Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Milla-Mszp koalíció készül?

2013. március 29. - Nívó blog

Alig nyolc hónapja - tavaly júliusban - a Milla terjedelmes elemzést tett közzé a harmadik politikai pólus elméletéről. Az elmélet szerint mind az Mszp, mind a Fidesz végérvényesen megbukott a magyar politikában, hovatovább, már csak múltidőben lehet róluk beszélni. Egyszersmind a két nagy pártból kiábránduló tömegekre alapozva - így az elemzés - kialakult egy új tömegbázis, amely mint harmadik pólus elegendő lehet arra, hogy kormányzó erőként új minőséget vigyen a magyar politikába. 

bajnai_mester.jpg

Az elmélet szerint e harmadik pólus szimpatizánsai alapvetően a bizonytalanok, pártot választani nem tudók, csalódottak köréből kerülnek ki és ez a tömeg akkora, mint az összes többi párt együttes támogatói száma.

Akkoriban egyébként ezt az elméletet viszonylag nehéz volt megcáfolni. A Fidesz népszerűsége mélyponton volt, az ellenzéki pártok (Mszp, Jobbik, Lmp) támogatottsága pedig semennyit sem nőtt a 2010-es választásokhoz képest. Napvilágot látott egy olyan szemléletes népszerűségeket ábrázoló grafikon is, 'Orbán Gyurcsány nyomában' címmel, amely azt vezette le, hogy a Fidesz támogatottságának 2010-2012 közötti alakulása tökéletes párhuzamban áll a Gyurcsány vezette Mszp 2006-2008 közötti mélyrepülésével, következtetésként azt állítva, hogy az Mszp után a Fidesz is törvényszerű módon óriásit bukik majd 2014-ben.

A Nívó blog már akkor jelezte kétségeit e koncepcióval kapcsolatban. Bemutattuk, hogy míg 2006 és 2010 között valóban alapvető változások mentek végbe a pártok támogatottsági viszonyaiban, a semmiből létrejöt két új parlamenti párt (Jobbik, Lmp), és megsemmisült két rendszerváltó párt (Szdsz, Mdf). Viszont a 2010 óta eltelt időszakban egyáltalán nem tapasztalhatóak hasonlóan mélyreható folyamatok, sőt inkább a 2010-es választásokon kialakult erőviszonyok meglepően erős stabilizálódása tapasztalható.

Amint az alábbi táblázatból látszik, 2006 és 2010 között az Mszp támogatottsága 28%-ról 12%-ra csökkent a teljes népesség körében. Az Mszp-től elpártolók kisebbik része a Fideszre szavazott, lehetővé téve számára a 2/3-ados parlamenti győzelmet, nagyobb részük pedig a Jobbikhoz távozott. Az eltűnő Szdsz és Mdf szavazótáborára alapozva pedig létrejött az Lmp tábor - mondta a Nívó blog tavaly.

part2010_2006.JPG

(Az adatok forrása: a négy nagy közvéleménykutató cég - Medián, Tárki, Századvég, Szonda Ipsos - adatainak átlaga)

Ehhez hasonló mértékű szavazói preferenciaváltozások 2010 és 2012 között egyáltalán nem látszódtak. Igaz ugyan, hogy a 2012-re népszerűségi mélypontját elérő Fidesz sokat veszített 2010-es támogatottságából, az elpártolók többsége azonban nem választott új pártot magának, hanem a bizonytalanok táborát gyarapította: 

part2012_2010.JPG

E nagyszámú bizonytalan táborra alapozta harmadik pólus elméletét a Milla, mondván ha e tömegnek csak egy részét sikerülne megnyerni, az már elégséges támogatottság lenne egy teljesen új erő kormányra kerüléséhez. A Nívó blog viszont azt hangsúlyozta, hogy a Fideszből kiábrándultak többsége valószínűleg továbbra is a Fideszhez áll a legközelebb, csupán annyi történt, hogy a szavazótábor egy része a kormányváltástól úgymond csodát, gyors eredményeket és gyors felemelkedést várt, ami azonban nem meglepő módon elmaradt. Ez csalódást keltett és elkedvetlenítette a támogatók egy részét, akik pártszimpátiájukat letagadva rejtőzködő Fidesz-szavazóként, tehát bizonytalanként jelentek meg a közvéleménykutatók előtt. Erősítette ezt a rejtőzködő attitűdöt az ellenzék, és főként az ellenzéki szimpatizánsok hallatlanul agresszív kritikája, Fidesz-droidnak, agyhalottnak... stb. titulálva a történtek ellenére a Fidesz mellett kitartó szavazókat. Emiatt sokan úgymond cikinek érezhették kormánypártiságukat. 

A folytatás azonban fordulatot hozott. A Békemenet sikere és a nemzeti ünnepek kormánypárti tömegdemonstrációi visszahozták a jobboldal magabiztosságát. Ráadásul a várt sikerek is elkezdtek szép lassan érkezni, emberek százezreink, millióinak az életét könnyebbé téve valamilyen módon: végtörlesztés, árfolyamgát, családi adókedvezmények, szocpol és támogatott lakáshitelek visszaállítása, egykulcsos adó, minimálbér emelés, államadósság csökkenés, önkormányzati adósságok átvállalása, foglalkoztatottság növekedése, közmunkaprogramok indítása, nyugdíjemelés, és legújabban a rezsicsökkentés. Csupa olyan területen tapasztalhattak előrelépést az emberek, amelyek a legtöbb gondot okozzák a családoknak: lakáshelyzet, svájcifrankhitel-válság, munkahely, gyermeknevelés. Tehát miközben az általános bérstatisztikák reálbér csökkenést mutatnak, nagyon sok különböző helyzetben lévő család a statisztikákban nem megjelenő célzott anyagi könnyebbséghez jutott akár a gyermekvállaláshoz, a lakáshoz jutáshoz, a munkába álláshoz, vagy éppen a gyermekneveléshez, hiteltörlesztéshez kapcsolódóan.

Mindez a népszerűségi számokban is meglátszik. A Fidesz népszerűsége az elmúlt fél évben 4% ponttal 24%-ra nőtt, tehát megindult az elbizonytalanodott szavazók visszavándorlása a Fideszhez, miközben az Mszp-DK 2%-ponttal, az Lmp pedig 3% ponttal 14%-ra illetve 2%-ra csökkent.

Eközben a Jobbik népszerűsége továbbra sem változott jelentősen, az 1%-os csökkenés, véleményünk szerint a Gyöngyösi Márton-féle zsidólistázós beszédnek és a demokratikus pártok arra adott közös válaszának köszönhető. Persze könnyen lehet, hogy ez a csökkenés nem valós, csupán arról van szó, hogy a támadások miatt ezúttal a Jobbik rejtőzködő szavazótábora nőtt a láthatóval szemben. Ezúttal ciki lett jobbikosnak lenni.

Közben párttá alakult az Együtt 2014, amely a közvélemény-kutatók szerint nagyjából 6%-on áll jelenleg a teljes népesség körében. Ez a 6% alig több, mint ugyanezen időszak alatt az Mszp 2%-os és az Lmp 3%-os veszteségének az összege, vagyis a bizonytalanok táborából minimális szavazót sikerült csak az új pártnak maga mellé állítania. Nincs tehát harmadik pólus, vagy ha van, az nem a Milla-Együtt 2014 páros mögött áll.

2013_2012.JPG

A fenti táblázatból nagyon szépen látszik, hogy az Együtt 2014 színre lépésével az ellenzéki tábor nagysága nem változott, csupán átrendeződött az Mszp és az Lmp kárára, miközben a bizonytalanok újra a Fidesz felé vették az irányt.

Megalakulása óta sokat változott a Milla/Együtt2014 kommunikációja is. Miután jobboldalról és a bizonytalanok táborából nem sikerült szavazókat szerezniük, nincs más választásuk, mint a baloldallal összefogva az Mszp-vel együtt megpróbálni leváltani Orbán Viktort. Míg korábban a Milla a Fideszt és az Mszp/DK-t azonos vehemenciával támadta, addig ma egyértelműen besoroltak baloldalra, és a Fidesz ellenében, az Mszp-vel szövetségben képzelik el a jövőt és a kormányváltást. A Véleményvezér nevű ellenzéki blog fel is tette a napokban a kérdést: 'Bajnai, vagy Mesterházy? Dönteni kell, mielőtt túl késő lesz.' 

A szintén ellenzéki Varánusz blog pedig a Hogyan tovább ellenzék? című írásában már nem az Mszp végleges bukásáról beszél, mint korábban, megelégedne csupán néhány emblematikus szocialista alak, többek között Lendvai Ildikó, Szerekes Imre, Szanyi Tibor) háttérbe vonulásával, úgymond az Mszp megújulásával. Megkezdődött tehát az Mszp és a Milla/Együtt2014 szimpatizánsainak összeboronálása.

Na de mi ez, ha nem pávatánc a javából? Hová lett az elmúlthúszévezés? A Fidesz-Mszp egykutya elv? Mi a fontosabb, az elvek, vagy a hatalom? Úgy tűnik a Milla egyértelműen a hatalom mellé tette a voksát. Az elvei mellett mindössze az Lmp egy része tart ki. Egy kis rész, aki továbbra is vallja, hogy lehet más a politika a két nagy párton kívül. Ebből a paktumból úgy tűnik, egyedül ők maradnak ki, bár a népszerűségi adataikra pillantva nagy árat fizetnek ezért. Beindult tehát a velünk, vagy ellenük kétpólusú, harmadik pólust nem tűrő elv. Emlékezzünk, 2010-ben az Mszp ugyanezen az alapon támadta az Lmp-t, mondván, hogy elszívja tőle a szavazókat, megosztja a Fidesz-ellenes tábort. Mert bizony harmadik pólus helyett ez a két pólus kezd kialakulni: a Fidesz-tábor és a Fidesz-ellenes tábor. Nincs már szó harmadik pólusról, Fidesz-t és Mszp-t egyszerre leváltó tömegről, amely a két bukott párt nélkül is akár 2/3-ados, alkotmányozó többségbe emelhet egy civil-szakértői kormányt. Most már arról van csak szó, hogy talán az Mszp-vel (meg Kókával, Fodorral és más régi Szdsz-esekkel, egy Gyurcsány nélküli? DK-val, meg még ki tudja kivel) összefogva esetleg sikerülhet a parlamenti 51%-ot megszerezni.

Ami még fontosabb, a Millának nem csak a kommunikációja és a politikai stratégiája változott meg. Gazdaságpolitikai téren is pálfordulás következett be. A Nívó blog korábban már számon kérte Bajnai Gordontól, hogy mit tervez a Fidesz által bevezetett illetve újra bevezetett vívmányokkal? Az egykulcsos adóval, a családi adókedvezménnyel, a 3 évre visszaállított GYED-GYES rendszerrel, a nők 40 éves szolgálati idő utáni nyugdíjával, a visszaállított szocpollal, és kamattámogatott lakáshitelekkel? Ezek azok a dolgok, amelyeket az emberek nagy többsége, vagy relatív többsége támogat és egy jó részét pont a Bajnai-kormány szüntette meg 2009-ben.

Bajnai Gordon februárban bemutatta gazdasági programját amely lényegében megtartaná a matolcsyzmus majdnem minden elemét: a bankadót, a tranzakciós illetéket, a munkahelyvédelmi akciótervet, a pedagógus életpálya modellt. Tulajdonképpen egyetlen ponton változtatna: Újra bevezetnének egy a korábbiaknál jóval lightosabb verziójú, 8-9 ezer forintos adójóváírást, amelynek fedezetét egy felső szja kulcs bevezetésével teremtenék elő. Egy ilyen változtatás társadalmi igazságosságán lehet elmélkedni, de hogy ez lényegi fordulatot nem jelent a gazdaságpolitikában, az biztos. Hogy ettől nem fog fellendülni a gazdaság, az is biztos.

Legújabban pedig az Együtt2014 már a populizmus-versenybe is beszállt, hiszen állításuk szerint a Fidesznél sokkal nagyobb és "igazságosabb" rezsicsökkentést terveznek hatalomra jutásuk esetén. Közben meg az újságíróklubos Avar János azon kesereg, hogy hogyan lehet az, hogy az Mszp abba bukott bele, hogy túl sokat adot a népnek, amiből aztán egy kicsit vissza kellett venniük, miközben a Fidesz meg azért úszik a népszerűségben, mert most egy kicsit visszaadott abból a sok mindenből, amit az elmúlt 3 évben elvett a lakosságtól?

Tehát a Milla az Mszp-vel szövetkezne és a populizmus felé fordul. Meglátjuk, hogy sikeres lesz-e ez "B" terv, miután az eredeti koncepció úgy tűnik, hogy megbukott. A Nívó blog szerint ez zsákutca. A civil mozgalom így önmaga paródiájává válik. És Ön szerint? (Az online szavazáshoz tovább a blogra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr845178938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fejesrob 2013.03.29. 21:33:48

"Az elmélet szerint mind az Mszp, mind a Fidesz végérvényesen megbukott a magyar politikában, hovatovább, már csak múltidőben lehet róluk beszélni. "

Hihetetlen mekkora ezeknek az arcuk és ezek gondolják, hogy jók lennének.

Egy párezer fős társaság, akik Millának hazudják magukat. Ha nem látnám őket is kitalálnám, hogy liberálisok.

Nem azt mondom, hogy nem lehetne helye egy vadiúj politikai erőnek, na de ez biztos, hogy nem liberálisok lesznek, Bajnaival a hátukon.

Ilyet a választók biztosan nem szeretnének.

Imadom a trapistát 2013.03.29. 21:38:26

@Fejesrob: Ezen a Millán, mint millión, most jót röhögtem! Hol vannak ezek egymillióan?? Hívnák magukat inkább rongynak, mint ezer.. :))

EddieCivic4g 2013.03.29. 22:04:18

Mert az átlag magyar választónak a populizmus kell. Az mszp adott 50 Ft-ot, majd visszavett 5-öt, és ebbe belebukott. A fidesz elvett 50 Ft-ot, majd adott 5-öt, ezért éljenzés, békemenet, nemleszünkgyarmat, stb... És később sem fogja megérteni, hogy ez neki mennyibe kerül, hogy igazából kivettek a zsebéből, nem pedig beleraktak. Ez neki túl bonyolult. Ha mégis kezd majd derengeni valami, előállnak egy újabb szemétmulti, karvalytőke, mocskoseu, stb maszlaggal, és az átlagszavazó megint tapsikolni fog örömében.

Blogger Géza 2013.03.29. 22:05:11

Óvatosan bánnék azzal a reálbér-csökkenéssel egy olyan országban, ahol jelentős a fekete és szürke gazdaság, tovább a lakosság jövedelmének nagy részét teszik ki állami transzferek...

"2011-ben az egy főre jutó összes fogyasztási kiadás éves, átlagos értéke
791 ezer forint volt, ami reálértéken stagnálást mutat az előző évhez
képest, így az évek óta tartó kiadáscsökkenés megállt."

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/haztfogy/haztfogy11.pdf

"Az időszakon belül legnagyobb változás 2009-ben következett be, amikor a gazdasági vál-
ság hatására a fogyasztás volumene 4%-kal csökkent"

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/debrecenhaztfogy.pdf

Tehát úgy néz ki hogy pont 2011-ben állt meg a korábbi folyamatos - 2008 óta biztosan tartó -(és Bajnai alatt elég durva) csökkenés.

OK, 2012 valószínűleg kis csökkenést hozott, de messze nem akkorát, mint a 2009-es Bajnai-Oszkó féle sokk esetén.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 22:11:09

@EddieCivic4g:

"Az mszp adott 50 Ft-ot, majd visszavett 5-öt, és ebbe belebukott. A fidesz elvett 50 Ft-ot, majd adott 5-öt, ezért éljenzés"

Ugye nem te vagy az Avar János az Újságíróklubból? Pont ugyanezen fakadt ki ő is hétfőn. :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 22:11:44

@Blogger Géza:

A feketegazdaság terjedése nem túl pozitív fejlemény.

Blogger Géza 2013.03.29. 22:15:49

@ccactus: Nem, de a minimálbérek adófizetésre kötelezésre elkerülhetetlenül járhatott ilyen hatással. De persze megbízható adata senkinek sincs, de tény, hogy az emberek a fogyasztásukon érzik leginkább, hogy hogyan is változott a helyzetük, és ez nagyon érdekes módon marhára nem esik egybe más statisztikákkal. Persze itt a megtakarításoknak, külföldi jövedelmeknek stb. is van szerepük.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 22:20:03

@Blogger Géza:

"Nem, de a minimálbérek adófizetésre kötelezésre elkerülhetetlenül járhatott ilyen hatással."

Mondjuk ez igaz lehet! Ez megmagyarázná azt is, hogy hogyan lehet az, hogy a foglalkoztatottság nő (mintavételi alapú statisztikai adat - tartalmazhatja a feketemunkát is), miközben az 5 fősnél nagyobb cégeknél az alkalmazotti létszám csökken. Végül is elképzelhető, hogy a kimutatott GDP jobban csökken, mint a feketegazdasággal együttes.

Ettől függetlenül a feketegazdaság nem túl jó dolog.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2013.03.29. 22:34:20

@ccactus: a feketegazdaság csak növekedni tud akkor, ha a populizmus csak a munkáltatói oldalt terheli. A rezsicsökkentés szellemében a cégek gázszámlái például derekasan megnőttek, lévén a lakosságin nem lesz elég bevétel.

Blogger Géza 2013.03.29. 22:36:28

@flugi_: Tévedés. A kis fogyasztású cégek gázszámlái ugyanúgy csökkentek, mint a háztartásoké.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.29. 22:36:59

@Blogger Géza:

Saját keresetemen azt veszem észre, hogy 2011 második félévétől kezdett el értéktelenedni.

Saját meglátásom alapján a fizetésem most olyan 60%-át érheti a 2010-esnek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 22:40:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Saját meglátásom alapján a fizetésem most olyan 60%-át érheti a 2010-esnek."

Az igen! Igencsak megakadt a karriered! Valamit újítanod kell..

Blogger Géza 2013.03.29. 22:44:49

Egyébként a pártok táborának teljes lakosságra vetítése azért torz, mert két választás között messze a két időponttól hagyományosan kevesebben mondják azt, hogy "most vasárnap" elmennének szavazni. (Ettől még a következő választáson sokan el fognak menni.) Ezt hiba csökkenésként felfogni, Épp ezért a biztos pártválasztók görbéje sokkal megbízhatóbb és kisebb mesterséges hullámokat mutat.

Továbbá azt is nézni kell, hogy minden kormányzati ciklusban van egy "felezési válság", gyakorlatig ugyanolyan szezonalitás van, mint mondjuk a munkaerőpiacon. Az éppen aktuális kormány hangos szidása (különösen interneten vagy más anonim módon) pedig nemzeti sport, de a szavazófülkék csendjében átlagosan egészen máshogy viselkednek aztán az emberek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 22:50:06

@Blogger Géza:

Hát nem tudom. Török Gábor például a teljes népességen belüli arányokra esküszik. Az adatokat is az ő honlapjáról vettem.

A felező válságon a Fidesz már úgy tűnik, hogy túl van.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.29. 22:52:52

@Blogger Géza:

Egyébként a felező válság úgy tűnik, hogy a netes is véget ért már. Rengeteg online szavazás volt már itt nálunk, a kormánypárti szavazatok aránya a legritkább esetben lépte túl a 20%-ot. Most meg egyelőre (bár még kevés a szavazat) 27% mondja, hogy a Fidesz győzelmének örülne. Ez is érdekes.

Blogger Géza 2013.03.29. 22:54:30

@ccactus: Ebben a kérdésben továbbra sem értek vele egyet. Persze, mindig kérdés, mit is akarunk pontosan vizsgálni. A következő választás eredményét akarjuk-e megjósolni, vagy egy pillanatnyi hangulaton akarunk rágódni. Az elsőre jobb a biztos pártválasztó, a másodikra a teljes népesség.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.29. 23:27:26

@ccactus:

Átalakultak bizonyos szabályok, ami miatt megnőtt az adóterhem.

Páldául 260 Ft-os gázolajnál is 9 Ft/km volt a költségtérítés, meg most a 440 Ft-os nál is.

Ez a kettő nekem a fő érvágás.

Ad Dio 2013.03.30. 00:09:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

260 forintos gázolaj azért nem 2011-ben volt. Inkább 2007 örül ha jól emlékszem.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.30. 00:30:54

@Ad Dio:

9 Ft viszont azóta 9 Ft. (Meg már régebben)

Az árban neked van igazad, 2010 elején már 290 volt.

Kis ember 2013.03.30. 00:58:51

Tudod, Churchill is tisztában volt azzal, milyen undorító Sztálin. De azzal még inkább, mivel jár, ha nem szövetkezik vele Hitler ellen.

incze 2013.03.30. 04:18:23

Ha a fidesz elveszti a választást, akkor viszonylag jól jár. Rosszul akkor jár, ha nyer, és betemeti az összeomlás, amit előidézett.

Ad Dio 2013.03.30. 07:26:33

@incze:

Volt esélye ilyesminek, de egyre inkább az a meglátásom, hogy az összeomlás - szerencsére - elmarad. Az idő ennek a fajta gazdaságpolitiának amit művelnek, kedvez. Ha végre kikerülünk az uniós deficit eljárás alól - márpedig ha maradt egy csipet igazságérzet az EU-ban, akkor kikerülünk - akkor a helyzet végre vehet egy kedvezőbb fordulatot. Legfőképpen akkor ha a mi kommunikációnk is kissé visszábbvesz az arcból. A Fidesznek jelen helyzetben a győzelem vagy a vereség egyaránt kedvez. Szvsz az ellenzéknek nem kedvezne a győzelem. Ugyanis olyan béna kacsa kormányt, mint ami jelen állás szerint a baloldali erők esetleges győzelméből összeállna, még a világ nem látott. Ráadásul szemben állna egy masszív Fidesszel, és némi megoldandó problémahalmazzal. Jó magyar szokás szerint az új kormány azt is felrúgná ami működött, csak hogy nyomot hagyjon. Ha valamiből, ebből óriási bukta lenne. Persze remény hal meg utószor: van még egy esztendő bizonyítani a kormányképességet. Én nyitott vagyok, de eleddig jelét sem látom ennek.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.30. 07:53:05

ahhh... a tömeggel szavaztam :(
"Nincs esélyük, szerencsére a Fidesz fog győzni"

hol vannak az index címlapos bérnyomkodók?
ti is kitiltottátok őket, ahogy ők szoktak mindenki mást, a demokrácia védelmében?

Sziszifusz 2013.03.30. 08:21:02

@incze: szeretnék rosszul járni akkor!

EGy dolgot sajnálok: hogy Gyurcsány-Bajnai tandem esetében nem vált még egyértelműbbé, hogy nem lett volna további két hónapunk az összeomlásig.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.30. 08:43:52

@Kis ember:

"Tudod, Churchill is tisztában volt azzal, milyen undorító Sztálin. De azzal még inkább, mivel jár, ha nem szövetkezik vele Hitler ellen."

Várjál, behelyettesítem: Churchill=Bajnai, Sztálin=Gyurcsány, Hitler=Orbán?

Ez ott sántít, hogy Bajnai Gordon szerint "demokrata és hazafi mind Orbán Viktor, mind Gyurcsány Ferenc".

seagull 2013.03.30. 09:00:26

"Ráadásul a várt sikerek is elkezdtek szép lassan érkezni, emberek százezreink, millióinak az életét könnyebbé téve valamilyen módon..."

Eddig olvastam, köszi, hála neked, jól indult a nap egy jóízű nevetéssel. No comment.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 09:03:41

Aki azt gondolja, hogy Orbánt le lehet váltani az MSZP nélkül, az még nem olvasta el a választási törvényt. Aki le akarja váltani Viktort (minden értelmes ember) az köszönje meg Viktornak, hogy ez az MSZP nélkül nem lehetséges!

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 09:10:54

@ccactus: Orbán Viktort már nem tekinti demokratának a 4. módosítás óta, Gyurcsányról meg csak annyit mondott, hogy "nem állok be a Gyurcsányt ostorozók táborába, barátuk voltunk, de az útjaink már szétváltak!"

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 09:12:15

@ccactus: Speciel Avarnak ebben igaza van szerintem.

Imadom a trapistát 2013.03.30. 09:35:02

@nemecsek ernő áruló: Ne szidd az Avar Jánost, te kis oktondi! Speciel miben nem volt neki valaha is igaza, he?

Geo_ 2013.03.30. 09:57:55

Meglehetősen nívótlan ez a poszt. Annak ugyanis sosem volt esélye, hogy egy Milla-LMP-4K! stb. formáció leváltsa ezt a regnáló perverz hatalmat.

Geo_ 2013.03.30. 09:59:10

@ccactus: beerősített a Kubatov-gárda?

EddieCivic4g 2013.03.30. 10:01:10

@ccactus: Nem vagyok Avar:) Csak olvasom a postokat, kommenteket, hallom, mit beszélnek, és ez jön le belőle. Ezek szerint nem nagyon lőttem mellé:)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.30. 10:27:44

@Geo_:

"sosem volt esélye, hogy egy Milla-LMP-4K! stb. formáció leváltsa ezt a regnáló perverz hatalmat."

Persze, hogy nem volt. Mi is mindig ezt állítottuk, csak sokan nem hitték el. A Milla hitte magáról, és hitette el szimpatizánsaival, hogy Mszp nélkül is mehet a dolog. Most meg már ott tartunk, hogy Mszp-vel sem nagyon..

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.30. 10:29:22

@nemecsek ernő áruló:

"Aki azt gondolja, hogy Orbánt le lehet váltani az MSZP nélkül, az még nem olvasta el a választási törvényt."

Létezhet olyan választási rendszer, ahol egy 6%-os Együtt 2014 legyőzhet egy 24%-os Fideszt? Nem a választási rendszerrel van itt a hiba, hanem a támogatottsággal.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 10:31:26

@ccactus: A "6%-os E2014" most hozott igazi kampány nélkül tök friss pártként 22%-ot Dunakeszin, ami még egyetlen újonnan induló formációnak sem sikerült a rendszerváltás óta.

Geo_ 2013.03.30. 10:35:29

@ccactus: Talán léteznek még normális jobboldaliak, velük lehetne.
Amúgy a Milla sosem volt annyira doktriner ebben, mint Schiffer - Juhász Péter sosem zárta ki a választási együttműködést. Ő együttműködne Mellárral, Chikánnal, Sólyommal is.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 10:40:54

"Nincs esélyük, szerencsére a Fidesz fog győzni"
kapta a legtöbb szavazatot. Ennél semmi nem bizonyítja jobban a magyar nép genetikus alattvalónak teremtettségét, lévén még soha nem volt olyan vezetés, ami ennyire lenézte volna a saját szavazóit, mint Orbánék. :D

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.03.30. 10:50:03

@nemecsek ernő áruló:

Igen, Dunakeszin az E2014-PM 22%-ot ért el. Ha az MSZP 13%-át is hozzáadjuk, az együtt már 35%. A Fidesz meg 50%-ot szerzett.

Ott a feloldása az általad vélt ellentmondásnak, hogy ezek a százalékok a résztvevőkre vetítve vannak. A 24% vs 6% pedig a teljes népességre vetítve.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 11:24:49

@ccactus: "Nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni" Kovács László

Végeredményben nem azok számítanak, akik gondolkodnak valakinek a szimpátiáján, hanem akik elmennek szavazni. És mint mondtam, az E2014 vadiőj formációként igazi kampány nélkül csak úgy nekifutásból hozott 22%-ot. Ehhez képest a Fidesz 49%-a a kommunista stílusú rezsicsökkentés által elért agyhalottak segítségével még akár szégyennek is nevezhető.

Sziszifusz 2013.03.30. 11:33:40

@nemecsek ernő áruló:
A fidesz lenézi választóit, írtad. Aztán a következő kommentben: rezsicsökkentés által elért agyhalottak...

vadiúj formáció az E2014. Mi benne pontosan vadiúj? Juhász Péter? Bajnai? ex-LMP-sek? vagy mi?

Sziszifusz 2013.03.30. 11:34:47

@nemecsek ernő áruló: Szerintem nem agyhalottak, hanem 70-80ezerből élnek havonta.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 11:35:39

@Sziszifusz: Nem hiszem, hogy vitázni akarnál, csak belekötni a szavaimba, ilyenekkel ma már elvből nem beszélek.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 11:39:02

@Sziszifusz: Látod, ez is mutatja, hogy igazam van, és nincs annyi eszed, hogy érdemes legyen vitába szállni veled.

Sziszifusz 2013.03.30. 11:41:32

hát akkor sok sikert, biztos lesz majd valaki, aki méltó hozzád

Geo_ 2013.03.30. 11:46:02

@nemecsek ernő áruló: ezért a genetikázásért nagy kár - ugyanis nincs olyan, hogy genetikai magyarság, ez így viszont rasszizmus.
Valójában nem génekről, hanem "néplélekről", kultúráról, gondolati- és viselkedésmódról van szó. Az évszázadok alatt az rögzült a magyarokban, hogy egyéni felelősségvállalás és kiállás helyett egyéni utakat keressen - s keresse azokat, akiket gyűlölhet, mert ezzel többnek érezheti magát. Ezért "felfelé" könnyű a zsidók, liberálisok ellen mozgósítani, "lefelé" pedig ott van a cigányság.
Szívesen nyúl metafizikus eszmékhez - ezt a szerepet tölti be Orbán, a híveket pedig nem érdekli, hogy valójában milyen perverz is ez a hatalom.

nemecsek ernő áruló 2013.03.30. 11:47:06

@Geo_: Idézőjelbe kellett volna raknom. Legközelebb megteszem, hogy ne legyen félreérthető.

incze 2013.03.30. 14:34:32

@Ad Dio: Az összeomlás garantált. A fidesz nemcsak a gazdaságot tette és teszi zönkre, hanem lényegében most már mindent, ami volt és működött.

Csak egy példa: a közjogi katasztrófa. Ami van, silány fércmű, csak addig, és azért "működik", mert az übü király napi igényei szerint, ujjpattintásra változtatgatják napi szinten az alkotmányig bezárólag. Remdeletáradatban fuldoklik közben közintézménytól vállalkozásig minden és mindenki.

Amint vissza próbálna térni egy megállapodásokon, tényeken és érdekegyeztetésen alapuló jogalkotáshoz az ország, ezt bűzös kolosszust el kell hordani - többéves munka.

A fidesz "alkotásai" (oktatás, egészségügy, közigazgatás) mind összeomlóban vannak (a legtöbb már összeomlott, csak a napi rutin tövábbgörgeti az ügyeket). Ezekben a centralizált monstrumokban egy ablak beüvegezetése is rendszerszintű probléma, központilag tartják nyilván a lábtörlőket (ami NEM MEGY, de azért csinálják). Drága és lassú és drágán és lassan NEM MŰKÖDIK.

Darkosia 2013.03.30. 14:40:19

@ccactus: (2013.03.29. 22:52:52-es komment)
Azt azért tegyük hozzá, hogy a lehetséges opciók nem a legjobbak. Pl. én a fidesz-mszp+együtt+dk közül a fideszt választanám, viszont szavazáson a kis esélyét látom opcióra nyomtam, azon egyszerű oknál fogva, mert látom esélyét. Szóval ha ilyen következtetéseket akarsz levonni, akkor ott is szét kellett volna bontani, hogy látom esélyét+örülök neki, illetve látom esélyét+nem örülök neki, stb.

De ugyanígy az első szavazás opciói se tetszenek, mert ott az első 2 opció (hogy szövetkezzen -e az mszp-vel a milla-együtt2014) független attól, hogy van -e esélyük legyőzni a fideszt. Azaz pl aki úgy gondolja, hogy tartsanak ki az eredeti koncepció mellett, de ígyse-úgyse fognak kormányozni, az nehezen tudja kifejezni a véleményét.
Röviden: a jövőben javaslom olyan választási lehetőségeket adni, amik:
-diszjunktak
-lefedik az összes lehetőséget
(szakszóval teljes eseményrendszert alkotnak)
Ebből most a diszjunktság hiányzott.

Ad Dio 2013.03.31. 18:31:32

@incze:

Párhuzamos valóságban élünk :-).

Azt hiszem túlságosan messze van a nézőpontunk hogy érdemes legyen belekezdeni a közelítésébe. Én nem vagyok polhívő. Van ami nem tetszik és van ami igen. Ilyen ez ma is, meg ilyen volt 5 éve is. Ma egy kicsit több dolog tetszik mint 5 éve. Ennyi. És ha jön egy olyan párt aki elhiteti velem hogy jobban tudja majd tenni a dolgát, akkor majd arra szavazok.

De az ilyen mindenszar agitprop hozzáálláson csak somolygok - engedelmeddel.

Farkasokkal táncoló 2013.04.01. 11:52:53

Azért én nem tenném tűzbe a kezem a közvéleménykutatások eredményeiért. 2002-ben is hatalmas fidesz győzelmet jósoltak, oszt mégsem lett. Az eberek félnek igazat mondani, éppen úgy, mint a Kádár rendszerben.

Mindezt mondom úgy, hogy abban is biztos vagyok, hogy a fidesz fog győzni, mert már most elcsalták az eredményeket a saját javukra. De nem is bánom, lapátolják ők vissza a szart a lóba, még egy etápot képtelenek lesznek ennyi hazugsággal úgy végigcsinálni, hogy ennyi ember jó képet vágjon hozzá, és akkor talán végleg etűnnek bunkókámék, akik még annyit se tudnak, hogy karácsonyra karácsonyfa dukál meg betlehemi élőkép és nem pedig kettős fakereszt, husvétra meg piros tojás és kölnivíz, és nem pedig ádveti koszorú. MIelőtt belém kötnétek, az én szememben a jobbik meg a fidesz egy és ugyanaz, egy szempillantás alatt koalicióra lépnének, ha a szükség úgy hozza. Végülis Torgyán után.....

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2013.04.01. 20:08:41

@Ad Dio:

Hasonlóképpen vagyok ezzel én is. :)

Hozzáteszem, hogy én nem csak a minenszar propagandán somolygok, hanem a mindenjó propagandán is.

Például fogalmam sincs mi értelme a mostanában feltűnő óriásplakátoknak, amin csak egy-egy szó van: például rezsicsökkentés, nyugdíjemelés... stb..

Meg elég idióták ezek a kvízkérdésnek álcázott hasonló dolgok: Melyik ország csökkentette 10%-kal a rezsit?... és társai..
süti beállítások módosítása