nem a programok vagy elvek ismerete határoz meg, hanem valamilyen okból, vagy ellenérzésből ragaszkodik egy párthoz.
De sokan vannak úgy ahogy írod, hogy megélhetésük befolyásolja a szavazataikat, azonban e nagyarányú győzelmet is inkább az "mszp-t tüntessük el" érzelem is eredményezne - nyilvánvalóan indokoltan.
Habár ellenszenves párt nagyon a fidesz, reménykedtem a nagyarányú győzelem alkotta lehetőségük miatt. Azonban kiábrándító, hogy mennyire nem - elsősorban, és szerintem - arra használják ezt a fölényt amire kellene.

diesel12 2012.04.22. 22:59:28

@diesel12: annyit még hozzátennék, hogy nem az tenne boldoggá ha bukna a fidesz. Sokkal inkább, ha a fontossága bizonyos dolgoknak változna, az ország állapota nagyobb hangsúlyt kapna a hatalmi játékaikhoz. Ami mellesleg a kutyát sem érdekelné, ha nem az lenne az elsődleges szempont. És akkor még szavaznék is rájuk(persze nem mintha ez számítana valamit is). Mert kapja az a szavazatokat aki tesz az országért, ne az aki a leghangosabb a baromfiudvarban.

DIldiko 2012.04.23. 08:52:17

@Kalmár: "A II.kerület jó példa.
Az MSZP-LMP-DK simán összebútorozott.
Mindenesetre a koalíció 32% ért el, a Jobbik 10% a Fidesz pedig 57%
Szóval a FIdesz még mindig verhetetlen."
A II. kerületben könnyű - ott élnek azok akik a legtöbbet nyerték a 16%-s adóval! Majd ha BAZ megyében a szegények között is nyernek - no az lesz valami!

pjm 2012.04.23. 10:21:27

@irreverzibilista: Igen, sajtószabadság van. Az újságírók azt mondják, amit szabad...(tisztelet a kevés kivételnek) Vagy az MTI hírgyárát minek lehet venni?

kifordított nagyanyó 2012.04.23. 10:45:03

@irreverzibilista: Írni írnak:Oda is jön néha egy egy fideszbirka,de tátott szájjal futnak bele a faszerdőbe!:))

kifordított nagyanyó 2012.04.23. 10:49:09

@ccactus: Ne csináld!A következőknek lesz ellensúly maximum.Nem a fidesznek.

kifordított nagyanyó 2012.04.23. 10:53:24

@ccactus: Te maximum olyan közgazdász lehetsz,mint matolcsy.
A te viktorod is egy jogász,meg a bandája is.

kifordított nagyanyó 2012.04.23. 11:13:23

@ccactus: Te moost a kormányról beszélsz?

kifordított nagyanyó 2012.04.23. 11:29:30

@Kalmár: @irreverzibilista: @ccactus:
Azért azt vegyétek figyelembe ezeken az időközi választásokon,hogy a szavazók hány százaléka ment el.A fidesznek vannak jelenleg a legelvakultabb hívei,ti könnyen mozgósíthatók vagytok.
Az emberek legalább fele eljutott odáig hogy nincs kire szavazni.
Az lmp hiteltelen nekik a jobbik meg még csúnya náczi.De ezek még változhatnak.

Elég volt! Takarodjatok! 2012.04.23. 17:08:39

@Kalmár: @irreverzibilista: @ccactus:

Remélem nektek is csurran-cseppen majd szépen a telefonadóból meg a tranzakciós adóból, amik természetesen továbbra sem megsozrítások, hanem valójában adócsökkentések.

Mennyit fizet most a Fidesz kommentenként? Megéri?

dr. pretender 2012.04.23. 18:14:23

@ccactus: hát szerintem azért a Demcsák-ügy rohadtul nem egy kategória Schmitt-tel. egy kormányszóvivő meg a legfőbb közjogi méltóság azért nem éppen egy súlycsoport... ahogy a konkrét lopás és a vállalhatatlan blogbejegyzés sem.
bocs, de ez a hozzáállás a tipikus (kádári?) proli mentalitás, amíg sör van meg szotyi, addig leszarom, hogy mi van "odafent". hát ne már!! a transzparencia hiányának igenis nagyon sok köze van a demokráciához.
amúgy a mai hírek fényében mit gondolsz arról a posztbeli mondatról, hogy a kormány nem növeli tovább a lakossági terheket? :DDD

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.23. 22:51:33

@kifordított nagyanyó:

"Mondjuk szerintem ha a bőrről idejönne egy két felkészültebb,olvasottabb,jogi dolgokkal inkább tisztában lévő kommentelő szét szednék ezt a posztot."

Na átruccantam ma a Vastagbőrre kommentelgetni egy kicsit, de csupa buta, csőlátású emberrel találkoztam.

Ellenben jókora felfordulást okoztam, úgyhogy azt hiszem, egy darabig megint nem járok oda.. :)))

Birkesz 2012.04.24. 11:16:17

@ccactus: Te CCactus, vazze, hol és mivel okoztál a Vastagbőrön felfordulást? Ki volt az a rengeteg buta, csőlátású ember, akikkel találkoztál?

Hozzászólásaid alapján te állítottad ki magadról a buta, csőlátású ember kórképét:

ccactus: "Csak nyugi! Amit nyertem az egykulcsoson, azt mind teszem félre nyugdíjra."

Ja, más meg dögöljön meg, csak a te kis pénzecskéd számít.

fzs.1933: "nem biztos, hogy mindenre adót kell kivetni."

ccactus: "A szükség nagy úr! Lehetne helyette megszorítani is.. Válassz!"

Basszus, az utóbbi napok bejelentéseit minek nevezed, ha nem megszorításnak?
- telefonadó
- tranzakciós adó
- biztosítási adó szinte mindenre
Attól, hogy nem mondják ki a szót, ez még megszorítás.

"Ezt nem hiszem el! Hagyjál már békén, az adóforintjaimmal együtt. Mi közöd hozzá?! "

Épp te hoztad fel pár hozzászólással korábban:
"Amit nyertem az egykulcsoson, azt mind teszem félre nyugdíjra."
"Nézd! Én évente többmilliót adózok..."

Rendszeresen olvasom mindkét blogot, én is évente több milliót adózom, mégis úgy láttam, hogy te a vastagbőrre helybe mentél a f*szért. Úgy viselkedtél mint egy rossz troll, értelmes, érvekkel támogatott párbeszédet nem folytattál, csak nyomattad a pártközpontban kiadott egymondatos mantrákat, amiket teljesen sajátodénak érzel, megfűszerezve az egyetlen pozitív tapasztalatoddal, hogy a kvázi-egykulcsos adóval te látszólag jobban jártál. (figyelem, nem azt mondtam most, hogy bérkommentelő vagy, hanem hogy elvakult)

Mondjuk érdekes lenne kiszámolni, hogy az utóbbi két év adóváltozása hogyan hatott a fizetésed egészére: többet kaptál az szja csökkenéssel, de többet is fizetsz be a magasabb áfával, az új adókkal, ...

kifordított nagyanyó 2012.04.24. 12:05:23

@ccactus: Hát megnéztem mit műveltél ott.
Hát az lófasz volt nem érdemi vita.
Átmentél csúnyán beszélni meg jópofizni.
Nem igazán tudtad megmagyarázni,hogy ez az egész miért is jó nekünk.
@Birkesz: Nagyon jó észrevételek,köszönöm!

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.24. 12:06:51

@Birkesz: szerinte az adóemelés nem megszorítás. Végülis az adóemelés az adóemelés.

Érdekes, hogy még büszke is tettére.
Amúgy kaktusz. Nekem megmagyaráznád ezt a hírt:
A kiskereskedelmi forgalom csökkenése összhangban van a csökkenő reálbérekkel, és az év elején jelentősen visszaeső fogyasztói bizalommal - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Az év hátralevő részében sem vár jelentős változást, átlagosan 1 százalék körüli visszaesésre számít az elemző.

Én tényleg nem értem, hiszen az adócsökkentéssel mindenki nyert? Akkor miért csökken a reálbér, és kiskereskedelmi forgalom. Lehet elszámolták? Mi lehet itt?

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.24. 12:08:27

@kifordított nagyanyó: Én már pedig nagyon várom kaktusztól, hogy leírja miért is jó nekünk ez sok sok új adó!

Birkesz 2012.04.24. 12:57:10

@Tyss: Mondjuk a tranzakció adóról már leírta, miért jó.

Én inkább arra lennék kíváncsi, be tudja-e magyarázni magának, hogy az a jó, ahogy a kormány gondolta, nem pedig, ahogyan ő. Konkrétan:
"Kell egy értékhatár, amely alatt nulla, vagy nagyon alacsony legyen a kulcs, afelett meg mehet az 1%"

Ehhez képest a jelenlegi terv:
A pénzügyi tranzakciós illeték általános kulcsa 0,1%, de bizonyos értékhatár fölött 0,01%-os kulccsal kerülhet bevezetésre (ha még növelni akarják a bevételt)

Ccactus, hogyan tudod ezt magadban letisztázni? Szeretett kormányod nem, hogy növelné a nagy értékű pénzmozgások adóját, de pont, hogy csökkenti? Ezzel biza nem a szegényeket támogatják!

"Ezzel a módosítással ki is húztuk a tervezett adó méregfogát, és még a látszata is elkerülhető annak, hogy az új adóteher nagy részét a kisembereknek kell majd megfizetni. A cél ugyanis pont az, hogy ne a kisemberek vállát nyomja újabb megszorítás. Mert ugye senki nem gondolja komolyan, hogy jelenleg Magyarországon a minimálbéres és alacsony jövedelmű, megtakarításokkal nem rendelkező kisemberek generálják a banki tranzakciók és a pénzforgalom zömét azzal, hogy Mari néni befizeti a 3000 forintos villanyszámlát csekken.

Aki meg vagyonos, milliókat-milliárdokat mozgat, az meg fizessen be belőle 1%-ot."

Vagy beveted a VB-n is használt érvedet: "Én sokat keresek, úgyis csökkentett tranzakciós díjam lesz, a többi meg dögöljön meg" ?

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.24. 13:13:26

@Birkesz: Gondolom valami olyasmi lesz a válasz, h EU miatt kellenek az új adók. Hát, ilyen ez.

Tudod tényleg az az igazán szomorú ezekben az "én sokat nyertem az egykulcsos adóval" hozzáállással, hogy a számok azt mutatják, h a reálkereset csökkent, vagyis a többség nagyon nagyon megszívta az egykulcsos adót. És ezek az emberek egyszerűen leszarják a többséget. Amiben igazuk is lehetne, csak akkor ne volna ez a szánalmas maszlag, hogy milyen jól megy itt minden, és milyen jól csinál mindent a kormány. Nekem ez a hazugság az ami fáj, és bánt...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.24. 22:22:48

@Tyss: @Birkesz:

"Én már pedig nagyon várom kaktusztól, hogy leírja miért is jó nekünk ez sok sok új adó!"

Megírtuk:

nivo.blog.hu/2012/04/24/tenyleg_megszoritas_a_szell_kalman_terv_2_0

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.24. 22:23:49

@kifordított nagyanyó:

"Nem igazán tudtad megmagyarázni,hogy ez az egész miért is jó nekünk."

Nem is akartam megmagyarázni. Pusztán a nyilvánvalóan képtelen vádak ellen léptem fel.

kifordított nagyanyó 2012.04.25. 10:52:23

@ccactus: Aha képtelen vádak.
Inkább így "képtelen" "vádak" ha értesz engem...

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.25. 16:55:06

@ccactus: megbocsáss, nem írtátok meg!
Megírtad, hogy szerinted ez nem megszorítás (muhaha), meg számolgattál valami életszerűtlen dolgokat.

Én arra lennék kíváncsi, hogy miért jó az, ha mégegy újabb bőrt lehúznak rólunk a semmiért. Másrészről én tényleg nagyon kíváncsi vagyok, hogy mivel magyarázod a 2%-s reálbér csökkenést? Persze beledughatod a fejed a homokba, és megteheted, hogy nem válaszolsz erre. Viszont akkor tisztelettel megkérlek, hogy ne oszd az észt másoknak, hogy ők miért nem látják, hogy milyen faszán mennek a dolgok, mert egyre többen, egyre gyorsabban szegényednek el.

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.25. 20:27:15

@kifordított nagyanyó: tényleg kíváncsi vagyok a válaszára...

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.04.25. 20:50:00

@Tyss:

Nem értem, milyen választ vársz erre tőlem.

Tanulni kell, piacképes szakmát szerezni, igyekezni kell, utána kell menni a munkának, dolgozni kell, jól kell dolgozni, még jobban kell dolgozni, fejlődni kell, aztán még annál is jobban kell dolgozni, hátadon kell vinned a céget, ahol dolgozol, és akkor halad az ember anyagilag is. Ha így teszel, megbecsülnek a munkahelyeden is, mert tudják, hogy nélküled bedőlne a cég. Igen, Borsodban is, meg Békésben is! Aztán

Azt kérdezed, miért csökkent 2%-kal a reálkereset? Szerinted mire fel kellene nőnie a béreknek, ha mindenki ugyanazt csinálja, mint tavaly? Meg még annyit sem? Persze lehet várni a kormánytól a sültgalambot, de aki ezt teszi az nagyot fog csalódni. Még nagyobbat, mint eddig. Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa.

kifordított nagyanyó 2012.04.26. 10:17:44

@ccactus: Először is,mi az a piacképs szakma?
Én nem várom a viktorodéktól a sültgalambot de legalább ne tegyenek keresztbe nekünk!

Tyss · http://sokallok.blog.hu 2012.04.26. 14:11:48

@ccactus: Ahan. Értem. Akkor pl az a te érved, a 60 éves nagybátyámnak, aki mérnők, hogy szerezzen piacképes szakmát, merthát bizony a nyáron lehúzza a rolót a cég ahol dolgozott, ugyanis nem bírták tovább a sok "adócsökkentést". Vagy mit mondanál édesanyámnak? Választottál volna anno versenyképes szakmát, minek mentél tanárnak amikor a családba már akkoris generációk óta mindenki tanár volt?
A sort folytathatnám. De kíváncsi vagyok mit tudsz ezekre mondani?

"Ha így teszel, megbecsülnek a munkahelyeden is, mert tudják, hogy nélküled bedőlne a cég."

Ne haragudj, de előbújt belőled a szocialista! Tudod, a világ jobbik felén a fiatalok 20-50% vállalkozik, vállalkozna. Nálunk ez, kis hazánkban 3-5%. Ajánlom figyelmedbe az ezzel kapcsolatos FIVOSZ közleményeket, tanulmányokat. De kérdem én, hogy vállkozzon az ember, amikor 100 ft nyerségből 20Ft marad nálam, a többi megy az államnak. Persze kényelmesen el lehet lenni egy-egy cégnél, mint anno a szocializmusban, lehet hajtani valami multinál, de ne haragudj, én ezt nem tartom célnak. Bennem valami elcseszett módon szorult némi kreativitás, és saját ötleteim megvalósítását valahogy fontosabbnak tartom. Viszont, annak meg értelmét nem nagyon látom, hogy a munkám egytlen gyümölcse annyi legyen, hogy a nyereségem 80%-t az államnak fizessem, hogy legyen mint Kuszaszem Matolcsynak mit elszórnia...

"Igen, Borsodban is, meg Békésben is!"

Tehát, az aki Borsodban él, meg Békésben az naplopó senkiházi szar ember, értem. A fent említett nagybátyám Békésben mérnők, nincs 200 a bruttója, pedig dolgozik rendesen. Dehát, mint tudjuk csak egy békési semmirekellő...

"Azt kérdezed, miért csökkent 2%-kal a reálkereset? Szerinted mire fel kellene nőnie a béreknek, ha mindenki ugyanazt csinálja, mint tavaly? Meg még annyit sem?"

Értem. Tehát amit te nyertél az adócsökkentéssel, másnap egyből 20%-l jobban, hatékonyabban dolgoztál, igaz?
Miért csinálná mindenki ugyanazt mint tavaly? És miaz, hogy még annyit sem?

"Persze lehet várni a kormánytól a sültgalambot, de aki ezt teszi az nagyot fog csalódni. Még nagyobbat, mint eddig. Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa. "

Igen, pont ez a baj. Hogy ebben a mosmtár elcseszett országban, nem lehet mindenki a saját szerencséjének a kovácsa! Mert megfolytanak minket, újabb és újabb adók, jogszabályok jönnek-mennek. Pont ez a probléma, hogy azok akik tenni is akarnak valamit, azoknak sincs meg a lehetősége, kivéve ha persze valaki kellően elhívatott szeretett pártunk iránt. Jól mutatja ezt a reálbérek csökkenése is. Gyakorlatilag a szegényebb emberekkel fizettetik meg a te szeretett adócsökkentésed. Tehát akkor a kérdés, amire továbbra is várom a választ: mire jó ez az 5 új adó?

És mégegy kérdés: anno a Fidesz kigyót békát kiabált, az adóemelések miatt, és az IMF miatt. Mi változott, mi a különbség a két párt közt?

kifordított nagyanyó 2012.04.26. 20:25:30

@Tyss: Te!Szerintem ezt a Borsod,Békés dolgot félreértetted.Nem azért,mert lenézi őket.Hanem,hogy mindenhol így van az országban.
Amúgy semmi különbség a kettő között.
Mindkettő szar.

kifordított nagyanyó 2012.04.26. 20:26:08

Mármint a szocik meg a fidesz között.
süti beállítások módosítása