Fórum - Vitassuk meg!

Nívó

Nívó

Helyzetjelentés a hiperből - mi lesz most?

2015. február 12. - Droli

A vasárnapi zárva tartás és a hiperekre kirótt megnövekedett élelmiszerlánc felügyeleti díj kapcsán kibontakozott vita kissé leült az utóbbi időben - nem csoda, hiszen ennek gyakorlati hatásait március 15. után tapasztalja meg az átlagember -, de azért a háttérben zajlanak folyamatok, melyekről szeretném tájékoztatni a tisztelt olvasót.

A témáról szóló eddigi posztjaink: 

Miért zárja be a Tesco az áruházakat? - ez egy hosszabb történet

Mennyibe kerül az államnak a vasárnapi zárva tartás? - az állam is bukik a dolgon, nem is keveset

Engem ne védjen meg a KDNP! - a vasárnapi zárva tartás dolgozói szemmel

Legyen a vasárnap a családé - azaz mi mindent lehetne még betiltani a cél érdekében

Sarcoljuk tovább a hipereket - az élelmiszerlánc-felügyeleti díjnak nagyon káros hatásai lehetnek

Az egyszerűség kedvéért tegyük ezt meg kérdezz-felelek formában.

Tudtad-e, hogy az elbocsátások nagy részéről semmit nem fogsz tudni?

Anno a Tesco-bezárások kapcsán került elő a téma, hogy mi lesz az ott dolgozó több száz emberrel? Szerencsére a dolgozók 70%-át el tudta helyezni a cég, így "csak" 150 ember került utcára, de ez - ahogy mondani szokták - a jéghegy csúcsa. A hipermarketek várhatóan nem fognak nagy létszámleépítéseket eszközölni, egyszerűen csak nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződéseket (újabban divat így felvenni az embereket; ez már zajlik), valamint a kilépők helyére nem vesznek fel új embert, tehát passzív leépítésbe kezdenek. Sokkal nagyobb gond lesz azon kisvállalkozásokkal, akik plázákon, hipereken belül üzemelnek, mivel forgalmuk jelentős részét hétvégén bonyolítják, de mivel ezen kisvállalkozások kevés emberrel működnek, fel sem fog tűnni, hogy a 7 ember helyett csak 6 marad. Elbocsátások várhatók a forgalomtól nem függő szolgáltatásokban - pl. a takarítóknál, biztonsági őröknél, valamint a hipereknek beszállító vállalkozásoknál a rendelésállomány visszaesése miatt, különösen a nem-élelmiszer szektorban. Összesítő adatot nehéz mondani, egyesek 50.000 emberrel riogatnak, blogunk számításai szerint ez 10.000 embert fog érinteni. Ez is rengeteg, főleg annak türkében, hogy a zárva tartás mellett ideológiai érvek állnak, nem gazdaságiak.

Tudtad-e, hogy a hipermarketek már elkészítették hatástanulmányaikat a vasárnapi zárva tartásról?

Ha már a kormány nem tette meg... A hipermarketek természetesen nem csodára várnak, hanem próbálják megbecsülni a vasárnapi zárva tartás hatásait. Ez elemi érdekük, hiszen meg kell saccolniuk, hogyan oszlik el a forgalom a hat nap alatt, és ehhez kell igazítani a pénzügyi tervezést, az emberek beosztását, a rendeléseket-szállításokat, stb. Több felmérést is készítettek, melyek természetesen bizalmasak, de annyit elárulhatok, hogy blogunk jóslata, mely szerint a kiskereskedelmi forgalom kb. 4%-kal fog csökkenni a vasárnap zárva tartó egységeknél, egész pontosra sikerült. Persze a gyakorlat majd megmutatja, mi lesz ebből, ráadásul elég későn, mert a március végét befolyásolja a tavalyhoz képest előbbre került húsvéti forgalomnövekedés, áprilist meg az ugyanezen okokból történő forgalomcsökkenés, így igazán májust lesz érdemes nézni, amikor nem várható nagyobb szezonális hatás (bár pünkösd itt is bekavar majd...).

 

Tudtad-e, hogy a dolgozókat kifejezetten hátrányosan érinti a vasárnapi zárva tartás?

Pedig elvileg pont őértük hozta a döntést a kormány. A vasárnapi pótlék kiesése egy dolog (a hiperekben dolgozó árufeltöltők-pénztárosok java nettó 100.000 Ft alatt keres, nekik nagy kiesés az a párezer forint), a vasárnapi zárva tartás miatt elbocsátott dolgozók sem lesznek felhőtlenül boldogok, de a megmaradt dolgozókat is hátrányosan érinti a szabályozás. A hipermarketek a pénteki-szombati megnövekedett forgalom miatt azt tervezik, hogy a dolgozók hétfőn éjfélre, vagy hajnali 1-2 órára menjenek be, hogy a hétfői nyitásra az áruházak valamennyire talpra tudjanak állni. Mit mondjak, gyönyörű vasárnapi kirándulás lesz abból, ahol anyuka tudja, hogy másnap mehet be hajnal egyre dolgozni... aki szerint ez semmiség, ajánlom kipróbálni!

Tudtad-e, hogy a hiperek elleni kormányzati intézkedések miatt ugrott a béremelés?

Hipermarketje válogatja, de már több helyről hallottam, hogy a béremelést a hiperek vezetősége a fent emlegetett kormányzati intézkedések miatt nem adja meg. Érthető, elég csúnyán megnövelték a hiperek költségeit, amit valahol ki kell termelni. Így közvetve a hiperes dolgozók elmaradt béremelésükkel fizetik meg Harrachék álszent ötletét. 

Mindezt az összes kiskereskedelemben dolgozó kollégám nevében szeretném megköszönni a Fidesz-KDNP-nek! Lehetünk úgy félmillióan, mindannyiunknak van szavazati joga. A következő szavazásokon bízhatnak a hálánkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://nivo.blog.hu/api/trackback/id/tr567164831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IP gyűjtögető 2015.02.13. 13:12:46

hajlok arra, hogy az egész marhaságból nem lesz semmi, illetve nyárra meglesz a kiskapu. Az egész úgyis a templomjárók szavazatait biztosító KDNP önigazoló heppje, mindenki másnak úgy kell, mint púp a hátra.

Sepydus 2015.02.13. 14:35:28

"A következő szavazásokon..." naiv vagy.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.14. 19:07:01

Követelem a mozik vasárnapi zárva tartását is!
Nekik nem jár a szabadnap?:))

2015.02.16. 17:30:32

Épp ezért is merték meglépni, mert nem egyből hanem csak hullámokban lehet majd érzékelni ezt az őrültséget. Bőven elég lett volna limitálni a vasárnapi nyitvatartást, mint mondjuk Angliában (6 órát lehetnek nyitva a hiperek) és akkor szinte 'mindenki' jobban járt volna.
Nem, inkább Ausztriát és Németországot játszunk vasárnap - relatíve szegény országként.

Agyrém.

Imadom a trapistát 2015.06.17. 19:24:27

Én inkább még jobban emeltem volna a vasárnapi pótlékot. Ha még így is megéri a hipernek, akkor hajrá! Ezután megemeltem volna a szombati pótlékot. Ha még így is megéri nekik, hajrá! Jön a péntek, majd a csütörtök és így tovább.
süti beállítások módosítása